Orzech
#1

   
Juglans-Orzech Włoski
Rodzaj roślin z rodziny orzechowatych, obejmujący kilkanaście gatunków drzew, o owocach zwanych potocznie orzechami, w rzeczywistości będących pestkowcami.
Gatunkiem typowym jest Juglans Regia
Rodzaj obejmujący gatunki w większości średniej wielkości, rzadziej wysokich i okazałych drzew liściastych, często sadzonych jako rośliny ozdobne, a w przypadku niektórych gatunków także jako ważne drzewa sadownicze.
Charakterystycznymi cechami orzechów, poza ich dużymi, nieparzysto pierzastymi liśćmi, są kulisto-owalne owoce nazywane potocznie Orzechami Włoskimi.
Wszystkie gatunki orzecha pochodzą z cieplejszych obszarów strefy klimatu umiarkowanego, jednak jako drzewa dostarczające bardzo cennych owoców, są też często uprawiane w wielu innych regionach świata, poza swoim naturalnym zasięgiem.

Rodzaj orzech obejmuje około 20 gatunków.
Żaden z nich nie występuje w Polsce w stanie naturalnym.
Najbardziej znany i najczęściej uprawiany jest u nas oczywiście Orzech Włoski-Juglans Regia      
Rzadziej można spotkać posiadającego szaroczarną korę, liście złożonez większej ilości listków (11-23 wobec 5-9 u orzecha włoskiego) a także aromatycznie pachnące i również jadalne owoce orzecha czarnego (J. nigra) oraz podobnego do niego, ale posiadającego szarą korę i niezbyt smaczne owoce orzecha szarego (J. cinerea).
Jeszcze rzadsze są u nas orzechy japoński (J. sieboldiana), mandżurski (J. mandshurica) i kilka innych;
gatunki te można spotkać w zasadzie jedynie w ogrodach botanicznych i nielicznych prywatnych
ogrodach pasjonatów drzew.

Gatunki uprawiane w Polsce
orzech ajlantolistny, o. Siebolda (Juglans ailantifolia Carriére, syn. J. sieboldiana Maxim.)
orzech czarny – Juglans nigra L.
orzech szary – Juglans cinerea L.
orzech włoski – Juglans regia L. – antropofit zadomowiony
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Juglans Nigra-Orzech Czarny
Gatunek drzewa należący do rodziny orzechowatych.
Pochodzi z południowych i wschodnich obszarów USA. U nas jest czasami (rzadko) uprawiany.
Osiąga do 30 m wysokości, w sprzyjających warunkach do 50 m.
Kora czarna, bruzdowana.
Młode pędy miękko owłosione, zimą oliwkowozielone.
Kuliste orzechy średnicy 3-5 cm.
Zewnętrzna okrywa zielona, silnie aromatyczna.
Łupina orzecha jest bruzdowana i czarnobrązowa.
We wrześniu i październiku dojrzałe orzechy spadają z drzewa.

Zastosowanie
Orzech Czarny sadzony jest w parkach w całej Europie od XVII wieku jako roślina ozdobna.  
Drewno było cenione w meblarstwie artystycznym, ze względu na ciemnobrunatne zabarwienie.
Dawniej wykonywano z niego również śmigła do samolotów

W lecznictwie stosowane są: łupiny i liście.
Posiada właściwości antyseptyczne, ściągające i przeciwrobacze.
Orzech czarny od wieków stosowano w Europie z powodu różnych dolegliwości, takich jak problemy skórne i zaparcia.
Rdzenni Amerykanie tradycyjnie używali go jako środka przeczyszczającego.
Podczas wojny secesyjnej orzech czarny stosowano jako lekarstwo na biegunkę i czerwonkę.
Badania naukowe udowodniły, że orzech czarny posiada właściwości ściągające, wspomaga leczenie
skóry i błon śluzowych organizmu.
Oczyszcza krew i posiada właściwości antyseptyczne.
Jest stosowany w problemach skórnych, m.in. w czyrakach, wypryskach, opryszczce, jak również w grzybicach.
Dobrze znane są jego właściwości przeciwpasożytnicze.
Dawniej stosowany był w leczeniu kiły, gruźlicy, żylaków, przewlekłych infekcji jelit i narządów
moczowo-płciowych.
Zielarze uważają, że orzech czarny jest bardzo przydatny w niszczeniu parazytów, tasiemców i grzybicy.
Brązowy barwnik, obecny w zielonej łupinie czarnego orzecha, zawiera jod organiczny,który posiada
właściwości antyseptyczne i gojące.
Orzech czarny jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.
W dużych ilościach zawiera silnie antyseptyczny jod organiczny oraz mangan, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów, mózgu oraz chrząstki.
Magnez pomaga zapobiegać próchnicy zębów, zwiększa odporność oraz pobudza gruczoły
wewnątrzwydzielnicze i wątrobę.
Zawiera też wapń niezbędny dla witalności, wytrzymałości, prawidłowego rytmu serca i pracy układu nerwowego.
Obecność krzemu wpływa na zdrowie skóry.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Juglans Cinerea-Orzech Szary 
Gatunek drzewa należący do rodziny orzechowatych.
Występuje w Ameryce Północnej.
Drzewo do 30 m wysokości.
Kora popielatoszara, głęboko spękana.
Młode pędy lepkie często gruczołowato owłosione.
Rdzeń ciemnobrązowy.
Liście długości 40—70 cm, złożone z 11—19 listków gruczołowato owłosione.
Owoce wydłużone gęsto owłosione i bardzo lepkie orzech zwykle z obu stron zaostrzony.
źródło

Orzech szary (Juglans cinerea) rośnie we wschodniej części Stanów Zjednoczonych.  
Orzech szary uznawany jest za najszybciej rosnące drzewo ze wszystkich jakie można bez zastrzeżeń uprawiać w Polsce.
W lasach osiąga 25 metrów wysokości, swobodnie rosnący jest niższy, pokrój ma zupełnie inny niż jego bliski, bardziej znany kuzyn orzech czarny (Juglans nigra).
Orzech szary rosnący na słonecznym stanowisku zwykle ma krótki pień i szeroką, gęstą, kulistą koronę.
Jego bardzo duże liście (nawet do 70 cm. długości) złożone są z 11-19 listków.
  W swojej ojczyźnie jego odmiany są uprawiane jako drzewa owocowe, jest amerykańskim
odpowiednikiem europejskiego orzecha włoskiego.
Owoce wydłużone do 7 cm. skupione po kilka sztuk, skorupy orzechów twarde i grube - u odmian uprawnych cieńsze.
Część jadalna tłusta, smaczna.
Jako składnik diety owoce orzecha szarego powodują spadek poziomu cholesterolu.
Owocować zaczynają już młode, 5-8 letnie drzewa.
W medycynie są stosowane również inne części (kora, okrywy owoców, liście).
Drewno bardzo cenione, używane przede wszystkim do wyrobu mebli.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Juglans Regia-Orzech Włoski
ang. Persian Walnut
Cechy charakterystyczne:  
Okazałe drzewo liściaste o dość atletycznej budowie, z grubymi, powyginanymi konarami.  
Kora białopopielatoszara, długo jasna i gładka.  
Pędy grube, młode zielonoczerwone, potem brązowoszare, z dużymi bliznami liściowymi w kształcie podkowy.  
Liście pierzasto złożone z 7(5-9) dużych, owalnych, całobrzegich listków - szczytowy największy, młode czerwonawe.  
Owoce: tzw. orzechy włoskie - kulisto-owalne pestkowce z miękką, zieloną okrywą, zdrewniałą warstwą pośrednią (skorupą) oraz wewnętrznym, bardzo dużym, jadalnym nasionem (tzw. jądro).  

Ciekawostki:  
Dożywający nawet 500 lat orzech włoski jest najbardziej długowiecznym drzewem sadowniczym w Polsce.  
Dziko rosnące (nie szczepione) drzewa mogą owocować nawet przez 400-500 lat!  
Piękne, ciemnobrązowoczerwone drewno orzecha włoskiego należy do najbardziej cenionych i najdroższych na świecie.  Z botanicznego punktu widzenia owoc orzecha nie jest orzechem, tylko nibypestkowcem.  
Łacińska nazwa gatunkowa regia oznacza po polsku "królewski".  

Drewno
Posiada kremowy biel i piękną, ciemnobrązowoczerwoną lub czekoladową twardziel, której wyraźny
mazer może być w zależności od kąta przecięcia bardzo urozmaicony i efektowny, jest twarde, gęste
i bardzo trwałe, należy do najbardziej cenionych i najdroższych gatunków drewna, stanowi ważny
surowiec w przemyśle meblarskim, przy czym ze względu na wysoką cenę jest stosowane głównie
w okleinach oraz jako fornir.
Już od średniowiecza z drewna orzecha włoskiego wytwarzało się elementy broni: najpierw były to kusze, potem kolby karabinów maszynowych, a obecnie jest ono stosowane do produkcji niektórych elementów broni myśliwskiej

Zastosowanie
Roślina uprawna:
drzewo uprawiane metodami ekstensywnymi daje najwyższej jakości orzechy, nadające się tak do spożycia bezpośredniego, jak i do produkcji z nich cennego oleju orzechowego.
Historia uprawy: orzech włoski wprowadzono do Europy zachodniej i północnej w czasach Cesarstwa rzymskiego lub jeszcze wcześniej, a do obu Ameryk w XVII wieku.      
Ważniejsze regiony, w których występuje orzech włoski to w Europie Francja, Rumunia, Bułgaria i Grecja, w Azji - Chiny, Kalifornia w Ameryce Północnej, a w Ameryce Południowej - Chile.

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: liście, łupiny, kora, owoc
Działanie: liście i zielone łupiny mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne.
Ze względu na dużą ilość garbników polecane są jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych.
Odwar stosuje się w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach.
Zielone orzechy niszczą pasożyty układu pokarmowego.
Napar z kory jest środkiem łagodnie przeczyszczającym.
Owoce ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej.

Zbiór i suszenie:
Liście zbiera się pod koniec czerwca i w pierwszych dniach lipca.
Suszyć należy w przewiewnym, ocienionym miejscu.
W suszarce do ziół temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni.
Niedojrzałe owoce zbiera się pod koniec lipca, nieco później zielone łupiny z owoców dojrzewających.

Kosmetyka:
Odwar z liści zmniejsza potliwość rąk i nóg, a sok z liści i zielonych owoców barwi włosy na kasztanowo.

Nalewka z zielonych owoców łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Orzechy zawierają bowiem garbniki (m.in. kwas elagowy), które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym.
Przepis:
10 zielonych owoców pokrój na drobne kawałki, zalej 0,5 litra wódki żytniej, dodaj 3 goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru.
Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często potrząsaj naczyniem.
Przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy dla tzw. wyleżakowania.
W razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.

Olej z orzechów należy do najcenniejszych z olejów roślinnych i służy do wyrobu wysokogatunkowych
mydeł, tuszu i farb olejnych.
Z orzechów wyrabia się również chałwę.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
Orzech Włoski jest najbardziej długowiecznym drzewem sadowniczym w Polsce; dożywa on wieku 200-500 lat.
Dziko rosnące na własnych korzeniach (nie szczepione) orzechy włoskie mogą owocować  nawet przez 400-500 lat!
Piękne, ciemnobrązowoczerwone drewno orzecha włoskiego należy do najbardziej cenionych i najdroższych na świecie.

Orzech włoski jako drzewo symbolizował męską siłę i płodność, a także zdrowie.
Nic więc dziwnego, że gdy nasi przodkowie o kimś powiadali, że łupał albo tłukł orzechy,znaczyło to
w języku kulturalnej konwersacji, że oddawał się cielesnej miłości.

Koloru otrzymywanego z orzecha włoskiego używali Indianie Chitimacha z Południowego Wschodu USA
do farbowania swych trzcinowych koszy.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
Nalewka z zielonych Orzechów
6 zielonych Orzechów
1 l wódki
5 ml Miodu
1 laska Cynamonu
troszkę Gałki Muszkatołowej utartej
10 dag brązowego cukru
Zerwane orzechy trzeba umyć i pokroić na kawałki (w rękawiczkach, bardzo brudzą palce).
Wrzucić do słoja, dodać cynamon, gałkę i miód.
Zalać ½ l wódki.
Zakręcić słój, zostawić na nasłonecznionym oknie na 6 tygodni.
Co parę dni wstrząsać słojem.
Po 6 tygodniach zlać nalewkę, wyrzucając orzechy i laski cynamonu.
Zagotować cukier w małej ilości wody. Gdy przestygnie, przecedzić przez sitko wyłożone gazą i dodać do nalewki.
Dodać ½ l wódki.
Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie.
Po tym czasie przecedzić płyn przez sitko, wyłożone gazą, uważając, aby osad nie dostał się przecedzonego płynu.
Przelać do ciemnego szkła, zakorkować. Dobrze, żeby nalewka postała jeszcze ze 3 miesiące, albo jeszcze dłużej
Tak na Boże Narodzenie można zacząć próbować
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Juglans Ailantifolia Carrière-Orzech Ajlantolistny
Gatunek drzewa należący do rodziny orzechowatych.
Występuje naturalnie w Japonii (wyspy: Hokkaido, Honsiu, Kiusiu, Sikoku) i na rosyjskiej wyspie Sachalin
 Jest uprawiany w Japonii, w Kanadzie i USA
Korona jest szeroka i często przerzedzona.
Dorasta do 24 m wysokości.
 Tworzy odroślą.
Owocami są pestkowce, zebrane na długich szypułkach
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Juglans Major-Orzech Arizoński
Orzech Arizona, jest Orzechem, który rośnie do wysokości 50 stóp (15 m), w Teksasie, Oklahomie, Nowym Meksyku, Arizonie i Utah.
Występuje również w Meksyku tak daleko na południe jak Guerrero .
Nazwa zwyczajowa obejmuje Orzech Czarny z Arizony (należący do odmiany "Czarne Orzechy Włoskie")
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

       
   
http://kalinakrasnay.ru/upload/iblock/13...401500.jpg

Juglans Mandshurica Maxim-Orzech Mandżurski
Gatunek drzewa  należący do rodziny orzechowatych.
Występuje naturalnie we wschodnich Chinach oraz w Korei Północnej.
Korona jest szeroka i często przerzedzona
 Drzewo osiąga do 25 m wysokości, ale też czasem rośnie krzaczasto
Drewno wysokiej jakości, używane do wyrobu wagonów kolejowych, instrumentów muzycznych, na okleiny.
Od orzecha włoskiego odróżnia się wąskim, jasnoszarym bielem i jasnobrązową twardzielą.
Orzech mandżurski, podobnie jak inne azjatyckie gatunki orzecha, odznacza się wybitnie dużymi liśćmi, które na młodych drzewach i silnych pędach odroślowych osiągają ponad 1 m długości i nadają drzewom egzotyczny wygląd.
Charakterystyczne są również owoce zebrane w zwisające grona.
Jest to gatunek wybitnie mrozoodporny, stosunkowo dobrze znoszący zacienienie.
Zasługuje na szersze rozpowszechnienie w parkach; u nas jest rzadziej spotykany od wymienionych tu gatunków
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
       
Juglans Hindsii-Orzech Północnej Kalifornii-Orzech Czarny Hinds 
Jest gatunkiem orzechowego drzewa, endemicznego północnej Kalifornii
Juglans Hindsii to duże drzewo, wzrastające do wysokości 30-60 stóp (9,1-18,3 m
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości