Aframomum
#1

   
   
Aframomum-Aframon, Aframonek
Należy do rodziny Zingiberaceae w głównej grupie okrytozalążkowych (rośliny kwitnące)
Rodzaj bylin z rodziny Imbirowatych.
Liczy ok. 50 gatunków, rosnących dziko w tropikalnej sferze Afryki i na Madagaskarze.
Zastosowanie
Mają podobny wygląd i zastosowanie jak kKardamon.
źrodło
źrodło
gatunki
źródło
https://en.wikipedia.org/wiki/Aframomum
https://www.biolib.cz/en/taxon/id115192/

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#2

   
   
Aframomum Angustifolium 
Aframon Wąskolistny
Imbir z jadalnymi, jasnoczerwonymi owocami, zebranymi w grona u podstawy rośliny, które są zbierane ze względu na pikantną, słodkawą, soczystą miazgę.
Nasiona są wykorzystywane jako pikantna przyprawa, w przeciwieństwie do pieprzu. 
Aframomum Angustifolium jest szeroko rozpowszechniony w tropikalnej Afryce i na wyspach zachodniego Oceanu Indyjskiego.

Wilgotne zacienione miejsca na wzgórzu sawanny. 
Występuje w wilgotnych obszarach w zaroślach leśnych, w roślinnościach rzecznych lub na brzegach bagiennych na wysokości 1000 - 1700 metrów w Tanzanii.
źródło
źródło
https://botany.cz/cs/aframomum-angustifolium/
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#3

   
   
Aframomum Melegueta
Aframon Madagaskarski
Nazywany także Aframonem Rajskim, Rajskim Ziarnem 
Należy do rodziny imbirowatych
Występuje w stanie dzikim w zachodniej Afryce
Roślina wieloletnia, wysokość do 2 m.
Łodyga kwiatonośna krótka, pokryta łuskowatymi liśćmi
Liście odziomkowe wyrastają bezpośrednio zkłącza.
Kwiaty grzbieciste, ciemnoróżowe.
Owoce walcowata, mięsista torebka, pomarańczowa lub czerwona,
Torebka zawiera kilkadziesiąt nasion.
Roślina lecznicza
Nasiona są ostrą w smaku  i silnie aromatyczną przyprawą.
Ciekawostki
Nasiona Aframomumu używa się do rytuałów voodoo

Pieprz Melegueta / Ziarna Raju
Grains Of Paradise
Czerwonawo brązowe nasiona wieloletniego zioła z rodziny Imbirów, Pieprzu Melegueta (Aframomum melegueta) mogą być tym, co „wstępnie przystosowało” Afrykanów do ich upodobania do maleńkich, ognistych Chili.
Chrupiąca konsystencja nasion została porównana do drzewności popękanego Czarnego Pieprzu, a gingerole pozostawiają w ustach lekko odrętwiającą pikantność, przypominającą Goździki.
Wyjątkowo ciepłe smaki tego pochodzącego z zachodnioafrykańskich mokradeł zostały nazwane pieprzowym, pikantnym, ostrym, imbirowym i przyjemnie gorzkim, z posmakiem Cytryny, Cardamonu, Kamfory i Goździków.
Tuzin substancji chemicznych, które zostały już wyizolowane z olejków eterycznych, sugeruje, że dostarcza ona czarodziejskiego naparu o ostrym smaku.

Ziarna Raju są praktycznie nieznane we współczesnej kuchni zachodniej, choć w Europie stosowano je w średniowieczu i renesansie.
Był to aromat starego wina „Hippocras” i nadal jest używany do produkcji piwa, wina i napojów spirytusowych oraz aromatyzowania octu.
Pierwotnie przewożone przez Saharę karawaną, przyprawy te były popularne w Europie od czasów Elżbiety I, która osobiście je upodobała, aż do czasów Jerzego III, który je zakazał, między innymi.
Handel osłabł i tylko Skandynawowie, którzy mieli przyczółek w Afryce Zachodniej, nadal z nich korzystali.
Pieprz Meleguetta-Aframomum Melegueta był powszechnie znany jako " Ziarna Raju " .
W rzeczywistości istnieją dwie przyprawy,
Pieprz Meleguetta i prawdziwe Ziarna Raju, Aframomum Granum Paradisi, określane tą nazwą.
https://www.henriettes-herb.com/eclectic...-gran.html

Wybrzeża Zbożowe Afryki Zachodniej noszą nazwę przyprawy w taki sam sposób, jak inne „Wybrzeża” nazywane są Kością Słoniową, Złotem i Niewolnikiem.

Opis przypraw
Są to małe, czerwono-brązowe, nieregularne nasiona rośliny przypominającej Kardamon .
Nasiona mają średnicę 3-4 mm (1/8”) i są licznie zawarte w brązowej, pomarszczonej, wysuszonej kapsułce w kształcie figi o długości około 30 mm (1-1/4”). mają białe jądro.
Rzadko spotyka się je na Zachodzie.

Przygotowanie i przechowywanie
Ziarna rajskich nasion mogą być zmielone w młynku jak ziarna pieprzu lub mogą być użyte w taki sam sposób jak kardamon, smażone w całości lub ubijane innymi przyprawami.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Gotowanie z Ziarnami Raju
Ziarna Raju mogą być wykorzystywane do celów kulinarnych oraz jako substytut Pieprzu w ośrodkach lokalnej produkcji. Jego zastosowanie ogranicza się na ogół do kuchni zachodnioafrykańskiej, choć może również znaleźć drogę do marokańskich kombinacji ras el hanout .
Niektóre starożytne europejskie przepisy mogą wymagać tego, ale można zastąpić Pieprz zmieszany z odrobiną Imbiru. Dziś w Skandynawii nasiona są używane do aromatyzowania akvavit.
Można je żuć, aby osłodzić oddech.

Korzyści zdrowotne płynące z Rajskich Ziaren
Pobudzające, wiatropędne i moczopędne nasiona są stosowane głównie w niektórych lekach weterynaryjnych.
Pojawiają się w starych farmakopeach. 
Gerard (1597) mówi: „Ziarna żute w ustach wyciągają się z głowy i zaopatrują w wodniste, przysadne homory…
Pocieszają i ogrzewają także słabe, zimne i słabe żołądek, łagodzą drgawki i usuwają drgawki, będąc pijani Sacke”. Nasiona i kłącza są używane w zachodnioafrykańskich lekach ziołowych.

Opis i uprawa roślin
Tropikalna trzcinowata roślina z rodziny imbirowatych, spokrewniona z Kardamonem.
Wyrasta z kłącza, osiąga 1m (3 stopy). liście są wąskie, przypominające bambus, 25 x 2,5 cm (10 x 1”); kwiaty to pojedyncze różowe lilie u podstawy rośliny. następują po nich czerwonobrązowe, jajowate kapsułki, o długości prawie 30 mm, zamknięte w liściastych wypustkach. 
Kapsułki zawierają wiele czerwonych do brązowych kanciastych nasion w galaretowatym miąższu.
Kwiaty i kłącza mają zapach Imbiru.
Roślina z wilgotnych obszarów leśnych Afryki Zachodniej, czasami uprawiana dla pikantnych nasion
Stosowane metody są podobne jak w przypadku Kardamonu i Imbiru.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło
https://tropical.theferns.info/viewtropi...+melegueta

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#4

       
Aframomum Danielli
Aframomum Daniellii , znany również jako afrykański Kardamon, to gatunek z rodziny imbirowatych, Zingiberaceae. 
Po raz pierwszy został opisany przez Josepha Daltona Hookera, a swoją obecną nazwę otrzymał od Karla Moritza Schumanna 
Aframomum Daniellii jest tradycyjnie używany jako przyprawa w regionach Afryki, z której pochodzi. 
Roślina wykorzystywana jest również w celach leczniczych jako środek przeczyszczający, przeciwpasożytniczy oraz do zwalczania innych infekcji bakteryjnych. 

W Kamerunie tradycyjni uzdrowiciele używają wielu dietetycznych przypraw do leczenia wielu chorób, takich jak rak i infekcje bakteryjne. 
Aframomum Daniellii, Dichrostachys cinerea i Echinops giganteus to przyprawy kameruńskie szeroko stosowane jako przyprawy i dodatki do żywności. 
Co więcej, są to tradycyjnie ziołowe środki stosowane w leczeniu wielu chorób, a także w zwalczaniu populacji szkodników owadzich.
źródło

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#5

           
Aframomum Albiflorum
Pochodzi z Afryki /Mozambik
źródło
https://tropical.theferns.info/viewtropi...albiflorum

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#6

   
Aframomum Alboviolaceum
Aframomum Alboviolaceum to wieloletnia roślina zielna o pełzających kłączach, które są stosunkowo głęboko zakopane w glebie.
Wytwarza liściaste łodygi o wysokości do 3 metrów
Roślina jest zbierana ze środowiska naturalnego do wykorzystania jako żywność i lekarstwo, czasami jest uprawiana jako roślina spożywcza
Zakres
Tropikalna Afryka - Sierra Leone do Sudanu, na południe do Angoli, Zambii, Malawi i Mozambiku.
Siedlisko
Wysoka trawa i drzewna sawanna
https://tropical.theferns.info/viewtropi...oviolaceum

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#7

Aframomum Citratum
Po raz pierwszy opisany przez C. Pereira, a obecną nazwę otrzymał od Karl Moritz Schumann.
Aframomum Citratum to wieloletnia roślina zielna wytwarzająca liściaste łodygi o wysokości do 3 metrów z podkładki kłączowej
Roślina jest zbierana ze środowiska naturalnego do wykorzystania jako pokarm.
Czasami jest uprawiany ze względu na jadalne młode pędy
Występowanie
Lasy Zachodnia tropikalna Afryka - Nigeria, Kamerun, Gabon.
https://tropical.theferns.info/viewtropi...m+citratum
https://en.wikipedia.org/wiki/Aframomum_citratum
https://pranarom-magazine.ru/other-produ...-efirnoe-m

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#8

Aframomum Corrorima
Aromatyczna, zielna, wieloletnia roślina wytwarzająca liściaste łodygi o wysokości 1 - 2 metrów z podkładki kłączowej
Nasiona są powszechnie zbierane ze środowiska naturalnego do stosowania jako przyprawa i lekarstwo. Praktycznie nieznana jako roślina spożywcza poza północno-wschodnią Afryką, roślina jest uprawiana jako przyprawa w Etiopii i Erytrei.
Jest bardzo często sprzedawany na rynkach lokalnych, a czasami jest eksportowany, głównie do społeczności etnicznych
Występuje
Wschodnia tropikalna Afryka - Sudan, Etiopia, Erytrea, Uganda, Tanzania.
Lekko zacienione, mniej lub bardziej otwarte tereny w lasach deszczowych położonych na wyższych wysokościach na wysokości od 1 350 do 2 000 m n.p.m.
https://tropical.theferns.info/viewtropi...+corrorima

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#9

Aframomum Mala
Wieloletnia roślina zielna wytwarzająca gęste drzewostany liściastych łodyg o wysokości 1,5 - 4 metrów z bulwiastej podkładki
Owoce i nasiona są zbierane ze środowiska naturalnego do lokalnego użytku jako żywność i przyprawa.
Występuje
Afryka tropikalna - Sudan, Uganda, Kenia, Rwanda, Zair, Tanzania.
Podszytowa roślina w lasach
https://tropical.theferns.info/viewtropi...momum+mala

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości