Propolis i inne pszczele produkty
#1

   
Propolis
Zwany również kitem pszczelim, wytwarzany jest przez pszczoły głównie z substancji żywicznych zebranych z pączków drzew i roślin zielonych. Jest produktem bezpostaciowym o charakterystycznym zapachu oraz gorzkim i piekącym smaku. 
Propolis jest jednym z najstarszych antybiotyków. 
Był używany już w czasach biblijnych.

Pszczoły przynoszą do ula żywice i olejki eteryczne z pąków drzew.
Substancje te mieszają w ulu z woskiem, pyłkiem i śliną, tworząc pachnącą masę, zwaną propolisem (inaczej kit pszczeli).
Masa ta służy pszczołom do uszczelniania ula oraz zabezpiecza je przed chorobami.
Naturalna substancja, o barwie od jasnobrązowej do ciemnobrunatnej, którą pszczoły zbierają z pąków roślin i żywic.
Propolis jest produktem bakteriobójczym i dlatego wykorzystuje się go do produkcji leków.  
Można korzystać z gotowych preparatów propolisowych lub przygotować sobie własną nalewkę propolisową na spirytusie.
Propolis ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne.
Jest bardzo pomocny w leczeniu trudno gojących się ran i oparzeń.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#2

   
Pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy jest znoszony przez pszczoły do uli w postaci różnokolorowych granulek – są to męskie komórki generatywne kwiatów.
Pyłek kwiatowy w zależności od gatunku roślin z których pochodzi, może zawierać ponad 20 aminokwasów oraz 30% łatwo przyswajalnego przez ludzki organizm białka, kilkadziesiąt biopierwiastków m.in. cynk, chrom, żelazo i magnez oraz witaminy; A, witaminy z grupy B oraz C, D, E, K, PP. 
Wszystkie te elementy sprawiają że pyłek kwiatowy predysponuje do rangi naturalnego koncentratu witaminowo-mineralno-białkowego.

Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
Odżywcze (wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii, wzmacnia organizm, działa antyanemicznie).
Odtruwające (detoksykacyjne).
Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
Antydepresyjne, uspokajające.
Antyalergiczne.
Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
Przeciwmiażdżycowe.
Antybiotyczne.
Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, grzyby.
Regulujące trawienie (zaparcia, biegunki, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy).
Lecznicze schorzeń prostaty (w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów, w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią).
Wspomagające leczenie cukrzycy (wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny.
Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi).
Poprawiające wzrok.
Przeciwzapalne.
Kosmetyczne (odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę).

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#3

Mleczko pszczele
Mleczko pszczele wytwarzane jest przez gruczoły gardzielowe pszczół robotnic. 
Jest to pokarm dla larw, oraz matki pszczelej. 
Organizmy pszczele wytwarzają mleczko przede wszystkim z pyłku kwiatowego.
 Mleczko pszczele zawiera te same składniki co miód, lecz w innych proporcjach, często w wielokrotnie większych ilościach.
Mleczko świeże ma zabarwienie jasno-kremowo-perłowe lub jasnożółte. 
Konsystencja bywa płynna, gęsta lub mazista.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#4

Jad pszczeli
Brzmi groźnie, ale również jest nam przydatny. 
Pszczoła żądli w obronie własnej lub w obronie rodziny. Reaguje na wszelkie gwałtowne ruchy w pobliżu pasiek.
 Jeśli już zdarzy się, że pszczoła użądli, to natychmiast należy żądło zdrapać paznokciem, nie należy ściskać żądła, bo wyciśniemy do ranki woreczek jadowy.
Jad pszczeli to kwas.
 Żeby zneutralizować jego działanie należy miejsce użądlenia natrzeć mydłem.
 Ból łagodzą liście nagietka, cebula albo przekrojony korzeń pietruszki.
A teraz trochę dobrych rzeczy:
 Jad pszczeli jest skutecznym lekiem na artretyzm, newralgię, rwę kulszową, wysokie ciśnienie.
W Polsce jadem pszczelim leczy się w kilku ośrodkach m.in. w Podkowie Leśnej.
 Leczenie jadem pszczelim odbywa się pod ścisłą kontrolą lekarza.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#5

Wosk pszczeli
Wosk pszczeli stosowany jest głównie w przemyśle oraz w gospodarstwach domowych, np. jako pasty do konserwacji mebli drewnianych czy smary do nart 
Woskiem pszczelim można również zalewać zakorkowane butelki z przetworami. 
Z wosku pszczelego od dawna wyrabia się również świece.

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#6

Miód sekcyjny
Miód sekcyjny znany jest także jako „miód w plastrze”. 
To znaczy, że jest zgromadzony w zasklepionych komórkach świeżo zbudowanych bezczerwiowych plastrów lub ich częściach.
Kawałek takiego miodowego plastra można włożyć do ust i żuć niczym gumę do żucia.
 Taki miód i sposób jego użycia zaleca się szczególnie osobom zmagającym się z katarem siennym.
Miód taki jest szczególnie skuteczny w chorobach układu oddechowego oraz w leczeniu paradentozy. 
Leczniczo poleca się żucie kęsów tych produktów przez ok. 15 minut, 4-6 razy dziennie, przez 7-14 dni. 
Po ustąpieniu ostrych objawów wskazane jest kontynuowanie kuracji poprzez żucie miodu plastrowego, jeden raz dziennie i przyjmowanie łyżki stołowej świeżego miodu wraz z posiłkami.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości