Rokitnik
#1

   
Hippophaë-Rokitnik
Rodzaj roślin z rodziny oliwnikowatych.
Podział taksonomiczny rodzaju nie jest jednoznacznie ustalony.
Długi czas wyróżniano tu tylko jeden gatunek z dwoma podgatunkami, ew. dwa gatunki.
Od początków XXI wieku zyskuje na znaczeniu podział rodzaju na 7 gatunków.
Rośliny te występują na obszarze od północno-zachodniej Europy po wschodnią Azję, z centrum zróżnicowania w rejonie Tybetu i prowincji Qinghai (w Chinach występuje wszystkich 7 gatunków, z czego 4 to endemity)
W polskiej florze jedynym przedstawicielem jest Rokitnik Zwyczajny.

Pokrój
Krzewy i drzewa liściaste, cierniste.

Gatunki
Hippophaë Rhamnoides – Rokitnik Zwyczajny
Hippophae Goniocarpa 
Hippophae Gyantsensis 
Hippophae Litangensis 
Hippophae Neurocarpa 
Hippophae Salicifolia 
Hippophae Tibetana 
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_(ro%C5%9Blina

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#2

   
Hippophae rhamnoides-Rokitnik Zwyczajny, Rokitnik Pospolity 
Gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae).
Nazywany bywa także rosyjskim ananasem.
Nazwa łacińska rośliny pochodzi z greckiego (hippos-koń, pháo-błyszczę).

Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich.
W Polsce naturalne jego stanowiska znajdują się tylko nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na wschodzie
Zdziczałe formy rosną również w Pieninach i w rejonach upraw, zwykle w obrębie obszarów zurbanizowanych.
Często sadzony jako roślina ozdobna oraz w celu umocnienia skarp.

Pokrój
Silnie rozgałęziony krzew (rzadko jest niskim drzewem), osiągający wysokość do 6 m.
Wyglądem przypomina krzaczaste gatunki wierzb.
Rośnie powoli, po 4 latach osiąga wysokość około 0,5 m.

Zastosowanie
Roślina ozdobna
Walorem Rokitnika są barwne owoce, srebrzyste liście i małe wymagania oraz odporność.
Nadaje się na żywopłoty – dobrze znosi cięcie i silnie krzewi się.
Bywa też uprawiany dla owoców wykorzystywanych w celach spożywczych i leczniczych.
Można go rozmnażać poprzez odrosty korzeniowe i wysiew nasion.
By mieć pewność co do uzyskanej płci należy używać odkładów lub sadzonek, gdyż rośliny męskie można odróżnić po pąkach dopiero po kilku latach.

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: owoce bogate w witaminy i mikroelementy: zawierają 2,4 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka.
Działanie: wzmacnia siły obronne organizmu, działa przeciwbólowo.
Owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry.
Maseczki kosmetyczne z owoców Rokitnika poprawiają wygląd cery i opóźniają jej starzenie się.
Owocami Rokitnika leczono dawniej konie z robaków, co nadawało im zdrowy wygląd.

Sztuka kulinarna
Z owoców można robić dżemy, soki i przeciery.
Zawierają dużo pektyn umożliwiających zestalanie się przetworów.
Podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi (jak w owocach innych roślin), gdyż Rokitnik nie posiada enzymów rozkładających tę witaminę
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rokitnik_zwyczajny

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#3

   
Owoce o zapachu Ananasa… czyli o Rokitniku…
Rokitnik Zwyczajny - surowiec zielarski stanowią owoce.
Są one źródłem związków takich jak: witaminy (zawierają dużo witaminy C, witaminę E i z grupy B – B1, B2, B6 i kwas foliowy oraz K1 i D), flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, pektyny, fenolokwasy, kwasy organiczne oraz karotenoidy.
Można w nich znaleźć także związki magnezu, potasu, wapnia, żelaza i sodu.
W nasionach przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe  oraz fitosterole, w tym sitosterol o właściwościach gojących.
W lecznictwie wykorzystuje się zarówno sok z Rokitnika jak i olej.
Zastosowanie w lecznictwie:
Sok-pobudza czynności wydzielnicze żołądka, wspomaga pracę jelit, obniża poziom cholesterolu oraz stanowi źródło witaminy C.
Wzmacnia odporność i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych.
Poleca się go osobom osłabionym oraz pomocniczo w chorobie nadciśnieniowej.

Olej-może być pozyskiwany z miąższu lub z nasion.
Olej z nasion zawiera głównie kwasy tłuszczowe, przez co korzystnie wpływa na układ naczyniowy, na skórę i przewód pokarmowy.
Posiada działanie przeciwutleniające (polifenole i witaminy) i przeciwzapalne.
Stanowi także w farmacji rozpuszczalnik w preparatach z witaminą D, dzięki czemu ułatwia jej wchłanianie. 
Można go pić osłonowo na żołądek.

Rokitnik to przede wszystkim roślina znana w weterynarii.
Od wieków podawano owoce koniom w leczeniu robaczyc, zaś młode pędy na przyrost masy.
W Mongolii wyciągiem olejowym leczono rany i podawano na uspokojenie.
Medycyna tybetańska zalecała stosowanie Rokitnika w celu łagodzenia kaszlu, na biegunkę, na lepsze krwawienie  i wiele innych dolegliwości, w tym reumatyzm i gościec.
Roślina jest bardziej znana w krajach takich jak: Rosja, Chiny, Niemcy czy Mongolia.

Zastosowanie w kuchni: 
Owoce Rokitnika służą do wyrobu win, nalewek, przetworów takich jak: marmolady, dżemy, soki czy jogurty 
Stanowią przyprawę do mięsa (suszone owoce) oraz naturalne konserwanty żywności (duża ilość witaminy C).
1. Owoce bez pestek można zakonserwować w cukrze zasypując je w proporcji 1:1.
2. Dżem z Rokitnika- oczyszczone owoce gotować z małą ilością wody, aż zmiękną.
Dodawać małymi porcjami cukier i pektynę.
Po zgęstnieniu zawekować.
Składniki: 1kg owoców, 800g cukru, pektyna.

Zastosowanie w kosmetyce: 
Olej Rokitnikowy wchodzi w skład kosmetyków pielęgnacyjnych i natłuszczających, regenerujących oraz łagodzących podrażnienia (kremy).
W Rosji leczy się nim odmrożenia, oparzenia oraz odleżyny, blizny i rozstępy.
Zmniejsza  ból i ułatwia gojenie.
Ze względu na bogaty skład witaminowo-mineralny sok z Rokitnika pity regularnie uzupełnia ich niedobory i zapobiega wypadaniu włosów.
Pachnie jak ananas, smakuje kwaskowo-lekko cytrusowo… Rokitnik…
A Niesteruk,H Lewandowska Ż Golub, R Świsłocka… – Kosmos, 2013 – infona.pl.
BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#4

   
Nalewka z Rokitnika
Nalewka ma piękny kolor i interesujący lekko kwaskowy posmak.
Nalewka z Rokitnika ma wiele zastosowań, od lat sprawdza się przy problemach z układem pokarmowym, a jesienią i zimą pomaga wspierać odporność
Składniki
1 kg - owoców Rokitnika
700 g - cukru
700 ml - spirytusu 95%
Duży 4 l słój i mniejszy 2-3l
Owoce zerwij z gałązek, oczyść, ewentualnie opłucz i osusz.
Owoce umieść w słoju, zasyp 0,5 kg cukru i zalej spirytusem.
Zakręcony słój odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 4 miesiące.
Po tym czasie przelej nalewkę do drugiego słoja przez sito lub gazę.
Pozostałe owoce zostaw w dużym słoju i ponownie zasyp je cukrem (pozostałe 200 g) i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 2-4 tygodnie.
 Co jakiś czas sprawdzaj, czy owoce puszczają jeszcze sok.
Jeśli stwierdzisz, że ilość soku się nie zmienia, przecedź całość przez sito i dodaj do słoja z nalewką.
Całość dokładnie wymieszaj, spróbuj czy jest wystarczająco słodka i przelej do karafki lub butelek. 

 Owoce Rokitnika są bardzo miękkie, dlatego przed ich obrywaniem najlepiej zamrozić całe gałązki.
Zamiast owoców możesz wykorzystać gotowy wyciskany sok z owoców, co skraca czas przygotowania nalewki do tygodnia.
Wystarczy do soku dodać określoną na etykiecie wodę, cukier i spirytus.
Całość wymieszaj i odstaw na minimum tydzień by smaki się przegryzły.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#5

   
Herbata Ziołowa-Rokitnik
Jak gotować?
Do 2 dużych porcji będziesz potrzebować:
100 gr mrożonego lub świeżego Rokitnika 
2 suszone Figi
4 łyżki Miodu.
Pokrój Figi w cienkie plasterki. 
]Rokitnik, Figi, Miód wkładamy warstwami do rondla i zalewamy 500 ml wrzącej wody. 
Parzyć napój przez 15 minut na minimalnym ogniu. 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#6

   
Herbata Ziołowa-Rokitnik
Rokitnik to przechowalnia witamin. 
Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych i dwa razy więcej witaminy E niż w oleju pszenicznym. 
W Rokitniku są także inne witaminy, a także przeciwutleniacze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za zdrowy i młodzieńczy wygląd skóry.

Herbata z Rokitnika i miodu jest najlepszym antydepresantem. 
Potwierdzają to naukowcy. 
Również Rokitnik ma silne działanie przeciwzapalne. 
I jest bardzo, bardzo smaczne
Składniki:
150 g Rokitnika, 
2 łyżki. l. czarna herbata, 
2 łyżki. l. miód, 
500 ml wody.

Przepis na napar z Rokitnika
Składniki:
2 cm korzeń Imbiru
1 łyżka Kurkumy
2 łyżki owoców Rokitnika lub musu z Rokitnika
Wszystkie składniki przełóż do dzbanka i zalej je ciepłą wodą (o temperaturze ok. 80 stopni).
Napar będzie gotowy po 10 minutach.
Pij go każdego dnia rano.
Można tez zastosować przepis z czarną herbatą.
źródlo
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości