Herbata Zielona
#1

   
Herbaty zielone...LÜ CHA 綠茶 – niefermentowane
Ich liście natychmiast po zbiorze są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować zielony kolor i właściwości najbardziej zbliżone do świeżych liści herbacianych.
Napar jest żółtozielony, aromatyczny, delikatny i świeży.
Jest to najstarszy i najpopularniejszy w Chinach rodzaj herbaty.
Niektóre gatunki są aromatyzowane, najczęściej kwiatami jaśminu.
Jedne z najbardziej znanych gatunków herbat zielonych to Longjing 龍井 („Smocza Studnia”) z prowincji Zhejiang i Biluochun 碧螺春 z Jiangsu.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Herbata zielona to najstarsza herbata na świecie.
Od jej odkrycia minęło już 5000 lat.
Nie jest też tajemnicą że odkrywcami tego typu herbaty są Chińczycy.
Herbata stanowi najbardziej popularny napój w Chinach i Japonii.
Przez wiele tysięcy lat tylko w tych rejonach pito rytualnie ten napój.
W dzisiejszych czasach coraz bardziej przekonują się do niej Europejczycy.

Chiny są największym producentem zielonej herbaty na świecie a im plony sięgają 75% zasobów całego świata.
W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację.  
A więc bez fermentacji liście wciąż zostają zielone ich właściwości lecznicze nie ulegają zmianie.
Poprzez idealnie dobraną formę obróbki herbata zielona utrzymuje w sobie duże ilości witaminy C co stawią ją na pierwszym miejscu w takim rankingu.
Z zielonej herbaty produkowane są najbardziej znane mieszanki herbaciane.
Owoce i inne herbaty łączą się z zieloną tworząc aromatyczną kompozycje.
Wszystkie procesy które przechodzą liście zielonej herbaty nie zabijają jej właściwości,aromatu i koloru.
Jest to bardzo dobra cech bo wiele herbat nie może się nią poszczycić.
W niektórych rejonach Chin wszystkie procesy czyli zbieranie liści,ich suszenie i zbieranie ususzonych wciąż odbywa się w sposób ręczny.
Jest to rzadka metoda ale warto zaznaczyć ze występuje.
Można powiedzieć że herbaty zielone są pod każdym względem naj i to jest prawda.          
Produkowane na największa skalę o najbardziej leczniczych właściwościowych staną się z biegiem lat najpopularniejszą herbata świata.
https://www.youtube.com/watch?v=vC5jc4JCRk0
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Green Tea
Jeśli zaparzysz Zieloną Herbatę w niższej temperaturze i przez mniej czasu, zielona herbata będzie zwykle zawierała mniej kofeiny z liści. 
Odwrotna sytuacja jest prawdą, jeśli Herbata jest parzona w wyższej temperaturze i przez dłuższy czas, w celu wytworzenia większej ilości kofeiny z liści. 
Wiadomo, że Zielona Herbata zapewnia bardziej subtelny smak, a dodatki takie jak cukier i miód zwykle nie są dodawane.
 Zielona Herbata jest niezwykle popularna w Azji, a także w mediach na całym świecie, która twierdzi, że może zapewnić korzyści zdrowotne.
Rodzaje Zielonej Herbaty
Sencha
Fukamushi Sencha
Matcha
Genmaicha
Gunpowder
źródło
źródło
https://www.shoku-do.jp/column/co_0235_world-of-tea_03/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Sencha
Sencha to najczęściej pijana i znana odmiana zielonej herbaty.
 Jest on wytwarzany zgodnie z najpopularniejszymi metodami przetwarzania, dzięki czemu liście są parzone i walcowane w celu wytworzenia surowej herbaty.
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?time_conti...gQKC9RcmKw

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Fukamushi Sencha
Zielona herbata, która była parowana dwa razy dłużej niż zwykła Sencha, nazywa się Fukamushi Sencha lub Fukamushi Ryokucha.
 Fukamushi oznacza "gotowany na parze przez długi czas". Ponieważ liście zostały dokładnie wystawione na działanie pary, stają się pudrowane, a herbata nabiera mocniejszego smaku i ciemniejszego zielonego koloru. 
Nie ma "trawiastego" zapachu ani cierpkości.
 Ponieważ liście są długo gotowane na parze, stają się one drobniejsze, a herbata wytworzona z tych liści ma wysoką zawartość liści. 
W konsekwencji, wyjątkowa cecha Fukamushi Sencha polega na tym, że wiele aktywnych składników herbaty może zostać wchłoniętych przez organizm nawet wtedy, gdy nie rozpuszczają się w wodzie.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Gyokuro
Krzewy herbaciane Gyokuro są przykrywane tkaniną lub trzciną (zakrytą kulturą) około 20 dni przed zbiorem. 
Ograniczając ilość światła docierającego do nowych pędów podczas ich wzrostu, wytwarzanie katechin z aminokwasów (teanina) jest tłumione, co powoduje mniejszą cierpkość i bogaty smak. 
Aromat, podobny do wodorostów nori, jest jednym z unikalnych cech Gyokuro. 
Kabusecha jest innym rodzajem zielonej herbaty, podobnie hodowanej z wykorzystaniem kultury z przykrywkami, jednak Kabusecha jest objęty przez okres krótszy niż Gyokuro - około tydzień przed zbiorem.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Kabusecha
Na około jeden tydzień przed zbiorem, krzewy Kabusecha mają ekran trzciny lub tkaninę umieszczoną nad nimi, aby zablokować większość światła słonecznego. 
Dzięki temu nowe pędy liściowe rosną bez światła słonecznego, nadając herbacie ciemniejszy zielony kolor, pełny smak i niższą cierpkość niż Sencha.
 Gyokuro jest innym rodzajem zielonej herbaty, podobnie hodowanej z zastosowaniem kultury z przykrywkami, jednak Gyokuro jest zakryty przez dłuższy czas niż Kabusecha - około 20 dni przed zbiorem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Matcha
Tencha, który jest stoneground bezpośrednio przed wysyłką, nazywa się Matcha.
 Dark Matcha (Koicha) jest używana w tradycyjnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty, a wcześniej była zrobiona z liści bardzo starych krzewów herbacianych - mających ponad 100 lat. 
W ostatnim czasie wyselekcjonowano odmianę odmian dostosowaną do Koicha, podczas gdy opracowano techniki zarządzania żyznością gleby i metody hodowli, aby zapewnić najlepszą herbatę dla Koicha.
 Matcha jest również szeroko stosowana do wytwarzania tradycyjnych japońskich słodyczy i różnych potraw.
 Inną unikalną cechą Matcha jest to, że w przeciwieństwie do Sencha i innych herbat, gdy wypijesz Matchę, liść jest w pełni skonsumowany.
Matchę spożywa się w postaci płynnej zawiesiny, a zatem nie pijemy tylko naparu z liści, ale wchłaniamy całe liście ze wszystkimi składnikami!
Matchę, według tradycji, spożywa się podczas specjalnej ceremonii japońskiej o nazwie Chanoyu lub Chado (Droga Herbaty), gdzie każdy gest Mistrza Ceremonii, ustawienie naczyń czy usadzenie gości ma swoje znaczenie, a wszystko odbywa się z ogromnym namaszczeniem. 
Obecnie, ze względu na swoje właściwości i unikalny smak, Matcha spożywana jest też bezceremonialnie. 
Dużą popularnością cieszą się wyroby kulinarne z dodatkiem herbaty kulinarnej Matcha Natural, szczególnie lody, ciasta, ciastka i inne dobroci. 
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=_5boEvPQmDM
https://www.youtube.com/watch?v=zHN6ZkqhZGs
ttps://www.youtube.com/watch?v=0hcZI4HZRqM
https://www.youtube.com/watch?v=lUfnS4IFS0k

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

   
Tencha
Ta herbata jest głównie używana jako składnik Matcha. 
Podobnie jak w przypadku Gyokuro, surowe liście (Ichibancha) użyte do produkcji Tencha są uprawiane zgodnie z metodą hodowli pod osłonami, w której krzaki herbaciane mają ekran z trzciny lub tkaninę umieszczoną nad nimi, aby zablokować większość światła słonecznego. 
Jednak po parzeniu liście suszone są bez walcowania. 
Po usunięciu łodyg i żył liściowych, płatki liści herbaty stają się Tencha. 
Zasadniczo okres, w którym krzewy Tencha są pokryte przed zbieraniem, jest dłuższy niż standardowy 20 dni objęty Gyokuro. 
Tencha jest stoneground natychmiast przed wysyłką jest wysyłany jako Matcha.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
Genmaicha
Genmaicha (jap. 玄米茶?) - nazwa rodzaju zielonej herbaty japońskiej, sporządzanej w połączeniu z prażonym ryżem brązowym.
Ze względu na zawartość prażonego ryżu, nazywana bywa również "popcorn tea", zwłaszcza że część ziaren ryżu podczas prażenia pęka. 
Pierwotnie herbata ta była spożywana przez ubogie warstwy społeczeństwa, a ryż stanowił składnik dodawany w celu obniżenia ceny herbaty. Obecnie genmaicha stanowi jeden z rodzajów japońskiej herbaty spożywanej przez wszystkich.
Przyrządzanie genmaicha odbywa się, podobnie jak innych japońskich zielonych herbat, poprzez zalanie wodą o temperaturze ok. 80-85 °C i parzeniu ok. 3-5 minut.
Genmaicha spotykana jest również z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty matcha.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#11

   
Hojicha
Hojicha powstaje przez upieczenie Sencha lub innych rodzajów zielonej herbaty, co nadaje jej charakterystyczny, palony aromat. 
Liście herbaty prażono w piecu do pieczenia w temperaturze około 200 ° C, a następnie natychmiast chłodzono. 
Poprzez prażenie kofeina jest sublimowana (zamieniana bezpośrednio ze stanu stałego w stan gazowy), a Hojicha staje się mniej gorzki. 
Z tego powodu mówi się, że jest to herbata łatwa do picia dla dzieci i osób starszych. 
Można cieszyć się pikantnym aromatem Hojicha i czystym, lekkim smakiem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#12

   
Shincha
Shincha jest "nową herbatą" lub pierwszym wyborem sezonu. 
Zbiór rozpoczyna się w regionach umiarkowanych i stopniowo przesuwa się na północ.
 Shincha i Ichibancha są w zasadzie tą samą herbatą, z tą różnicą, że tylko z nazwy. 
Używanie tych nazw często jest podyktowane kontekstem. 
Na przykład, Ichibancha jest zwykle używana w przeciwieństwie do Nibancha i Sanbancha, które są wykonane z późniejszych zbiorów. 
Shincha zawiera znaczenie "pierwszego wyboru roku" (Hatsumono) i jest również nazywana "sezonową" herbatą.
Zimą krzewy herbaciane przechowują składniki odżywcze niezbędne do wzrostu zarówno pędów wiosennych, jak i nowych liści, które są bujne i pełne składników odżywczych. 
Te nowe liście stają się Shincha. 
88. dzień po pierwszym dniu wiosny zgodnie z tradycyjnym kalendarzem (4 lutego) nazywa się "Hachijuhachi-ya".
W Japonii tradycyjna wiara od czasów starożytnych polega na tym, że jeśli ktoś napije się herbaty zebranej w ten dzień, będzie cieszył się rokiem zdrowego zdrowia i dobrego samopoczucia. 
Najważniejszą cechą Shinchy jest jej odświeżający i orzeźwiający zapach nowych liści. 
Inną cechą Shinchy jest niska zawartość katechiny i kofeiny, co czyni go mniej gorzkim i ściągającym w porównaniu z Nibanchą lub Sanbanchą. 
Shincha ma wyższą zawartość aminokwasów (teanina), które nadają jej pełny smak i słodycz.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#13

   
Ichibancha, Nibancha, Sanbancha
Ichibancha jest pierwszym zbiorem nowych pędów liści roku. 
Następnie herbata nazywa się Nibancha i Sanbancha w kolejności, w jakiej została wybrana. 
Ichibancha jest czasami nazywany Shincha. 
Ichibancha jest używana w szerszym zakresie niż późniejsze zbiory Nibancha i Sanbancha. 
Shincha zawiera znaczenie "pierwszego wyboru roku" (Hatsumono) i jest również nazywana "sezonową" herbatą. 
W niektórych regionach uprawy herbaty znajduje się również "Shutobancha" zebrana wczesną jesienią, bez wybrania sanbanchy.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#14

Kolory herbat zielonych
Herbaty te, jak wynika z ich nazwy, zachowują w stanie suchym (a częściowo i w naparze) zielony kolor, który może mieć różne odcienie od srebrzystozielonego (albo złocistozielonego) z matowym połyskiem, do ciemnozielonego lub oliwkowego, w zależności od gatunku. Należy przy tym podkreślić, że kolor jest podstawowym, poglądowym wskaźnikiem jakości zielonych herbat. Przegrzanie zielonych herbat w czasie suszenia gwałtownie obniża ich jakość i natychmiast uwidacznia się w kolorze liści: liść ciemnieje i to w takim stopniu, w jakim się obniża jakość. W rezultacie, czym jaśniejszy jest zielony odcień liścia, tym wyższy jest gatunek zielonej herbaty. Najwyższe gatunki mają jasnozielony, pistacjowy kolor, ze złocistym lub srebrzystym odcieniem. Odwrotnie, niskie gatunki zielonych herbat, a także herbaty zleżałe, źle przechowywane, zepsute, mają kolor ciemnozielony.
Tę osobliwość zielonych herbat w dawniejszych czasach (a za granicą niekiedy i dziś) wykorzystywali fałszerze, podbarwiając złe gatunki herbaty w celu nadania im barwy herbat gatunku najwyższego.

Różnica pomiędzy herbatą czarną a herbatą zieloną
Zasadnicza różnica między zieloną i czarną herbatą, z punktu widzenia smaku i aromatu, polega na tym, że zielone herbaty nie posiadają specyficznego „herbacianego” zapachu i smaku. Ludzi przyzwyczajonych do herbaty czarnej zawsze to dziwi, że zielona herbata „nie pachnie herbatą”, tak jak im się wydaje. Zielona herbata ma cierpki, a w dużym stężeniu nawet ostry, ściągający smak, nieco przypominający smak rozgniecionej winogronowej pestki, jednak bardziej przyjemny i charakterystyczny. Ten swoisty smak towarzyszy niemniej swoistemu, szczególnie subtelnemu, ale wyraźnemu aromatowi, z lekka przypominającemu mieszaninę zapachu świeżo wysuszonego siana,albo zwiędłych liści poziomki i płatków róży lub cytrusów.
Herbaty zielone są niemniej różnorodne w gatunku od herbat czarnych, jednak każdy gatunek zielonej herbaty bardziej różni się od innego, zarówno wyglądem zewnętrznym jak i jakością i charakterem.
Innymi słowy, gradacja aromatów i zapachów w zielonych herbatach nie jest tak bardzo szeroka jak w czarnych, niemniej jednak dostatecznie bogata i co ważniejsze bardziej niespodziewana.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#15

   
Herbata Zielona z Kaszmiru, Pakistanu
Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata
Popularna Herbata w Kaszmirze, Pakistanie
Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: 
zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon, pistacje lub migdały i wodę.
Na pewno przyda się też łyżeczka, którą będziemy musieli intensywnie mieszać, żeby nasza herbata zmieniła swój kolor na różowy.

Pink Tea pija się na weselach i celebruje najważniejsze wydarzenia w życiu.
Zwana jest też herbatą zakochanych ze względu na swój nietypowy dla herbaty kolor.
http://paradise-kashmir.blogspot.com/201...y-tea.html
http://www.czajnikowy.com.pl/sheer-chai-...a-przepis/
http://smaker.pl/przepis-kahwah-herbata-...ecret.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Noon_Chai
https://beachdebris.com/2014/05/04/kashm...-pink-tea/
https://www.youtube.com/watch?time_conti...ogr2UNe6u8

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#16

   
Herbata zielona ze świeżymi owocami Urugwaj
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty.
Herbata po ujgursku to świetne połączenie czystej herbaty zielonej z owocami.
wiecej tutaj
https://www.youtube.com/watch?time_conti...LxRcz7G0cs

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#17

   
Najlepsza na upał Zielona Herbata na zimno
W upalne dni najlepiej orzeźwia Zimna Zielona Herbata. 
Moja ukochana to Bancha.
Bez cukru, cytryny i innych wynalazków – same liście i woda, mocno schłodzony przejrzysty napój o pięknym, świeżym kolorze…
Wystarczy zalać liście herbaty zimną wodą, np. mineralną lub przegotowaną i schłodzoną (3-4 łyżki na 1-1,5 litrowy dzbanek).
Wstawić do lodówki, po kilku godzinach herbata naciągnie i nie będzie w niej ani odrobiny goryczki czy cierpkości, która może pojawić się przy parzeniu herbaty zbyt długo w gorącej wodzie. 
Najlepiej napój przygotować wieczorem i pić od rana następnego dnia. 
Tak samo można przygotować genmaichę, hojichę, senchę lub karigane. 
Jeśli ktoś lubi bardziej zdecydowane smaki można oczywiście wzbogacić delikatny smak herbaty odrobiną soku z cytryny, dosłodzić cukrem lub syropem klonowym albo słodkim sokiem malinowym. 
“Przyprawy” lubią zwłaszcza dzieci, najlepiej wówczas przygotować herbatę karigane (kukicha), która w ogóle nie zawiera teiny i może być świetnym napojem także dla najmłodszych. 
Do picia na zimno doskonała jest także hojicha – jej lekko słodowy, orzechowy smak doskonale orzeźwia i dodaje energii. 
http://blog.nagomi.pl/najlepsza-na-upal-...-na-zimno/
http://www.czajnikowy.com.pl/matcha-ziel...te-matcha/
https://wiedzmiachatka.wordpress.com/201...-na-zimno/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#18

   
Najzdrowsza ze wszystkich herbat to... Matcha. 
Jakie ma właściwości prozdrowotne? 
Właściwości lecznicze herbaty Matchy są znane od wielu lat. 
Ta japońska herbata pomaga nie tylko przy odchudzaniu! 
Zapobiega także przed rozwojem nowotworu! 
Koniecznie sprawdź, jak prawidłowo należy ją parzyć!

Matcha to sproszkowana zielona herbata pochodząca z Japonii. 
Od wielu lat wykorzystywana w medycynie naturalnej ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. 
Matcha wygląda jak puder o intensywnym zielonym kolorze. 
Odnalazła ona także zastosowanie w kuchni.
 
Herbata Matcha – właściwości zdrowotne
Herbata Matcha jest bogatym źródłem wielu cennych składników. Są to między innymi:
Witamina A, Witamina C, Witamina E, Witaminy z grupy B, Żelazo, Potas, Cynk, Wapń, Sod, Błonnik pokarmowy, Kofeina, L-theanina, Beta karoten, Katechiny, Aminokwasy.

Herbata Matcha – dlaczego warto ją pić?
Ułatwia odchudzenia
Podobnie jak inne gatunki herbaty, matcha ułatwia odchudzanie. 
Jej właściwości zdrowotne wpływają na szybszy metabolizm. 
Warto jednak dodać, że samo picie herbaty nie wystarczy, aby zrzucić zbędne kilogramy. 
Konieczne jest wprowadzenie aktywności fizycznej i zmiana nawyków żywieniowych.
Zapobiega przed chorobami serca
Herbata Matcha jest cennym źródłem antyoksydantów. 
Według wielu naukowych badań, w jeden filiżance Machy jest o 137 razy bogatsza w antyoksydanty niż zielona herbata. 
Regularne picie naparu zapobiega przez chorobami serca, nadciśnieniem, a także przed cukrzycą. 
Przeciwutleniacze (antyoksydanty) to także substancję, które zapobiegają przez wystąpieniem nowotworów.
Redukuje stres
Herbata Matcha ma też działanie odprężające. 
Wystarczy, aby parzyć ją przez około 5-8 minut. 
Matcha redukuje stres, zmniejsza niepokój i stabilizuje nastrój.
Herbata Matcha charakteryzuje się także działaniem antygrzybiczym i przeciwwirusowym. 
Wzmacnia system odpornościowy i usuwa zalegające toksyny z organizmu.

Herbata Macha – skutki uboczne
Tak jak każda herbata, matcha ma wiele wartości leczniczych. 
Jednak spożywanie jej w nadmiarze powoduje efekty uboczne. 
Są to między innymi:
Problemy z zasypianiem,
Rozdrażnienie,
Bezsenność,
Zaburzony rytm serca.

Herbata matcha – jak należy ją parzyć?
Płaską łyżkę machy należy wsypać do miseczki, a następnie zalać gorącą wodą o temperaturze około 70-80 stopni. 
Nie należy używać do tego wrzątku! 
Szybkimi ruchami należy mieszać miotełką do momentu rozpuszczenia się proszku i pojawienia się pianki na powierzchni herbaty.

Herbata Matcha – jakie ma zastosowanie w kuchni?
Matche, może nie tylko przygotować jako herbatę. 
Zielony proszek wykorzystywany jest do produkcji koktajli, smoothie, jogurtów. 
Niektórych wykorzystują matche do wypieków – powstają z niej ciasta, torty, babeczki i inne słodkie przekąski.
Warto jednak dodać, że łączenie machy z innymi składniki powoduje osłabienie jej właściwości leczniczych. 
Jeśli chcesz w pełni korzystać z jej prozdrowotnego działania zaleca się picie zaparzonej herbaty. 
Więcej: https://www.chillizet.pl/Styl-zycia/Dom/...czne-11436

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#19

   
Herbata z łodyżek
Herbatę wytwarza się z liści herbacianych – im delikatniejszych – tym napar jest lepszy.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że również łodyżki herbaciane są stosowane do produkcji suszu.
Taka herbata jest łagodniejsza niż inne, typowe herbaty. 
Kukicha Shigure to jedna z nielicznych Herbat, która wytwarzana jest nie tylko z liści herbacianych, ale również z łodyżek, a dokładniej – z pączka i trzech górnych liści z łodyżkami.
Jej nazwa – Kukicha Shigure – „kuki” czyli łodyga, a „schigure” – świeży, lekki, czysty deszczyk, mówi sama za siebie.
Zielona Herbata Kukicha Shigure charakteryzuje się jasno-żółtawym kolorem, ma orzeźwiający, łagodny smak z delikatną nutą kwiatowego aromatu.
Łodyżki Herbaty zawierają znikome ilości garbników oraz kofeiny, dzięki czemu napar można pić w dużych ilościach.
Polecana jest dla każdej grupy wiekowej, łącznie z dziećmi.
Najmłodszym można zmieszać ją z sokiem owocowym.
Działa uspokajająco, jest silnym antyoksydantem i ma właściwości alkalizujące.
Herbatę Kukicha Shigure parzy się przez około dwie minuty w wodzie o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza
W zależności od osobistych upodobań (niektórzy wolą mocniejszy napar) stosuje się łyżeczkę suszu na filiżankę. Herbatę zieloną można parzyć dwa, a nawet trzy razy.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#20

   
   
Hojicha – Prażona Japońska Herbata
Hojicha, w odróżnieniu od innych japońskich Zielonych Herbat, powstaje w wyniku prażenia w wysokiej temperaturze w porcelanowym naczyniu nad ogniem, podczas gdy większość japońskich Herbat jest suszona na parze. 
Dzięki wypalaniu Hojicha zmienia kolor z zielonego na czerwonawo-brązowy, jest mniej gorzka z powodu utraty katechin, zmniejsza się również w niej zawartość kofeiny. 
Dzięki temu może być podawana nawet dzieciom i wieczorem, przed snem.

Produkcję Hojichy rozpoczęto 1920 roku w Japonii. 
Wtedy to w Kioto po raz pierwszy podprażono listki i łodyżki herbaciane. 
Niektórzy twierdzą, że chciano w ten sposób wykorzystać odpady po mechanicznej produkcji herbaty – łodyżki, uszkodzone liście oraz herbaty zwietrzałej, która po uprażeniu zyskuje nowy, silny aromat.
Japońska zielona herbata
Z pierwszym parzeniem liści herbaty związanych jest wiele historii i legend. 
Według przekazów pierwszą herbatę wypił chiński cesarz Shen Nung, gdy do szklanki przegotowanej wody przypadkiem wpadły jej liście. 
Inna, tym razem japońska legenda, przypisuje pojawienie się herbacianych krzewów buddyjskiemu świętemu o imieniu Budhidharma. 
Wyrosły one w miejscu, w… którym zakopał w ziemi swoje powieki.
Początków herbaty szukać trzeba oczywiście w Państwie Środka, czyli Chinach. 
W literaturze chińskiej wzmianki o herbacie znaleźć można już w V wieku przed naszą erą – w postaci legend.
 Nieco później, w VIII wieku, Lu Yu napisał trzytomową księgę o herbacie i jej właściwościach. 
Do Japonii nasiona rośliny herbacianej zostały przywiezione przez mnicha Dengyo Daishi. 
Pierwsze uprawy założone zostały na polecenie cesarza, któremu napar tak zasmakował, że rozkazał on uprawę herbaty w pięciu prowincjach otaczających stolicę kraju.

W Japonii słowem „herbata” określa się nie tak jak u nas herbatę czarną lecz zieloną. 
Współcześnie trudno wyobrazić sobie dom, w którym gość nie otrzyma filiżanki herbaty. 
Są to m.in. sencha, satcha czy gyokuru. 
Pierwsza cieszy się największą popularnością, zaś jej liście zbierane są na początku sezonu. 
Inaczej jest w przypadku herbaty matcha, która dostępna jest wyłącznie w proszku.

Hojicha
Hojichę przygotowuje się z różnych herbat. 
Najczęściej jest to tzw. bancha – herbata z późnego zbioru i dojrzałych liści, lecz może to być również sencha lub kukicha czyli zielona herbata składająca się głównie z herbacianych łodyżek. 
To właśnie kukicha, najuboższa w kofeinę i dzięki temu najsłodsza, szczególnie przypadła do gustu Japończykom w podprażonej wersji. 
Ma karmelową słodycz i nadaje się do wieczornego posiłku nie powodując problemów z zaśnięciem.

Japońska hojicha na wskutek prażenia zupełnie zmienia swój charakter i przestaje przypominać typową, japońską herbatę. 
Można ją parzyć na różne sposoby uzyskując różne nuty smakowe. 
Działa to oczywiście w przypadku każdej herbaty, lecz hojiha jest szczególnie na to podatna. 
Najczęściej zaleca się parzyć tę herbatę wyższą temperaturą i bardzo krótko. 
Uzyskujemy wtedy napar z nutą tostów, orzechów, karmelu oraz lekkim aromatem śmietanki. 
Warto spróbować wielu sposobów jej parzenia.

Przeważnie hojichę parzy się w następujący sposób:
 do imbryka wsypujemy ok. 1,5 łyżeczki herbaty na osobę. 
Gotujemy wodę i zalewamy nią liście herbaty (temperatura wody powinna wynosić ok. 90 – 100ºC). 
Po ok. 0,5 min. napar jest gotowy, nalewamy go do czarek. 
Te same liście możemy zaparzyć drugi raz, wprawdzie smak i aromat herbaty będzie mniej intensywny, ale podczas drugiego parzenia do naparu uwalnia się najwięcej cennych dla zdrowia składników.

Hojicha zawiera bardzo małe ilości teiny, dlatego może być pita przez dzieci i tuż przed snem. 
Katechiny zawarte w tej herbacie mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie – obniżają ciśnienie, pomagają regulować poziom cholesterolu i cukrów w organizmie. 
Zawarte w herbacie hojicha składniki wspomagają również gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki czemu jest ona doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Hojicha polecana jest do picia po zjedzeniu ciężkostrawnych, tłustych potraw.

Prażenie herbaty to proces, któremu poddaje się liście w ostatniej fazie obróbki. 
Proces ten ie tylko wydobywa nowe i ciekawe aromaty z liści herbacianych i pozbawia ich nadmiaru goryczki i kofeiny. 
Jest to również doskonały sposób na uratowanie zwietrzałej herbaty.
Prażenie herbaty polega na umieszczeniu gotowego suszu herbacianego w ceramicznym naczyniu i podprażaniu jej na ogniu. 
Czy możemy zrobić to w domu? 
Oczywiście. 
Nawet na patelni.
Lepiej jest jednak wykorzystać do tego odpowiednie akcesoria, na przykład specjalne urządzenia przypominające bambusowy komin z wbudowaną grzałką. Inną techniką prażenia herbaty jest użycie specjalnego podgrzewacza, który przypomina kominek do aromaterapii. 
Pali się w nim mała świeczka, nad nią umieszczona jest płytka, na której praży się herbata. 
Produkowane są także ceramiczne naczynia do prażenia. 
Wykonane są ze specjalnego, odpornego na wysoką temperaturę rodzaju glinki, dzięki czemu można ich użyć bezpośrednio na gazie.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#21

   
Herbata zielona Aracha z Japonii
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. 
Jedynej obróbce jakiej podlegają zebrane liście to proces suszenia. 
Charakteryzuje ją mocny goryczkowy, rześki smak i aromat świeżych liści. 
Susz  dość drobny, z dużą ilością pyłu i kawałkami łodyg.

Właściwości Arachy
Wzmacnia układ immunologiczny, doskonale oczyszcza organizm z toksyn i przyczynia się do zapobiegania chorobom nowotworowym, a to dzięki bardzo dużej ilości katechiny, jednego z najistotniejszych dla zdrowi składników zielonej herbaty.

Herbata zielona Aracha – jak parzyć?
Należy parzyć 3g na 150ml wody. 
Optymalna temperatura wody to  80ºC, czas 1 parzenia to 1 minuta, czas drugiego parzenia to 30 sekund. 
Koniecznie należy parzyć co najmniej dwukrotnie, ponieważ liście herbaty oddają w kolejnych parzeniach wiele istotnych mikroelementów.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości