Curcuma-Ostryż
#1

   
Curcuma-Ostryż
Kurkuma, Szafranica lub Żółcień
 Rodzaj bylin z rodziny imbirowatych
Jest to roślina występująca najczęściej w krajach Azji i krajach Bliskiego Wschodu.
Obejmuje  ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin.
Osiąga do 100 cm wysokości.
Jest tam powszechnie znana i stosowana głównie w celach leczniczych oraz jako przyprawa i barwnik do potraw.
Ma charakterystyczny żółty kolor i nietypowy dla naszej kuchni smak.  
Curcuma jest używana jako przyprawa do wielu potraw.
Jest też składnikiem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, któremu nadaje złocistożółty kolor.
Różne gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej od XIX w.
W Indiach Kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka

Zawarty w Curcuma barwnik - Kurkumina - nie rozpuszcza się w wodzie, a jedynie w alkoholu lub tłuszczach.
Curcuna zaczęła cieszyć się zainteresowaniem firm farmaceutycznych, gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Trwają badania nad zastosowaniem tych substancji w profilaktyce i leczeniu chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera, a ich wyniki były oceniane w roku 2006 jako pozytywne
W medycynie ludowej Curcuma stosuje się m.in. w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego, nerek, a także przy dolegliwościach żołądkowych
źródło
źródło
źródło
gatunki
http://le-curcuma.eu/wp-content/uploads/...cumine.jpg

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
       
Aeruginosa Curcuma
Curcuma Aeruginosa to wieloletnia roślina wytwarzająca nierozgałęzione pędy liściaste o wysokości do 200 cm z dużego podziemnego kłącza, które może mieć 16 cm długości i 3 cm szerokości
Kwiatostan rozwija się z kłącza, zwykle przed wytworzeniem liści.
Roślina jest zbierana w naturze do użytku w medycynie ludowej oraz jako pokarm.
Jest często uprawiany w Malezji jako roślina lecznicza, a czasem jako roślina ozdobna.
Zasięg
Azja Południowo-Wschodnia – Bangladesz, Birma, Tajlandia, Kambodża, Wietnam, Malezja, Indonezja.
Siedlisko
Lasy deszczowe, gdzie często występuje na brzegach rzek lub na obrzeżach lasów; miejsca trawiaste i las tekowy na wysokościach 400 - 750 metrów
Zastosowania jadalne
Skrobia jest pozyskiwana z korzenia
Stosowany głównie jako pokarm głodowy jako substytut manioku lub kukurydzy
Leczniczy
Kłącza są uważane za przeciwrobacze i oczyszczające
Są stosowane w leczeniu szeregu schorzeń, w tym kolki, zaburzeń miesiączkowania, astmy i kaszlu, otyłości i reumatyzmu
Są stosowane zewnętrznie w leczeniu schorzeń skóry, takich jak szkorbut i swędzenie skóry
Zostały zasugerowane jako aplikacja do leczenia zaburzeń psychicznych
W Indonezji i Tajlandii kłącza są głównym składnikiem wywaru podawanego kobietom po porodzie w celu przyspieszenia
Ekstrakt alkoholu etylowego z kłącza wykazał interesujące właściwości estrogenne.
Ponadto wykazał działanie pobudzające wzrost komórek skóry, a także zmniejsza śmierć komórek w wyniku utleniania. Roślina ma potencjał jako składnik aktywny w preparatach do leczenia starzenia się skóry u kobiet po menopauzie
Inne zastosowania
Barwnik można uzyskać z kłącza
https://tropical.theferns.info/viewtropi...aeruginosa

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
   
Alismatifolia Curcuma
Curcuma Alismatifolia , Tulipan Syjamski lub Tulipan Letni ( tajski :ปทุมมา , RTGS :  pathumma ;กระเจียวบัว , RTGS :  krachiao bua ;ขมิ้นโคก , RTGS :  khamin khok ) to tropikalna roślina pochodząca z Laosu , północnej Tajlandii i Kambodży
Pomimo swojej nazwy nie jest związany z tulipanem , ale z różnymi gatunkami Imbiru, takimi jak Curcuma.
Może rosnąć jako roślina doniczkowa, a także sprzedawana jako kwiat cięty.
Jedno z najbardziej znanych dzikich pól tulipanów syjamskich znajduje się w Parku Narodowym Pa Hin Ngam w prowincji Chaiyaphum w Tajlandii.

Wieloletnia roślina zielna wytwarzająca z kłącza kępy wyprostowanych, bezgałęziowych pędów o wysokości do 60 cm.
Roślina jest zbierana na wolności ze względu na jadalne kwiaty, które są spożywane lokalnie.
Jest szeroko uprawiany w przemyśle kwiatów ciętych, a także często uprawiany jako ozdoba w ogrodach
Zasięg
Azja Południowo-Wschodnia - Tajlandia, Kambodża, Laos.
Siedlisko
Znaleziony w naturze na glebach wapiennych
Otwarte murawy
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_alismatifolia
https://tropical.theferns.info/viewtropi...smatifolia
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=bVIEWwaMKjU

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
   
   
Amada Curcuma
Curcuma Amada to roślina wieloletnia o wysokości około 80 cm.
Roślina jest okazjonalnie uprawiana na obszarach tropikalnych, zwłaszcza w Indiach, ze względu na jej korzeń, który jest używany w medycynie i jako łagodna przyprawa Imbirowa
Zasięg
E. Azja - Indie, Bangladesz, Birma, Tajlandia.
Curcuma Amada lub Imbir Mango to roślina z rodziny Imbirowatych Zingiberaceae i jest blisko spokrewniona z Curcuma Longa
Kłącza są bardzo podobne do pospolitego Imbiru, ale nie mają ostrości, a zamiast tego mają smak surowego mango
Są używane do robienia pikli w południowych Indiach i chutneyów w północnych Indiach.
Jest podawany jako chutney na ucztach społeczności na południowych równinach Nepalu.
Na południowych równinach Nepalu popularna jest marynata z Imbiru z Mango i Pochrzynu ze stóp słonia.
Taksonomia gatunku jest przedmiotem pewnych nieporozumień, ponieważ niektóre władze uznały tę nazwę Curcuma Mangga jest identyczny, podczas gdy inni opisują go jako odrębny gatunek, przy czym Curcuma Mangga występuje w południowych Indiach, podczas gdy Curcuma Amada jest pochodzenia wschodnioindyjskiego.
Mango Imbir to popularna przyprawa i warzywo ze względu na bogaty smak, który jest opisywany jako słodki z subtelnymi ziemistymi nutami kwiatowymi i pieprzowymi, podobny do surowego Mango.
Jest pysznym dodatkiem do sałatek i frytek.
Jest stosowany w kuchniach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, a także Dalekiego Wschodu.

Zastosowania jadalne
Korzeń jest używany jako łagodna imbirowa przyprawa do marynat
Leczniczy
Korzeń zawiera olejek eteryczny i ostre zasady
Wzmacnia żołądek i układ pokarmowy, działa wiatropędnie i wykrztuśnie[254
].
Jest stosowany wewnętrznie w leczeniu wielu problemów trawiennych, takich jak wiatry, ból brzucha, nieświeży oddech, utrata apetytu, czkawka, niestrawność, kolka i zaparcia
Jest również stosowany wewnętrznie w leczeniu kaszlu i innych dolegliwości klatki piersiowej, takich jak zapalenie oskrzeli
Zgnieciony lub starty korzeń nakłada się zewnętrznie na skórę w leczeniu wrzodów, stłuczeń, ran i zwichnięć
Inne zastosowania
Aromatyczny korzeń jest używany w perfumerii
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_amada
https://tropical.theferns.info/viewtropi...cuma+amada

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
   
Angustifolia Curcuma
Curcuma Angustifolia jest jednym z ponad 80 gatunków należących do rodzaju Curcuma w rodzinie Zingiberaceae
Gatunek ten pochodzi z subkontynentu indyjskiego i jest bardziej znany jako East Indian Arrowroot lub Wąskolistna Kurkuma w języku angielskim i jest nazywany „yaipan” w Manipuri , „Aipah” w Thadou-Kuki , „tikhur” w hindi , i „Koova” കൂവ w malajalam i nazywa się „Kutupah” w Poula .
Na półkuli wschodniej roślina odgrywa integralną rolę w wielu kulturach.

Curcuma Angustifolia to roślina wieloletnia o wysokości około 45 cm.
Roślina jest czasami uprawiana ze względu na jadalny korzeń na obszarach tropikalnych
Zasięg
E. Azja - Indie, Nepal, Birma, Tajlandia, Wietnam.
Siedlisko
Cień pod drzewami lub bambusami na wysokości do 1500 metrów w Nepalu

Zastosowania jadalne
Skrobia wyekstrahowana z kłącza jest dobrym substytutem maranta zachodnioindyjskiej (Maranta arundinacea)
Może być używany do robienia puddingów lub używany w mieszaninie ze skrobią innych gatunków, takich jak batat (Ipomoea batatas); ryż (Oryza sativa) i maniok (Manihot esculenta)

Leczniczy
Sproszkowany korzeń jest dobrym środkiem łagodzącym
Pastę z korzenia stosuje się w przypadkach zwichniętych kości
https://tropical.theferns.info/viewtropi...gustifolia
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_angustifolia

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
   
   
Aromatica Curcuma
Curcuma Aromatica ( nazwa zwyczajowa : Dzika Curcuma) jest członkiem rodzaju Curcuma należącego do rodziny Zingiberaceae .
Botanicznie blisko Curcuma Australasica, Dzika Curcuma jest szeroko stosowana jako zioło kosmetyczne w Azji Południowej i pobliskich regionach.
Aromatica Curcuma to wieloletnia roślina zielna wytwarzająca kępy wyprostowanych, nierozgałęzionych pędów liści o wysokości około 1 metra z grubego, podziemnego kłącza.
Kwiatostany zwykle pojawiają się z kłączy przed wytworzeniem liści
Dzika Kurkuma ma kłącza o specyficznym zapachu i kremowym kolorze.
Kłącza są często używane w kosmetycznych lekach ziołowych oraz jako składnik kulinarny w ograniczonych ilościach jako aromat spożywczy.
Roślina jest zbierana na wolności i wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskie
https://tropical.theferns.info/viewtropi...+aromatica
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_aromatica

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
   
   
Australasica Curcuma
Native Turmenik (Cape York Lily)
Występuje na Półwyspie Cape York, Terytorium Północnym w Australii oraz w Papui Nowej Gwinei 
Ma bardzo piękny, długotrwały kwiat znaleziony w wilgotnych kieszeniach w piaskowcowych obszarach oraz w mokrych obszarach leśnych 
Dobrze rośnie w pojemnikach, może być rozmnażany przez podział
Jest uprawiana z powodu kwiatów w Zimbabwe, a odmiana o nazwie "Aussie Plume" uprawiana jest w USA, która może wyrosnąć na wysokości do 6 stóp (prawie 2 metry). 

Efektowny kwiatostan jest zwykle pierwszą oznaką pojawienia się życia (prawie w ciągu nocy) z uśpionego kłącza na wiosnę. 
Jasnoróżowe przylistki zamykają żółte pąki kwiatowe, które blakną na zielono w miarę otwierania się kwiatów. 
Bujne liście wyrastają wkrótce potem i mogą osiągnąć wysokość 80 cm. 
Owocem, który nie jest częścią jadalną, jest kapsułka trójkomórkowa.
 Przylądek York Lily byłby bardzo ozdobnym dodatkiem do każdego tropikalnego lub subtropikalnego ogrodu. 
W fazie wzrostu potrzebuje wody, ale w stanie spoczynku, gdy roślina umiera, należy ją utrzymywać w rozsądnym stanie.
 Rośliny w pojemnikach cieszą się dużym powodzeniem, jeśli są trzymane w ciepłym miejscu.
Zastosowania: 
Ponieważ założona roślina rozprzestrzenia się, zewnętrzne kłącza mogą być zbierane i używane w podobny sposób do zwykłego Kurkumy.
Kłącza tego rodzimego australijskiego Imbiru można wykorzystać jako przyprawę do gotowania w podobny sposób, jak azjatyckiego krewnego (Kurkuma - Curcuma Domestica). 
https://www.youtube.com/watch?v=1yfJcBc9Aw8
źrodło
https://botany.cz/cs/curcuma-australasica/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Bhatii Curcuma
Nazwa zwyczajowa: Udipi Kurkuma
Nazwa botaniczna: Curcuma bhatii Rodzina: Zingiberaceae (rodzina imbirowatych) Synonimy: Paracautleya bhatii   
Kurkuma Udipi to zagrożony gatunek rośliny.
Jest to najmniejsza południowoindyjska roślina z rodziny imbirowatych o wysokości 12-15 cm, posiadająca krótkie kłącza. Liście wąskie, długie, wyrastające z nasady.
Kwiaty wyrastają na łodydze na szczycie bezlistnej łodygi kwiatowej. Kwiaty są żółte, z zielonymi przylistkami przypominającymi liście.
Rośnie w szczelinach skał laterytowych.
Występuje w kilku rozproszonych populacjach w dystrykcie Udupi w stanie Karnataka, który jest jego typową lokalizacją.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
       
Bicolor Curcuma
Bicolor Curcuma to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny imbirowatych .
Po raz pierwszy został opisany przez Johna Donalda Mooda i Kai Larsena .
Curcuma Bicolor pochodzi z Tajlandii .
https://limestoneflorainthailand.myspeci...my/term/39
https://www.dnp.go.th/botany/detaildict....d010Larsen

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
   
   
   
Caesia Curcuma
Curcuma Caesia , czarna kurkuma lub czarny zedoary , wieloletnie zioło z niebiesko-czarnymi kłączami, pochodzi z północno-wschodnich Indii .
Czarna kurkuma, Curcuma Caesia , to silne wieloletnie zioło lecznicze.
Ta roślina i jej niesamowite niebiesko-zielone kłącza mają przyjemny zapach, ale intensywny smak, nieco przypominający terpentynę.
Czarna kurkuma przechodzi w stan uśpienia przez część roku, powracając do kłączy podziemnych magazynów, aby przeczekać zimę.
W połowie wiosny roślina wypuszcza jasnoróżowe i żółte kwiaty, a liście o wysokości do czterech stóp z czerwonym paskiem wzdłuż nerwu głównego pojawiają się kilka tygodni później.
Typowe zastosowania lecznicze obejmują stosowanie jako przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwastmatyczne, przeciwutleniające wzmacniacze, które mogą również łagodzić problemy żołądkowe, rozluźniać mięśnie, łagodzić ból stawów, kontrolować krwawienie i przyspieszać gojenie skaleczeń i ran.
Prawie wszystko na lekarstwo!
https://tropicalselfsufficiency.com/blac...ma-caesia/
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_caesia

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

   
   
   
   
Aurantiaca Curcuma
https://www.monaconatureencyclopedia.com...urantiaca/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

   
   
   
   
   
   
Caulina Curcuma
Wieloletnia roślina zielna wytwarzająca z podziemnego kłącza skupisko wyprostowanych, nierozgałęzionych, liściastych pędów o wysokości do 120 cm
Chociaż wcześniej była używana lokalnie jako źródło „skrobi z korzenia strzały”, obecnie zwykle nie jest opłacalne komercyjne przygotowywanie skrobi z tej rośliny, chociaż uprawa może dawać wysokiej jakości skrobię i może być cenna w obszarach o dużych opadach, aby zapobiec glebie erozja
Zasięg
E. Azja - Indie zachodnie.
Siedlisko
Lasy
Zastosowania jadalne
Bulwy dają białą jadalną skrobię, która czasami była używana jako substytut skrobi maranta
Bulwy te są zwykle wielkości pomarańczy z białym miąższem i pokryte włóknistymi korzeniami
Bulwy mają zawartość skrobi 10,9-18,3% (w przeliczeniu na świeżą masę).
Średnio bulwy dają około 13% skrobi, z czego 60% jest najwyższej jakości i bardzo podobnej do maranta
Zebrane bulwy myje się i usuwa włókniste korzenie, po czym oczyszczone bulwy ściera się, a otrzymaną miazgę dokładnie myje, przesiewa, a następnie ponownie przemywa i pozostawia skrobię do osadzenia.
Następnie jest suszony na słońcu
http://tropical.theferns.info/viewtropic...ma+caulina
http://www.flowersofindia.net/catalog/sl...wroot.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
   
Comosa Curcuma
Gatunek kwitnącej rośliny z rodziny imbirowatych . Pochodzi z dużej części Azji , w tym z Tajlandii , Indonezji i Malezji . [1] Zioło jest uprawiane w Tajlandii, zwłaszcza w Prowincji Północnej, w tym Petchaboon , oraz w Prowincji Północno-Wschodniej, w tym Loei . Kurkuma comosa jest szeroko stosowana jako tradycyjny środek ziołowy
Zasięg
E. Azja - północno-wschodnie Indie, Birma, Tajlandia
Siedlisko
Lasy liściaste i bambusowe.
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_comosa
https://tropical.theferns.info/viewtropi...uma+comosa

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

   
   
Longa Curcuma
Nazywany także Ostryżem Zohary, Kurkumą Długą, Ostryżem Indyjskim, Kurkumą, Szafranem Indyjskim 
Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym
Roślina o wysokości do 1 m i prostej, wzniesionej i nierozgałęzionej łodydze
Kłącze jajowate, podłużnie jajowate, gruszkowate lub cylindryczne, często krótko rozgałęzione.
Długość do 6 cm, szerokość do 15 mm. 
Kłącze główne wykazuje blizny po bocznych rozgałęzieniach.
 Powierzchnia jest punktowana i brunatnawożółta, żółta lub brunatnawoszara, delikatnie prążkowana.
 Przełam jest ziarnisty, gładki, niewłóknisty, lekko błyszczący, jednolicie pomarańczowożółty. 
Posiada wąską korę, ciemniejszą na zewnątrz.

Liście w dolnej części łodygi wyrasta naprzemiennie, rzędami 4-6 liści pochwiasto obejmujących łodygę. 
Mają długość do 50 cm
Pęd kwiatowy jest bezlistny, na jego szczycie wyrasta duży kłos kwiatowy.
Kwiaty żółte, dość długie, o rurkowatym kielichu. 
Są 3-krotne, mają jeden słupek i pręcikowie złożone z jednego płodnego pręcika i 4 prątniczków tworzących warżkę. 
Przysadki białe, o różowych szczytach
Owocem jest torebka

Zastosowanie
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski
Kłącze Curcumae longae rhizoma – całe, stabilizowane (przez gotowanie lub poddanie działania pary wodnej), wysuszone kłącze z usuniętymi korzeniami i warstwą zewnętrzną. 
Surowiec powinien zawierać nie mniej niż 25 ml/kg olejku eterycznego i cechować się 2,0% obecnością pochodnych dicynamoilometanu, w przeliczeniu na kurkuminę.

Roślina przyprawowa
Zmielona, wysuszona bulwa ma nazwę kurkuma i jest używana jako aromatyczna przyprawa do potraw oraz jako dodatek do mieszanek przyprawowych takich jak curry czy sambar masala.

Roślina barwierska
Dawniej używany był do barwienia tkanin. 
Jako żółty barwnik stosowany przez Izraelitów wymienia go biblijna Pieśń nad Pieśniami (4,13-14)[9].
Używany jako wskaźnik odczynu ph do wyrobu papierków wskaźnikowych, które w roztworach alkalicznych barwią się na czerwono, a w obojętnych są żółte

Roślina kosmetyczna
Obecnie stosowana głównie do barwienia szminek do ust, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów. 
Olejek kurkumowy bywa stosowany do wyrobu perfum o typie orientalnym

Roślina ozdobna
Obecnie jest uprawiany jako ozdobna roślina pokojowa także w krajach o zimniejszym klimacie, również w Polsce
źródło
źródło
https://tropical.theferns.info/viewtropi...cuma+longa
https://www.monaconatureencyclopedia.com/curcuma-longa/
https://botany.cz/cs/curcuma-longa/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#15

   
   
   
   
Parviflora Curcuma
Gatunek pochodzi z Półwyspu Malezyjskiego, Birmy, Tajlandii i Wietnamu, gdzie rośnie w lasach do około 700 m n.p.m.
Curcuma Parviflora to wieloletnia roślina zielna wytwarzająca z podziemnego kłącza kępy wyprostowanych pseudopędów o wysokości do 50 cm.
Każda pseudołodyga składa się z około 4 liści z blaszkami o długości do 20 cm i szerokości 7 cm
Roślina jest czasami zbierana na wolności jako lokalne źródło pożywienia.
Zasięg
Azja Południowo-Wschodnia - Birma, Tajlandia, Wietnam, Malezja.
Siedlisko
Lasy liściaste.
Zastosowania jadalne
Młode liście - gotowane
Są blanszowane i podawane z sosem chilli
Kwiaty - gotowane
Blanszowane i spożywane z sosem chilli i pastą krewetkową
https://tropical.theferns.info/viewtropi...parviflora
https://www.monaconatureencyclopedia.com...arviflora/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#16

       
Rhabdota Curcuma
Gatunek pochodzi z Laosu i Tajlandii, gdzie rośnie w lasach liściastych lub półlistnych, zwykle wzdłuż cieków wodnych na niskich wysokościach.
Jeden z najbardziej ozdobnych gatunków z rodzaju ze względu na szczególne wybarwienie kwiatostanów, które po jego opisie (2000) rozprzestrzeniły się w uprawie w krótkim czasie i które dały już początek niektórym mieszańcom.
Uprawa w tropikalnych i wilgotnych strefach klimatu podzwrotnikowego, na stanowiskach lekko zacienionych, na doskonale przepuszczalnych glebach bogatych w próchnicę, od lekko kwaśnych do obojętnych, utrzymywanych wilgotnych; na poziomie kłącza, w okresie spoczynku, może wytrzymać temperatury około 0 ° C tylko wtedy, gdy jest całkowicie suchy.
W zimnym klimacie kłącza można zakopywać wiosną na głębokości 4-6 cm, z kwitnieniem późnym latem, a odrywać jesienią i przechowywać w suchym miejscu w temperaturze najlepiej powyżej 10°C.
W okresie wegetacyjnym podlewania muszą być regularne i obfite,
https://www.monaconatureencyclopedia.com...-rhabdota/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#17

   
   
Zanthorrhiza Curcuma
Znana jako Temulawak , Imbir Java , Jawajski Imbir lub Jawajska Kurkuma
Gatunek rośliny, należący do rodziny imbirów 
Jest znane w jawajskim jak Temulawak w Sudanese jak koneng Gede i Madurese jak Temu labak .
Nazwa naukowa jest czasami zapisywana jako Curcuma Xanthorrhiza , ale jest to wariant ortograficzny
.
Roślina ta pochodzi z Indonezji, a dokładniej z Java wyspy, z którego rozprzestrzenia się do kilku miejsc w biogeograficzny regionu Malezji.
Obecnie większość z lawak uprawianych jest w Indonezji, Malezji, Tajlandii i na Filipinach.
Poza Azją Południowo-Wschodnią odmiany można znaleźć również w Chinach,Indochinach, Barbaros, Indiach, Japonii, Korei, Stanach Zjednoczonych i niektóre kraje w Europie
Kurkuma zanthorrhiza kwitnie do 1500 m nad poziomem morza w tropikalnym klimacie.
Jego kłącza rozwijają się dobrze w luźnej glebie.
Curcuma zanthorriza jest używana jako roślina lecznicza.
Kłącze zawiera olej eteryczny(5 ml na kg), przede wszystkim składa się z seskwiterpenów
Występuje również zawartość kurkuminy
Zanthorriza kurkumy stosowana jest w niestrawności.
To też przyprawa.
Według jednego źródła jest skutecznym środkiem odstraszającym i pestycydem grzybowym.
źródło
źrodło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#18

   
Curcuma-Ostryż- jakiej nie znacie
Hindusi mówili na nią, że jest piękna jak światło księżyca, ukochana żona i nierządnica. 
Kurkuma, która dziś jest stosowana w terapii antyrakowej, odchudzającej, przeciwzapalnej swoje korzonki zapuściła w historii już kilka tysięcy aromatycznych lat temu.

Curcuma - sprawdzana od tysięcy lat
Witaminy, minerały i zioła towarzyszą nam od miliardów lat. 
W toku ewolucji zmienialiśmy się wraz z potrzebami na te składniki.
Patrząc na historię człowieka, nowoczesna medycyna i syntetyczne leki zmieniają nasze zdrowie od bardzo niedawna. Stąd tak często wielu specjalistów zajmujących się problemem zdrowia wraca do sprawdzanych przez tysiące lat recept i składników.
Jednym z nich jest Ostryż Zazwyczaj nazywany Curcuma Longa, którego działanie na człowieka jest systematycznie badane od… 4000 lat.
Czy wchodząc do apteki możemy wskazać jakiś syntetyczny lek, cudowny produkt inżynierów chemii kombinatorycznej, weryfikowany przez ludzi na całym świecie od tak dawna? 
Działanie wielu substancji możemy ocenić dopiero na podstawie wielu lat obserwacji, badań ogromnych grup ludzi, społeczności, analiz różnic etnicznych, interakcji z innymi składnikami. 
Wpływ Curcuma na ludzki organizm możemy prześledzić obserwując ją nie w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, a dziesiątek pokoleń, niemal na całym świecie, na różne rasy, kultury.

3000 publikacji o Curcuma
Jeśli kogoś nie przekonują obserwacje hinduskich lekarzy sprzed 2-3 tysięcy lat, bo przecież dopiero od niedawna ludzie dysponują aparaturą analityczną, która pozwala dokładnie określić reakcje jakie zachodzą w komórkach, to dobrym argumentem mogą być badania prowadzone przez ostatnie ćwierć wieku. 
W tym czasie pojawiło się aż 3000 publikacji naukowych dotyczących Curcuma

Gdzie zatem szukać początków medycznego zastosowania tej rośliny?
Gdyby pożółkłe karty pergaminu czy liście palmowe potrafiły oddawać zapach minionych wieków, to węch zaprowadziłby nas szlakiem Marco Polo - do Indii. 
Wyobraźmy sobie tę magiczną podróż między straganami wypełnionymi aromatycznymi ziołami, uliczkami pełnymi zapachów ziół.
Z każdym kolejnym oddechem jesteśmy bliżej starej biblioteki wciśniętej gdzieś między warsztat naprawy skuterów a skromniutki sklepik z chapati nęcący dymnym aromatem. 
Tam na palmowych liściach zapisanych drobnym maczkiem trudnych znaków możemy zacząć przebijać się przez meandry sanskrytu (język Indii).

Słowa w hołdzie Curcuma
Początkowo ta podróż może przyprawić o zawroty głowy.
I to niekoniecznie dzięki feeri zapachów, ale i całej tęczy różnych barwnych określeń Curcuma, które świadczą o tym jak często ludzie tu sięgali po tętniące zdrowiem zioło.

Nazywali je czasem górnolotnie: złożone na ofiarę (anestha), pomyślny i szczęśliwy (bhadra), obfity (bahula), długo obecny (dhirgharaja), będący fair (gauri), zdolny (kshamata), oznaczający dobrobyt (laxmi), niosący pomyślność (mangalprada, mangalya), drogą do Hari Kriszna (Haridra), święty (pavitra), łaskawy (shiva), szczęście (soubhagaya), żona Śiwy (umavara), wolny od pragnień (vairagi).

Kto choć raz poczuł aromat Curcuma, zapamięta go na długo. 
Nic więc dziwnego, że w starych księgach możemy się natknąć na różne nazwy tego zioła związane z jego zapachem: produkujący zapach (gandhaplashika), perfumowany proszek (patwaluka). 
Hindusów fascynował także jego kolor, mówili więc, że Ostryż to zioło zwracające uwagę swą jasną barwem (haldi), zielonkawy (harita), eksponujący złoty kolor (hemaragi, kanchani), dający złotą barwę (hemaragini), czerwono-brązowy (pinga), żółto-czerwony proszek (pinja), żółty (pita), dający żółty kolor (pitika), dający kolor (ranjani), włóknisty korzeń (shifa), genialny kolor (shobhna), ciemny (shyama), złoty kolor (survana), wskazujący złoty kolor (survanavara).

Delikatnie przeglądając zapiski na palmowych liściach poczynionych w zamierzchłych czasach przez hinduskich mędrców, możemy przeczytać o tym w jaki sposób Curcuma działa na człowieka.

Zabójca tłuszczu, robaków i gorączki
Co ciekawe wielu z nich nadawała tej leczniczej roślinie nazwy zgodne z zastosowaniem lub jej działaniem: wygrywający z chorobą (jayanti), leczący gorączkę (jawarantika), zabójca robaków (krimighni lub kashpa), zabójca tłuszczu (mehagni), rozpuszczający tłuszcz (rabhangavasa), mający własną karnację (varavarnini), wzmacniający cerę (warna datri), nadający kolor (varnini), odtrutka (vishagni), do nacierania (gharshani).

Pewne wyobrażenie o tym jak bardzo istotny dla kultury był Ostryż mogą dać nazwy jakimi go opatrywano, by roślina ta kojarzyła się z niezwykłymi chwilami: noc (nisha, nishakhya, yamini), piękna jak noc (tamasini), rozjaśniająca mrok (nishawa), piękna jak światło księżyca (ratrimanika).

Zachwycano się jej wpływem na zmysły i można się domyślać, że Curcuma budziła w kobietach gwałtowne emocje, skoro w zapiskach możemy znaleźć także nazwę kaveri, co oznaczało nierządnicę.
Na szczęście można także dokopać się do bardziej przyjaznych nazw: ukochana żona (yoshitapriya), młoda dziewczyna (yuvati), dająca rozkosz sercu (hridayavilasini).
Antropolodzy kultury i historycy naliczyli w sumie 53 różne nazwy opisujące jedno - kurkumę.

Uważa się, że  roślina ta jest znana ludom zamieszkującym tereny Indii od tysięcy lat.
Do Chinach trafiła prawdopodobnie w VII wieku do Afryki Wschodniej w VIII. 
Na Jamajce pierwsze zapiski wskazują na XVII wiek.
Dziś, kurkuma jest powszechnie uprawiana w całej strefie tropikalnej.

Wiedza o życiu i Curcuma
Dziś wielu badaczy sięga po zapiski praktyków medycyny ajuwerdyjskiej. 
Swoją nazwę wzięła ona od dwóch słów ayus (życie) i veda (wiedza). 
Można ją więc rozumieć jako naukę o życiu.
Praktykowana jest głównie w Indiach i na Sri Lance łącząc elementy diety, ćwiczeń fizycznych, leczenia psychiki, detoksykacji i ziołolecznictwa.
Sam system ajuwerdyjskie należy praktykować ciągle, nie doraźnie w celu leczenia. 
Co ciekawe - o ile większość preparatów odchudzających jest uznawana przez naukowców za nieskuteczne, to zioła ajuwerdyjskie mają potwierdzone klinicznie właściwości wspomagające utratę zbędnych kilogramów.
Część z badań dotyczących odchudzania koncentruje się właśnie na działaniu Curcuma

Hinduscy medycy podawali ją na wzmocnienie i ocieplenie organizmu. 
Tradycyjne zalecano Ostryż do regulacji trawienia, poprawy flory jelitowej, odrobaczania, łagodzenia wzdęć i gazów, oczyszczania i wzmacniania wątroby i pęcherzyka żółciowego. 
Kobieto zalecano go podczas menstruacji w celu jej normalizacji miesiączki.
Inne zastosowania w medycynie ajuwerdyjskiej to: łagodzenie kaszlu, astmy, zapalenia stawów i obrzęków, oczyszczanie krwi, prawidłowego metabolizmu, do stosowania miejscowego na skręcenia, oparzenia, skaleczenia, siniaki, ukąszenia owadów i swędzenie, działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Indyjski Szafran - aromatyczny stymulant
Pewnie Europejczycy nie dowiedzielibyśmy się o niej w XIV wieku gdyby nie… jedwab. 
To w podróż za tym cennym materiałem wybrał się Marco Polo. 
Po drodze odkrywał i opisywał niezwykłe zioła. 
Jedno z nich przypominało mu Szafran i tak je opisał.
Do dziś w wielu krajach nazywana jest indyjskim Szafranem.
Francuzi mówią więc na niego Safran des Indes, Anglicy Indian Saffron, Portugalczycy Açafrão da Índia, a Polacy - Szafran Indyjski. 
Przez bardzo długi czas na Starym Kontynencie curcuma była traktowana głównie jako przyprawa w kuchni.

W 1870 roku chemicy zwrócili uwagę na specyficzną właściwość Curcuma:  pomarańczowo-żółty proszek zmieniał barwę na czerwonawo-brązową po zetknięciu z substancjami zasadowymi. 
To odkrycie doprowadziło do rozwoju papieru z Curcuma do badania zasadowości.
Zielarze długo nie znajdowali zainteresowania tą rośliną. 
W 1931 roku Sophia Grieve napisała książkę “Modern herbal”, w której tak scharakteryzowała Curcuma: “jest łagodnym stymulantem aromatycznym rzadko stosowany w medycynie, z wyjątkiem zdolności do barwienia.
Kiedyś była lekarstwem na żółtaczkę. 
Stosuje się ją do produkcji Curry. 
Jest również stosowany jako składnik musztardy i przypraw do mięsa”.

Dziś możemy natrafić na wiele badań nad Curcuma stwierdzających m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyangiogenne oraz antyoksydacyjne.
A to tylko część szerokiego zastosowania indyjskiego złota.
Oskar Berezowski
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#19

   
Żółty odcień zdrowia – właściwości lecznicze Curcuma
O jej właściwościach prozdrowotnych moglibyśmy mówić godzinami.
Curcuma to jeden z najcenniejszych darów, jakimi natura obdarowała ludzkość.
O tym, jak czerpać z jej bogactwa i dlaczego warto, w naszym artykule.

Szafranica, Ostryż, Żółcień.
Roślina hodowana także w domach.
Curcuma to przyprawa o wielu nazwach, którą znaleźć można dziś właściwie w każdym sklepie spożywczym, czy ze zdrową żywnością.
Niewiele jednak osób wie, jak piękną jest rośliną.
Od wieków uprawiana w krajach dalekiego wschodu, do polskich sklepów trafia najczęściej w sproszkowanej postaci, zamkniętej w torebce.
Tymczasem Curcuma można wyhodować samemu w domowych warunkach.
Zarówno sadzonki Curcuma Longa-hodowanej do celów spożywczych, jak i Curcuma Alismatifolia-hodowanej dla walorów estetycznych, znaleźć można w dobrym sklepie ogrodniczym.
Jej uprawa jest wymagająca, bo roślina lubi wilgoć, ciepło i światło. Ale warto się postarać.
I dla pięknych kwiatów i dla aromatycznego korzenia.

To ważne, skąd jest Curcuma
Ta, wyprodukowana w warunkach domowych, przy użyciu dobrej, zdrowej ziemi jest prawdziwym bogactwem tego, co dla organizmu cenne.
Nie każdy jednak ma czas, ochotę, czy możliwości, by ją hodować.
Tym bardziej, że jest ona dziś powszechnie dostępna.
Rzecz jednak w tym, że nie każda kurkuma, którą spotkamy w sklepie, czy na targu, warta jest naszej uwagi.
A to za sprawą warunków, w jakich jest hodowana.
Wybierając ją, należy zwracać uwagę na to, skąd pochodzi.
Najzdrowsza Curcuma to ta wyhodowana na Sri Lance- gdzie ziemia jest bogactwem składników mineralnych i nie ma mowy o jej sztucznym nawożeniu.
Najgorsza natomiast pochodzi z Chin, w których uprawiana jest na ziemi zanieczyszczonej metalami ciężkimi.

Curcuma „przyprawą życia”
Od wieków w różnych zakątkach świata znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.
I to nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i piękny kolor, jaki nadaje przyprawianym potrawom, ale również ze względu na właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze.
Już w starożytności Hindusi wykorzystywali właściwości kurkumy, by wzmacniać swoją odporność, walczyć z dolegliwościami żołądkowymi, czy stanami zapalnymi organizmu.
Nie znali oni dokładnego składu Curcuma i nie potrafili nazwać występujących w niej związków.
Wiedzieli jednak, że działają między innymi przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Dziś potwierdzają to liczne badania przeprowadzane przez międzynarodowe instytucje, jak National Center for Biotechnology Information, czy Centrum Medyczne Uniwersytetu Kalifornijskiego.

Kurkumina- pogromca wolnych rodników
Cóż takiego magicznego ma w sobie ta przyprawa?
Przede wszystkim kurkuminę- silny przeciwutleniacz, któremu zawdzięcza swoją potoczną nazwę.
Kurkumina eliminuje z organizmu wolne rodniki.
Nie dopuszczając do procesów niszczenia naturalnych struktur komórek, kurkumina wzmacnia naturalne procesy obronne organizmu i chroni komórki przed wczesnym starzeniem.
Ze względu na właściwości antyoksydacyjne chroni organizm przed licznymi chorobami, w tym układu krążenia, kardiologicznymi czy cukrzycą.
Zapobiega też powstawaniu komórek nowotworowych i jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.
Wspiera organizm w walce z wirusami i skutecznie pobudza go do niszczenia białek wywołujących chorobę Alzheimera.

Bogactwo olejków eterycznych
Poza kurkuminą ważnym składnikiem przyprawy są olejki eteryczne.
Ich działanie wspomaga między innymi prawidłową pracę wątroby.
Od lat znane jest leczenie Curcuma zapalenia dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego.
Poza tym olejki chronią komórki wątroby i pomagają w ich regeneracji.
Są też niezwykle pomocne w takich zaburzeniach trawienia, jak wzdęcia, czy odbijanie.
A dzięki pobudzaniu organizmu do wytwarzania mucyn, chronią błony śluzowe przed działaniem enzymów trawiennych, zapobiegając powstaniu wrzodów żołądka i jelit.

Jak poprawić wchłanianie kurkumy?
Stosowanie kurkumy w kuchni nie daje gwarancji, że będzie ona dobroczynnie działać na organizm.
Aby można było czerpać z jej właściwości, należy Curkuma spożywać w towarzystwie pieprzu, papryki, oliwy z oliwek, bądź rozpuszczoną w płynie o podwyższonym PH, jak na przykład sok wiśniowy.
Te połączenia poprawiają znacznie przyswajalność składników zawartych w Curcuma
Piękna barwa przyprawianych potraw, wyrazisty smak i właściwości prozdrowotne sprawiają, że Curcuma warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu
Jedząc zdrowo i świadomie nie tylko dbamy o lepszą kondycję naszego organizmu, ale też o lepsze samopoczucie i zdrowy wygląd.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#20

   
Curcuma z Indii – złoto na talerzu!
Coś się złoci, coś się świeci… 
Na zatłoczonych bazarach i w małych sklepikach na wąskich uliczkach, w miastach i miasteczkach Dalekiej Azji, gdzie przyprawy we wszystkich kolorach i odcieniach walczą o uwagę kupujących, królowa jest tylko jedna.
Curcuma
Kojarzona głównie z kuchnią hinduską i klimatem tropikalnym, stanowi prawdziwy skarb.
Złoto tej ziemi!
Ukochała sobie Indie – i tam pokochali ją.
Bo Curcuma wie, co dobre – gorący klimat, duża wilgoć, lekkie, przepuszczalne gleby.
Z takimi warunkami to można poszaleć!
Oto smak godny królewskiej przyprawy: intensywny, cierpko-gorzki, z nutą słodyczy.
Ach, i ten zapach - subtelny, na długo pozostający w pamięci!
A powodów, które przemawiają za tym, by to właśnie ona znalazła się w Twoim codziennym jadłospisie, jest znacznie więcej!

Curcuma Longa, Żółty Imbir, Indyjski Szafran, Zółcień.
Brzmi jak wstęp do lekcji botaniki?
Nie daj się zwieść!
Na tyle sposobów nazywa się Curcuma
Wyglądem przypomina łodygę Imbiru, której wysokość sięga około 1 metra. 
Liście z niej wyrastające osiągają długość prawie 50 centymetrów.

Curcuma ma wiele „twarzy”.
W kuchni wykorzystujemy zarówno świeże kłącza, ale także suszymy ją oraz mielimy.
W postaci złotego pyłu okaże się najprawdziwszym skarbem.
Dowód?
Dania, które doprawi, będą… rozkradane!
Znakomita do wszelkiego rodzaju mięs, w tym zwłaszcza drobiu i jagnięciny, zachwyci swoim orientalnym posmakiem. Dania warzywne bez charakteru?
To zadanie także dla Curcuma – zupełnie odmieni ich oblicze!
To nie koniec – doda wyrazistości również zupom oraz sałatkom.
Udany związek przyprawa stworzy także z rybami – nie dość, że nada im charakterystycznego posmaku egzotyki, to jeszcze zneutralizuje ich czasem niezbyt przyjemny zapach.
Takie menu to może być prawdziwy Orient Express… bo dania migiem znikną ze stołu!
Jak widać, kurkuma potrafi nieźle zamieszać – także w curry!
Jest jednym z podstawowych składników tej kompozycji, bez której wielbiciele kuchni orientalnych nie wyobrażają sobie życia.
To ona decyduje o charakterystycznej dla Curry barwie.
A jak już jesteśmy przy kolorze – Curcuma ubarwi nasze życie!
A już na pewno - nasze popisowe dania.
Przyprawa ma bowiem silne właściwości barwiące, które trzeba w kuchni wykorzystać.
Ryż czy pierogi ugotowane w jej towarzystwie będą wyglądać niezwykle apetycznie.
Zatem szybki trick - przygotowując danie z wykorzystaniem kurkumy, dodaj ją na początku gotowania, by danie nasyciło się jej kolorem i aromatem.

Wybierając Curcuma, zwracaj uwagę na miejsce pochodzenia – ta z Indii będzie cechować się wysoką jakością i doskonałym smakiem.
To ona rządzi!

Czas na krótką lekcję historii!
Ten skarb odkryli nasi przodkowie, bowiem Curcuma jest znana od tysiącleci.
W obiegu handlowym wykorzystywano ją już w starożytności.
Używano jej nie tylko w celach kulinarnych, lecz także, jako barwniki do tkanin czy kosmetyków.
Do Europy dotarła za sprawą kupców arabskich.

Szukasz szczęścia?
Spojrzyj łaskawym okiem na Curcuma
W Indiach traktuje się ją jako talizman.
Sadzono ją na polu ryżowym – by zebrać obfite plony, smarowano nią czoło nowonarodzonego dziecka oraz wykorzystywano podczas uroczystości ślubnych – w celu zapewniania dostatku i pomyślności.
Co więcej, odegrała wielką rolę w hinduskiej duchowości – szaty mnichów są malowane barwnikiem wykonanym właśnie z Curcuma
Największym producentem, a zarazem najważniejszym ośrodkiem handlu Curcuma jest Nizamabad (miasto w Indiach).
Curcuma jest super!
Przyprawa ta zaliczana jest bowiem do grona produktów odznaczających się bardzo dobrym wpływem na organizm.
Jest uwielbiana przez pasjonatów zdrowego odżywiania.

Curcuma to niewyczerpane źródło kulinarnego natchnienia. 
Śmiało możesz wykorzystywać ją w kuchniach pochodzących z całego świata. 
Curcuma nada daniom orientalnego, wyrazistego charakteru.
Graj w kolory i przygotuj wielobarwny ryż.
To prawdziwa radość dla oczu i… głodnego brzucha!
Wprost przepadasz za owocami morza?
Tu również sprawdzi się nasza bohaterka.
Dopraw nią hiszpańską paellę z warzywami i kurczakiem lub krewetki ze szpinakiem.
Potrawy doskonałe w każdym calu!
Jednak jeśli lubisz nieoczywiste połączenia, to także mamy coś dla Ciebie.
Dodaj Curcuma do prostego i szybkiego makaronu 4 sery i zaskocz wszystkich nową wersją tego przepisu.

Curcuma  może odegrać w naszej kuchni jeszcze jedną znaczącą rolę.
Prognozuje się, że na popularności zyska także jako dodatek do mleka – „Curcuma Latte”.
Zaskoczony? 
Jedno jest pewne – Twoi goście zakochają się w tym smaku już od pierwszej filiżanki!

Kuchnia kraju pochodzenia
Chcesz poczuć się przez chwilę jak w scenerii Bollywood?
Sięgnij po orientalne przepisy z dodatkiem Curcuma
Co wybierasz?
Dla mięsożerców – osławiony kurczak tikka masala lub orientalna już w samej nazwie wołowina Ame Hnat.
Spokojnie – miłośnicy jadłospisów wege będą równie wdzięczni Curcuma za doskonały smak dań – na obiad polecają się cieciorka po indyjsku, ziemniaki po bombajsku i curry z bakłażana.
A dla kulinarnych odkrywców - Aloo Gobi! 
Curcuma „zaprzyjaźniła” się też z rybami, proponując dorsza w curry z chrupiącą posypką.
Daj się ponieść wyobraźni i poczuj klimat Indii w swoim domu!
Nie wszystko złoto co się świeci?
Nie w tym wypadku!
Już teraz zadbaj, by Curcuma znalazła się w twoim podręcznym przyprawniku.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#21

Ostryż Długi-Curcuma
Jest rośliną o szerokim zastosowaniu. 
W Polsce, znana głownie jako przyprawa nadająca potrawie specyficzny zapach, smak i kolor. 
Początkowo znana głownie jako barwnik, dopiero później odkryto jej lecznicze właściwości.

Stosunkowo niedawno odnalazła zastosowanie w kosmetyce, choć kobiety w Indiach od dawna używają jej do pielęgnacji twarzy i ciała. 

Historia 
Curcuma lub inaczej Ostryż Długi występuje w postaci kłącza, jest to odmiana byliny z rodziny imbirowatych. 
Pochodzi z tropikalnej Azji Południowej, ale rośnie dziko także w lasach Azji Południowo-Wschodniej. 
Indie są największym na świecie producentem Curcuma
Najbardziej znana jest głownie jako roślina przyprawowa. 
Kłącza rośliny są gotowane przez kilka godzin, a następnie suszone w rozgrzanym piecu, po czym zostają zmielone na intensywny pomarańczowo-żółty proszek. 
Substancją czynną w Curcuma jest kurkumina, która ma wyraźnie ziemisty, lekko gorzki, pikantny smak i musztardowy zapach. 

W średniowiecznej Europie, Curcuma stała się znana jako Indyjski Szafran, ponieważ był powszechnie stosowany jako alternatywa dla dużo droższego wówczas Szafranu. 
Curcuma jest używana nie tylko jako przyprawa do Curry ale także innych potraw w kuchni Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. 
Co ciekawe jest również stosowany do ochrony produktów żywnościowych przed światłem słonecznym. 
W połączeniu z Annato, Curcuma była wykorzystana jako barwnik w produkcji kolorowych serów, jogurtów, mieszanek przypraw, sosów do sałatek, masła i margaryny. 
Curcuma jest także używana w celu nadania żółtego koloru niektórym gotowym produktom np. musztardzie, konserwom, bulionom z kurczaka i innym środkom spożywczym, jak i również do farbowania tkanin. 

Tradycyjne zastosowanie 
Curcuma jest także używana podczas różnych rytuałów hinduskich. 
Powszechnie stosowana we wszystkich częściach Indii m.in. podczas ceremonii ślubnej a czoło nowonarodzonego dziecka zostaje przetarte kurkumą, co ma mu w przyszłości zapewnić szczęście. 
W Mikronezji przygotowanie Curcuma do zdobienia ciała, ubrań lub przyborów miało bardzo uroczysty charakter. 
W medycynie alternatywnej od dawna wykorzystywano lecznicze właściwości Curcuma. 
W wielu krajach Azji Południowej jest ona używana jako łatwo dostępny antyseptyk na różne skaleczenia, oparzenia i stłuczenia jak również jako środek antybakteryjny. 

Pakistańczycy również wykorzystują Curcuma jako środek przeciwzapalny, remedium na problemy ze strony przewodu pokarmowego, na dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz inne zaburzenia trawienia. 
Indyjczycy, w odniesieniu do właściwości wykorzystywanych przez nich w medycynie naturalnej, używają Curcuma do produkcji wielu różnych kremów przeznaczonych do pielęgnacji skóry, które są także eksportowane do krajów sąsiednich. 
Dawniej indyjskie kobiety wcierały Curcuma w policzki w celu nadania im naturalnego, złotego blasku. 
Natomiast pasta z Curcuma była używana w celu wyeliminowania zbędnych włosów. 
więcej tutaj...

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#22

Curcuma-Historia
Kurkuma, złocista przyprawa o silnym smaku, ma „chwilę”.
Ta starożytna przyprawa, celebrowana od wieków zarówno jako żywność, jak i lekarstwa, pojawiła się ponownie w społecznościach zajmujących się zdrowiem i odżywianiem dzięki Curcuma, substancji leczniczej, która nadaje jej żywy kolor.
Kurkumina ma znaczące właściwości przeciwzapalne, które podobno rywalizują z tymi znajdującymi się w ibuprofen.
W przeciwieństwie do leków dostępnych bez recepty, Curcuma nie ma toksycznego wpływu na organizm.
Wykazano, że silne właściwości przeciwutleniające kurkuminy chronią zdrowe komórki, szczególnie te znajdujące się w okrężnicy, przed czynnikami rakotwórczymi.
Pomaga organizmowi w niszczeniu zmutowanych komórek rakowych, zanim będą miały szansę rozprzestrzenić się na inne obszary.
Curcuma pomaga również obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.
Wszystko to i jest też smaczne!

Nazwa botaniczna Curcuma to Curcuma longa .
Roślina osiąga zaledwie metr wysokości i wytwarza zarówno kwiat, jak i kłącze, czyli łodygę znajdującą się pod ziemią. Kłącze ma wygląd podobny do Imbiru; to właśnie ta przypominająca korzeń łodyga wytwarza żółtą przyprawę
Chociaż obecnie można ją znaleźć w tropikach, Indie są największym producentem Curcumay od czasów starożytnych.

W ostatnich latach Curcuma wzbudziła spore zainteresowanie ze względu na swoje naturalne właściwości lecznicze, ale w rzeczywistości była stosowana w medycynie od ponad 4500 lat.
Analizy doniczek odkrytych w pobliżu New Delhi ujawniły pozostałości Curcuma, Imbiru i Czosnku, które datuje się już na 2500 lat p.n.e.
Około 500 p.n.e. Curcuma stała się ważną częścią medycyny ajurwedyjskiej.
Ajurweda to starożytny indyjski system naturalnego leczenia, który jest praktykowany do dziś.
Ajurweda oznacza „naukę życia” – ajur oznacza „życie” i vedaco oznacza „nauka lub wiedza”.
Wdychanie oparów z palącej się Curcuma miało łagodzić przekrwienie, sok z Curcuma wspomagał gojenie ran i siniaków, a pastę Curcuma stosowano na wszelkiego rodzaju schorzenia skóry – od ospy i ospy wietrznej po przebarwienia i półpasiec.
Literatura ajurwedyjska zawiera ponad 100 różnych terminów na Curcuma, w tym jayanti , co oznacza „ten, który zwycięża choroby” i matrimanika , co oznacza „piękny jak światło księżyca”.

W kulturze indyjskiej znaczenie Curcuma wykracza daleko poza medycynę.
Religia hinduska postrzega Curcuma jako pomyślną i świętą.
Istnieje tradycja ślubna, w której pan młody zawiązuje na szyi pannę młodą sznurek zabarwiony na żółto z pastą z Curcuma.
Ten naszyjnik, znany jako mangala sutra , wskazuje, że kobieta jest zamężna i zdolna do prowadzenia domu.
Tradycja ta jest nadal kontynuowana w społecznościach hinduistycznych i jest porównywana do zachodniej wymiany obrączek ślubnych.
W niektórych częściach południowych Indii kawałek kłącza Curcumy nosi się jako amulet chroniący przed złymi duchami.

Żywy żółty naturalny kolor Curcuma od wieków był również używany do barwienia odzieży i nici.
Szafranowe szaty buddyjskie są farbowane Curcuma
W Kerali, stanie w południowo-zachodnich Indiach, dzieci otrzymywały ubrania farbowane Curcuma podczas festiwalu Onam.
Powód tego jest niejasny, chociaż prawdopodobnie ma to związek ze związkiem koloru z Panem Kryszną.

Większość z nas zna Curcuma jako przyprawę do gotowania.
Pojawił się w książce kucharskiej Hannah Glasse z 1747 r . „Sztuka gotowania w prosty i prosty sposób”
Hannah dzieli się przepisem na ogórki indyjskie z Curcuma;
Późniejsza edycja wzywa do stosowania kurkumy w przepisie na indyjskie Curry.
Mniej więcej w tym czasie pojawiły się komercyjne proszki Curry.
Reklama proszku curry Sorlie's Perfumery Warehouse twierdziła, że ​​ich mieszanka przypraw „sprawia, że ​​żołądek jest aktywny w trawieniu – naturalnie wolna krew w obiegu – umysł jest energiczny – i przyczynia się do wzrostu rasy ludzkiej”.
W Stanach Zjednoczonych Curry pojawiło się w wydaniu pani Mary Randolph Virginia Housewife z 1831 roku .
https://www.pbs.org/food/the-history-kit...c-history/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości