#12

       
       
Zingiber Afficinale Rosc.
W stanie dzikim obecnie nie występuje. 
Pochodzi prawdopodobnie z Melanezji.
Zastosowanie  
Roślina uprawna. 
Jadalne kłącze Imbiru jest rośliną przyprawową, znaną w Azji już 3000 lat temu.
Stamtąd przewieziony przez Fenicjan dotarł nad Morze Śródziemne – początkowo jako środek płatniczy. 
Przez następne lata Aleksandria była najważniejszym ośrodkiem importu Imbiru. 
W XIII wieku Arabowie przenieśli Imbir do Afryki Wschodniej, Portugalczycy na początku XVI wieku – do Afryki Zachodniej, a Hiszpanie – na wyspy Morza Karaibskiego. 
Obecnie jest powszechnie uprawiany na Jamajce, w Indiach, Malezji, Chinach, Sierra Leone
Nadaje się do uprawy doniczkowej.
Sztuka kulinarna: 
Imbir jest przyprawą znaną na całym świecie. 
Używa się jej głównie w kuchniach azjatyckich. 
Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki. 
Ów ostry smak i zapach zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i citralu. 
Młode, sześciomiesięczne kłącza można spożywać jak warzywo, kandyzować lub konserwować w syropie cukrowym. 
Starsze, dziewięciomiesięczne kłącza suszy się i używa jako przyprawy do pierników, biszkoptów, zup, pieczonego mięsa, a także do deserów i kawy. 
W Anglii używa się imbiru do produkcji parkina oraz piwa typu ale
Z Imbiru można również robić wino. 
Wraz z Chmielem i innymi przyprawami jest używany do produkcji miodów pitnych korzenno-ziołowych.
Imbir wchodzi również w skład ostrej wschodniej przyprawy – Curry.
Jest uważany za afrodyzjak.
Roślina lecznicza: 
Działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. 
Łagodzi bóle żołądkowe i zębów, wzmaga apetyt. 
Pobudza układ odpornościowy organizmu.
Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. 
Zapobiega mdłościom. 
Obniża stężenie cholesterolu we krwi. 
Dezynfekuje jamę ustną. 
Podnosi poziom testosteronu.
źródłó
Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. 
Pierwsze zapiski o jego szczególnych właściwościach uzdrawiających pochodzą z Chin z 2700 r. p.n.e. 
Znany był on w starożytnej medycynie indiańskiej i tybetańskiej. 
Stosowano go przy dolegliwościach żolądkowo-jelitowych, bólach stawów, a także jako afrodyzjak.
Z medycyny Dalekiego Wschodu przeniknął do lecznictwa europejskiego. 
O imbirze pisze w swoich dziełach wybitny lekarz grecki Dioscurides w I wieku naszej ery.    
W tym czasie przewożony był do Europy w postaci świeżych kłączy konserwowanych w syropie. 
Jego właściwości lecznicze dostrzegali wielcy uczeni i medycy starożytności, m.in.: Galen i Pliniusz Starszy.
Medyczna szkoła w Salerno, słynna już w X wieku, uważana przez niektórych za pierwszy uniwersytet, nauczała, że aby być szczęśliwym i długo żyć, należy spożywać Imbir. 
Mówiono: "Jedz imbir, a będziesz kochał i będziesz kochany jak w dniach swojej młodości".
Zawsze podkreślano niezwykłe walory smakowe Imbiru. 
Był on jednym z pierwszych tzw. "korzeni Wschodu". 
Cesarze rzymscy znani z niezwykle wybrednego podniebienia kazali sobie podawać na stół świeży Imbir, przywożony w glinianych doniczkach.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Imbir - przez Krystyna - 17-09-2011, 19:35
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 21:30
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 21:46
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 22:27
RE: Imbir - przez Krystyna - 18-11-2018, 23:47
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 00:13
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 02:15
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 02:42
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 20:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 21:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 22:58
RE: Imbir - przez Krystyna - 19-11-2018, 23:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 20-11-2018, 14:38
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 10:54
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 19:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 20:16
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 21:40
RE: Imbir - przez Krystyna - 21-11-2018, 23:39
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 01:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 02:16
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:13
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:15
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:20
RE: Imbir - przez Krystyna - 22-11-2018, 17:27
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:45
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:47
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:48
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:49
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:50
RE: Imbir - przez Krystyna - 27-11-2022, 21:51
RE: Imbir - przez Krystyna - 24-11-2023, 19:10
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 15-10-2020, 22:09
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 27-05-2021, 23:16
RE: Herbata Ziołowa i Owocowa - przez Krystyna - 30-03-2022, 00:35



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości