Żurawina
#1

   
Jonathan Eastman Johnson: The Cranberry Harvest on the Island of Nantucket, 1880
Vaccinium-Żurawina
Rośliny dawniej wyodrębniane jako rodzaj z rodziny wrzosowatych (Ericaceae), od lat 80 XX wieku w światowej literaturze botanicznej opisywane już raczej tylko jako sekcja w obrębie rodzaju borówka-Vaccinium
W taksonie tym wyodrębniano dawniej zwykle 4 gatunki, jednak po rewizji taksonomicznej, której wyniki opublikował Sam Vander Kloet w 1983, akceptowane są zwykle tylko 2 gatunki
*Vaccinium Macrocarpon-Północnoamerykańska Żurawina Wielkoowocowa
*Vaccinium Oxycoccus-Żurawina Błotna-rozprzestrzeniona na półkuli północnej.
Oba gatunki występują w Polsce, pierwszy jako zadomowiony antropofit, drugi jako gatunek rodzimy
Oba gatunki dostarczają jadalnych owoców służących do wyrobu różnych przetworów, ale istotne znaczenie gospodarcze ma żurawina wielkoowocowa

Krzewinki zimozielone, płożące, o długich, nitkowatych pędach.
Liście są skrętoległe, sztywne i krótkoogonkowe.
Poza pokrojem (większość borówek to wzniesione rośliny zdrewniałe) rośliny z tej sekcji wyróżniają się 4-krotnymi kwiatami wyrastającymi na nitkowatych szypułkach wznoszących się z końców pędów, skupionych po kilka (od 1 do 4).
Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu.
Jej kwiaty mają różowo - białe zabarwienie, a kształtem przypominają dziób żurawia
Działki kielicha są drobne.
Bardziej okazałe płatki korony są odgięte do tyłu i nie zrośnięte.
Pręcików jest 8, a pojedynczy słupek jest dolny.
Owocem jest wielonasienna jagoda
Owoce Żurawiny Wielkoowocowej to ciemnoczerwone jagody, które osiągają pełnię dojrzałości około sto dni po okresie kwitnienia.
W zestawieniu z Żurawiną Błotną ma jednak podobne walory smakowe, skład i wartość przetwórczą.
Roślina jest uprawiana przede wszystkim w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, w Holandii i Wielkiej Brytanii.

Wykaz gatunków
Vaccinium Oxycoccus 
Vaccinium Macrocarpon 

Zastosowanie
Oba gatunki dostarczają jadalnych jagód, z których wyrabia się galaretki i sos żurawinowy stanowiący tradycyjny dodatek do dziczyzny i indyka.
Ze względu na silniejszy wzrost i większe owoce (do 20 mm średnicy, podczas gdy Żurawina Błotna ma jagody do 8 mm średnicy) na większą skalę uprawia się Żurawinę Wielkoowocową
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#2

Żurawina a Borówki - czym się różnią? Różnice w smaku i wyglądzie
Żurawina i Borówka Brusznica to popularne składniki przetworów, dżemów czy nalewek.
Ponieważ owoce mają podobny kolor i są dość kwaśne, zdarza się, że są mylone.
Jak zatem odróżnić Żurawinę od Borówki Brusznicy?

Wbrew pozorom Borówkę i Żurawinę bardzo łatwo ze sobą pomylić.
Co więcej, w sklepach zdarza się, że Borówka Brusznica sprzedawana jest jako... Żurawina.
Czym różni się Żurawina od Borówki?

   
Żurawina płoży się poziomo przy ziemi i nie ma pędów pionowych.
W naturalnym środowisku najczęściej rośnie na bagnach torfowych.
Żurawina jest także uprawiana, zwłaszcza jej okazała odmiana, czyli Żurawina Wielkoowocowa.
Mniejsze owoce ma Żurawina Błotna.

   
Borówka Brusznica to natomiast niewysokie krzewiny (ok. 20-30 cm), o lekko zdrewniałych pędach.
Rośnie w lasach sosnowych i mieszanych umiarkowanie suchych - dlatego możemy często znaleźć Borówki podczas spacerów po lesie.
W Polsce z Borówki Brusznicy, zwanej też Borówką Czerwoną, robi się galaretki i konfitury serwowane zwykle z dziczyzną czy czerwonym mięsem.
Z kolei z pędów i listków Borówek wykonuje się dekoracje wielkanocne.
Warto jednak podkreślić, że zarówno Żurawina, jak i Borówka Brusznica wyróżniają się mocno kwaśnym smakiem.
Stąd też bywają mylone.

Jak rozpoznać Żurawinę i Borówkę Brusznicę?
Owoce Żurawiny są znacznie większe od Borówki i nierównomiernie pokryte kolorem. 
Ich średnica - w wersji wielkoowocowej - to ok. 1 cm.
Borówka Brusznica ma zaś małe, drobniutkie owoce jednolicie czerwone.
http://beszamel.se.pl/owoce/zurawina-bor...dzie,4606/

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#3

   
   
Vaccinium Oxycoccus
W środowisku naturalnym rośnie m.in. w Ameryce Północnej, północnej Azji, a także w Polsce, szczególnie na Lubelszczyźnie, Pomorzu i na Mazurach.
W porównaniu do Żurawiny Amerykańskiej, owoce Żurawiny Błotnej są mniejsze i bardziej cierpkie (cierpki smak jest mniej intensywny, gdy owoce zbiera się po jesiennych przymrozkach).
Podobnie jak Żurawinę Wielkoowocową, można ją uprawiać w ogrodzie.
https://www.youtube.com/watch?v=j-QmBZIJ6hU
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#4

   
   
Vaccinium Macrocarpon
Jej ojczyzną jest Kanada i północno-wschodnie tereny USA (obecnie Stany Zjednoczone są rekordzistą, jeśli chodzi o uprawę Żurawiny; plantacje tej rośliny istnieją tam od XIX w.).
Żurawinę Wielkoowocową można hodować w ogrodzie – to świetna roślina dekoracyjna (średnica czerwonych jagód może dochodzić nawet do 2 cm) i okrywowa, dodatkowo Żurawina jest odporna na niskie temperatury oraz choroby.
Do rozwoju roślina wymaga kwaśnej torfowej gleby, półcienistego lub słonecznego stanowiska, jest wrażliwa na niedobór wody.
https://www.youtube.com/watch?v=Izol7pPQKv8

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#5

   
Wartości odżywcze Żurawiny
Owoce Żurawiny zawierają dużo witamin, przede wszystkim witaminę C-14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę.
Jeśli mowa o minerałach, owoce te są bogate w potas, żelazo, wapń, fosfor i sód.
Ponadto Żurawina to świetne źródło błonnika - szklanka Żurawiny zawiera 3,5 g błonnika, czyli tyle, ile dostarczymy organizmowi zjadając małe jabłko lub gruszkę - i kwasy organiczne.
Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze-antocyjany, karotenoidy i flawonoidy.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Wartości odżywcze Borówki
Borówka Leśna zwana również Brusznicą, to bogactwo przede wszystkim witaminy C, która przyczynia się do poprawy układu odpornościowego oraz wzmocnienia naczyń krwionośnych, a także witaminy B1, B2 i PP.
Jeśli mowa o innych substancjach, Borówka Czerwona posiada w swoim składzie glikozydy, kwasy organiczne, garbniki katechinowe i antocyjany.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#6

   
Właściwości prozdrowotne Żurawiny
Najbardziej znaną i najlepiej udokumentowaną właściwością Żurawiny jest jej dezynfekujący wpływ na drogi moczowe.
Naukowcy są zdania, że zawarte w Żurawinie przeciwutleniacze uniemożliwiają przyczepianie się bakterii do ścian nabłonka dróg moczowych i pęcherza, hamując ich rozwój.
Bardzo silne antyoksydanty obecne w Żurawinie (w tym witaminy C i E) spowalniają proces starzenia się komórek, pobudzają syntezę kolagenu i elastyny, a także zapobiegają chorobom Parkinsona i Alzheimera.
Znane jest też działanie Żurawiny w profilaktyce chorób zębów i przyzębia, dzięki bakteriobójczemu działaniu fruktozy i procyjanidynów.
Związki te wpływają na zmianę kształtu komórek bakteryjnych, uniemożliwiając ich przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł.
Liczba bakterii w jamie ustnej jest mniejsza, wolniej narasta płytka nazębna.
Żurawina nie tylko uniemożliwia rozwój bakterii, ale również ma działanie grzybobójcze, chroniąc tym samym przed zakażeniami grzybiczymi.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Właściwości prozdrowotne Żurawiny
Wspomniane procyjanidyny, czyli bardzo silne przeciwutleniacze, chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworu. 
Badania naukowców wskazują, że Żurawina może być pomocna w leczeniu nowotworów piersi, płuc, jamy ustnej, prostaty oraz białaczki.
Bogactwo flawonoidów z kolei sprawia, że Żurawina pozytywnie wpływa na układ krążenia.
Zmniejsza się ciśnienie krwi oraz podnosi poziom "dobrego" cholesterolu.
Zdaniem naukowców, Żurawina może odgrywać dużą rolę w profilaktyce choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Badania wykazały, że substancje owoców Żurawiny uniemożliwiają bakteriom Helicobacter pylori przyleganie do ścianek narządów układu pokarmowego.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Właściwości prozdrowotne Borówki
Stosowanie Borówki zaleca się na wiele dolegliwości.
W lecznictwie doceniono właściwości tego owocu i jego liści.
Brusznica to, podobnie jak Żurawina, doskonały specyfik na choroby układu moczowego.
Wykazuje działanie dezynfekujące.
Niezwykle ważna jest rola Brusznicy w zapaleniach i zakażeniach dróg moczowych i nerek oraz w kamicy nerkowej.
Dzięki działaniu moczopędnemu przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi.
Borówkę Czerwoną powinno się stosować w czasie problemów z układem pokarmowym, dzięki właściwościom odkażającym i przeciwbakteryjnym.
Znajdujące się w niej garbniki mają działanie ściągające, zaś kwas salicylowy przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

Przeciwwskazania
Ze względu na obecność szczawianów w Żurawinie, przeciwwskazaniem do jej spożywania jest kamica nerkowa i osteoporoza, szczawiany utrudniają bowiem wchłanianie wapnia.
W przypadku Borówki Czerwonej jest podobnie - zawiera ona sporo kwasu szczawiowego i nie powinna być spożywana przez ludzi, u których wydalanie szczawianów z organizmu jest upośledzone.
 http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html
jak suszyć żurawinę

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#7

   
Zastosowanie w sztuce kulinarnej
Najczęściej Żurawina w postaci suszonej wykorzystywana jest jako słodka przekąska.
Z powodzeniem można jej użyć do deserów, wzbogacić poranną porcję śniadaniowego musli lub wykorzystać jako składnik sosów, dodatek do mięs.
Dobrze smakują również ciasta z Żurawiną.

Owoce Borówki Brusznicy to idealny składnik na przetwory.
Dżem z Brusznicy zachwyca smakiem i bogactwem właściwości.
Warto spróbować połączenia: pieczone Jabłka + Brusznica.
W Polsce, z owoców Borówki (najlepiej z dodatkiem Gruszki) robi się galaretki do ciemnych mięs i dziczyzny.
Galaretka Borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland.
Zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i Gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych jest podstawowym angielskim dodatkiem do dziczyzny.

Żurawina powoli wypiera naszą rodzimą Borówkę Brusznicę.
Czerwone Borówki są bardziej wytrawne, dlatego pasują do mięs, zwłaszcza dziczyzny.
Żurawiny z kolei mają większe i nieco bardziej mięsiste owoce.
Nadają się zatem zarówno do wytrawnych sosów, jak i do słodkich wypieków.
Żurawinę gotuje się zdecydowanie krócej niż Borówkę, wystarczy podgrzewać ją dopóki nie zacznie pękać.
Zbyt długo gotowane owoce niestety nabierają gorzkawego posmaku.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#8

   
Herbata Ziołowa-Żurawina
Herbata Żurawinowa to zdrowy napój leczniczy o boskim smaku. 
Można go łączyć z innymi produktami, takimi jak miód, Rokitnik, Imbir. 
Dzięki tym składnikom herbata staje się jeszcze bardziej wyjątkowa i skuteczna

Zalety Herbaty Żurawinowej
Skład Żurawiny zawiera ogromną ilość przydatnych substancji. 
Są to: żelazo, jod, cynk, wapń, potas, witaminy, glukoza, retinol i fruktoza. 
Takie narzędzie pomoże w nadciśnieniu, chorobach nerek, cukrzycy, przeziębieniach i depresji.

Herbata Żurawinowa jest zdolna do: wzmocnić funkcje ochronne organizmu; skutecznie zwalczać wirusy; odmłodzić skórę i ciało; pomoc w leczeniu pęcherza moczowego i nerek; wzmocnić naczynia krwionośne; usunąć cholesterol; zapobiegać chorobom serca; normalizować trawienie; wyeliminować awitaminozę. To narzędzie poprawi stan zdrowia bez leków iw krótkim czasie.

Nie możesz używać tego napoju u osób z zapaleniem żołądka, dwunastnicy lub wrzodem żołądka, niskim ciśnieniem krwi lub zaburzeniami czynności wątroby. 
Jeśli masz reakcję alergiczną na żurawinę, nie pij tego napoju.

Przepisy na Herbatę Żurawinową
Herbatę Żurawinową można przygotować czystą lub dodać do niej różne pyszne i zdrowe składniki.
Można go spożywać na ciepło lub nawet na zimno.
Podczas nieznośnego upału taki napój orzeźwi i ugasi pragnienie.
Przy ostrych infekcjach dróg oddechowych lub grypie lepiej jest pić na ciepło, dodając miód, imbir lub inne składniki pomocnicze w celu wzmocnienia efektu terapeutycznego.
Najlepsze przepisy na herbatę to:
Klasyczna Żurawina;
Żurawina z Imbirem;
Z miodem i Żurawiną;
Żurawina i Rokitnik;
Z Mięty z Żurawiną;
Żurawina z Dziką Różą;
Żurawina z Pomarańczą;
Żurawiną z Rumiankiem i Czarnym Bzem.
Ten naturalny antybiotyk będzie doskonałą profilaktyką przeciwko różnym chorobom.

Klasyczna herbata Żurawinowa
Ten prosty przepis na Herbatę Żurawinową będzie dobrą profilaktyką przed przeziębieniem, rozweseli, poprawi apetyt i zwiększy wydolność.
Do gotowania weź cukier, 20 g jagód i 250 ml wrzącej wody.
Opłucz Żurawinę i wybierz tylko dobre owoce.
W kubku zmiażdżyć jagody łyżką i przykryć cukrem.
Zalej 250 ml wrzącej wody.
Po zalaniu wrzątkiem i odstawieniu do zaparzenia przez pół godziny.
Odcedź i napój jest gotowy.
Herbatę z Żurawiną można komponować z innymi ziołami, owocami wg. tego co kto lubi...
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz
#9

ooo

[Obrazek: attachment.php?aid=68916]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości