Muszkatołowiec korzenny
#1
   
Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans Houtt.)
– gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych.
Pochodzi ono z Wysp Banda (części Moluków zwanych Wyspami Korzennymi, będących częścią Archipelagu Malajskiego).
Jego nasiona znane są jako przyprawa gałka muszkatołowa.
Do Europy gałka muszkatołowa dotarła razem z krzyżowcami.
Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych.
W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win.
W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.
Wiecznie zielone drzewo, dorastające do 10 m, o stożkowatej koronie.
Pień i gałęzie pokryte są gładką, oliwkową korą przesyconą bezbarwnym sokiem czerwieniejącym na powietrzu.
Liście podłużnie eliptyczne, skórzaste, całobrzegie, na końcu zaostrzone, na gałązkach osadzone skrętolegle.
Roślina dwupienna, kwiaty zebrane w niewielkie kwiatostany, żeńskie o koronie trójłatkowej białego koloru, z jajowatym słupkiem.
Męskie z licznymi (ok. 10) pręcikami zrośniętymi w rurkę.
Owoce, żółta z czerwonym nalotem, mięsista, jednonasienna torebka o kształcie i wielkości moreli, o kształcie okrągłym lub nieco gruszkowatym, pękająca dwoma klapami, nasienie brązowe o bruzdowanej powierzchni i marmurkowym, białoszarym 'jądrze', otoczone koronkowatą osnówką o fioletowoczerwonej barwie.
Owocnia niedojrzałych owoców, odpowiednio spreparowana, stanowi w niektórych regionach Azji poszukiwany przysmak;
z miąższu dojrzałych owoców pozyskuje się niekiedy ciemnoczerwony barwnik.
źródło
źródło


Załączone pliki Obrazki
   
[Obrazek: 5jmdft67.gif]


Cytuj
#2
   
Nazewnictwo międzynarodowe – Myristica fragrans (łac.), Nutmeg (ang.)
Gałka muszkatołowa to owoc muszkatołowca.
Ma ona podłużny kształt.
Jest to wiecznie zielone drzewo pochodzące z wysp Moluków.
Drzewa te są długowieczne, zaś owocują dopiero po około 7 latach.
Najlepszym klimatem dla tych roślin jest wilgotna i gorąca strefa tropikalna.                      
Muszkatołowiec jest bardzo cennym drzewem.
Używać można zarówno gałki muszkatołowej, jak i „kwiatu” tego drzewa.
Drzewa te uprawia się m.in. w Sri Lance, Malezji i na Karaibach.
Korzenny zapach gałki muszkatołowej jest bardzo odświeżający.
Smak zaś jest intensywny i słodkawy.
W skład gałki wchodzą w dużych ilościach olejki lotne.
W kuchni gałkę muszkatołową używa się do przyprawiania ciast (a w szczególności pierników), jak i mięs.
Może być ona zmielona lub starta.
Trzeć należy przed samym użyciem, ponieważ szybko wietrzeje.
Doskonale nadaje się też do aromatyzowania grzanego piwa, ponczu, wina czy posset – jest to napój z gorącego mleka z winem korzeniami.
Wchodzi w skład curry.

Gałka muszkatołowa jest popularna również w medycynie.
Łagodzi zaburzenia oskrzelowe, reumatyzm i wzdęcia.
Uspokaja nadpobudliwość i pomaga w bezsenności.
Spożyta w większych ilościach może mieć negatywne sutki m.in. wywołuje halucynacje, zaburzenia świadomości i euforię.
Może spowodować też zapalenie jelita cienkiego.
Skutki nadużycia ustępują zazwyczaj po 24 godzinach.

Gałka muszkatołowa jest symbolem Grenady – jednego z głównych eksporterów.
[Obrazek: 5jmdft67.gif]


Cytuj
#3
   
Obecnie trudno ustalić kiedy dokładnie zaczęto stosować gałkę i kwiat muszkatołowy w lecznictwie oraz jako przyprawy.
Wydaje się, że starożytni Egipcjanie, Fenicjanie, Grecy i Rzymianie nie znali muszkatołowca korzennego i jego owoców.
Nie ma też wzmianki o leczniczych właściwościach gałki i osnówki w najstarszych księgach medycyny chińskiej i indyjskiej.
Najprawdopodobniej gałka muszkatołowa pojawiła się w strefie śródziemnomorskiej i w Europie dopiero w VI wieku, kiedy przywieziono partię tego surowca z Indii do Konstantynopola.      
Później niewielkie ilości gałki docierały sporadycznie na rynki południowej Europy.              
Dostarczali je przez prawie osiem wieków kupcy arabscy po bardzo wygórowanych cenach.  
W ciągu tego czasu gałka i kwiat były używane najczęściej jako leki na zaburzenia trawienia.
W kuchni zaczęto je stosować dopiero w XV wieku, gdy Portugalczycy rozwinęli wymianę handlową z Wyspami Korzennymi.
Tajemnica pochodzenia gałki muszkatołowej została, więc ujawniona, a monopol arabski na handel tym towarem przejęli Portugalczycy po kilkuletnich przetargach z Hiszpanami.    
Jednak nie długo cieszyli się zdobytym "skarbem", gdyż 100 lat później Wyspy Korzenne przejęli Holendrzy i to oni na kolejne dwa wieki stali się władcami muszkatołowców.            
Specjalne jednostki floty holenderskiej pilnie strzegły dostępu obcych statków do wspomnianych wysp.
Z czasem kontrolę nad handlem gałką i "kwiatem" muszkatołowym przejęli Francuzi i Anglicy.
Oni to zasadzili drzewa muszkatołowe na wyspach Penang, Cejlon i Sumatra, a na przełomie XIX i XX wieku przenieśli uprawy na wyspy Morza Karaibskiego, które dzisiaj dostarczają prawie 1/3 produkcji światowej.

Gałkę muszkatołową uzyskuje się z muszkatołowca korzennego.
Jest to niezwykle ciekawa roślina, gdyż dostarcza aż dwóch przypraw: gałkę, oraz tak zwany kwiat muszkatołowy, czyli "macis".
Gałka to nasienie wydobyte z mięsistej, dwuklapowej torebki wielkości śliwki, natomiast kwiat muszkatołowy to "koronkowa" osnówka otaczająca nasienie.                      
Rozpowszechnione w krajach tropikalnych wiecznie zielone drzewa muszkatołowe dorastają do około 12 metrów wysokości.
Mają ciemnozielone, owalne liście i drobne, jasnożółte kwiaty przypominające kształtem konwalie.
Ciekawostką jest to, że drzewa te rozpoczynają owocowanie dopiero w wieku 7 - 8 lat i kontynuują je przez kolejne 40 lat.
Najbardziej odpowiada im morski klimat okołorównikowy i żyzne gleby pochodzenia wulkanicznego.
Plantacje zakładane są zwykle poniżej 700 m n.p.m., a same muszkatołowce należy osłaniać przed zbyt silnymi wiatrami.
Owoce dojrzewają w 6-9 miesięcy po kwitnieniu i zwykle zbiera się je po opadnięciu na ziemię.
Usuwa się miąższ owocu, oddziela od nasienia czerwoną osnówkę, która po sprasowaniu    
jest suszona na matach.
Cały proces trwa od 2 do 4 godzin. W tym czasie osnówka, czyli "kwiat" muszkatołowy,  traci swój kolor i staje się pomarańczowo - brązowa.
Nasiona po usunięciu osnówki suszy się przez 4 do 6 tygodni na specjalnych tacach, aż zaczną grzechotać wewnątrz twardej łupiny nasiennej.
Następnie łupinę rozbija się i wydobywa jej zawartość, czyli gałkę muszkatołową.

W kuchni
Obecnie gałka i kwiat muszkatołowy są bardzo popularnymi i cenionymi przyprawami
w wielu narodowych kuchniach.
Gałka i kwiat muszkatołowy mają podobny smak i aromat, z tym że kwiat jest bardziej delikatny.
Zapach jest wspaniały, odświeżający, korzenny.
Smak gałki jest intensywny i słodkawy, zaś "kwiatu" muszkatołowego nieco bardziej gorzki.
Ciekawostką jest to, że zarówno gałka jak i kwiat nazywane są "przyprawami kochanków".
Od wieków uważane są bowiem za afrodyzjaki.
Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, których nie należy "przedawkować", lecz dozować dosłownie po szczypcie.
Potrawy najlepiej przyprawiać po staroświecku, trąc gałkę na maleńkiej tarce.
W południowo - wschodniej Azji, Chinach i Indiach obie przyprawy są używane niezbyt często.
W Indiach można je znaleźć głównie w potrawach z Moghul.
Arabowie od dawna dodają je do baraniny i mięsa jagnięcego.
Częściej i chętniej obie przyprawy stosują Europejczycy, zarówno do słodkich, jak i pikantnych dań.
Gałka muszkatołowa jest typowym dodatkiem w wielu holenderskich przepisach. Holendrzy dodają gałkę do puree z ziemniaków oraz innych warzyw takich jak biała kapusta, kalafior, a także do makaronów, mięsnych gulaszy i puddingów owocowych.
Włosi natomiast stosują gałkę muszkatołową do potraw z mieszanych warzyw, ale również dodają ją do cielęciny, farszów i sosów do makaronu.
Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami).    
Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników, ciast, deserów owocowych i ponczu.
Zarówno gałka jak i kwiat muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy i bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.
Kwiat muszkatołowy poprawia smak beszamelu i sosu cebulowego, czystych zup, dań ze skorupiaków i małży, wekowanego mięsa, a także sufletów z sera i deserów z serka śmietankowego.
W Indonezji sam miąższ muszkatołowca korzennego jest stosowany do produkcji słodyczy.

Właściwości
Obecnie coraz częściej gałka muszkatołowa stosowana jest w kosmetologii.
Ma bowiem działanie kojące.
Zawiera olejki lotne.
Ma zastosowanie również w medycynie.
Łagodzi między innymi zaburzenia oskrzelowe, wzdęcia, bezsenność czy dolegliwości reumatyczne.
źródło
[Obrazek: 5jmdft67.gif]


Cytuj
#4
   
http://www.medicinalplants-kr.org/MYRIST...AGRANS.jpg
Korzenna Wyspa - czyli w krainie gałki muszkatołowej, goździków i cynamonu...
Obecnie Grenada nazywana jest Korzenną Wyspą - ze względu na prowadzoną tu na szeroką skalę
uprawę muszkatołowców (nutmeg, mace) oraz goździków, cynamonu, kakaowca, imbiru i karkumy.
Zgodnie z legendą pewien lekarz, który przybył na Grenadę z Indii Wschodnich, doprawił startą gałką
muszkatołową miejscowy rum, co wzbudziło ogólne uznanie.
Do rozwoju uprawy muszkatołowca na Grenadzie przyczyniła się zaraza, która zaatakowała
w połowie XIX wieku plantacje muszkatołowca w Indiach Wschodnich(Grenada należy do tzw. Indii Zachodnich).
Wtedy rozpoczęto na masową skalę uprawę muszkatołowców na Grenadzie.
Obecnie Grenada pod względem uprawy muszkatołowca zajmuje drugie miejsce w świecie
a owoc muszkatołowca jest nawet na fladze narodowej tego państwa.
Owoc muszkatołowca jest brzoskwiniowo-żółty.
Gdy dojrzeje pęka odsłaniając brązową pestkę, otoczoną czerwoną siateczką osnówki.
Z miąższu owocu wytwarza się dżemy, soki i inne przetwory spożywcze.
Osnówka wykorzystywana jest przy produkcji kosmetyków oraz służy jako surowiec
do przyprawy zwanej kwiatem muszkatołowym.
Łupina pestki wykorzystywana jest jako grys w ogrodach oraz do budowy dróg.
Natomiast sama pestka, będąca sercem owocu, znana jest jako gałka muszkatołowa i jest bardzo
słynną przyprawą wykorzystywaną do przyprawiania mięs, ale również ciast i lodów.
W restauracjach na Grenadzie obok pojemniczka z solą i pieprzem stoi również pojemniczek ze startą
gałką muszkatołową.
Niektórzy dodają ją dosłownie do każdej potrawy czy napoju.
Na wyspie jest wiele przetwórni muszkatołowca.
Dwie największe i najstarsze znajdują się w Grenville i Gouyave.
Obie można zwiedzać. Bilet wstępu kosztuje 1 USD i cena obejmuje usługę przewodnika.
Przetwórnie wyglądają tak samo jak dwieście lat temu.
Pestki muszkatołowca suszone są i obrabiane.
Praktycznie każda czynność wykonywana jest pracą ludzkich rąk (w obu przetwórniach pracują głównie kobiety).
Chyba jedyną zautomatyzowaną czynnością jest tłuczenie wysuszonych pestek, aby oddzielić ich środek od łupinek.

...może Grenada będzie kolejnym celem podroży wakacyjnej...
warto zobaczyć  nie tylko muszkatołowce i popić wyśmienitego rumu....
więcej na tej stronie
[Obrazek: 5jmdft67.gif]


Cytuj
#5
   
Gałka muszkatołowa – przyprawa i lekarstwo
Gałka muszkatołowa to delikatna przyprawa o charakterystycznym zapachu i korzennym, lekko gorzko-słodkim smaku i rodowodzie sięgającym czasów antycznych.
Już Pliniusz Starszy w I wieku naszej ery wspominał, że bogaci rzymianie chętnie używali jej  i w kuchni i jako lekarstwa, starożytne pisma wedyjskie zalecały gałkę muszkatołową na bóle głowy, gorączkę i „zły oddech”, a w krajach arabskich jak podają kronikarze leczono nią problemy żołądkowe, trawienne i stosowano jako afrodyzjak.

Gałka muszkatołowa w starożytności była bardzo ceniona ale i kosztowna.
 Posiadanie jednego niewielkiego worka tej przyprawy zapewniało niezależność finansową na całe życie, a od średniowiecza była najbardziej pożądaną przyprawą obok czarnego pieprzu, cynamonu i goździków.
Gałka muszkatołowa stosowana  tylko jako przyprawa, wywiera  korzystny wpływ na zdrowie głównie ze względu na zawartość odżywczą witamin, minerałów, związków organicznych i olejków eterycznych.
 Wiadomo, że stosowana leczniczo w małych dawkach poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, popoprawia apetyt, pomaga na bezsenność i reumatyzm, korzystnie działa na mózg spowalniając procesy demencji i chorobę Alzheimera, działa antybakteryjnie, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia funkcje wątroby i nerek.
Spożyta w dużych ilościach ma działanie halucynogenne, efekty psychoaktywne pojawiają się po 3-5 godzinach i trwają zależnie od dawki 16-24 h (w skrajnych przypadkach nawet 72 h) Wikipedia.
Odpowiada za to jeden ze związków – mirystycyna, która powoduje apoptozę komórek białaczki,tym samym zatrzymuje rozprzestrzenianie się i przerzuty, poprawia funkcje seksualne
Szkoda, że niezbyt często jej używamy, bywa że cały rok czekamy by dorzucić szczyptę do świątecznego piernika lub bigosu, a potem o niej zapominamy.
A wystarczy na co dzień zetrzeć nieco do zupy czy gulaszu by wzbogacić smak, aromat i odnieść korzyści zdrowotne.

Gałka muszkatołowa i subtelniejszy od niej w smaku kwiat muszkatołowy pasują do potraw mięsnych, beszamelu i innych białych sosów, dań ziemniaczanych, budyniów, kremów, ciast.
Hildegarda z Binden zalecała gałkę muszkatołową jako środek oczyszczający organizm ze „śluzów i szlaków”, przeciwko zmęczeniu i na dobre funkcjonowanie mózgu
Cytat:Kiedy człowiek zje ten orzech, idzie on do serca i oczyści jego pięć zmysłów, i przynosi przejrzyste myślenie.
Na zwapnienie żył i mózgu Hildegarda polecała zupę z rozgniecionych korzeni kosaćca (łac. Iris germanica) doprawioną gałką muszkatołową, alpinią lekarską i niewielką ilością soli.
Tak więc bez obawy!
Korzystać można codziennie, dłuższy czas, kiedy się tylko da.

Mleko z gałką muszkatołową na dobry sen
¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej wsypać do ciepłego mleka, doprowadzić do wrzenia, dosłodzić miodem i wypić przed snem.
Poprawia sen, zapobiega budzeniu się w nocy

Kulki nasenne
Zetrzeć na tarce ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodać  1 łyżeczkę mielonych migdałów i taką samą ilością miodu.
Wymieszać by powstała gęsta pasta.
Z pasty uformować kulki wielkości ziarnka grochu i wstawić do lodówki.
Przed snem zażyć 2 kulki.

Olejek z gałki muszkatołowej
łagodzi wzdęcia, mdłości, nieżyt żołądka, bóle reumatyczne, bóle stawów i mięśni i odżywia włosy.
Przy problemach trawiennych zażyć kilka kropli na łyżeczce miodu.
Przy bólach reumatycznych wymieszać z olejem migdałowym i wcierać w bolące miejsca.
3-4 krople dodane do porcji szamponu lub odżywki wzmocnią cebulki i zredukują wypadanie włosów.

Pasta na trądzik
Zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową, wymieszać z ciepłym mlekiem by powstała pasta.
Nałożyć na oczyszczoną twarz, po 20 minutach zmyć ciepłą wodą a następnie zimną by zamknąć pory.
Pasta działa kojąco, odkażająco i przeciwzapalnie, wybiela również skórę.

Ból gardła
½ łyżeczki gałki zalać szklanką wrzątku, zaparzać pod przykryciem 10 minut.
Płukać gardło kilka razy dziennie.
Płukanka działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, odkażająco, odświeża oddech i łagodzi ból zębów.

Kaszel i przeziębienie
½ łyżeczki gałki muszkatołowej zagotować w szklance wody.
Dosłodzić miodem.
Herbatka sprawia, że organizm zaczyna intensywnie się pocić.
źródło
[Obrazek: 5jmdft67.gif]


Cytuj
#6
   
Perfumy z gałką muszkatołową
Gałka muszkatołowa (Nutmeg) jest nasieniem pozyskiwanym z drzewa muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans).
 Muszkatołowiec korzenny, zwany także muszkatowcem lub muszkatem, jest gatunkiem wiecznie zielonego drzewa, należącego do rodziny muszkatołowcowatych (Myristicaceae).
Muszkatołowiec powszechnie dorasta do ok 12-18 m wysokości.
Posiada liście drobne i owalne, w kolorze ciemnozielonym.
Kwiaty przybierają kształt podobny do konwalii, o barwie jasnożółtej.
Muszkatołowiec jest niezwykłą rośliną, która zaczyna owocować dopiero po ok 7 latach.
 Dostarcza dwóch przypraw: gałkę muszkatołową oraz macis, zwany „kwiatem” muszkatołowym.
Gałka muszkatołowa jest owalnym nasionem, które przykryte jest jasno-czerwoną osłonką, zwaną macis.
 Wydobywana jest z jadalnego, żółto-cętkowanego owocu, który przybiera rozmiary śliwki.
Gałka muszkatołowa posiada owalny kształt o rozmiarach ok 25 mm długości, jest lekko pomarszczona, ciemnobrązowa na zewnątrz i jasnobrązowa wewnątrz.
Drzewa muszkatołowe porastają tereny tropikalne. Najprawdopodobniej pochodzą z Moluków, czyli z wysp przypraw.
Źródła wskazują, że drzewa te uprawiane są w Sri Lance, Malezji i na Karaibach.
Największa uprawa i produkcja gałki muszkatołowej znajduje się w Indonezji.
Gałka muszkatołowa wykorzystywana jest głównie w celach kulinarnych.
Wyróżnia się intensywnym, korzennym i odświeżającym aromatem oraz ostrym i zarazem trochę gorzkawym smakiem.
 Wzbogaca smak i aromat deserów, ciast, pierników itp. Używana jest do aromatyzowania grzanego wina, piwa angielskiego, ponczu i innych napojów.
 Dodawana do mięsa (cielęciny, drobiu, wołowiny) potrafi zmienić smak całej potrawy. Doskonale nadaje się do większości dań z jajek i warzyw tj.: brokułów, fasoli, cebuli, kapusty, szpinaku i oberżyny. Idealnie komponuje się z potrawami ostrymi i słodkimi.
Gałka muszkatołowa na rynku dostępna jest w całości lub w postaci zmielonej.
W całości znacznie dłużej zachowuje swój smak i aromat, stąd cieszy się większym uznaniem.
 Przed użyciem należy zetrzeć ją na tartce.
Gałka występuje jako składnik wielu przypraw, np. curry.
Gałka muszkatołowa wykorzystywana jest również w lecznictwie.
Przypisuje się jej właściwości łagodzące przy schorzeniach oskrzelowych, reumatycznych i w stanach nadpobudliwości.
Traktowana jest jako środek poprawiający trawienie i pobudzający apetyt.
 Udowodniono, że gałka muszkatołowa w małych ilościach posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Należy jednak pamiętać, że gałka muszkatołowa spożywana w większych ilościach jest bardzo groźna dla zdrowia ze względu na zawartość olejku z mirystycyną.
 Naukowcy porównują działanie mirystycyny do atropiny.
Spożycie zbyt dużej ilości może spowodować halucynacje, omamy, senność, euforię, zaburzenie świadomości oraz zapalenie jelita cienkiego.
 Występuje również duże prawdopodobieństwo wystąpienia podrażnień przewodu pokarmowego.
 Ze źródeł wynika, że spożywanie dużych ilości gałki może wywołać raka wątroby, przyczynić się do poronień (w dawnych czasach gałka muszkatołowa służyła jako środek poronny).
Gałka muszkatołowa coraz częściej wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.
Wykazuje działanie kojące i antystresowe.
Dużym powodzeniem cieszy się w aromatoterapii.
 Uważana jest za afrodyzjak. Pomocna jest również we wszystkich problemach seksualnych (np. przy impotencji, przedwczesnej ejakulacji).
Działa antystresowo, łagodzi rozdrażnienie i pomaga w pozbyciu się lęków oraz niepokoju.
Gałka muszkatołowa wchodzi w skład wielu kosmetyków np.: peelingów, kremów, maseczek, balsamów.
Produkty zawierające gałkę posiadają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, polecane są do cery trądzikowej.
Warto zaznaczyć, że gałka jest jednym ze składników kosmetyków solaryjnych typu tingle.
Pobudzają one krążenie i rozszerzają drobne naczynia krwionośne, co powoduje wzmocnienie efektu opalenizny.
 W perfumach gałkę muszkatołową wykorzystuje się do tworzenia odświeżających i słodko-pikantnych kompozycji.
źródło
[Obrazek: 5jmdft67.gif]


Cytuj




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości