Salvia Rosmarinus-Rozmaryn
#1

   
Salvia Rosmarinus-Rozmaryn
Salvia Rosmarinus , powszechnie znana jako Rozmaryn, to krzew o pachnących, wiecznie zielonych, iglastych liściach i białych, różowych, fioletowych lub niebieskich kwiatach, pochodzący z regionu Morza Śródziemnego .
Do 2017 roku był znany pod naukową nazwą Rosmarinus Officinalis , obecnie synonimem .

Jest członkiem rodziny Szałwii Lamiaceae , która obejmuje wiele innych ziół leczniczych i kulinarnych.
Nazwa „Rozmaryn” pochodzi od łacińskiego słowa ros marinus („morska rosa”).
Rozmaryn ma włóknisty system korzeniowy

Rozmaryn to aromatyczny, wiecznie zielony krzew o liściach podobnych do igieł cykuty .
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Azji, ale jest dość wytrzymały w chłodnym klimacie.
Specjalne odmiany, takie jak „Arp”, mogą wytrzymać zimowe temperatury do około -20 ° C.
Może wytrzymać susze, przeżywając poważny brak wody przez długi czas.
W niektórych częściach świata jest uważany za gatunek potencjalnie inwazyjny .
Nasiona są często trudne do rozpoczęcia, mają niską zdolność kiełkowania i stosunkowo powolny wzrost, ale roślina może żyć nawet 30 lat.

Formy wahają się od pionowych do spływowych; formy pionowe mogą osiągać 1,5 m (4 stopy 11 cali) wysokości, rzadko 2 m (6 stóp 7 cali).
Liście są wiecznie zielone, 2-4 cm ( 3 / 4 - 1+1 ⁄ 2  cala) długości i 2–5 mm szerokości, zielony powyżej i biały poniżej, z gęstymi, krótkimi, wełnistymi włosami.

Roślina kwitnie wiosną i latem w klimacie umiarkowanym, ale w ciepłym klimacie rośliny mogą kwitnąć stale; kwiaty są białe, różowe, fioletowe lub ciemnoniebieskie.
Rozmaryn ma również tendencję do kwitnienia poza normalnym okresem kwitnienia; wiadomo, że kwitnie dopiero na początku grudnia i już w połowie lutego (na półkuli północnej).

Salvia Rosmarinus jest obecnie uważana za jeden z wielu setek gatunków w rodzaju Salvia . 
Dawniej zaliczano go do znacznie mniejszego rodzaju Rosmarinus, który zawierał tylko dwa do czterech gatunków, w tym R. Officinalis , który jest obecnie uważany za synonim Salvia Rosmarinus .
Innym najczęściej rozpoznawanym gatunkiem jest blisko spokrewniona Salvia Jordanii z Maghrebu Afryki i Półwyspu Iberyjskiego .

Zarówno oryginalne, jak i obecne nazwy rodzajowe gatunku zostały zastosowane przez XVIII-wiecznego przyrodnika i założyciela taksonomii Carla Linnaeusa .
Elizabeth Kent zauważyła w swojej Flora Domestica (1823): „Nazwa botaniczna tej rośliny składa się z dwóch łacińskich słów oznaczających rosę morską; i rzeczywiście Rozmaryn najlepiej rozwija się nad morzem”.

Historia
Pierwsza wzmianka o Rozmarynie znajduje się na kamiennych tabliczkach klinowych już 5000 pne.
Później niewiele wiadomo, poza tym, że Egipcjanie używali go w swoich rytuałach pogrzebowych.
Nie ma dalszych wzmianek o Rozmarynie aż do starożytnych Greków i Rzymian.
Pisał o tym Pliniusz Starszy (23–79 n.e.) w Historii naturalnej , podobnie jak Pedanius Dioscorides (ok. 40–90 n.e.), grecki botanik (między innymi).
Mówił o rozmarynie w swoim najsłynniejszym dziele De Materia Medica , jednej z najbardziej wpływowych książek zielarskich w historii.
Zioło to przedostało się następnie na wschód do Chin i zostało tam naturalizowane już w 220 roku n.e. podczas późnej dynastii Han .
Rosemary przybyła do Anglii w nieznanym terminie;
Rzymianie prawdopodobnie przywieźli go podczas inwazji w I wieku, ale nie ma wiarygodnych zapisów o przybyciu rozmarynu do Wielkiej Brytanii aż do VIII wieku n.e.
Zostało to przypisane Karolowi Wielkiemu , który ogólnie promował zioła i nakazał uprawę rozmarynu w klasztornych ogrodach i na farmach.

Nie ma również żadnych wzmianek o prawidłowej naturalizacji Rozmarynu w Wielkiej Brytanii aż do 1338 roku, kiedy sadzonki zostały wysłane do królowej Filippy przez jej matkę, hrabinę Joannę z Hainault .
Zawierał list opisujący zalety rozmarynu i innych ziół towarzyszących prezentowi.
Oryginalny rękopis znajduje się w British Museum .
Dar został następnie zasadzony w ogrodzie starego pałacu Westminster.
Następnie Rozmaryn występuje w większości angielskich tekstów zielarskich i jest szeroko stosowany do celów leczniczych i kulinarnych.
Woda węgierska, która pochodzi z XIV wieku, była jednym z pierwszych perfum alkoholowych w Europie i była wytwarzana głównie z destylowanego Rozmarynu.
Rozmaryn ostatecznie przybył do obu Ameryk wraz z pierwszymi osadnikami europejskimi na początku XVII wieku. Wkrótce rozprzestrzenił się na Amerykę Południową i został rozpowszechniony na całym świecie.
źródło
źródło
źródło
https://botany.cz/cs/rosmarinus-officinalis/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   
   
   
   
Salvia Rosmarinus Eriocalyx
Salvia Rosmarinus Eriocalyx to aromatyczny, zimozielony krzew endemiczny do Algierii, w którym stosowany jest jako przyprawa do aromatyzowania zup i mięsa oraz jako tradycyjny środek.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
   
   
   
Salvia Rosmarinus Albiflorus
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
   
   
   
Salvia Rosmarinus Punta di Canelle
(Rosemary 'Punta di Canelle')

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
   
   
   
   
Salvia Rosmarinus Palaui

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
   
   
   
   
   
   
Salvia Rosmarinus Tomentosus
Nazywany również "Biały rozmaryn„
To roślina, która jest częścią bardzo szczególnego ekosystemu, potrzebuje skał i zasolenia do dalszego rozwoju.
Na ogół zobaczysz je w kolorze zielonym choć wiele z nich ma białawe detale, przez co wygląda jak wełnista roślina. 
Ma to związek z faktem, że na jego dużej gęstości liści widoczne są drobne, białe włoski i od tego czasu pochodzi nazwa Tomentosus.

Jego liście mogą mierzyć do dwóch centymetrów w przybliżeniu i występują w dużych populacjach na srebrze, prawie ułożone. 
Jej kwiatostany są przedstawione w postaci gron.

Kwiaty mają bardzo specyficzne odcienie, które wyróżniają się niebieskawym lub fioletowawym kolorem na dolnej wardze, z jasnobrązowym kolorem w górnej części. 
Przedstawia pręciki wystające na kwiatek w formie łuku.

Siedlisko
Warunki środowiska, w którym ta roślina rośnie, nie są powszechne, dlatego też zwykle nie są widoczne w ogrodach, ale raczej w miejscach, w których dominuje skała, takich jak klify morskie. 
Dlatego jest to roślina o szkodliwym środowisku, żywiąca się zasoleniem środowiska i wiatrem, który je rozprzestrzenia.
Cała ta atmosfera daje ilość magnezu potrzebna do przetrwania
żyjąc nawet pionowo na tych klifach z innymi gatunkami o takich samych cechach środowiskowych.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, ta roślina jest endemiczna na niektórych obszarach, zwłaszcza w prowincjach Granada i Malaga.
 W tym ostatnim można zobaczyć dwie dobrze zaznaczone populacje oddzielone od siebie, prezentujące również pewne nieciągłości w jądrach tych populacji.

To roślina, którą można nazwać krzewiastą i ma średnią długość życia około 50 lat.
 Liście, które widzimy, mogą utrzymywać się na roślinie, która waha się od 7 do 14 miesięcy.
Roślina ta będzie kwitła i owocowała przez cały rok a przedwczesne kwitnienie następuje między październikiem a marcem, a odnawianie łodyg i liści następuje w miesiącach wiosennych.

Trwałość jego populacji jest zagrożona, ponieważ występuje na obszarach śródziemnomorskich podatne na powtarzające się pożary a biolodzy nie wykryli, że roślina ta regeneruje się po pożarach lasów.

Na pierwszy rzut oka ta roślina można pomylić z Rozmarynem  ogólnie, ale jego szczególne położenie sprawia, że jest to bardzo szczególny gatunek. 
Gatunek ten można spotkać tylko endemicznie na wybrzeżu Sierra Almijara, nie występuje nigdzie indziej w prowincji, a ma to związek z występującymi w okolicy dolomitycznymi wapiennymi glebami.
https://www.jardineriaon.com/pl/rosmarin...tosus.html
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
   
   
Salvia Rosmarinus Lavandulaceus
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

       
       
   
   
   
   
   
Salvia Rosmarinus Officinalis
Gatunek krzewu, należący do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.). 
Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego: Azory, Madera, 
Wyspy Kanaryjskie, Algieria, Maroko, Tunezja, Cypr, Turcja, dawna Jugosławia, 
Grecja, Włochy, Francja, Portugalia, Hiszpania. 
Jest uprawiany w wielu krajach świata.
Aromatyczny, wiecznie zielony krzew o wysokości do 2 m.
Zastosowanie
=Roślina uprawna.
Uprawiano ją już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. 
Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk.
=Roślina lecznicza: 
zawiera olejki – cyneol, pinen, cymen, borneol. 
Działanie:
odkażające, pobudzające, wzmacnia pamięć.
=Sztuka kulinarna: roślina przyprawowa, używana głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. 
Kwiaty dodaje się do sałatek, a kandyzowanymi ozdabia się potrawy.
Łodyga może być używana jako szpikulec do szaszłyków – nadaje im niepowtarzalny zapach i smak.
=Z liści otrzymuje się antyseptyczny środek do mycia przyborów w łazience, 
a dodane do kąpieli pobudzają krążenie krwi.
=Roślina ozdobna. 
W Polsce jest uprawiany w doniczkach jako roślina pokojowa.
Jest to "staroświecka" roślina uprawna – jedna z najdawniej uprawianych u nas roślin doniczkowych. 
Latem można go przetrzymywać na werandach, balkonach, w ogródku.
Odmiany
Na świecie hoduje się mnóstwo odmian, m.in. płożących się, karłowatych, różnie ulistnionych czy różnie ubarwionych.
M.in. są to:
'Benenden Blue' – o jaskrawoniebieskich kwiatach
'Huntigton Carpet' – krzew o szerokim pokroju i niebieskich kwiatach
'Lockwood de Forest' – szerokorozłozysty krzew o ciemnoniebieskich kwiatach
'Majorka Pink' – o wzniesionym pokroju i różowych kwiatach
'Prostatus' – odmiana płożaca się, szczególnie nadająca się do obsadzania murków i do doniczek
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
   
   
   
Rozmaryn znany był już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. 
Do Europy Środkowej przywędrował za sprawą legionów rzymskich, a niektóre zapiski mówią nawet, że dzięki plemionom germańskim, urządzającym w III w. n.e. liczne wyprawy wojenne na rdzenne terytoria Imperium Romanum. 
Z obszarów śródziemnomorskich bardzo wcześnie trafił w inne rejony Europy. 
W średniowieczu rozmaryn służył za paszę dla owiec, dzięki czemu po uboju ich mięso uzyskiwało wyborny smak. 
Znany był również wówczas rozmarynowy miód, głównie z okolic Narbonny (południowa Francja) i Mahon na wyspie Minorce (Morze Śródziemne). 
W Langwedocji zaś - o czym napomknął kilka wieków później Theodor Jacob z Bergzabern  -  krzewiny tej używano do palenia w piecach oraz sporządzania prostych mebli. 
Swoistym aromatem charakteryzują się zarówno liście, jak i kwiaty rozmarynu. 
Ich smak jest orzeźwiający, gorzkawo-korzenny, nieco cierpki, a nawet piekący. 
Uprawy koncentrują się przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich oraz w USA i Meksyku. 
Do głównych producentów należy Francja (zwłaszcza Prowansja), gdzie uprawia się rozmaryn jako doskonałą roślinę miododajną oraz Hiszpania, Maroko, Tunezja, Włochy, Grecja, były ZSRR i Anglia. 
Na rynki trafia wiele odmian handlowych rozmarynu, z których najwyższe ceny osiąga rozmaryn prowansalski i dalmatyński. 
Jako przyprawy używa się suszonych, a następnie rozdrobnionych lub zmielonych liści, albo olejku destylowanego z liści i kwiatów.

Dość rzadko stosuje się rozmaryn jako przyprawę samoistną, o wiele częściej jest on ważnym składnikiem mieszanek przyprawowych, zwłaszcza w kompozycjach z majerankiem i cząbrem. 
Smak i aromat rozmarynu dobrze harmonizuje z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami. 
Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo miodowych, a nawet piwa. 
Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy. 
Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami duszonymi w winie. 
Wchodzi w skład ziół prowansalskich, nadaje charakterystyczny zapach marynatom octowym i olejowym. 
Jako przyprawa popularny jest we Włoszech, Francji i Anglii. 

Rozmaryn ma bardzo szerokie zastosowanie. 
Wchodzi w skład m.in. maseczek odświeżających, płynów do kąpieli ujędrniających skórę,  kojących system nerwowy, łagodzących bóle reumatyczne, poprawiających krążenie krwi. 
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

       
   
   
   
   
Nazywany jest ziołem pamięci, a jego nazwa oznacza "morska rosa". 
Choć jest niepozorny i delikatny, to stał się przedmiotem wielu legend i opowieści.
Starożytni Grecy uważali, że rozmaryn bardzo poprawia pamięć i ułatwia koncentrację.       
Gałązki rozmarynu wplatali sobie we włosy uczniowie, aby zapewnić sobie lepszą ocenę podczas egzaminów. 
Cenili go także aktorzy i trybuni, którzy przygotowywali się do długich przemówień.             
W Egipcie rozmaryn był składnikiem ofiarnych kadzideł. 
Niepozorne ziele docenili chrześcijanie i zapewnili mu poczesne miejsce wśród świętych kwiatów. 
Według legendy drobne kwiatki rozmarynu niegdyś był białe, ale gdy ozdobiły płaszcz Marii Panny, nabrały błękitnego połysku. 
Rozmarynowe witki pomagały odpędzić szatana, co w średniowieczu wykorzystywano przy "leczeniu" czarownic.

Kochankowie i młodzi małżonkowie chętnie wplatali rozmaryn w bukiety, aby zawsze o sobie pamiętać. 
Być może z tego powodu rozmaryn chętnie sadzono na grobach znamienitych przodków, aby symbolizowały szczęśliwe wspomnienia i rodzinną tradycję.

Rozmaryn, związany z pamięcią, był też składnikiem "octu złodziei", w którym myli ukradzione przedmioty. 
Ta tajemnicza mikstura sprawiała, że właściciele szybko zapominali o ukradzionych im rzeczach i nie domagali się uch odnalezienia. 
W czasach zarazy octem tym dezynfekowano przedmioty rozszabrowane z domów  umierających nieszczęśników.
Liście rozmarynu mają właściwości antyseptyczne, co pomagało zatrzymać  rozprzestrzenianie się epidemii.
więcej na tej stronce....
źródło
...małą doniczkę z rozmarynem można ustawić na biurku w pracy, lub na biurku, gdzie uczą się dzieci, ....

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

   
   
   
   
Rozmaryn

Potrzebny był na dzień ślubu, bo pleciono z niego koronę dla panny młodej 
(Dobra żona – męża korona). 
Pozostałe właściwości ma bardzo podobne do ruty.
„Liście rozmarynu zmniejszają stany skurczowe mięśni gładkich, normują funkcje dróg żółciowych i moczowych oraz w mniejszym stopniu obwodowych naczyń krwionośnych. 
Przywracają też normalne ruchy perystaltyczne i mogą być uważane za środek wiatropędny. 
W lecznictwie ludowym rozmaryn stosowany jest jako środek pobudzający krwawienia miesiączkowe, a w dużych dawkach jako środek poronny” – czytamy u Ożarowskiego.

Natomiast Laughin utrzymuje, że szczypiący aromat rozmarynu jest skuteczny przy zwalczaniu kataru i infekcji zatokowych, jako że przedostawszy się do jamy nosowej rozchodzi się do zatok nosowych i rozprzestrzenia się w głąb, w kierunku kości policzkowych i czoła.
„Nie znam ziół, których ostry zapach jest bardziej odświeżający i uspokajający przy inhalacji. 
Ponadto odstrasza owady, używany jest do posypywania bielizny, do perfumowania, polerowania mebli, do robienia świec” – pisze.

Kawałko zaś przytacza opinie niegdysiejszych lekarzy:
„Rozmaryn wzrok poprawia tak dalece, iż się oczyma, niby orzeł, oddalone przedmioty najdokładniej rozpoznaje.
Rozbudza też dowcip i bystrość umysłu, uwesela serca i leczy melancholię”.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

   
   
Rozmaryn od dawna znany był praktykującym różne rytuały oczyszczania siebie i przestrzeni.
Ta roślina kojarzy się z pamięcią: greccy naukowcy nie bez powodu nosili jej wieniec na głowach, ale żeby wspomóc pamięć podczas debat!
Ta trawa była również tematem wielu wierszy i została wspomniana w pięciu sztukach samego Szekspira
Szekspir w swoim słynnym dziele Hamlet pisał:
Oto Rozmaryn, to na pamiątkę; módlcie się, kochajcie, pamiętajcie”.
Ponad 400 lat później badania naukowe potwierdziły, że Rozmaryn może rzeczywiście pomóc w utrzymaniu funkcji poznawczych w mózgu.
A poza tym ma silne właściwości antybakteryjne!

Zgodnie ze starożytną legendą, Dziewica Maryja zarzuciła swój niebieski płaszcz na krzak Rozmarynu, kiedy uciekła do Egiptu, powodując, że białe kwiaty krzewu Rozmarynu zmieniły kolor na niebieski, czyniąc go świętym i zdolnym odeprzeć czarną magię i złe duchy.
Dlatego od czasów starożytnych gałązki Rozmarynu były noszone jako amulet chroniący przed złym okiem, złymi słowami i paskudną osobą!
W średniowieczu wierzono, że Rozmaryn chroni przed infekcjami (witaj odkrycie antybakteryjnych właściwości roślin!).
A starożytni Grecy i Rzymianie używali Rozmarynu do wzmacniania pamięci w ten sposób: wdychali pachnące krzewy Rozmarynu podczas spaceru po pachnących ogrodach.
I jeszcze jedno: palili suche gałązki rozmarynu w aromatycznych kadzidłach.
W ten sposób nie tylko poprawiła się pamięć, ale również obniżył się poziom hormonu stresu!
Kapłani rzymscy używali Rozmarynu jako kadzidła podczas ceremonii religijnych, a wiele kultur uważało go za zioło odstraszające złe duchy i czarownice.
W Anglii spalono go w domach zmarłych na chorobę i złożono do trumny, zanim złożono ją do grobu.
Chrześcijański folklor mówi, że Rozmaryn jest tak wytrwały i bezpretensjonalny, że może żyć nawet do trzydziestu trzech lat (a to jest na chwilę wiek Chrystusa!).
Rozmaryn kojarzy się również z boginią miłości, Afrodytą.- ponieważ na wizerunkach i posągach tej bogini często można ją znaleźć!
W IX wieku Karol Wielki nalegał, aby to zioło rosło w jego królewskich ogrodach

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
Herbata Ziołowa-Rozmaryn
Herbata Rozmaryn jest stosowany w leczeniu różnych chorób, w tym bezsenność. 
Relaksujący, antyseptyczny, moczopędny i obkurczający, napój to świetna opcja, aby zadbać o zdrowie organizmu 

Składniki
1 łyżeczka kwiatów Rozmarynu.
Doprowadź jedną szklankę wody do wrzenia.
Umieść liście w ceramicznym kubku lub kubku.
Zalej gorącą wodą liście.
Przykryj i pozostaw do zaparzenia przez co najmniej 10 minut.
Gdy napar będzie gotowy, wypij herbatę i rozkoszuj się wspaniałym rozmarynowym aromatem.
źródło
https://www.herbata.info/herbata-rozmary...tosowanie/

Roślina o intensywnym leśnym zapachu jest doskonale znana jako przyprawa do mięs i ryb.
Bardziej wtajemniczeni użyją jej do serów lub jako dodatku do drinków.
Mamy dla Was inny pomysł na wykorzystanie Rozmarynu. 

Roślina znana od wieków
Rozmaryn był wykorzystywany do przygotowania potraw i naparów już w starożytności. 
Co ciekawe roślina doczekała się nawet legend. 
Jedna z nich mówi, że Maryja dotknęła białych kwiatów Rozmarynu swoją szatą, a one zmieniły swoją barwę na niebieską. 
Stąd nazwa Rosemary pochodzi podobno od słów Rose of Mary. 
Z kolei w mitologii greckiej Rozmaryn pojawia się w scenie narodzenia się Afrodyty z morskiej piany. 
Nie bez powodu od wieków roślina cieszy się popularnością w medycynie naturalnej, ziołolecznictwie i kuchni. 
Iglasty stale zielony krzew zawiera m.in. flawonoidy (np. diosmin), garbniki, kwas rozmarynowy, diterpeny oraz olejki lotne. 
Rozmaryn jest bogaty w witaminy A i C. W krajach basenu Morza Śródziemnego możemy spotkać dziko rosnące, ponad 2-metrowe krzewy Rozmarynu. 
Nie znaczy to jednak, że w naszych warunkach roślina się nie przyjmie. 
Roślinę z rodziny Lamiaceae z powodzeniem hoduje się w przydomowych ogródkach, albo na parapecie. 
Dla tych, którzy nie przepadają za pielęgnacją roślin polecamy zakup Rozmarynu w doniczce, gotowego do wykorzystania w kuchni. 
Można go znaleźć w wielu supermarketach na stoisku z warzywami i ziołami.

Właściwości lecznicze herbaty z Rozmarynu
Dzięki temu, że Rozmaryn nie traci swoich właściwości nawet podczas długiego gotowania, przygotowany z niego napar z powodzeniem dostarczy nam wartościowych składników. 
Większość zbawiennych właściwości zioło zawdzięcza olejkom lotnym znajdujących się w liściach Rozmarynu. 
Herbata Rozmarynowa działa korzystnie na wiele układów, od trawiennego, przez oddechowy aż po nerwowy. 
Jeden z wymienionych flawonoidów, zawartych w roślinie – diosmin wzmacnia naczynia włosowate. 
Substancje antybakteryjne i przeciwgrzybicze wspomagają odporność i pomagają zapobiegać infekcjom. 
Dzięki zawartości kwasu salicylowego herbata jest polecana dla osób ze schorzeniami reumatycznymi i borykających się z bólem stawów. 
Picie herbaty z Rozmarynu to dobra propozycja dla pań narzekających na wypadające włosy. 
Substancje zawarte w Rozmarynie nie tylko wzmacniają strukturę włosa, ale i przyśpieszają porost oraz zapobiegają łysieniu. 
Płeć piękna znajdzie w tym aromatycznym naparze znacznie więcej zalet. 
Dzięki temu, że zioła redukują nadmiar wody w organizmie, pomagają skutecznie walczyć z cellulitem. 
Herbata Rozmarynowa pobudza układ trawienny i niweluje dolegliwości żołądka i wątroby. 
Świetnie radzi sobie z uporczywymi wzdęciami. 
Panie szukające alternatywnych metod walki z bolesnymi miesiączkami powinny sięgnąć właśnie po herbatę z Rozmarynu. 
Napój wspomaga układ krwionośny i działa odprężająco. 
Kobiety od wieków szukają środków, które pomogą im utrzymać piękny wygląd i dobrą kondycję skóry. 
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym zioło opóźnia starzenie się komórek. 
Napar z Rozmarynu warto użyć na problemy z wypryskami, egzemą czy drożdżycą. 
A jakie zalety Rozmarynu docenią panowie? 
Po przygotowany wcześniej napar można sięgnąć przed randką. 
Jest to doskonała naturalna płukanka odświeżająca oddech. 
Filiżanka herbaty z Rozmarynu sprawdzi się także podczas intensywnego dnia w pracy. 
Usprawni krążenie, poprawi koncentrację i zredukuje uczucie zmęczenia. 
Aby odczuć działanie rozmarynowego źródła zdrowia należy sięgać po nie systematycznie. 
Niektóre właściwości można jednak dostrzec od razu. 
Herbatka działa rozgrzewająco, dlatego sprawdza się jako napój na chłodne wieczory. 
Powoduje też wzmożone pocenie się, jest pomocna w stanach podgorączkowych. 
Rozmaryn poprawia apetyt. 
Może rozwiąże Wasz problem z domowym niejadkiem? 
Herbata, podobnie jak z mniszka czy czystka działa moczopędnie i sprawdzi się podczas diety oczyszczającej. 
Jeśli mieliście kiedyś do czynienia z Rozmarynem, czy to świeżym czy suszonym, na pewno zwróciliście uwagę na charakterystyczny intensywny zapach jego liści. 
Herbatę można wykorzystać do inhalacji robiąc z niej tzw. parówkę. 
Aby wzmocnić działanie najlepiej dodać olejku z Bazylii i naparu z Rumianku. 
Wspominaliśmy już o właściwościach rozluźniających Rozmarynku. 
Zaparzone zioła można z powodzeniem pić, ponieważ mogą złagodzić skurcze w kanalikach oskrzelowych.

Jak przygotować herbatę z Rozmarynu
Dobra wiadomość jest taka, że ten zbawienny napój można przygotować w domu. 
Wystarczy kilka gałązek Rozmarynku i dodatki wedle upodobania. 
Przedstawiamy kilka pomysłów na herbatę Rozmarynową. 

Rozmaryn z imbirem 
Składniki: 
3-5 gałązek Rozmarynku 
Łyżka miodu 
Wrzątek (ok. 3 szklanek) 
Wykonanie: 
Gałązki Rozmarynu włóż do dzbanka. 
Imbir pokrój na cienkie plasterki. 
Całość zalej wrzątkiem i parz przez 5 minut pod przykryciem. 
Kiedy napar nieco ostygnie dodaj miodu. 

Czarna Herbata z Rozmarynem i Grejpfrutem 
Składniki: 
1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej 
Szklanka wrzątku 
Gałązka Rozmarynu 
Plasterek Grejpfruta 
Szczypta Pieprzu czerwonego lub kolorowego 
3 łyżki soku z Malin 
Mrożone Maliny do dekoracji 
Wykonanie: 
Herbatę parzyć razem z gałązką Rozmarynu i zmielonym Pieprzem przez ok. 5 minut. 
Wyjąć liście i dodać Grejpfruta, sok malinowy oraz Maliny. 
Całość można dosłodzić łyżeczką miodu.

Inne zastosowania Rozmarynu
Liczb bogactw zawarta w rozmarynie sprawia, że zioło jest wykorzystywane na wiele sposobów. 
Jeśli posiadacie już domową hodowlę, przedstawiamy propozycje na wykorzystanie aromatycznych gałązek. 
Kwiaty lub liście Rozmarynu można umieścić w pojemniku i włożyć między ubrania lub książki. 
Dzięki intensywnemu zapachowi zioło odstrasza mole. 
Rozmaryn można wykorzystać także do produkcji domowych kosmetyków, m.in. płukanki zapobiegającej wypadanie włosów. 
Aromatyczną roślinę stosuje się również jako składnik mydeł, perfum, wód toaletowych i kremów (ma właściwości ściągające oraz odżywcze). 
Polecamy też kupno olejku Rozmarynowego, który można stosować do kąpieli lub masażu. 
Zabiegi z wykorzystaniem tego olejku są pomocne w walce z cellulitem i gwarantują sporą dawkę energii dla ciała.
https://www.herbata.info/herbata-rozmary...tosowanie/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości