Ratatouille
#1

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Ratatouille
To prowansalskie danie podbiło nie tylko świat kulinariów ale i świat kina.
Kto nie pamięta ambitnego szczura Remy-ego z filmu „Ratatouille”?

W Prowansji ratatouille znane jest od XVIII wieku.
Nazwa, a może i cały koncept wywodzi się z prostego żołnierskiego jedzenia.
Tak twierdzą językoznawcy, gdyż „rata” oznacza w żargonie wojskowym proste i szybkie danie z jarzyn (głównie fasoli i ziemniaków!) z dodatkiem chleba.
(Po francusku jest to rzeczownik rodzaju żeńskiego, ale „ta ratatouille” po polsku nie brzmi najlepiej.)

Nie ma jednej recepty na ratatouille ale są zasady!
Danie składa się z: cukinii, oberżyn, pomidorów, cebuli, papryki, czosnku, oliwy i ziół.
Są dwie podstawowe metody przyrządzania ratatouille.
Pierwsza nakazuje udusić razem wszystkie składniki pokrojone w kawałki. Jednak tradycjonaliści przekonują, że warzywa należy poddusić osobno a paprykę należy przed duszeniem opalić nad ogniem i obrać ze skórki.
Ma to i ten walor, że nadaje potrawie posmaku grilla.
Zazwyczaj podaje się ratatouille jako dodatek ale może też być serwowane jako danie główne z dodatkiem ryżu lub pieczywa.
Jada się je na zimno i na ciepło.
Najlepszym wyborem wina będzie różowe.

Ratatouille to proste danie biednej kuchni.
Ale jego smak zależy od jakości użytych produktów, dlatego warto postarać się o ekologiczne warzywa o dobrym smaku.
Należy też zwrócić uwagę, aby składników nie rozgotować na nieapetyczna papkę.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości