Gryka
#1

   
Fagopyrum-Gryka
Rodzaj roślin z rodziny rdestowatych.
Należy do niego 28 gatunków.
Rośliny te naturalnie występują w południowo-wschodniej Azji, na obszarze od Pakistanu po Tajlandię i Chiny.
Obszary górskie w tym rejonie wskazywane są jako miejsce pochodzenia rodzaju
Centrum zróżnicowania znajduje się w Chinach, gdzie występuje 10 gatunków, z czego 6 to endemity
Długą tradycję uprawy ma Gryka Zwyczajna uprawiana na różnych kontynentach jako roślina jadalna (wyrabia się z niej m.in. kaszę gryczaną, mąkę i płatki).
Nie jest znana ze stanu dzikiego, prawdopodobnie pochodzi od Fagopyrum Dibotrys.
Występujące w naturze gatunki rosną na górskich łąkach lub na nagiej ziemi, także jako chwasty

Rośliny jednoroczne lub byliny, rzadko półkrzewy.
Osiągają do 2 m wysokości.
Łodyga prosto wzniesiona, gładka lub owłosiona

Zastosowanie
Jako roślina jadalna wykorzystywana jest Gryka Zwyczajna (Fagopyrum Esculentum).
Ten sam gatunek ma zastosowanie w ziołolecznictwie i pszczelarstwie.
Rzadziej uprawiana jest także gryka tatarka (Fagopyrum Tataricum)
W ziołolecznictwie wykorzystuje się poza tym Fagopyrum
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gryka

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   
Herbata Ziołowa-Prażona Kasza Gryczana-Buckwheat Tea 
Sobacha z Prażonej Kaszy Gryczanej
Herbata Gryczana, znana jako memil-cha ( 메밀차 ) w Korei, soba-cha (そば茶) w Japonii i kuqiao-cha (苦荞茶) w Chinach, to herbata z Prażonej Kaszy Gryczanej
Podobnie jak inne tradycyjne koreańskie Herbaty, memil-cha można pić na ciepło lub na zimno i czasami podaje się ją zamiast wody.
Ostatnio popularna do produkcji memil-cha jest kasza Gryczana Tartari uprawiana w prowincji Gangwon, ponieważ jest bardziej orzechowa i zawiera więcej rutyny .
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości