Pandan, pochutnik
#1

   
Pandanus-Pandan, Pochutnik
Rodzaj roślin z rodziny pandanowatych obejmujący ok. 700 gatunków, występujących w tropikach Afryki, Azji, Australii i Polinezji
Gatunkiem typowym jest Pandanus Tectorius S. Parkinson
Pandany to najczęściej drzewa i krzewy posiadające korzenie podporowe, rosnące często w lasach namorzynowych.
Mają one długie, równowąskie, zazwyczaj kolczaste na brzegach liście, kwiaty rozdzielnopłciowe, jadalne owoce (pestkowce) rosnące w dużych owocostanach.
Pandany są charakterystycznymi roślinami tropikalnej Azji i wysp Oceanu Indyjskiego, gdzie często dominują w krajobrazie.
Zastosowanie
W krajach tropikalnych liście używane są do krycia dachów, wyplatania mat i koszyków.
Niektóre gatunki, np Pandanus Veitchii są używane jako rośliny ozdobne.
wykaz gatunków
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Pandanus Amaryllifolius)
gatunek roślin z rodziny pandanowatych (Pandanaceae) o formie rośliny zielnej.
Występuje w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie nazywany jest rampe (syngaleski), lá dứa wietnamski i pandan wangi (indonezjski).
Zastosowanie
Aromatyczne liście powszechnie wykorzystywane są w kuchni indonezyjskiej oraz w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej jako przyprawa, szczególnie do potraw z ryżu i ciastek.
Liście wykorzystywane jako środek odstraszający karaluchy
Różne części rośliny mają zastosowanie lecznicze, jako okłady na rany, herbatki wzmacniające itp.
Wykorzystywany do wyrobu mydeł i kosmetyków.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
Pandanus Odorifer)
Gatunek roślin z rodziny pandanowatych (Pandanaceae) o formie niskiego drzewa.
Występuje w Azji południowo-wschodniej, gdzie nazywany jest Ketaka (sanskryt), Kija (bengali), Mudu keyiya (syngaleski) i Mengkuang Laut (malajski).
Występuje wzdłuż wybrzeży morskich, dochodząc do plaż.

Niskie drzewo osiągające 6 m wysokości o kandelabrowym pokroju.
Z dolnej części pnia wyrastają szczudłowate korzenie powietrzne.
Liście utrzymują się cały rok, są długie (ok. 1 m), zielone, szablaste.
Kwiaty męskie i żeńskie wyrastają na różnych roślinach (dwupienność) w kolbowatych kwiatostanach.
Owocostany ze zrośniętych pestkowców zawierają jadalne nasiona.
Są one oleiste i mają orzechowy smak
Ze względu na silny aromat wszystkich części rośliny, stosowana jest ona do odświeżania powietrza, a owoce także w przetwórstwie perfumeryjnym i spożywczym

Znaczenie w hinduizmie
Ponieważ krzew ten służy często za schronienie wężom w Bengalu Zachodnim, w hinduizmie bengalskim krzew jest czczony jako miejsce narodzin bogini Manasy – patronki węży.
Jedno z jej imion (Ketaki) pochodzi od nazwy tego krzewu.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

   
Pandanus Tectorius
Gatunek roślin z rodziny pandanowatych (Pandanaceae).
Synonimy: Pandanus odoratissimus Martelli
Pandanus veitchii Mast.
Pochodzenie: wybrzeża morskie Oceanu Indyjskiego i Spokojnego.
Strefy mrozoodporności: 10-11.
Rośnie na stanowiskach podmokłych i bagiennych.
Niewielkie, wiecznie zielone, widlasto rozgałęzione drzewo, osiągające wysokość do 10 m.
Liczne i grube korzenie przybyszowe.
Pień jasnoszary, pokryty pierścieniami blizn poliściowych.

Uprawiany ze względu na owoce, na wyspach Polinezji stanowił główne źródło pożywienia.
Istnieje wiele odmian uprawnych.
Liście wykorzystywane do pokrywania domostw, stąd nazwa łacińska, do wyplatania mat, kapeluszy, w przeszłości również odzieży, żagli itd.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

   
   
http://www.innekorean.or.id/hanin/data/c...4plhiU.jpg
Pandan górski, pochutnik górski (Pandanus conoideus Lam.) – gatunek roślin z rodziny pandanowatych (Pandanaceae).
Pochodzenie: Moluki i Nowa Gwinea.
Szeroko rozprzestrzeniony w uprawie.

Zastosowanie
Oleiste nasiona są jadalne, spożywane zazwyczaj po ugotowaniu.
Olej z dodatkiem barwników stosowany przez Papuasów do rytualnego malowania ciała
Roślina mająca zastosowanie lecznicze, stosowane w suplementach diety
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

   
kwiatostany męskie
owoc
Pandan trwały, pochutnik trwały (Pandanus utilis Bory) – gatunek roślin z rodziny pandanowatych (Pandanaceae).
Pochodzenie: wilgotne lasy wschodniego Madagaskaru.
Strefy mrozoodporności: 10-11
Szeroko rozprzestrzeniony w całej strefie tropikalnej.

Z liści pozyskuje się długie, mocne i trwałe włókna, wykorzystywane na plecionki, do wyrobu kapeluszy, toreb, koszy żagli do łodzi rybackich.
Włókniste korzenie wykorzystywane do wyrobu pędzli.
Owoce jadalne, ale niezbyt smaczne, po ugotowaniu wykorzystywane do zagęszczania potraw.
Bielmo nasion spożywane po uprażeniu.
Sadzone na wybrzeżach dla zapobiegania ich erozji
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

   
Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej.
Nadają potrawom (głównie ryżom jaśminowemu i basmati i potrawom curry) specyficzny, wyraźnie orzechowy aromat.
Liść pandanu używany jest także jako dodatek do deserów.
Używa się ich zazwyczaj w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki.
W świeże liście pandanu zawija się także niektóre smażone potrawy (np. kurczaka).
Azjatyccy kucharze porównują pandan do wanilii.
Nie chodzi tutaj o smak ale zastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw.
Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą.
Są też napoje w których pandan nadaje główna nutę.
źródło
źródło
Pandanowe ciasto szyfonowe
Babeczki pandanowe z kremem kokosowym
Zakręcona babka kokosowo-pandanowa
tajski kurczak zawijany w liscie pandanu

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

       
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości