Czekoladowy ajerkoniak
#1

Żeby uzyskać butelkę 0,7 i słoik trunku potrzebujemy:

6 żółtek
ćwiartkę spirytusu (jeśli nie lubimy zbyt mocnych trunków, możemy zastąpić spirytus wódką)
1 tabliczkę gorzkiej (!) czekolady (polecam Wedel)
1 szklankę cukru
1 i 1/2 szklanki mleka (jeśli chcemy, by "świąteczna rozkosz" była mocniejsza to wystarczy 1 szklanka)

Czekoladę topimy i zalewamy mlekiem. Żółtka ucieramy z cukrem aż do uzyskania masy i momentu gdy nie będzie grudek z cukru. Do masy żółtkowej dodajemy mieszaninę mleka i czekolady cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, nie przerywając mieszania, powoli dodajemy spirytus. Gdy wszystko zostanie dodane i dokładnie wymieszane - przelewamy do butelek lub słoików.

Biorąc pod uwagę, że każdy ajerkoniak domowej roboty bardzo szybko gęstnieje, lepiej przelać trunek do słoików - na pewno będzie łatwiej go wydostać niż z butelki.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości