Racuchy
#1

Racuchy bez drożdży
Składniki :
   1 jajko,
   3 łyżki cukru,
   1 szklanka mleka,
    2 szklanki mąki,
   2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  1/2 jabłka, kiwi
Do miski wbić jajko i dodaj cukier. Ubić na puszystą masę. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszać. Jabłko i kiwi zetrzec na tarce o większych oczkach. Wrzucić do ciasta. Smażyć niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni.
Odpowiedz
#2

Racuchy z jabłkami
Składniki :
   2,5 szklanki mąki,
   1 szklanka ciepłego mleka,
   5g drożdży instant,
   4 łyżki cukru,
   2 duże jabłka,
   olej do smażenia,
   cukier puder do posypania.
Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, drożdże i wlać ciepłe mleko. Zmiksować dokładnie. Miskę przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia ciasto na 40-50 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta i wymieszać.  Smaż racuchy na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Odpowiedz
#3

Kokosowe placuszki z ananasem
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany kremówki
1/2 szklanki soku z ananasa z puszki
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
6 łyżek wiórków kokosowych
4 łyżki oleju
12 plastrów ananasa z puszki (warto go podzielić na połówki bądź ćwiartki)
olej do smażenia

Kremówkę, sok z ananasa, jajka i olej mieszamy w dużej misce. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki. Miksujemy i odstawiamy ciasto na co najmniej 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, Kładziemy porcje ciasta, na każdym placuszku położyć dobrze odsączonego ananasa. Gdy jedna strona się zrumieni odwracamy i smażymy na złoty kolor. Możemy posypać cukrem pudrem Uśmiech
Odpowiedz
#4

Placuszki z kaszy mannej
Składniki:
   1 szklanka kaszy manny
   1 szklanka mleka
   3 łyżki cukru
   łyżka kakao
   2 jajka
   szczypta soli
   2 banany
   1/2 szklanki malin
Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Następnie zmiksować z jajkami, cukrem, solą i kakao. Banany pokroić drobno i razem z malinami wmieszać do ciasta. Smażyć na oleju z obu stron.posypać cukrem pudrem.
Odpowiedz
#5

   
Racuchy drożdżowe z jagodami
Składniki:
½ kg mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
1,5 szklanki letniego mleka,
1 jajko,
1 szklanka jagód.

Wykonanie:
Jagody umyć i odstawić do odsączenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut.
 Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać całość łyżką drewnianą.
Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło).
Wykładać na rozgrzany olej i posypywać każdy placek jagodami, lekko wciskając je w ciasto.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor.
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/...z-jagodami

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#6

   
Budyniowe racuszki
Pomysł na szybkie i pyszne śniadanko?
 Budyniowe racuszki!
Są niesamowicie proste do wykonania oraz bardzo sycące.
Możesz je udekorować czym tylko chcesz.
Mogą być to świeże owoce, syrop klonowy, dżemy, nutella itp.
Ciasto nie może być rzadkie jak na naleśniki, wręcz przeciwnie.
Powinno wyjść dość gęste, ja nakładałam je na patelnię za pomocą łyżki.
Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i dacie znać w komentarzach jak wyszły!

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka maki pszennej
3/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy 40g (proszek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
konfitura z porzeczek
cukier puder do oprószenia

Składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
 Smażymy na małej ilości tłuszczu z obu stron.
 Podajemy z ulubioną konfiturą oraz oprószamy lekko cukrem pudrem.
http://poprostupycha.com.pl/budyniowe-racuszki/

[Obrazek: 750174360.gif]
Odpowiedz
#7

Placuszki/racuszki bananowe (wersja dietetyczna)

Składniki:
- Jaja kurze 60 g (1 szt.) ,
- Banan 185 g (1 średnia szt.) ,
- Płatki owsiane 30 g (3 łyżki)

Wykonanie:
  1. Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem
  2. Jajko wybij do miski, roztrzep i dodaj do niego zmielone płatki owsiane
  3. Do jajka z płatkami dodaj banana. Całość wymieszaj
  4. Porcje ciasta nakładaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia

Pycha-przepis od mojej Pani dietetyk Kwiatek
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości