Arnota-Bixa
#1

   
Bixa to rodzaj roślin z rodziny Bixaceae.
Pochodzi z Meksyku , Ameryki Środkowej , Karaibów i Ameryki Południowej , a także naturalizuje się w innych miejscach.
Rodzaj obejmuje następujące gatunki:
Bixa Arborea Huber - Brazylia, Ekwador, Peru
Bixa Excelsa Gleason & Krukoff - Peru, północno-zachodnia Brazylia
Bixa Orellana L. - rozpowszechniony od Meksyku po Argentynę; naturalizowany w Indiach Zachodnich, częściach Afryki, Indiach, Sri Lance, Filipinach, Wyspie Bożego Narodzenia, Hawajach, Wyspach Towarzystwa
Bixa Platycarpa Ruiz & Pav. ex G.Don - Ekwador, Peru, północno-zachodnia Brazylia
Bixa uUrucurana Willd. - Honduras, Panama, Kolumbia, Wenezuela, Gujany, Ekwador, Peru, północno-zachodnia Brazylia
https://en.wikipedia.org/wiki/Bixa

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Bixa Arborea 
Wiecznie zielone drzewo o bardzo gęstej, piramidalnej lub wydłużonej koronie o wysokości 6-11 metrów. Prosty, cylindryczny otwór może mieć średnicę 20 - 30cm
Drzewo jest pozyskiwane na wolności do użytku lokalnego jako lekarstwo oraz źródło barwnika i drewna.
Jest dość ozdobna, zwłaszcza w okresie kwitnienia i może być stosowana w architekturze krajobrazu

Siedlisko
Lasy deszczowe, faworyzujące bardziej otwarte, wtórne obszary wzrostu i wilgotne, głębokie, żyzne gleby, które występują w pobliżu rzek, na niższych zboczach itp., na wysokości od poziomu morza do 200 metrów

Szczegóły uprawy
Udaje się w pełnym słońcu do umiarkowanego cienia
Najlepiej rośnie na glebie głębokiej, żyznej, wilgotnej
Umiarkowanie szybko rosnące drzewo, łatwo osiągające wysokość 2 metrów lub więcej w ciągu 2 lat od nasiona

Zastosowania jadalne
Nasiona są używane do barwienia i aromatyzowania żywności w podobny sposób jak Annato (Bixa orellana)
Te sposoby to: -
Zmielone ziarno jest czerwone i może być użyte do barwienia żywności
Z okrywy nasiennej uzyskuje się żółty kolor, który jest szeroko stosowany jako barwnik w margarynach itp. w przemyśle spożywczym
Jest nieszkodliwym, nie rakotwórczym barwnikiem

Leczniczy
Drzewo ma zastosowania lecznicze

Zastosowania rolno-leśne:
Stosunkowo szybko rosnące drzewo, które jest tolerancyjne na pełne słońce i ma zastosowanie lecznicze, może być używane jako gatunek pionierski podczas przywracania rodzimych lasów lub zakładania ogrodu leśnego

Inne zastosowania
Barwnik pozyskiwany jest z drewna
Drewno jest drobnoziarniste, lekkie, miękkie, o słabych właściwościach mechanicznych i nietrwałe.
Łatwy w obróbce, może być używany do produkcji sklejki, pudełek, zabawek, podszewek, modeli i ogólnie desek
https://tropical.theferns.info/viewtropi...xa+arborea
https://www.arvores.brasil.nom.br/new/ur.../index.htm

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Bixa Orellana
Arnota właściwa

Nazwa zwyczajowa: Annatto
Nazwę Bixa Orellana nadał Linneusz .
Nazwa rodzaju botanicznego wywodzi się od aborygeńskiego słowa „bixa” z Taino, podczas gdy specyficzny epitet został wyprowadzony na cześć odkrywcy Amazonki Francisco de Orellana , wczesnego badacza Amazonki .
Nazwa Achiote wywodzi się od słowa nahuatl oznaczającego krzew, achiotl [aːˈt͡ʃiot͡ɬ] .
Może być również określany jako aploppas , lub pod oryginalnąnazwą Tupi uruku , urucu lub urucum ( „czerwony kolor”), który jest również używany do malowania ciała przygotowanego z jego nasion.
Nazwy potoczne to bija , roucou , Orellana , Annatto , Achiote , i wiele innych nazw używanych regionalnie.
Pseudonim „drzewo szminki” pochodzi od użycia barwnika jako kosmetyku .

Bixa Orellana to niewielki, ale dość szybko rosnący wiecznie zielony krzew lub małe drzewo dorastające do 2-8 metrów wysokości.
Kieł może mieć średnicę 10 - 30 cm
Jest to roślina, która jest bardzo ważna dla życia miejscowej ludności, ponieważ zapewnia bardzo szeroką gamę produktów spożywczych i materiałów
Jest powszechnie uprawiana w wielu obszarach tropików, zwłaszcza w obu Amerykach, jako roślina ozdobna, a także często uprawiana ze względu na czerwoną substancję, która otacza nasiona i która jest szeroko stosowana jako barwnik, barwnik spożywczy, aromat i środek odstraszający owady

Zasięg
Ameryka Płd. – Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Boliwia, Peru, Ekwador, Kolumbia, Wenezuela, Gujany; C. Ameryka - Panama do Meksyku.

Siedlisko
Zarośla przybrzeżne i śródlądowe

Zastosowania jadalne
Nasiona są stosunkowo bez smaku
Są krótko maczane w gorącym oleju, który jest następnie odcedzany i schładzany do wykorzystania jako przyprawa do różnych potraw
Całe nasiona można zmielić na pastę z różnymi innymi przyprawami, co daje bardziej wyrazisty smak
Nasiona mają wysoką wartość odżywczą, zawierają niewielką ilość oleju tłuszczowego (5%) i około 13% białka
Zmielone ziarno jest czerwone i może być używane do barwienia żywności
Z okrywy nasiennej uzyskuje się żółty kolor, który jest szeroko stosowany jako barwnik w margarynach itp. w przemyśle spożywczym
Jest nieszkodliwym, nie rakotwórczym barwnikiem

Leczniczy
Właściwości lecznicze Annatto są słabo poznane, ale jest to gorzkie, ściągające, przeczyszczające zioło, które podobno niszczy robaki jelitowe, obniża gorączkę, poprawia trawienie i ma działanie wykrztuśne.
Odwar z liści stosuje się w leczeniu czerwonki oraz w celu zmniejszenia wymiotów w czasie ciąży
Liście przykłada się do głowy i zwichnięć, aby złagodzić bóle
Odwar jest stosowany jako lek na infekcje jamy ustnej i gardła.
Liście można również stosować w kąpielach w celu złagodzenia bólów mięśni, gorączki, kolki lub do pozbycia się robaków u dzieci
Świeże pędy zanurza się w wodzie, która jest następnie używana jako płyn do płukania oczu w stanach zapalnych
Liście mogą być zbierane w zależności od potrzeb i używane świeże lub suszone
Sok z ogonków liściowych nasączony jest gorącą wodą z rumem, a następnie używany do usuwania wydzieliny z zaskorupiałych powiek w leczeniu zapalenia powiek
Młode pędy nakłada się miejscowo jako okład na ropnie
Korzenie działają na przewód pokarmowy i moczopędny
Odwar jest przyjmowany doustnie w celu kontrolowania astmy
Napar z korzenia w wodzie i rumie stosuje się w leczeniu chorób wenerycznych
Herbatę z korzenia stosuje się w leczeniu skąpomoczu i żółtaczki
Nasiona są używane jako afrodyzjak, środek przeciwzapalny, wykrztuśny i odrobaczający
Są stosowane w leczeniu astmy i problemów z jamą nosową
Wywar z macerowanych nasion jest przyjmowany doustnie w celu złagodzenia gorączki
W syropie stosuje się je w leczeniu zapalenia gardła i oskrzeli
Zmielone nasiona nakłada się na oparzenia, aby zapobiec powstawaniu pęcherzy i blizn.
Nasiona są zbierane, gdy owoce pękają i mogą być suszone do późniejszego wykorzystania[238
]. Można je również namoczyć w gorącej wodzie – powstały osad sprasowuje się w ciastka do wykorzystania w lekach i barwnikach
Miąższ otaczający nasiono jest przetwarzany na cierpki napój stosowany w leczeniu raka, czerwonki i infekcji nerek
Miąższ owoców stosuje się do wcierania w skórę, aby zapobiec owrzodzeniu, prawdopodobnie po oparzeniu słonecznym
Barwnik uzyskany z okrywy nasiennej jest stosowany jako antidotum na zatrucie kwasem pruskim spowodowane zjedzeniem źle potraktowanej Manihot esculenta
Sok z kory i zmiażdżonych liści stosowany jest w leczeniu wysypek skórnych
Wywar z kory jest stosowany w leczeniu malarii; dusznica bolesna i astma
Liście zawierają cyjanidynę i kwas elagowy

Zastosowania rolno-leśne:
Roślina jest podatna na przycinanie i może być uprawiana jako żywopłot
Rośliny tolerują twarde przycinanie

Inne zastosowania
Z owoców uzyskuje się czerwony barwnik, znany jako annatto
Barwnik pozyskiwany jest z okrywy nasiennej
Barwnik jest używany do barwienia tkanin, a także używany przez tubylców jako kosmetyk do malowania skóry i jako szminka
Wykorzystywany jest również w kosmetycznym produkcji błyszczyków do paznokci, olejków do włosów, szminek i mydła, a także w produkcji wosków do podłóg, mebli i pasty do butów
Kolor szybko blaknie pod wpływem światła i powietrza
W okrywie nasiennej znajduje się substancja woskowa, która działa paraliżująco na pasożyty jelitowe ssaków.
Bixin wyekstrahowany z okrywy nasiennej jest stosowany w Indiach jako środek odstraszający owady
Czerwony barwnik uzyskany z nasion nakłada się na skórę, aby odstraszyć komary i inne gryzące owady
Pasta Annatto odfiltrowuje promienie ultrafioletowe światła słonecznego, chroniąc w ten sposób skórę przed nadmiernym poparzeniem słonecznym
Kora z gałęzi drzew daje rozpuszczalną w wodzie gumę podobną do gumy arabskiej
Nasiona zawierają charakterystyczny, przyjemnie pachnący olejek eteryczny
Mówi się, że ogień można rozpalić przez tarcie 2 kawałków miękkiego drewna
Włókno na linę uzyskano z kory drzewa
,Drewno bielu jest białawe, a twardziel jasnobrązowy lub żółtawy. Drewno jest miękkie, lekkie (ciężar właściwy 0,4), porowate, słabe i nietrwałe
Pędy i gałęzie służą jako paliwo
https://tropical.theferns.info/viewtropi...a+orellana
https://pl.wikipedia.org/wiki/Arnota_w%C5%82a%C5%9Bciwa
https://uses.plantnet-project.org/en/Bix...na_(PROTA)
https://www.alamy.com/bixa-orellana-orga...50437.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

Wszystko o Achiote | Poznaj swoją przyprawę Annato (Bixa Orellana)
Achiote (Bixa Orellana) jest również znany jako Achotillo, bija, urucum i atsuete (Bixa Orellana)
Annato to pomarańczowo-czerwony barwnik spożywczy lub przyprawa sporządzona z nasion drzewa Achiote ( Bixa Orellana ), które rośnie w tropikalnych regionach Ameryki Południowej i Środkowej.
Jest najczęściej używany jako naturalny barwnik spożywczy, ponieważ nadaje jasny kolor od żółtego do głębokiego pomarańczowo-czerwonego, podobny do Szafranu i Kurkumy.
Jego kolor pochodzi od związków zwanych karotenoidami, które są pigmentami znajdującymi się w zewnętrznej warstwie nasion i wielu innych owocach i warzywach, takich jak marchew i pomidory .
Dodatkowo Annato jest używane jako przyprawa wzmacniająca smak potraw ze względu na lekko słodko-pieprzny smak.

Czym dokładnie jest Achiote?
Annatto należy do rodziny roślin znanych jako Bixaceae lub rodzina Achiote .
Jego nazwa naukowa to Bixa Orellana .
Bixa Orellana to wieloletni, wysoki krzew, który może osiągnąć wysokość 6–10 m (20–33 stóp).
Owoce Bixa Orellana  to kuliste, jajowate kapsułki ułożone w grona przypominające kolczasto wyglądające czerwono-brązowe strąki nasienne pokryte miękkimi kolcami.
Po osiągnięciu pełnej dojrzałości strąk wysycha, twardnieje i pęka, odsłaniając nasiona.
Krzew jest najbardziej znany jako źródło czerwono-pomarańczowego pigmentu Annato.
Pigment pochodzi z owocni (woskowatej warstwy osnowy pokrywającej nasiona) owocu Bixa Orellana .

Jaki jest opis botaniczny Achiote?
Informacje botaniczne Annatto
Botanics – wiecznie zielony krzew Achiote jest członkiem rodziny Bixaceae lub Achiote. 
Bixaceae to rodzaj trzech rodzajów i łącznie 25 gatunków.
Uważa się, że pochodzi z Brazylii, Ameryki Południowej i Środkowej.
Jest również szeroko uprawiany w krajach tropikalnych, takich jak Meksyk, Peru, Indonezja, Ekwador, Kenia, Indie i Afryka Wschodnia.
Krzew ma błyszczące, sercowate liście, czasem z czerwonawymi żyłkami i atrakcyjnymi różowymi kwiatami. 
To sprawiło, że stał się popularny jako roślina żywopłotowa w ogrodach kolonialnych.
Nasiona Annato są ceglastoczerwone, w kształcie trójkąta, od 3 do 5 mm (1/8” – 3/16”).

Jaka jest wartość odżywcza Achiote?
Poznaj wartość odżywczą Achiote lub Annato
Wartość odżywcza Achiote: 11,50% białka, 6,74% wilgoci, 5,22% popiół, 2,22% lipidów, 42,19% węglowodanów ogółem i 28,45% błonnika.
Najliczniejszymi minerałami występującymi w Annato są potas i sód.

Jaki jest skład chemiczny Achiote?
Znać i rozumieć skład chemiczny Annato.
Najliczniejsze aminokwasy występujące w Achiote to lizyna, fenyloalanina + tyrozyna, leucyna i izoleucyna. 
Najbardziej ograniczającym aminokwasem była walina.

Jaka jest historia Achiote?
Dowiedz się więcej o początkach i historii Annatto
Uważa się, że drzewo Annato B. Orellana pochodzi z tropikalnych regionów od Meksyku po Brazylię.
Prawdopodobnie początkowo nie był używany jako dodatek do żywności. 
Ale do innych celów, takich jak rytualne i dekoracyjne malowanie ciała (wciąż ważna tradycja w wielu brazylijskich rdzennych plemionach, takich jak Wari'), kremy przeciwsłoneczne i środki odstraszające owady oraz do celów medycznych.
Był używany do malowania meksykańskich rękopisów w XVI wieku.
Annato było tradycyjnie używane jako środek barwiący i aromatyzujący w Ameryce Łacińskiej, na Karaibach, na Filipinach i w innych krajach, gdzie w XVI wieku zostało zabrane do domu przez hiszpańskich i portugalskich odkrywców.
Ma różne nazwy lokalne w zależności od regionu.
Jego użycie rozprzestrzeniło się w czasach historycznych na inne części świata i zostało włączone do lokalnych tradycji kulinarnych wielu krajów poza Ameryką.
Rośliny i nasiona Achiotu przywieziono do Azji z Meksyku w XVII wieku przez sefardyjskie żydowskie szlaki handlowe.
Nasiona i rośliny Annato z kolonii portugalskich, francuskich i holenderskich na Martynice wydają się szybciej rozprzestrzeniać w Starym Świecie.
Ten szlak handlowy można prześledzić dzięki tradycyjnym przepisom w kuchni jamajskiej, filipińskiej i wietnamskiej, gdzie karaibska nazwa nasion i rośliny, Annatto i Bija, jest częściej używana niż łacińska nazwa Achiotl.
Wykorzystanie nasion Annato do barwienia żywności rozpoczęło się, gdy osadnicy przybyli do obu Ameryk i nie mogli znaleźć w swoich przepisach szafranu do barwienia.
Nasiona Annato wkrótce nazwano „ szafranem ubogich ”, a ich popularność w Europie ogromnie wzrosła, prowadząc do komercyjnej uprawy tej przyprawy w Indiach do 1787 r.
https://gosumitup.com/all-about-achiote-...a-orellana

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

Jakie są zastosowania Achiote?
Jak używa się Annato?
Ameryka Środkowa, Afryka, Sri Lanka, Ameryka Południowa, Karaiby i Indie są głównymi producentami komercyjnymi.
W produktach do pielęgnacji ciała olejek Annato zapewnia właściwości przeciwutleniające , jednocześnie dodając bogaty, słoneczny kolor kremom, balsamom i szamponom.
Nasiona były używane przez amerykańskich tubylców do robienia szminek i czerwonej farby do ciała.
Jest stosowany jako barwnik spożywczy do dodawania żółtego lub pomarańczowego koloru do sera, masła, ciast, kiełbas, wypieków, przekąsek, ziemniaków , wędzonych ryb, płatków śniadaniowych i popcornu.
Wykorzystywany jest do formowania pasty i proszku stosowanego w kuchni filipińskiej, czamorro, jamajskiej i latynoamerykańskiej.
Na Filipinach używa się go do sosu pancit.
Nasiona są mielone lub wykorzystywane do produkcji oleju z Annato.
Preparaty Annatto znajdują również zastosowanie w produktach do makijażu oraz w przemyśle tekstylnym.
Zmielone nasiona dodaje się do gulaszy i zup.
Mięso marynowane jest również w przyprawach w kolorze Annato.
Oprócz stosowania jako barwnik do tkanin, Annatto jest również stosowany w produktach gospodarstwa domowego, takich jak wosk do podłóg, pasta do mebli i pasta do butów.

Podczas gdy to głównie nasiona są wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców do celów nieleczniczych, cała roślina Achiotu jest wykorzystywana w medycynie tradycyjnej.
Tradycyjni uzdrowiciele w Kolumbii również używają Annato jako środka antytoksynowego w przypadku ukąszenia węża.

Jak smakuje Achiote?
Jaki jest smak Annatto?
Jeśli chodzi o smak, Annato nie ma wyrazistego smaku, chyba że jest używane w większych ilościach, w którym to przypadku mówi się, że nadaje ziemisty, kwiatowy i gorzki smak z nutą Pieprzu i gałki Muszkatołowej .

Pod względem tekstury jest tak twardy , że możesz mieć trudności z zmieleniem go w młynku do przypraw
Nawet gotowanie nasion Annato nie zrobi wielkiej różnicy.

Do czego mogę używać Achiote?
Dowiedz się, jak używać Annatto w żywności i napojach.
Zrób olej Annato, aby nadać potrawom charakterystyczny odcień.
Używaj jako barwnika spożywczego w celu nadania żółtego lub pomarańczowego odcienia.
Służy do wypieków w celu uwydatnienia koloru nadzień, lukier, żeli, rożków cukrowych, herbatników waflowych.
Do marynat używaj pasty Annato i oleju.
Pigmenty Annatto mogą być stosowane w serach, produktach mlecznych, produktach pochodzenia zbożowego, słodyczach, napojach, sosach i kiełbasach.
Stosowane są również w produktach takich jak margaryny, kremy warzywne, sery i lody.
Na Karaibach nasiona są zwykle smażone w tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym); po wyrzuceniu nasion, złocistożółty tłuszcz służy do smażenia warzyw lub mięsa.
Meksykańscy kucharze często używają pasty (Achiote) z nasion Annato z pewnymi konserwantami (kwas octowy), która całkowicie rozpuszcza się w gorącym tłuszczu.
W Południowym Meksyku (Jukatan),mięso jest często marynowane w mieszance przypraw zwanej  recado, która zawdzięcza swój żywy żółty kolor dzięki obfitemu dodatkowi Annato.
Pieczenie drobiu i ryb w gorącym piekarniku, smażenie na patelni lub grillowanie jest również możliwe z Annato.
Na Filipinach nasiona Achiotu są często mielone na proszek i dodawane do zup i gulaszy; mięso jest często marynowane z przyprawami w kolorze Annato.
W Wietnamie ciasta są często przygotowywane z olejem Annato, aby uzyskać bardziej atrakcyjny kolor; 
Olej Annato jest również powszechny w celu poprawy koloru Curry na bazie Kokosa.


Zarówno nasiona, jak i zmielony Achiote zachowają się przez długi czas. 
Przy odpowiednim przechowywaniu Achiote może być dobry nawet przez trzy lata .
Przechowuj go do sucha w hermetycznym szklanym pojemniku i ciemnej szafce z dala od światła. 
Olej z Archiotu wytrzyma kilka miesięcy, jeśli będzie przechowywany w szklanym pojemniku w lodówce.

Podobnie jak nasiona Annato, krokosz barwierski nadaje potrawom olśniewająco żółty kolor i to przede wszystkim czyni go doskonałym substytutem nasion annato.
Połączenie Papryki i Kurkumy to praktyczna alternatywa dla nasion Achiotu.

Jakie są korzyści zdrowotne Achiote?
Dowiedz się o korzyściach zdrowotnych Achiote lub Bixa Orellana
Korzyści zdrowotne Achiote (Bixa Orellana) lub Korzyści z Annato
*Korzyści zdrowotne Achiote jako przeciwutleniacza i przeciwdrobnoustrojowego
Annatto, ze względu na silne przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i może zabijać różne patogeny i bakterie w organizmie.
*Korzyści zdrowotne Annato dla trawienia
Wysoki poziom błonnika znajdujący się w nasionach Annato, a także w jadalnych liściach Arjotu, jest dobry dla trawienia. 
Sprzyja sprawnemu przejściu pokarmu przez jelita oraz efektywnemu wchłanianiu składników odżywczych.
*Korzyści zdrowotne Archiote dla odporności
Pierwotne praktyki medyczne zalecały żucie liści Archiote lub picie herbaty przygotowanej z tych liści w celu wzmocnienia odporności człowieka.
*Korzyści zdrowotne Annato na problemy trawienne
Achiote jest doskonałym lekarstwem na problemy trawienne, takie jak kolka, gazy jelitowe i niestrawność. 
Wielu lekarzy przepisuje go w celu leczenia anoreksji, ponieważ wiadomo, że stymuluje układ pokarmowy i nerwowy.
*Korzyści zdrowotne Achiote dla wzroku
Wysoka zawartość karotenoidów obecnych w Annato działa jako przeciwutleniacze w układzie ocznym i zapobiega rozwojowi zaćmy, a także zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, utrzymując silny wzrok przez lata.
*Korzyści zdrowotne Annato w pielęgnacji skóry
Tokotrienole obecne w annato działają jako przeciwutleniacze, co jest jednym z powodów, dla których jest tak poszukiwany w pielęgnacji skóry.
*Zdrowotne właściwości Achiote na rany
Pasta z nasion Annato może być stosowana w celu przyspieszenia procesu gojenia się ran.
*Korzyści zdrowotne Annato dla oddychania
Nasiona Annato mają właściwości wykrztuśne. 
Dlatego stosuje się je w celu zapobiegania zaburzeniom związanym ze śluzem, takim jak kaszel, astma i zapalenie oskrzeli. 
Usuwa również śluz z płuc.
*Korzyści zdrowotne Achiote dla wątroby
Nasiona Annato pomagają zrównoważyć, odtruć, metabolizować i wzmacniać wątrobę. 
*Pomaga również zmniejszyć stan zapalny wątroby. 
Naukowcy wykazali rolę biksyny w niszczeniu szkodliwych wolnych rodników w wątrobie.
https://gosumitup.com/all-about-achiote-...a-orellana
http://gernot-katzers-spice-pages.com/en...a_ore.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

Bixa Orellana zwana również Achiote
Historycznie rzecz biorąc, ta konkretna przyprawa była częściej stosowana jako środek barwiący niż jako sama żywność. Ciemnoczerwona owocnia wokół nasion została zmielona na pastę i użyta do makijażu i szminki przez plemiona Ameryki Południowej i Środkowej. 
Stąd przydomek Annatto: Drzewo Szminki.

Nasiona Annatto są powszechnie określane jako „szafran ubogich”. 
W rzeczywistości jest często używany jako substytut Szafranu, aby uzyskać podobny kolor, zapach i smak w tradycyjnych karaibskich i łacińskich potrawach, takich jak żółty ryż w arroz con pollo i arroz con gandules. 
Annatto łączy się również z Trawą Cytrynową, anyżem i mlekiem kokosowym w azjatyckich gulaszach i curry. 
Istnieją dowody na to, że starożytni Aztekowie przyrządzali gorący napój, który łączył nasiona Annatto z czekoladą.

Stosowanie Annatto jako barwnika do sera jest dziś powszechnie akceptowane, ale praktyka ta miała niezbyt zaszczytne początki. 
Po raz pierwszy została zainicjowana przez XVI-wiecznych serowarów z Gloucestershire, którzy dodali przyprawy do mleka, aby nadać serowi złoty odcień. 
Stało się tak, ponieważ w tamtych czasach uważano, że najlepszy ser wytwarzany jest z mleka wyprodukowanego przez zwierzęta wypasane na trawach bogatych w karoten, a lekko pomarańczowy kolor był uważany za wskaźnik doskonałego produktu. 
Chociaż ten standard nie jest obecnie spełniony, dodanie Annatto do sera było wówczas sposobem na oszukanie klientów, by kupili gorszy produkt.

Annatto ma długą historię stosowania jako barwnik do tekstyliów oraz farba do ciała. 
Rękopis meksykański datowany na XVI wiek jest ozdobiony inskrypcjami i rysunkami wykonanymi z Annatto. 
W dzisiejszych Indiach Annatto jest używane do produkcji sproszkowanego kosmetyku o nazwie sindooram, który kobiety noszą wzdłuż linii włosów lub jako kropkę na czole, aby wskazać ich status małżeński.
https://www.ancientherbsco.com/product-p...ple-pk-15g

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości