Selery zwyczajne
#1

   
Selery zwyczajne (Apium graveolens L.)
Gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.
Taka jest prawidłowa nazwa tego gatunku], zwyczajowo nazywany bywa selerem zwyczajnym.
W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, na Kaukazie, w Afryce.
Rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania
W Polsce w stanie dzikim tylko na wyspie Uznam.
Jest uprawiany w wielu rejonach świata, czasami przejściowo dziczejący (efemerofit).

Odmiany botaniczne
seler typowy (Apium graveolens L. var. graveolens) – odmiana dziko rosnąca
seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. rapaceum (Mill.) Gaudin) – tylko w uprawie
seler naciowy (Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers.) – w uprawie, czasami dziczejący
seler liściasty (Apium graveolens L. var. secalinum (Alef.) Mansf.) – tylko w uprawie

Formy selera, znacznie różnią się od siebie:
seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. rapaceum), najpopularniejszy u nas — jego częścią użytkową jest mięsisty korzeń spichrzowy,
seler naciowy (A. graveolens var. dulce) — jadalne są mięsiste ogonki liściowe;
seler listkowy (A. graveolens var. secalinum) — częścią użytkową są całe liście.

Jako warzywo seler naciowy był uprawiany znacznie wcześniej niż korzeniowy.
Do Polski został przywieziony z Włoch w pierwszej połowie XVI w.
Seler korzeniowy natomiast powstał w wyniku długotrwałej hodowli i do niedawna spełniał u nas wyłącznie rolę warzywa przyprawowego.

Zastosowanie
Sztuka kulinarna – korzeń i liście są wykorzystywane jako warzywo i przyprawa.
Uprawiany jest od ponad 2000 lat

Roślina lecznicza – cała roślina zawiera olejki złożone w 90% z terpenów i seskwiterpenów.
W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych.
Oprócz tego zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP, niewielkie ilości beta-karotenu a także witaminę E.
Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, zawiera również dużo wapnia, potasu oraz cynku.
W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie stosowana w celach rytualnych i pogrzebowych.
Przykładowo zwycięzcy Igrzysk nemejskich otrzymywali wieniec pleciony z liści selera.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
   
   
Seler naciowy (Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers.)
Seler naciowy to jedno z najbardziej wartościowych warzyw liściowych. 
Jest rośliną dwuletnią. 
Tworzy rozetę zielonobiałych łodyg o postrzępionych liściach.
 Osiąga 30-40 cm wysokości. 
Częścią jadalną selera naciowego są grube, mięsiste ogonki liściowe, które spożywa się na surowo, ale można je także gotować lub dusić.
Co zawiera seler
Ogonki liściowe selera naciowego mają dużą wartość odżywczą, smakową, dietetyczną oraz leczniczą. 
Zawierają dużo witaminy C i składników mineralnych (szczególnie wapnia i potasu). 
Seler naciowy zawiera także olejki eteryczne, które m.in pobudzają trawienie i wpływają na pracę nerek.
 Seler naciowy obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu, dzięki czemu chroni przed zawałem i udarem mózgu.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

   
   
Seler liściasty (Apium graveolens L. var. secalinum (Alef.) Mansf.)

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

Seler typowy (Apium graveolens L. var. graveolens)
Odmiana dziko rosnąca

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. rapaceum (Mill.) Gaudin)
Tylko w uprawie

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Seler
Mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu hodowali go jako roślinę… dekoracyjną.
Wierzyli też, że bulwa selera przynosi szczęście i wieszali ją nawet nad drzwiami swoich domostw, licząc, że zapewni im doskonałe zdrowie, kondycję i urodę.
W „Odysei” Homer nazwał ją „selinom” – wspaniała.
Seler był również opiewany w dawnych pieśniach jako cudowny afrodyzjak, który potrafi rozpalić miłosny żar...

Dziko rosnący seler zwyczajny (Apium graveolens) można spotkać w krajach Morza Śródziemnego, a także w Szwecji, Algierii, Egipcie, Etiopii i na Północnym Kaukazie.
„Udomowiony”, czyli przystosowany do upraw został już w Egipcie faraonów.
W starożytności jednak uważano go raczej za roślinę leczniczą niż jadalną – ugotowany seler przykładano na odmrożenia, a olejkiem z niego leczono choroby żołądka.
Karmiono nim też konie wyścigowe, sądząc, że to im nada szczególną szybkość i wytrzymałość.
Hodowano seler również w średniowiecznej Europie, jednak w niewielkich ilościach, uważając go za warzywo luksusowe.
Pojawiał się więc tylko na stołach ludzi zamożnych i w klasztorach.
W XVIII wieku znalazł się w Rosji, ale dworzanie Katarzyny II, naśladując Greków i Rzymian, jeszcze długo uprawiali go do celów dekoracyjnych i czasie wystawnych obiadów przystrajali się wieńcami z listków tego warzywa.
Dopiero z końcem XVIII wieku uprawa selerów stała się bardziej popularna.
Zwrócono wówczas uwagę na wartość selerowego korzenia i odkryto, że jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku.
W ówczesnych poradnikach pisano o nim, że „wzwód mężom czyni, a ku psocie zapala”, a także „niewiasty rozbestwia”.
Uważano go za tym cenniejszy, że działał na obie płcie…
Zaczęły wtedy powstawać jego liczne odmiany z określonymi cechami użytkowymi.
Dziś najczęściej spotyka się selery korzeniowe o grubym, mięsistym korzeniu.
Ponadto uprawia się liściaste lub łodygowe formy.

Seler zwyczajny jest rośliną dwuletnią.
W pierwszym roku rozwoju wytwarza mięsisty, prawie kulisty korzeń i wiele drobnych korzonków, a tuż przy ziemi – gęstą rozetę ciemnozielonych, pierzastych liści.
W drugim roku wyrasta rozgałęziony pęd kwiatowy, na którym zakwitają liczne, białawe kwiatki.

Jak już wspomniano, starożytni cenili przede wszystkim jego właściwości lecznicze, choć Rzymianie eksperymentowali z nim także w kuchni: z łodyg i korzenia selera przyrządzali sosy i pasztety.
Dziś już wiadomo, że roślina ta ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
Jej korzenie zawierają białko, szereg związków aminowych, a także flawonoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny oraz witaminy B1, B2, B6, C, E i PP. Co ciekawe, zarówno liście jak i oponki liściowe selerów zawierają znaczne ilości witaminy C oraz prowitaminę A (beta-karoten).
We Francji do dziś popija się napoje miłosne, których głównym składnikiem jest sok z selera.
Warzywo to skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecane w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach oraz w dietach odchudzających.

W tradycyjnej medycynie chińskiej i wietnamskiej soku z selera od wieków używano w leczeniu nadciśnienia.
Skuteczność tych dawnych doświadczeń potwierdziły niedawno szczegółowe badania przeprowadzone na uniwersytecie w Chicago, gdzie odkryto istnienie zupełnie nowej substancji: 3-butyloftalidu, która rozkurczając naczynia krwionośne w mięśniach gładkich, powoduje wyraźny spadek ciśnienia krwi.

W Japonii zaś bardzo popularne i podobno skuteczne są selerowe kuracje przeciwreumatyczne, które polegają na codziennym jadaniu przez cały miesiąc jak największej liczby selerów, przyrządzanych na różne sposoby.

Amerykanie z kolei chętnie piją sok z selerów łodygowych, uważając je za niemal wszechstronny lek, szczególnie pomocny w łagodzeniu skutków stresu, wprowadzający w dobry nastrój.
Zaleca się go tam zwłaszcza osobom przeciążonym nauką i pracą, oraz tym, którzy chcą poprawić swoją koncentrację.

We Francji selery są nie tylko lubianym i popularnym warzywem, ale również bardzo często stosowanym lekiem domowym.
Ze zmiażdżonych korzeni odciska się sok i pije 3 razy dziennie po dużym kieliszku od wina.
Działa on na organizm odtruwająco, pobudza apetyt i przeciwdziała zaparciom.

Warto wiedzieć, że sok ze świeżych korzeni i z liści jest także bardzo cennym środkiem dietetycznym.
Zaleca się go szczególnie przy nadwadze (100 g korzenia zawiera tylko 6 kcal).
Działa witalizująco na oziębłość płciową i stosuje się go przy przeroście gruczołu prostaty oraz przy kamicy nerkowej.
Okłady ze startego selera łagodzą bóle stawów.

W lecznictwie ludowym wywar z liści selera oraz sporządzoną ze świeżych korzeni maść stosuje się zewnętrznie na trudno gojące się rany i owrzodzenia.
Selerowe kąpiele są natomiast bardzo pomocne w leczeniu odmrożeń.
Odwar z liści to skuteczny lek na chrypkę i katar, a połączony z czosnkiem zapobiega miażdżycy.

Panie zaś bardzo cenią wpływ selerowych maseczek na urodę – regularne jedzenie go w surówkach oczyszcza cerę, zwalczając wypryski, a stosowany zewnętrznie, w maseczkach i tonikach, wygładza, uelastycznia i odmładza skórę.
Stosowany jako płulanka do włosów zwalcza łupież.
Teresa Lewkowicz-Mosiej
więcej na temat zastosowania selera ..tutaj...

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#7

Selery zwyczajne są roślinami jednorocznymi należącymi do rodziny selerowatych. 
Częścią jadalną jest zarówno gruby, bulwiasty i spichrzowy korzeń, jak i też liczne i zazwyczaj pierzaste liście.
Historia
Seler uprawiano już 900 lat przed naszą erą w rejonach położonych nad Morzem Śródziemnym.
 Starożytni Grecy używali nasion selera  do walki z grypą i wszelkimi przeziębieniami.
 Natomiast Rzymianie bardzo cenili sobie wartości odżywcze selera i to właśnie we Włoszech na długo zadomowiło się to warzywo. 
I to również tu w XVII wieku, w procesie nieustannych prób, zmodyfikowano roślinę na tyle, że udało się pozbyć niechcianej goryczy w smaku.
Pochodzenie
Naturalnym regionem upraw selera jest przede wszystkim basen Morza Śródziemnego, kraje Europy Zachodniej i Środkowej, a także obszary Zachodniej Azji. Ponadto seler można spotkać w Afryce Południowej, Etiopii jak i w krajach Ameryki Południowej.
Zastosowanie
Seler,  głównie w postaci gotowanej, jest składnikiem włoszczyzny na bazie której przyrządza się bulion oraz rosół.
 Warzywa pokrojone w kostkę mogą być świetnym składnikiem sałatek lub różnego rodzaju farszów do mies, jajek czy też innych warzyw, takich jak papryki czy bakłażanu.
 Starty korzeń jest dobry do różnych zup jarzynowych, a także kremów warzywnych. 
Bardzo popularne jest jedzenie ogonków liściowych, które wyśmienite są na surowo, a także po ugotowaniu. 
Ponadto doskonale łączą się one z ananasem w różnych sałatkach owocowych czy mięsnych.
 Liście traktuje się jak natkę pietruszki jednak są one silniej aromatyczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
Świeżość
Kupowany seler razem z nacią powinien być żywo zielony, a listki nie mogą być zwiędnięte.
 Sam korzeń ma lekko szary lub żółtawy odcień, ale musi być odpowiednio twardy i pozbawiony wszelkich uszkodzeń, które wskazywałyby na ingerencję szkodników.
Właściwości
Selerjest niezastąpionym magazynem witamin i składników odżywczych, naukowcy dowiedli, że zawarte jest w nim aż 86 odżywczych składników. 
Wśród witamin warto wymienić witaminę A, C, E, B oraz PP. Jeśli chodzi o samą witaminę C, to seler jest w nią dwukrotnie bardziej bogatszy niż niejeden cytrus.
Warzywo posiada także w sobie kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas oraz fosfor, którego jest najwięcej.
 Seler polecany jest osobom przebywającym na diecie, ponieważ 100 gram warzywa posiada tylko 7 kalorii.
 Spożywanie selera może działać uspokajająco, odstresowująco oraz przeciwdepresyjnie.
 Warzywo posiada także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, a także oczyszczające, ponieważ zjedzenie selera  oczyszcza organizm człowieka z toksyn. 
Warto pic sok z selera, chociaż jedną szklankę dziennie, ponieważ pomaga on w zachowaniu pięknej skóry i włosów.
 Dzięki temu warzywu można pozbyć się zapalenia dróg oddechowych.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#8

   
Herbata Ziołowa-Seler Naciowy
Wśród leczniczych naparów godnych polecenia są nie tylko te, które przyrządzić możemy z suszonych czy świeżych ziół. Dziś polecam wypróbowanie herbaty z Liści Selera, która ma wiele leczniczych właściwości.

Przygotowanie naparu
Do zrobienia herbaty Selerowej potrzebna jest zielona, naciowa część rośliny. 
Co jednak ogromnie ważne, liści należy poszukiwać z ogromną uważnością. 
Najlepiej wyhodować selera samodzielnie bez żadnych sztucznych nawozów i pestycydów. 
Wtedy mamy pewność, że liście są zdrowe i niezanieczyszczone żadnymi szkodliwymi związkami chemicznymi. 
Liście zbieramy w październiku suszymy w ciepłym miejscu. 
Następnie siekamy i przechowujemy w szczelnie zamykanym opakowaniu. Na szklankę gorącej wody używamy dwie łyżeczki suszu z liści selera. 
Po zalaniu tradycyjnie odstawiamy na 15-20 minut, aby napar nabrał smaku i aromatu.

Działanie Herbaty Selerowej
Napar z Selera Naciowego standardowo pije się dwa razy dziennie. 
Jeśli jednak na co dzień nie jesteś fanem selera, lepiej stosuj go ostrożnie, gdyż uczulenie na to warzywo jest wyjątkowo częste. 
Wypicie już szklanki herbatki może prowadzić do pojawienia się reakcji alergicznej. 
Dla tych, którzy nie mają takiej trudności herbata selerowa może być bardzo korzystna
Polecany jest szczególnie kobietom w okresie menopauzy z uwagi na właściwości łagodzące nieprzyjemne objawy związane ze zmianami hormonalnymi.
Ma działanie moczopędne. 
Dlatego świetnie sprawdzi się w leczeniu chorób układu moczowego, pomagając poradzić sobie z kamieniami nerkowymi czy innymi zaburzeniami w ich funkcjonowaniu.
Ma właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne. 
Napar może być stosowany również zewnętrznie, np. w przypadku obrzęków oczu w postaci wykładów.
Wspomaga przemianę materii, dlatego często stosują go osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów.
Wspiera też oczyszczanie organizmu z toksyn.
Wspierająco wpływa na zaburzenia trawienne, dlatego też mogą stosować ją osoby z zaburzeniami ze strony układu pokarmowego.
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#9

Poznajcie nietypową roślina przyprawową – Seler Zwyczajny
Należy wiedzieć, że roślina ta często nazywana jest Selerem Zwyczajnym.
Jednak pamiętajmy o tym, że jej prawidłowa nazwa to właśnie Selery Zwyczajne, które w ramach tego gatunku występują w czterech odmianach: liściasty, naciowy, korzeniowy oraz typowy.

Seler Zwyczajny – roślina przyprawowa z rodziny selerowatych
Selery Liściasty i Korzeniowy to odmiany uprawne, podobnie jak Seler Naciowy, który czasami może zdziczeć.
Natomiast Seler Typowy jest jedyną odmianą, która rośnie dziko.
Właściwości lecznicze roślin tego gatunku były znane już antycznym Egipcjanom, którzy polecali je przede wszystkim na artretyzm.
Znów współczesna medycyna naturalna zaleca spożywanie Selerów jako środka o działaniu uspokajającym i antydepresyjnym.
Udowodniono bowiem, że zawarte w ich korzeniach substancje aktywne zwiększają odporność na stres.

Selery są znane również z właściwości odchudzających: przyspieszają metabolizm, ułatwiają trawienie tłuszczów oraz pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Znów sok przygotowany z Selera łagodzi dolegliwości związane z niewłaściwą pracą nerek i ma działanie moczopędne.

Co możemy powiedzieć o obszarze występowania i uprawie Selera Zwyczajnego?
Należy wiedzieć, że naturalny obszar występowania gatunku obejmuje Europę, Afrykę Północną, Azję Zachodnią i Azję Środkową.
Natomiast w Polsce w stanie dzikim występuje wyłącznie na wyspie Uznam.
Z dziko rosnących roślin uzyskano trzy odmiany hodowlane: naciową, liściową i korzeniową, które są uprawione w wielu rejonach świata, czasami przejściowo dziczeją.
Do celów kulinarnych pozyskuje się korzeń, liście, łodygi oraz nasiona zbierane w drugim roku uprawy. Jakie zastosowanie w kuchni ma ta roślina?
Seler możemy spożywać na wiele sposobów. Jest ceniona ze względu na silny zapach i intensywny, nieco gorzki smak.

Zgrubiałe łodygi idealnie nadają się na lekką przekąskę, możemy je podgryzać same lub z różnymi dipami.
Pocięte w kawałki surowe lub gotowane liście oraz korzenie stanowią aromatyczny składnik surówek, sałatek warzywnych czy zup.
Pokrojone w talarki korzenie spożywa się marynowane.
Jeszcze innym sposobem wykorzystania rośliny jest koktajl z zielonych części Selera z dodatkiem, Jabłek, Buraka i Marchwi.
Natomiast całe nasiona możemy wykorzystać do doprawienia zupy i dań duszonych lub po zmieleniu połączyć z solą i używać jako przyprawę.
Ponadto nadają się one do doprawienia ciasta chlebowego, potraw z jajek i smażonych serów.

Seler Zwyczajny – podsumowanie
Jako ciekawostkę możemy powiedzieć, że Seler zwyczajny był znany w średniowiecznej Europie, jednak mimo tego był uprawiany w niewielkich ilościach.
Traktowano go bowiem jako warzywo luksusowe.
Pojawiał się tylko w klasztorach i na stołach zamożnych ludzi.
https://www.gsropczyce.pl/poznajcie-niet...zwyczajny/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#10

   
Seler ogrodowy wyhodowano w XVII w. z dzikiej rośliny rosnącej na słonych bagnach Europy.
Istnieją dwie podstawowe odmiany: Seler Naciowy i Seler Korzeniowy.
Nasiona Selera są malutkie, brązowe, z pięcioma jaśniejszymi żeberkami; smakiem nie różnią się od reszty rośliny, mają przyjemny aromat, i są nieco gorzkie, co uwydatnia smak innych składników.
Można je dodawać do pieczenia chleba i (herbatników), do sałatek i gotowanych warzyw (tuż przed podaniem), zaś mielone do wielu gotowanych potraw.
Przyprawa selerowa to sól z mielonymi nasionami Selera i innymi ziołami.
Jest ona cennym dodatkiem do wielu dań; zup, potraw duszonych i sałatek – można jej dodawać niemal wszędzie tam, gdzie potrzebna jest aromatyzowana sól.

Jak przechowywać nasiona Selera?
Nasiona w całości oraz zmielone przechowujemy w szczelnych pojemnikach w chłodnym ciemnym miejscu, aby zachowały selerowy smak.
Do czego dodajemy nasiona Selera?
Zupy, sosy, potrawy duszone, ryby chleb. pikantne herbatniki. sok pomidorowy, przystawki, marynaty, chutney, potrawy z jaj, szczególnie omlety, sosy do sałatek.
Dobre rady
Nasiona całe dobrze zachowują aromat; dodawać z umiarem, gdyż są gorzkie, przed użyciem rozgnieść.
Przyprawa selerowa łatwo wietrzeje i dłużej zachowuje świeży smak w lodówce.

Przepis na gotowany ogórek z nasionami Selera
Porcja na 6 osób
1 kg ogórków, obranych ze skórki i pociętych wzdłuż na paski o grubości 2,5 cm
Rosół z kurczaka lub woda
1-2 łyżki masła
2 łyżeczki drobno zmielonych nasion selera
2-3 łyżki tłustej śmietany (wedle uznania)
Zalewamy ogórki wodą lub rosołem i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości (5 minut) .
Odlewamy wodę.
W niedużym rondelku topimy masło, dodajemy do niego nasiona Selera (i ewentualnie śmietanę) i polewamy nim ogórki. Lekko wstrząsamy.
Całość przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy na gorąco jako jarzynę.
https://cotozachoroba.pl/przyprawy-swiat...-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości