Kuchnia hiszpańska
#1

Kuchnia hiszpańska
Hiszpania jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza, ponieważ są one podstawą rozmaitych przekąsek (tapas), a przy tym nawet w miejscach oddalonych o setki kilometrów od wybrzeża nie tracą nic na smaku i świeżości.
W restauracjach z owocami morza podaje się często znakomitą zarzuelę, tortillę i paellas (ryż z mięsem, zwykle z królika lub kurczaka).
Paella wywodzi się z Walencji i tam właśnie przyrządza się ją najlepiej, ale w całym kraju jada się różne odmiany tej potrawy.
Hiszpanie, podobnie jak Włosi, używają głównie oliwy, potrawy przyrządzają przeważnie z dodatkiem oliwek, cebuli i czosnku, mają znakomite wina, w tym znaną Sangrię.
Z kuchniami narodów arabskich łączy kuchnię hiszpańską ilość przypraw, zwłaszcza: pieprzu, cynamonu, kolendry i kminku.
Od Arabów również nauczyli się Iberyjczycy jeść i przyrządzać desery, w szczególności ciasta migdałowe.
Z Nowego Świata przybyły do Hiszpanii pomidory, papryka, papryczki chili, a przede wszystkim ziemniaki.
Półwysep Iberyjski, mimo swego śródziemnomorskiego położenia, stanowi odrębny region kulinarny.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Bardzo ograniczony artykul, pòniewaz kuchnia hiszpanska jest mocno zroznicowana w zaleznosci od tego w jakim jestesmy rejonie. Nie wspomniano o dosyc sporym spozyciu wieprzowiny, jak rowniez straczkowych. Hiszpanie uwielbiaja soczewice, fasole, sa onebardzo popularne w centrum kraju, gdzie zimy moga byc srogie, i na polnocy. Poludnie jest bardziej warzywne, na polnocnym wschodzie, w Kraju Baskow i Katalonii, spozywa sie ciezsza kuchnie, Galicja to z kolei krolestwo ryb i owocow morza, polozona jest na polnocnym zachodzie. I przede wszyskim z opisu wynika ze Sangria to gatunek wina co jest dalekie od prawdy! Sangrie sporzadza sie owszem na bazie wina (albo Cavy, to miejscowe - katalonskie- gazowane wino, odpowiednik Szampana z Francji i Prosecco z Wloch - to ta sama technologia - rowniez cudowny smak - a jednak prosecco i cava sa znacznie tansze niz produkty francuskie, ktore zaslynely nazwa), aczkolwiek dodaje sie do niego likiery czy swierze owoce albo swiezowycisniety sok z pomaranczy - tutaj oczywiscie kazdy bar ma wlasny przepis, ale litosci to nie jest gatunek wina!!

PS: Wino inaczej niz u nas nie rozpoznaje sie na bazie jego slodkosci czy wytrawnosci - ale trzeba znac raz gatunek wina - ktorych Hiszpania podobnie zreszya jak kazdy kraj slynacy z Winobrania ma sporo lokalnych - oraz region w ktorym wyrosly. Czyli NP Slynna RIOJA to taknaprawde nazwa regionu, pochodzace z niego Wina moga byc zrobione z kilku szczepow - tempranillo ma smak lagodniejszy w stosunku do np. crianzy.
Odpowiedz
#3

Sangria w każdym miejscu według mnie smakuje inaczej(tzn w jednej knajpie, w drugiej też)
będąc na jesień z rodzicami w okolicy Castellonu to w ogóle była tak słodka, że szok..

jedzenie na wyspach kanaryjskich za to mi nie podchodziło...
pozdrawiam
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości