Róża dzika
#1

   
Dzika róża
Za Dzikiej Róży zapachem idź
na zawsze upojony wśród dróg -
będzie clę wiódł jak czarodziejski flet
i będziesz szedł, i będziesz szedł,
aż zobaczysz furtkę i próg.

Dla Dzikiej Róży najcięższe znieś
i dla niej nawiewaj modre sny.
Jeszcze trochę. Jeszcze parę zbóż.
I te olchy. Widzisz. I już -
będzie: wieczór, gwiazdy i łzy.

O Dzikiej Róży droga śpiewa pieśń
i śmieje się, złoty znacząc ślad.
Dzika Różo! Świecisz przez mrok.
Dzika Różo! Słyszysz mój krok?
Idę - twój zakochany wiatr.
Gałczyński Konstanty Ildefons
http://www.youtube.com/watch?v=jVwJ7v4Axps

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Róża Dzika (Rosa Canina L.)
Gatunek krzewu z rodziny różowatych.
Ludowe nazwy: Psia Róża, która jest tłumaczeniem nazwy łacińskiej, oraz szypszyna (stąd szypszyniec różany), nazwa o pochodzeniu słowiańskim.
Występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej.
Można ją spotkać prawie w całej Europie, na terenach do 1500 m n.p.m., w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, rozprzestrzeniła się także w Australii i Nowej Zelandii.
W Polsce jest gatunkiem pospolitym.
Róża Dzika jest krzewem o łukowatych, kolczastych pędach, wysokości do trzech metrów.  
Liście złożone z pięciu listków pojedynczo lub podwójnie ząbkowanych, kwiaty pięciopłatkowe, różowe lub białe, pachnące, owocem jest czerwona, wydłużona szupina zawierająca wewnątrz owłosione nasionka.
Surowcem leczniczym są owoce, rzadziej płatki kwiatów.
Porasta zarośla, skraje lasów, miedze, przydroża.
Kwitnie od maja do lipca, jej kwiaty wydzielają przyjemny zapach.
Owoce są rozsiewane są przez zwierzęta (endochoria).

Zastosowanie
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: dojrzałe owoce (Fructus Rosae).
Są składnikiem wielu mieszanek ziołowych.
Zawierają oprócz ogromnej ilości witaminy C garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny.
Owoce są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej dziesięciokrotnie więcej, niż porzeczka czarna.
Już 1-3 jej owoce w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę.
Naturalna witamina zawarta w owocach jest przy tym trzykrotnie bardziej skuteczna od witaminy syntetycznej w tabletkach.
Działanie:
słabo rozkurczające, żółciopędne, łagodnie moczopędne.
Róża jest stosowana przede wszystkim jako lek ogólnie wzmacniający (bogate źródło witaminy C), ale także pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego
Zbiór i suszenie:
Owoce zbiera się, gdy dojrzeją, ale jeszcze zanim zrobią się miękkie.
Suszenie ich jest dość trudne; owoce trzeba rozdrobnić, przez pierwsze 10 min.
należy trzymać je w temp. ok. 100 °C, by szybko zniszczyć enzymy rozkładające witaminę C, potem suszyć w temp. ok. 50–60 °C

Owoce Róży mogą być używane do sporządzania przetworów i win
Z owoców lub utartych z cukrem płatków Róży przyrządza się dżemy i konfitury.
Specjalnie przyrządzone konfitury z Dzikiej Róży mogą być skutecznym lekiem na chorobę zwyrodnienia stawów

Z nasion wytwarza się olej z Dzikiej Róży.
W szkółkarstwie Rosa Canina jest używana jako podkładka dla Róż szlachetnych

Ciekawostki
Stosowana była kiedyś jako lek na wściekliznę, stąd jej angielska nazwa dog-rose.              
Róża Dzika jest znana od czasów ludzi pierwotnych, którzy traktowali jej owoce jako codzienne pożywienie.
Płatki Róży stanowiły bardzo popularne pachnidło dalekiego Wschodu.
Starożytni Rzymianie wypełniali płatkami poduszki, co miało ich usypiać i uspokajać
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Dzika Róża
Przy swoich siostrach, różach ozdobnych, wygląda jak Kopciuszek.
Jesienią jednak to Dzika Róża zostaje królową sezonu.
Jej czerwone owoce są wyjątkowo cenne dla zdrowia.
Syrop albo herbatka z Dzikiej Róży to antidotum na zimowe słabości.
Wyciąg w kapsułkach łagodzi bóle stawów, a olejek pielęgnuje urodę.

Dzika Róża, Rosa Canina, rośnie niemal wszędzie.
Przy drogach, na polach, na skraju lasów czy przy domach.
Mówi się więc na nią polna.
Albo psia, ponoć dlatego, że Starożytni Rzymianie podawali owoce róży pogryzionym przez wściekłe psy.
Medycyna nie potwierdza tego zastosowania.
Ale już na wzmacniające działanie różanej terapii są dowody.
Jak podaje Ernest Michalski, założyciel Fundacji Polska Róża, dzięki owocom Rosa Canina Anglicy w dobrym zdrowiu przetrwali blokadę wyspy w czasie II wojny światowej.
Syrop z Dzikiej Róży był wtedy przydzielany wszystkim obywatelom na kartki.
Czerwone, gładkie owoce Rosa Canina wraz z owocami Róży Francuskiej (Rosa Gallica),Róży Stulistnej (Rosa Centifolia) oraz Róży Girlandowej (Rosa Cinnamomea) i Róży Pomarszczonej (Rosa Rugosa) stanowią grupę surowców mało efektownych, ale wyjątkowo cennych dla zdrowia.  

Powrót gwiazdy
Przez szereg lat Róża Dzika wydawała się nieco zapomniana w farmacji.
Sama nie imponuje ani wyglądem, ani zapachem.
Triumfy święciły wiele wieków temu jej siostry ozdobne, których piękno i zapach wykorzystywano do ozdoby oraz przygotowywania aromatycznych kąpieli i tworzenia wykwintnych potraw oraz win.
Ona sama funkcjonowała głównie w postaci tysięcy aromatycznych płatków zamkniętych w słojach ekstrawaganckiej konfitury.
Skromność wyglądu owoców i nasion Dzikiej Róży wynagradza jednak to, co w ich wnętrzu.  
Bogactwo substancji aktywnych pozwala na traktowanie ich jako cennego surowca zielarskiego.
Nie tylko w postaci mieszanek ziołowych do sporządzania tradycyjnych naparów o delikatnej barwie i smaku.
Również do produkcji proszków, syropów, kropli, kapsułek oraz pozyskiwania oleju z nasion.

Witamina C i żelazo
Różę Dziką z powodzeniem wykorzystuje się główniejako źródło łatwo dostępnej witaminy C.
W ochronnym towarzystwie flawonoidów występujących naturalnie w jej owocach (to jest astragaliny, izokwercytryny i tylirozydu) witamina C staje się trwalsza, biodostępna i skuteczniejsza w ochronie antyoksydacyjnej.
Do wartości witaminowej róży należy dodać witaminy A, B1 i B2 oraz rozpuszczalne w tłuszczach E i K.
Podczas niewłaściwego przechowywania, zawartość witaminy C może ulegać znacznym stratom.
Nie należy więc suszonych owoców przechowywać zbyt długo.
Wyliczanie składników aktywnych owoców róży nie kończy się na witaminach.
Należy wymienić dobroczynne karotenoidy, a wśród nich β-karoten, likopen i zeaksantynę.  
Warte uwagi są również kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), cukry (w tym inwertowany),pektyny oraz garbniki.
Sporo jest w owocach róży składników mineralnych – soli potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a nade wszystko cennego żelaza.

Na przeziębienie i na stawy
Warto wykorzystać wiedzę o odżywczym i wzmacniającym działaniu Dzikiej Róży.
Traktowana jest głównie jako surowiec witaminowy, stąd jej obecność w syropach zalecanych w przeziębieniu, dla wzmocnienia organizmu w stanach osłabienia i rekonwalescencji.
Zaleca się ją ludziom w podeszłym wieku, w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych i ogólnej poprawy funkcjonowania ustroju.
Jest składnikiem ziołowych mieszanek uspokajających wraz z innymi surowcami o podobnym działaniu oraz ziół 
wspomagających zasypianie.
Wydaje się, że istnieją również inne związki czynne, których nie wymienia się w dotychczasowych monografiach Dzikiej Róży.
One to najprawdopodobniej są odpowiedzialne za jej przeciwzapalne działanie.
Wyniki pierwszych, nielicznych jeszcze badań wskazują na fakt umiarkowanego łagodzenia dolegliwości zapalnych, a przez to i bólowych, w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów (osteoartrozy) oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.                
Mechanizm tego działania nie został jeszcze w pełni wyjaśniony.
Przypuszcza się, że to lipofilna frakcja związków pochodzących z nasion Róży wpływa na hamowanie enzymów prowokujących reakcje zapalne.
Dokładne analizy pozwoliły ustalić, że w skład oleju zawartego w nasionach wchodzą: kwas ursolowy, oleanolowy, olejowy, linolowy, linolenowy, palmitynowy i stearynowy.
Ze względu na znaczącą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych olej może stanowić potencjalne źródło wpływu na metabolizm kwasu arachidonowego, jak również cenny składnik żywności.
Wyizolowanie z owoców róży dzikiej galaktolipidu o nazwie GOPO także stało się wydarzeniem, które napawa świat medycyny sporym optymizmem.
Związek ów posiada również właściwości przeciwzapalne, a jego moc zwiększa jeszcze obecność flawonoidów i witamin.
Ustalono, że mechanizm tego działania polega na hamowaniu zjawisk odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego w taki sposób, jak robią to znane leki przeciwzapalne.
Pierwsze badania kliniczne trwające 4 miesiące potwierdziły działanie łagodzące ból oraz zwiększające ruchomość stawów u pacjentów z przewlekłymi stanami zapalnymi kości i stawów.
Możliwe jest, że działanie przeciwzapalne róży dzikiej zostanie wykorzystane również w wielu innych postępowaniach leczniczych, np. w okulistyce i stomatologii oraz do celów pielęgnacyjnych.

Róża dla wszystkich
Brak jest jakichkolwiek doniesień o możliwości negatywnych interakcji róży z innymi surowcami roślinnymi lub lekami.
Przetwory i preparaty z Róży Dzikiej są bezpieczne i mogą stanowić dobry sposób na wspomaganie zdrowia i uzupełnianie codziennej diety.
Aby zrealizować zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (60 mg) wystarczyłoby 0,5 g świeżych owoców Róży Dzikiej (przyjmując maksymalną oznaczoną w jej owocach zawartość witaminy C wynoszącą 12 proc.).
W przypadku owoców wysuszonych ilość ta zwiększa się odpowiednio w zależności od stopnia wysuszenia i czasu przechowywania.
Im dłuższy czas przechowywania i im mniej korzystne warunki przechowywania, tym więcej kwasu askorbinowego ulega powolnemu rozkładowi.
Nowe badania wskazują na kolejne możliwości wykorzystania oleju z nasion róży, np. w terapii wrzodów żołądka i dwunastnicy.
https://adamczewski.blog.polityka.pl/201...zika-roze/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Likier z dzikiej róży
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży,
niewielki kawałek cynamonu,
5 szklanek winiaku,
1 szklanka spirytusu,
2 szklanki płynnego miodu,
1 szklanka wody.

Jak przyrządzić?
Owoce dzikiej róży myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do słoja.
Kawałek cynamonu rozkruszamy na mniejsze kawałki i dodajemy do owoców.
Całość zalewamy winiakiem i spirytusem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na parapet na dwa tygodnie.
Ważne, by słój stał na słońcu i by raz dziennie nim potrząsać.
Po tym czasie w garnuszku rozpuszczamy miód wymieszany z wodą.
Kiedy się zagotuje, odstawiamy, zdejmujemy łyżką szumowiny z powierzchni i czekamy, aż ostygnie.
Alkohol ze słoja przecedzamy i łączymy z syropem.
Mieszamy i odstawiamy na 3 dni, następnie przecedzamy raz jeszcze i rozlewamy do butelek.
Muszą stanąć w ciemnym miejscu na co najmniej 4 miesiące.
Osłodzą i rozgrzeją nam przyszłą zimę.
Potrzebne przybory:
2 litrowy słój,
4 półlitrowe butelki.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Marmolada z dzikiej róży
2 kg dzikiej róży
1 kg cukru
1 gruszka
1,5 szklanki wody
Owoce dzikiej róży obrać z szypułek, przekroić na połówki, wydrążyć ziarna, umyć.
Musimy pamiętać, żeby nie pozostały ziarenka.
Do gara wlać wodę, wrzucić pokrojoną gruszkę.
Chwilkę podgotować, wrzucić owoce róży.
Zasypać cukrem i gotować.
Co jakiś czas mieszać łyżką, żeby owoce nie przywierały do garnka.
Gotową miazgę przełożyć do słoików.
Pozakręcać i pasteryzować przez 20 minut.
Marmolada jest wspaniałym dodatkiem do pączków i sosów
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Olejek różany
Arabski uczony i lekarz w X. wieku jako pierwszy wydestylował pierwszy pachnący olejek eteryczny z płatków róż.
Kobiety stosowały go nie tylko do perfumowania ciała, ale również do przemywania skóry i jej pielęgnacji.
W tamtych czasach kobiety działały głównie intuicyjnie.
Dziś już wiadomo, że olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny aktywnych składników.
 Wiadomo również, że w mieszaninie działają skuteczniej niż pojedynczo.
Olejek różany posiada właściwości przeciw depresyjne, uspokajające, łagodzi bóle głowy.
Stosowany zewnętrznie na skórę ma podobne właściwości do pozyskiwanego z nasion oleju różanego.
 Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie, łagodzi skórę w zapaleniach po nadmiernej ekspozycji na słońce.
Początkowo wykorzystywany w kosmetyce dla samego zapachu, dziś stosowany jako składnik kremów i płynów dla cery wrażliwej, suchej i zmęczonej.
Ze względu na występowanie w olejkach eterycznych związków o budowie alkoholi i estrów, kosmetyki aromaterapeutyczne, w sposób naturalny wykazują bliskie skórze kwasowe pH.
Olejek różany otrzymywany z kwiatów róży jest niezwykle drogi, gdyż do otrzymania 1 kg olejku potrzeba aż 4 ton płatków.
 Z tego powodu do kompozycji kosmetycznych często stosuje się tańszy olejek geraniowy.

Woda różana
Woda różana jest naturalnym produktem otrzymywanym w czasie destylacji olejków eterycznych z parą wodną.
Woda różana jest produktem sezonowym, wytwarzanym w czasie kampanii różanej.
 Zawiera ok. 0,2-1,1% olejku eterycznego.
 Naturalna woda różana zachowuje stabilność mikrobiologiczną, bez syntetycznych środków konserwujących, przez okres dwóch lat dzięki bakteriostatycznemu działaniu samego olejku.
 Jest wykorzystywana zamiast zwykłej wody w nowych formach kosmetycznych głównie przez amerykańskie firmy kosmetyczne.
żródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Dzika róża
Pomaga przynosić dobrobyt i szczęście rodzinie.
Miotła z dzikiej róży będzie doskonałym katalizatorem pochłaniania negatywnej energii, a zamiast tego wypełni ją pozytywem.
Jagody dzikiej róży staną się dla ciebie ochronnym talizmanem, przed rodzinnymi kłótniami i zazdrością z zewnątrz. 
Jagody rozrzucone po oknach staną się barierą ochronną przed osobą o złych myślach.
źródło
więcej o magicznych właściwościach dzikiej róży...
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Herbata Ziołowa-Dzika Róża
Hamuje apetyt, dzięki czemu nie będziesz musiał gorączkowo liczyć kalorii – po prostu zjesz mniej.
Efekt będzie silniejszy, jeśli użyjesz tej herbaty przed posiłkami - 30-40 minut wcześniej.
Witamina C, której obficie występuje w produkcie, świetnie wpływa na układ odpornościowy, a także obniża poziom cholesterolu
Składniki:
20 g Róży, 
15 g miodu, 
5 g soku z Cytryny, 
200 ml wody.
Suszone owoce  zalać wrzącą wodą, gotować przez 10 minut w naczyniu  pod przykryciem, odstawić do lepszego zaparzenia na 10 minut
Można zostawić owoce, lub je wybrać, dodać miód i sok z cytryny

Owoce Róży są bogate w witaminę C i garbniki, bardzo korzystne dla trawienia. 
Herbata ta pomaga zmniejszyć nadmiar cholesterolu w organizmie. 
Taka kompozycja herbaty jest doskonała do utrzymania odporności.
Dzika Róża zawiera unikalny zestaw kwasów organicznych, olejków eterycznych i witamin, dzięki czemu jest idealnym źródłem witamin.
Herbatki z Dzikiej Róży doskonale zapobiegają beri-beri.

Rozgnieć Dziką Różę i Borówkę Brusznicową i włóż do czajnika.
Zmiażdżyć liście Czarnej Porzeczki i Maliny, dodać do jagód.
Wlej gorącą wodę do czajnika i owiń ręcznikiem na 15 minut.
Idealne proporcje mieszanki to 1:2:1:1.
Na 1 porcję użyj 1,5 łyżeczki.
https://torbafood.ua/i-articles/travyany...zavarivat/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości