24-04-2018, 13:13
Oto mój przepis
500 kwiatów mniszka
1 litr wody
1kg cukru
2 cytryny
Zerwane kwiaty zalewam 1 litr wodą i gotuje ma małym ogniu 15 minut.Zostawiam na 12 godzin. Po tym czasie cedzę wywar przez gaze, dodaje sok wycisnięty z cytryn i 1 kg cukru.Gotuje na małym ogniu około 3 godzin do uzyskania gęstej konstystencji lejącego sie miodu. Tak przygotowany miodek przelewam do małych słoiczków i pasteryzuje około 15 minut.
Miodek pycha
500 kwiatów mniszka
1 litr wody
1kg cukru
2 cytryny
Zerwane kwiaty zalewam 1 litr wodą i gotuje ma małym ogniu 15 minut.Zostawiam na 12 godzin. Po tym czasie cedzę wywar przez gaze, dodaje sok wycisnięty z cytryn i 1 kg cukru.Gotuje na małym ogniu około 3 godzin do uzyskania gęstej konstystencji lejącego sie miodu. Tak przygotowany miodek przelewam do małych słoiczków i pasteryzuje około 15 minut.
Miodek pycha