13-05-2019, 18:29
Szczaw w słoikach na zimę
Składniki:
Szczaw zrywamy daleko od ruchliwych dróg.Już przy zbieraniu należy go dokładnie oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń i trawy. To ułatwi nam późniejszą pracę.
Przełożyć do dużej miski i kilkakrotnie opłukać zmieniając wodę.
Otrząsnąć z nadmiaru wody i pokroić. Ja rozdrobniłam go w malakserze.
Dodać sól i stopniowo dolewać wodę. Szczaw powinien mieć konsystencję papki. Można wody wcale nie dolewać, tylko wymieszać z solą. Na końcu dodać sok z cytryny by utrwalić kolor i smak.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut. Wyłączyć ogień i zostawić w garnku do ostygnięcia.
Składniki:
- 5-litrowe (ubite) wiaderko liści szczawiu
- 1 szklanka wody
- 2 pełne łyżki grubej soli
- sok z jednej cytryny
Szczaw zrywamy daleko od ruchliwych dróg.Już przy zbieraniu należy go dokładnie oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń i trawy. To ułatwi nam późniejszą pracę.
Przełożyć do dużej miski i kilkakrotnie opłukać zmieniając wodę.
Otrząsnąć z nadmiaru wody i pokroić. Ja rozdrobniłam go w malakserze.
Dodać sól i stopniowo dolewać wodę. Szczaw powinien mieć konsystencję papki. Można wody wcale nie dolewać, tylko wymieszać z solą. Na końcu dodać sok z cytryny by utrwalić kolor i smak.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 20 minut. Wyłączyć ogień i zostawić w garnku do ostygnięcia.