Szarańczyn
#1

   
Szarańczyn (Ceratonia L.) – rodzaj roślin należący do rodziny bobowatych.
Należą do niego dwa gatunki drzew, z których Ceratonia oreothauma odkryty został  dopiero w końcu XX wieku w Jemenie i Somalii.
Znacznie bardziej rozpowszechnionym gatunkiem, tez uprawianym jest szarańczyn strąkowy Ceratonia siliqua pochodzący z wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.
Gatunkiem typowym jest C. siliqua L.

Wykaz gatunków
1. Ceratonia oreothauma Hillc. et al. Kew Bull. 35:261. 1980
C. oreothauma subsp. oreothauma
C. oreothauma subsp. somalensis
2. Ceratonia siliqua L. – szarańczyn strąkowy
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L.)– gatunek zimozielonego drzewa należący do rodziny bobowatych.
Występuje dziko i w uprawie w regionie śródziemnomorskim.
Strąki nazywane są chlebem świętojańskim.
Gatunkiem typowym jest Ceratonia siliqua L.

Szarańczyn jest jedną z roślin biblijnych.
Jego owocem są strąki nazywane chlebem świętojańskim.
Nazwa pochodzi stąd, że według Nowego Testamentu żywił się nim św. Jan Chrzciciel.
"Jan nosił odzienie z sierści wielbłądziej i pas skórzany około bioder, a żywił się szarańczą i miodem leśnym." (Mk 1, 6).
Według niektórych interpretacji szarańcza w przytoczonym cytacie to nie owady ale właśnie strąki szarańczynu.
Owoce te są niezwykle pożywne, gdy dojrzeją zawierają tylko 15% wody i aż do 70% węglowodanów (głównie cukrów ale także skrobi i hemiceluloz), 4-6% białka i około 0,5% tłuszczu.              
Zarodek nasion zawiera bardzo dużo białek (60%).
Chleb świętojański nie jest owocem wykwintnym ani szczególnie smacznym.
Dopiero po przeżuciu twardych strąków czuć ich przyjemny, słodki smak.
W czasach biblijnych owoc szarańczynu był niezbyt wysoko ceniony, służył jako pasza dla zwierząt domowych.
Świadczy o tym przypowieść z Nowego Testamentu o synu marnotrawnym.
Syn pewnego bogatego ojca uciekł z domu, zabierając sporo grosza.
Żyjąc rozrzutnie szybko roztrwonił majątek i cierpiał z głodu.
"Pragnął on napełnić swój żołądek strąkami, którymi żywiły się świnie, lecz nikt mu ich nie dawał." (Łk 15, 16).
Wspomniane strąki to właśnie chleb świętojański.

Szarańczyn strąkowy (znany także pod nazwami: chleb świętojański, karob, ceratonia) to wiecznie zielone drzewo należące do rodziny brezylkowatych(Caesalpiniaceae).              
Pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, gdzie jest uprawiane od tysięcy lat.
Obecnie rośnie także w krajach Basenu Morza Śródziemnego oraz Palestynie, Izraelu, Kalifornii, Indiach i Australii.
Może dorastać do 18 m wysokości, ale przeważnie uprawia się go na glebach suchych i mało urodzajnych, gdzie rzadko przekracza wysokość 7 m.
Jest to drzewo dwupienne czyli kwiaty żeńskie i męskie znajdują się na osobnych roślinach  ale uzyskano odmiany z kwiatami obupłciowymi.
Kwiaty męskie mają nieprzyjemny dla ludzi zapach który natomiast przyciąga owady.          
Owocem jest gruby, mięsisty, twardy strąk o długości do 25 cm.
Pod ciemnobrązową, skórzastą okrywą znajduje się słodkawy miąższ z kilkoma (4-12) szarobrązowymi, twardymi nasionami o wadze 0,2 g.
Dawniej aptekarzom i jubilerom nasiona służyły za odważniki.
Stąd jubilerska nazwa „karat” używana do określania wielkości kamieni szlachetnych i pereł.
Pochodzi ona od greckiego „keration” (owoc karobu), poprzez arabskie „qirat” i włoskie „carato”.

Szarańczyn strąkowy jest jednym z najbardziej użytecznych drzew śródziemnomorskich.
Z jednego osobnika można uzyskać do 400 kg strąków rocznie (przeciętnie około 100kg).    
Strąki spożywa się na surowo lub po przetworzeniu.
Zmielony wysuszony miąższ używany jest do przygotowywania napojów, koktajli, ma także szerokie zastosowanie w cukiernictwie i piekarnictwie.
Otrzymuje się z niego zdrową namiastkę czekolady, lubianą szczególnie przez dzieci.          
Ze strąków wyrabia się doskonałe wina i likiery.
Nasiona miele się na mąkę i używa jako substancje zagęszczająca znaną pod nazwą guma karobowa, oznaczaną symbolem E410.
Można ją znaleźć w lodach, sosach, zupach, serach czy pokarmach dla zwierząt.
Dawniej nasiona były substytutem kawy.
Strąki szarańczynu stosowano również w lecznictwie.
Podawano je w formie odwaru przy stanach zapalnych żołądka i jelit, w przewlekłych biegunkach.

Przerabia się je także na mąkę bezwęglowodanową do wypieku pieczywa dla cukrzyków.    
Drobne, twarde nasiona o jednakowym ciężarze, zawne karatami, były niegdyś używane jako odważniki do ważenia złota.
http://shaman-australis.com.au/shop/imag...iliqua.jpg
http://botany.cz/cs/ceratonia-siliqua/
http://www.etnobotanica.net/el-algarrobo...-alimento/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
http://botany.cz/cs/ceratonia-oreothauma/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Stare, zapomniane drzewo św. Jana i jego niesamowite właściwości
W opowieściach starszych osób bardzo często usłyszeć można o Drzewie św. Jana.
Młodzi nie zawsze je znają, a szkoda bo posiada naprawdę niesamowite właściwości zdrowotne.
 Zapomniane, aż samo prosi się aby przedstawić je współczesnym pokoleniom.
Szarańczyn strąkowy  niekiedy zwany jest chlebem świętojańskim, albo drzewem świętego Jana.
Należy do grupy drzew bobowatych, zaś jego wysokość dochodzi nawet do 18 metrów.
Cechują się dużą i szeroką koroną a także popękaną na pniu korą.
Owoce są jadalne, fioletowo – brązowe i osiągają około 20 cm długości oraz 2 cm szerokości. W przeszłości ziarna po wysuszeniu stosowane były jako odważniki w jubilerstwie, obecnie kamienie szlachetne i złoto nie są już w ten sposób ważone.

Nieco historii
Po raz pierwszy o owocach szarańczynu możemy poczytać w Biblii.
W ewangelii św. Mateusza, żywi się szarańczą.
 Jednakże wedle źródeł wcale nie chodzi o owady, lecz właśnie o owoce drzewa.
Stąd też pojawia się nazwa drzewa chleb świętojański lub też chleb św. Jana.
W latach 50tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych zostały przeprowadzone badania  owoców szarańczynu, zaś strąki sprzedawano na ulicach, jako świetny substytut cukierków.
Z kolei mąka wyrabiana z owoców stała się dodatkiem do tak zwanej żywności funkcjonalnej, a także do wyrobów czekoladopodobnych.

Szarańczyn dziś
Obecnie trudno na terenie Polski spotkać to drzewo, a szkoda, ponieważ jego owoce bogate są w galaktomannozę, garbniki czy pektyny.
W przemyśle galaktomannoza stosowana jest jako zagęszczacz.
 Oznaczana jest symbolem E410 i niekiedy zwie się ją także jako gumę karobową.
 Strąki mogą być również wykorzystywane w przemyśle alkoholowym, tytoniowym, czy nawet kosmetycznym.
Co więcej używa się go także do produkcji papieru.
Nie można zapominać iż z miąższu, jaki znajduje się w strąkach wyrabia się mąkę bezwęglowodanową, którą to stosuje się do produkcji wyrobów dla osób chorych na cukrzycę, a także do produkcji syropów leczących kaszel.
 Proszek ze strąków może być też stosowany jako środek przeciwbiegunkowy.
Jest bardzo łagodny a jednocześnie skuteczny, dlatego mogą stosować go dzieci.
Miąższ ze strąków zawiera w sobie około 70% węglowodanów, a także 6 % białka, skrobię, składniki mineralne zaś wody ma tylko 15%.
 Warto wrócić uwagę na smak owoców, ponieważ przypominają czekoladę, bądź też słodkie kakao. Dzieje się tak dlatego, iż pod wpływem żucia wydostaje się amylaza, zaś w ślinie rozkłada się ona na cukry proste.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości