Herbata...rodzaje
#6

   
   
Zielona Herbata (LÜ CHA, 绿茶 LUB 緑茶)
Zielona herbata (绿茶 lǜ chá)
Chiny produkują 80% światowej herbaty zielonej, najczęściej spożywanej herbaty w Chinach i są uprawiane w całym kraju. 
Zielona herbata jest również niesfermentowana, dzięki czemu zachowuje naturalny zielony kolor i jej przeciwutleniacze. 
Liście herbaty są podgrzewane, walcowane i suszone przy jedynie lekkim utlenianiu podczas procesu utwardzania. 
Zielona herbata jest poddawana obróbce cieplnej, aby zapobiec fermentacji.
 Tradycyjne metody obejmują smażenie na patelni i lekkie smażenie na ogniu z węgla drzewnego.
 Nowoczesne metody obejmują suszenie w piecu i gotowanie na parze. 
Zielona herbata zawiera kofeinę, często więcej niż ciemniejsze chińskie herbaty, ale znacznie mniej niż zachodnie herbaty (i znacznie mniej niż kawa). 
Podczas parzenia zielonej herbaty (około 1 łyżeczki na filiżankę) ważne jest, aby nie używać nadmiernie gorącej wody - zdecydowanie niższej niż temperatura wrzenia - lub herbata będzie gorzka.
 Zbyt długie strome dodadzą gorzkiego smaku.

Zielona Herbata to nieutleniona herbata. 
Zwykle pąki, wczesna data zbioru i piękno liści są szanowane w zielonych herbatach. 
Zgodnie z tradycyjną chińską medycyną zielona herbata chłodzi ciało.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 17-06-2011, 20:23
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 16:39
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 09-03-2018, 18:58
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 10-03-2018, 13:00
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:25
RE: Herbata...rodzaje - przez Krystyna - 14-03-2018, 21:26



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości