Serniki...
#1

Sernik był już znany w starożytności
Pierwsza wzmianka o sztuce wypieku sernika pojawia się w dziele greckiego filozofa Aegimusa z V wieku p.n.e. Ponoć ciasto było spożywane przez olimpijczyków.
Serniki znane były także w antycznym Rzymie, jako libium. Był to sernik związany z religijnymi rytuałami. Katon Starszy w dziele „De Re Rustica” zawarł przepis na niego:
Cytat:  2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 45 dkg chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu.
– Katon Starszy, De Re Rustica, 75-76
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

Fit sernik

Składniki na blaszkę o średnicy 24cm:
Spód (można zrobić jakikolwiek inny, np. z pokruszonych ciasteczek lub zupełnie pominąć):
  • 120g fasoli czerwonej z puszki
  • 1 dojrzały banan (im ciemniejszy tym lepiej)-100g
  • 2 jaja
  • 40g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
  • 1000g twarogu sernikowego z wiaderka (ja użyłam president)
  • 200g mleka
  • 4 jaja
  • 2 torebki budyniu waniliowego (proszek)- 80g
  • 120g erytrytolu lub ulubionego słodzidła
  • aromat waniliowy
Polewa:
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 60g mleka
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na spód zblendować na gładka masę, wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15min w 180°C
  2. W dużym garnku zmiksuj twaróg z jajkami, erytrytolem i aromatem. Zagotuj masę często mieszając.
  3. Budyń rozmieszaj dokładnie w mleku, wlej do gorącej masy twarogowej i  dokładnie mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przestudź.
  4. Wylej przestudzoną masę na spód i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
  5. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia i wylej na schłodzony sernik. Włóż ciasto do lodówki do zastygnięcia polewy.
  6. Podziel sernik na wiele kawałków.
https://fitzjocouple.pl/fit-sernik-gotowany/

Na pewno wypróbuję Oczko
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości