Rabarbar, Rzewień
#1

   
Rabarbar, rzewień (Rheum L.)
Rodzaj roślin należących do rodziny rdestowatych. 
Obejmuje około 20 gatunków roślin.
Gatunkiem typowym jest Rheum rhaponticum (rabarbar ogrodowy)

Gatunki flory Polski
rabarbar dłoniasty, rzewień dłoniasty (Rheum palmatum L.) – gatunek uprawiany
rabarbar kędzierzawy, rzewień kędzierzawy (Rheum rhabarbarum L.) – gatunek uprawiany
rabarbar lekarski, rzewień lekarski (Rheum officinale Baill.) – gatunek uprawiany
rabarbar ogrodowy, rzewień ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) – gatunek uprawiany

Inne gatunki
Rheum acuminatum
Rheum alpinum
Rheum australe
Rheum nobile
Rheum tataricum
źródło
Rabarbar - historia
sporo ciekawostek

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   
Rabarbar dłoniasty, rzewień chiński, rzewień palczasty (Rheum palmatum L.)
Gatunek rośliny z rodziny rdestowatych (Polygonaceae)
Pochodzi z Chin północno-zachodnich i Tybetu północno-wschodniego, rozprzestrzenił się dziko we Włoszech.
W wielu krajach, również w Polsce jest uprawiany.    

Zwany też rzewieniem tanguckim lub rabarbarem stosowany był już kilka tysięcy lat temu jako środek przeczyszczający w Chinach.
Używano go również w starożytnej Grecji i Persji, a do Europy trafił dzięki arabskim lekarzom.
Opisał go słynny podróżnik Marco Polo, a w 1871 r. rosyjski oficer, geograf i podróżnik Nikołaj Przewalski.
Owoce rzewienia z Kukunoru (środkowe Chiny) dostarczył Przewalski Petersburskiemu Ogrodowi Botanicznemu i roślina zaczęła się rozprzestrzeniać po Rosji.
W Wielkiej Brytanii uprawiać ją zaczęto od XVII wieku, w Polsce od lat 80. XIX wieku.

Korzenie i kłącza rzewienia dłoniastego (Rheum palmatum) oraz rzewienia lekarskiego (Rheum officinale) zawierają związki pektynowe, cukry redukujące, kwasy organiczne (m.in. szczawiowy,  cynamonowy, jabłkowy i cytrynowy), znaczne ilości skrobi, różne enzymy, sole mineralne i wiele innych, bo ich skład chemiczny jest bogaty.
Małe dawki sproszkowanego kłącza lub przetworu działają łagodnie zapierająco, natomiast większe dawki wywołują przeczyszczenie.

Stosuje się go przy zaparciach, atonii przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka, blednicy, biegunkach, schorzeniach wątroby.
Skutek przeczyszczający następuje po 8–10 godzinach od chwili zażycia rzewienia.
Że zaś roślina zawiera kwas chryzofanowy, więc mocz, pot i mleko barwią się na żółto, a czasem na czerwono.

Ponieważ rzewień wywołuje przekrwienia jelit, nie jest wskazany dla osób cierpiących na guzy krwawnicze oraz przewlekłe zaparcia, w tym przypadku bowiem jego działanie  rozwalniające jest często poprzedzone zwiększonym działaniem zapierającym.
Z drugiej strony wskutek dużej ilości szczawianów może on być niewskazany u chorych z piaskiem moczowym lub nieżytem pęcherza.
Należy dodać, że pewna ilość ciał czynnych rzewienia przechodzi do krwi, moczu, potu, a także i mleka matki, przez co stać się ono może przeczyszczające dla osesków.

Jako roślina warzywna uprawiana jest odmiana wywodząca się od rzewienia ogrodowego (zwanego zwyczajnym lub syberyjskim) o liściach owalnych, falistych
oraz kędzierzawego – o liściach sercowych, falistokędzierzawych.
Ogonki liściowe jednego i drugiego mają orzeźwiający smak, zawierają mnóstwo wit. C,  cukry, dużo kwasów organicznych, głównie jabłkowego (a także szczawiowego,
który spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia), a także wit. E i B2 oraz karoten.
Spożywa się je na surowo z cukrem, konserwuje i zamraża, przerabia na dżemy, marmolady,
kompoty, sosy, różnego rodzaju produkty cukiernicze, napoje i wino typu chablis.
Wiesława Kwiatkowska
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
Rabarbar lekarski, rzewień lekarski (Rheum officinale Baill.) 
Gatunek rośliny z rodziny rdestowatych(Polygonaceae Juss.). 
Występuje naturalnie w Chinach – w prowincjach KuejczouHenan (w południowo-achodniej części), Hubei (zachodnia część), ShaanxiSyczuanoraz Junnan
Rzewień stosowany jest w lecznictwie od tysięcy lat.
W Chinach zaliczany był do bardzo cennych surowców.
Za najlepszy surowiec uważa się kłącze pozyskiwane z roślin w 8-10 roku wegetacji. 
Do Europy sprowadzony został przez Arabów, gdzie od XIX wieku uprawiany jest jako roślina lecznicza i ozdobna. 
Dawniej stosowano go przy braku apetytu, w nieżytach żołądka i jelit, w chorobach wątroby i śledziony oraz w zaparciach. 
Obecnie używany jest również w stomatologii m.in. w zapaleniu dziąseł.
źródło
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?time_conti...PQHav3offE

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

       
   
Rabarbar kędzierzawy, rzewień kędzierzawy (Rheum rhabarbarum L.)
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Rabarbar ogrodowy, rzewień ogrodowy (Rheum rhaponticum L
Gatunek byliny należący do rodziny rdestowatych
Pochodzi z obszarów Azji ŚrodkowejBułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii
W Polsce jest uprawiany podobnie jak rabarbar kędzierzawy, z którym tworzy zresztą mieszańca R. × hybridum

Rabarbar ogrodowy(Rheum rhaponticum), zwany również rzewieniem ogrodowym, jest jednym z ponad 20 gatunków należących do rodziny rdestowatych i najczęściej spotykany w uprawie rodzimej. 
Kiedyś chętnie uprawiany na działkach, jednak w ostatnich latach nieco zapomniany.
 Być może dlatego, że jego zbiór i spożycie trwa przez bardzo krótki, wiosenny okres.
 Mimo to warto się nim ponownie zainteresować i skusić na jego uprawę, gdyż ciasto z rabarbarem lub kompot z rabarbaru, mają naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak, znany nam głównie z dzieciństwa. 
Poza tym rabarbar ogrodowy to roślina mało kłopotliwa, doskonała do uprawy na działce.

Zbiór rabarbaru trwa do końca czerwca. 
Roślina rośnie co prawda w dalszym ciągu, jednak latem w ogonkach liściowych zaczyna się gromadzić znacznie więcej szkodliwych szczawianów niż wiosną.
 Szczawiany wypłukują wapń i mogą odkładać się jako szczawian wapnia w nerkach, powodując powstanie kamieni nerkowych. 
Młody rabarbar również posiada szczawiany, ale w bardzo niewielkich ilościach.
 Wtedy przewagę mają inne związki np. żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy B, E i C. Za kwaśny smak rabarbaru odpowiada duża zawartość kwasów organicznych, jak choćby jabłkowy, octowy czy szczawiowy.

Rabarbar ogrodowy możemy wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. 
Nadaje się do zakwaszania soków owocowych i dżemów, jest doskonałym dodatkiem do ciast oraz słodkich wypieków, ale przede wszystkim spożywany jest w postaci kompotu.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Rabarbar nie tylko w kompocie
Rabarbarowy kompot to klasyka, a placek z rabarbarem to jedno z kultowych ciast polskiej kuchni
. A jednak roślina ta pojawia się na naszych stołach coraz rzadziej, wypierana przez owoce egzotyczne. 
Szkoda, bo rabarbar oprócz swojego specyficznego smaku jest w dodatku rośliną bardzo zdrową

Rabarbar nie tylko w kompocie   
Łodygi rabarbaru nadają się do zbioru, gdy są jędrne, długie i słodko-kwaśne. 
Później stają się gorzkawe i niezbyt smaczne. Dlatego warto korzystać z okazji, gdy pierwsze okazy pojawiają się na straganach.
Zawiera sporo witaminy C, trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. 
I niewiele kalorii – 100 g liczy zaledwie 21 kcal. 

W medycynie ludowej rabarbar od wieków używany był jako środek przeczyszczający, przeciwzapalny i łagodzący stany lękowe.
Niedawno naukowcy odkryli w nim substancje działające antyrakowo. 
To m.in. rapontygenina, która spowalnia działanie pewnego enzymu - cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. 
Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar.
Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. 
Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

Niektóre związki zawarte w rabarbarze mają także działanie podobne do działania estrogenów, czyli hormonów żeńskich.
Dlatego warzywo polecane jest kobietom w okresie menopauzy, pań zmagających się ze zbyt dużym owłosieniem, a także osób z problemami skórnymi (np. z trądzikiem).

Są też i minusy. 
Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami nerkowymi i chorzy na artretyzm.
Jednak ugotowany staje się znacznie mniej szkodliwy.
Jedzmy rabarbar razem z produktami bogatymi w wapń – jego obecność w przewodzie pokarmowym zmniejsza wchłanianie szczawianów.
Deser w postaci np. jogurtu, kawałków rabarbaru i łyżki miodu będzie świetnym rozwiązaniem. 

Rabarbar w kuchni stosować możemy praktycznie do każdego dania. 
Najpopularniejszy jest kompot, przygotowany z pokrojonych na kawałki łodyg rośliny, zalanych wodą i dosłodzonych cukrem lub miodem.
Do kompotu warto dodać również dwa - trzy goździki, by poprawić smak i aromat napoju
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
   
Rzewień dłoniasty  (Rheum palmatum var. tanguticum )
Rabarbar dłoniasty podgatunek. tangucki (Rheum palmatum var. tanguticum)
synonim pol.: rabarbar tangucki
 Z pewnością ta gigantyczna bylina będzie wyróżniać się na tle innych roślin w ogrodzie. 
Stąd stanowi znakomity soliter w miejscach wyeksponowanych.
Liście Rabarbaru są dłoniaste, okrągło sercowate, głęboko dłoniasto klapowane.
 Ich średnica dochodzi do nawet 90 cm. 
Młode liście intensywnie purpurowe z czasem w trakcie wzrostu przebarwiają się na ciemnozielono.
Kwiaty początkowo intensywnie różowe, w trakcie sezonu różowo-kremowe. 
Kwiatostany wiechowate na pędach o wysokości do 2 metrów. Kwitnienie od czerwca do lipca.
Wysokość 90-120 cm i podobnej szerokości.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Rheum australe
Rheum australe , potocznie nazywane rabarbarem himalajskim , to mocna kłączowa roślina wieloletnia z grubymi łodygami liści.
 Pochodzi z trawiastych zboczy w Himalajach, 
Zaokrąglone do szerokich jajowate do eliptycznie owalnych liści podstawy (do 30 "długości) mają faliste brzegi i sercowate podstawy. 
Znacznie mniejsze liście łodyg są wąskie i jajowate. 
Kwiaty w kształcie gwiazdy, ciemno czerwonawo-fioletowe w dużych, gęstych, rozgałęzionych wiechach (do 8-12 "długości) kwitną w czerwcu-lipcu.
W odróżnieniu od jego kulinarnego kuzyna ( Rheum x hybridum ), który jest rabarbarem uprawianym jako warzywo do zbioru jadalnych łodyg liści, rabarbar himalajski jest uprawiany jako roślina ozdobna, aby czerpać przyjemność z ogromnych zaokrąglonych liści i pierzastych pióropuszy letnich kwiatów i / lub jako roślina lecznicza do leczenia szerokiego zakresu ludzkich problemów medycznych w układzie krążenia, trawiennym, hormonalnym, oddechowym i szkieletowym.
Rabarbar himalajski był dawniej znany pod nazwą synonimu Rheum emodi . 
Nazwa rodzaj pochodzi od greckiej nazwy korzeni i kłączy importowanych z Iranu (lub nazwa rodzajowa pochodzi od greckiego słowa rha, które jest starożytną grecką nazwą rabarbaru). 
Specyficzny epitet pochodzi od łacińskiego słowa australis oznaczającego od południa.
źrodło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości