Marula
#1

   
Marula (Sclerocarya birrea)
– gatunek średniej wysokości drzewa z rodziny nanerczowatych.
Roślina rozdzielnopłciowa, występuje w Afryce południowej i zachodniej.
Gatunek ma długą tradycję wykorzystywania i ochrony przez ludność miejscową
Drzewo o pojedynczym pniu z szeroką, rozgałęzioną koroną.
Kora szara, cętkowana.
Osiąga wysokość do 18 m.
Owoce są wielkości piłki golfowej, koloru żółtego, budową podobne do owoców mango – posiadają grubą skórę, soczysty miąższ i bardzo twardą, dużą pestkę.

Zastosowanie
Owoce mają smak kwaskowy.
Zawartość witaminy C jest osiem razy wyższa niż w pomarańczach.
Owoce zbierane są z ziemi, w zależności od położenia geograficznego od końca stycznia do początku marca.
Posiadają miły i bardzo mocny aromat, jak terpentyna wymieszana z cytryną i alkoholem.  
To właśnie ten miły zapach przywołuje zwierzęta z dużych odległości, głównie słonie, które trąbami
obtrząsają owoce.
Pestka jest bardzo twarda i trudna do otwarcia.
Podczas wysychania z jej ścianek wypadają 2-3 niewielkie zaślepki, umożliwiając dostanie się do wnętrza.
W pestkach znajdują się dwa albo trzy jadalne nasiona.
W czasie II Wojny światowej używano je w zastępstwie importowanych orzechów.              
Zawartość protein w nich wynosi aż 28%.
Z powodu bardzo dużej ilości oleju, (50 do 60%) mogą one się palić jak miniaturowe świece.
Owoce maruli są używane do produkcji dostępnego też w Polsce likieru "Amarula".
Drzewa nie są uprawiane; owoce są zbierane z dzikich drzew, jednak możliwości uprawy były już testowane w południowej Afryce i w Izraelu na pustyni Negew, gdzie 12 letnie drzewa wydały plon po 500 kg owoców.
Średni zbiór maruli z dzikiego drzewa wynosi 570 kg, jednakże zanotowano rekordowe plony wielkości 1000 kg, doliczono się wtedy 70 000 owoców.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

       
Marula (Sclerocarya birrea)
jeśli zobaczysz owocujące drzewo marula, jest pewne że w niedalekiej odległości rośnie męskie drzewo.
Rosną one razem, męskie i żeńskie drzewo przez kilkaset lat, muszą być w pobliżu siebie żeby być w stanie owocować.

Fakt ten stał się powodem wierzeń lokalnych ludów w magiczną moc drzewa zdolną przywrócić płodność.
Marula rośnie w rejonach podtropikalnych i wszędzie tam dostarcza pożywienia i jest obiektem kultu.
Przykładowo, w okolicach Parku Krugera w miejscowości Phalaborwa, ceremonia ślubna odprawiana jest pod marulą dla zapewnienia szczęśliwego małżeństwa i dużo dzieci.
Tradycyjną metodą zakończenia kłótni małżeńskich było przywiązanie obydwu małżonków do pnia drzewa marula i pozostawienie ich do czasu kiedy się pogodzą.

Owoce maruli są koloru żółtego, wielkości piłki golfowej.
Zbierane są najczęściej od końca stycznia do początku marca.
Posiadają miły i bardzo mocny aromat, jak terpentyna wymieszana z cytryną i alkoholem.    
W smaku są kwaskowe.
To właśnie ten cudowny zapach przywołuje zwierzęta z dużych odległości, głównie słonie, które trąbami obtrząsają owoce i zbierają je z ziemi.
Słonie łamią w ten sposób wiele gałęzi i uszkadzają nawet korę na pniu drzewa.
Na szczęście, marula szybko odbudowuje te zniszczenia.
Większość zwierząt roślinożernych żywi się liśćmi maruli, słonie jedzą nawet korzenie w czasie suszy,
zawierają one dużo wody.
Pod grubą skórą znajduje się cienka warstwa miąższu z dużą zawartością soku, resztę zajmuje bardzo twarda pestka.
Owoc nie dostarcza więc dużo pożywienia, ale sok maruli posiada 4 razy więcej witaminy C  niż pomarańcze (angielska Wikipedia podaje 8 razy więcej).
Pestka jest bardzo twarda, bardzo trudne, prawie nie możliwe jest otwarcie jej młotkiem.    
Na szczęście znajdują się tam dwa czasami trzy małe, okrągłe korki wyglądem przypominające oczy.
Kiedy pestka jest sucha, zaślepki te wypadają.
Nasiona są przysmakiem wielu gryzoni, które dokładnie umieją zlokalizować to najsłabsze miejsce.
W pestkach znajdują się dwa albo trzy jadalne orzeszki, używane także do konserwowania mięsa.
W czasie II Wojny Swiatowej używano je jako zastępstwo importowanych orzechów.          
Zawartość protein wynosi aż 28%.
Z powodu bardzo wysokiej ilości zawartego w nich oleju, (50 do 60%) mogą one się palić jak miniaturowe świece.
Pestki mogą być gotowane do czasu kiedy pojawi się oleista zawiesina bogata w proteiny i jod.
Może ona być stosowana jako krem nawilżający.
Na Madagaskarze substancja ta znajduje się na rynku pod nazwą  Sokoa Oil.
W Botswanie średni zbiór maruli z jednego drzewa wynosi 570 kg, jednakże zanotowano rekordowy plon
wielkości 1000 kg, doliczono się wtedy 70 000 owoców.
Owoce mogą być spożywane na surowo, jednak głównym ich zastosowaniem jest produkcja napoju alkoholowego,
którego przepis jest następujący:
beczka powinna być wypełniona do połowy owocami maruli, następnie zalana zimną wodą.
Po dwóch dniach zdejmowana jest skóra z owoców.
Przez następne cztery dni owoce muszą być zamknięte w szczelnym naczyniu w celu zapoczątkowania fermentacji.
Można dodać cukier w celu przyśpieszenia procesu.
Powstały w ten sposób napój alkoholowy ma opinię że kopie jak koń.
Z powodu wysokiej zawartości witaminy C stosowany może być do leczenia niektórych chorób.
Z miąższu sporządzana jest też smaczna galaretka.
Możliwość uprawy drzew maruli została pomyślnie przetestowana w południowej Afryce i w Izraelu
na pustyni Negev, gdzie 12 letnie drzewa wydały po 500 kg owoców.

Drzewo Alkoholowe
Centralnym punktem w zbiorze owoców maruli jest Phalaborwa, w północnej części RPA w Prowincji Limpopo.
Przy zbiorze owoców maruli bierze udział aż 60000 osób, czyli każdy kto chce zarobić dodatkowy pieniądze.

Pijane zwierzęta
Zawartość alkoholu w owocach maruli została zbadana w labolatoriach.
Około 400 gnijących owoców (ok. 6 kg) posiada ilość alkoholu równą puszce piwa.
Słoń może zjeść 280 kg pożywienia dziennie, co jest dowodem że możemy spotkać pijanego słonia.
http://www.africangamesafari.com/drzewo_marula.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
Olej MARULA
Surowiec kosmetyczny
Nazwa surowca wg. INCI: Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil
Pochodzenie: Afryka
Metoda otrzymywania: wytłaczanie na zimno nasion owoców drzewa marula pochodzących z dzikich upraw, nierafinowany
Postać: płynny olej o żółtym kolorze i delikatnym, charakterystycznym zapachu

Drzewo marula, (Sclerocarya Birrea) - porasta tereny Afryki, wydaje słodkie owoce, z pestek których wytłaczany jest olej.

Olej MARULA to kolejny, nowy skarb z ziemi afrykańskiej, który działaniem jest porównywany do słynnego oleju arganowego, również pochodzącego z Afryki. Oferowany Olej MARULA jest wersją całkowicie naturalną, nierafinowaną, która nie była poddawana żadnej obróbce chemicznej ani mechanicznej, dzięki temu olej ten zachował naturalny kolor, bogactwo składników aktywnych oraz charakterystyczny zapach.

Olej MARULA:
- polecany jest zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów,
- olej o wysokiej stabilności, który przedłuża trwałość innych, delikatnych olejów,
- jest to olej o silnym działaniu antyoksydacyjnym, zwalcza wolne rodniki,
- dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej wbudowuje się w struktury skóry, dzięki temu wzmacnia barierę lipidową skóry i poprawia stopień jej nawilżenia,
- wykazuje działanie gojące i regenerujące,
- działa przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność skóry, chroni przed rozkładem kolagenu,
- działa antybakteryjnie, jest odpowiedni również w przypadku skóry trądzikowej, z bliznami potrądzikowymi,
- odpowiedni do pielęgnacji okolic oczu,
- polecany do masażu w trakcie ciąży, aby zapobiegać rozstępom, jak również do masażu antycellulitowego,
- polecany także w pielęgnacji włosów i skóry głowy, nadaje włosom miękkość, jedwabistość i połysk, eliminuje suchość skóry głowy,
- odpowiedni do pielęgnacji rąk i paznokci.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości