Racuchy
#5

   
Racuchy drożdżowe z jagodami
Składniki:
½ kg mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
1,5 szklanki letniego mleka,
1 jajko,
1 szklanka jagód.

Wykonanie:
Jagody umyć i odstawić do odsączenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut.
 Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać całość łyżką drewnianą.
Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło).
Wykładać na rozgrzany olej i posypywać każdy placek jagodami, lekko wciskając je w ciasto.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor.
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/...z-jagodami

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Racuchy - przez Nobody - 02-04-2016, 16:14
RE: Racuchy - przez Krystyna - 22-08-2017, 21:50
RE: Racuchy - przez Aggata - 24-03-2020, 13:37
Racuchy - przez Nobody - 20-05-2016, 21:51
Re: Naleśniki, krokiety - przez Polwa - 17-06-2016, 16:46
Re: Naleśniki, krokiety - przez Nobody - 05-07-2016, 18:03
Racuchy - przez Krystyna - 22-08-2017, 14:29



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości