01-07-2012, 22:39
01-07-2012, 22:47
Pięknie bedzie wyglądał taki lawendowy domek
M
M
01-07-2012, 22:50
Kasha40 napisał(a):Ależ Ci znalazłam purpurę!!!
a to widziałeś Morfi???? dmuchnij troche to może się ten dym troche rozejdzie
02-07-2012, 11:16
Widziałem Kasiu, to chyba ta figura z Polski jest...
02-07-2012, 12:21
ale tego w purpurze jeszcze nie mieliśmy
wypożyczone od Mariki+ z Hollywood Tarot
wypożyczone od Mariki+ z Hollywood Tarot
02-07-2012, 12:32
morfeusz napisał(a):Widziałem Kasiu, to chyba ta figura z Polski jest...
Nie, to pomnik Chrystusa Odkupiciela z Rio de Janeiro
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Chrystusa_Odkupiciela_w_Rio_de_Janeiro">http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Chr ... de_Janeiro</a><!-- m -->
M
02-07-2012, 12:43
no ja myślałam, że to ten z Rio ...
polskiego jeszcze nie widziałam ... więc uwierzyłam Morfirmu na słowo ... no cóż Raczyca 9ka .. taka ci naiwna jestem!
polskiego jeszcze nie widziałam ... więc uwierzyłam Morfirmu na słowo ... no cóż Raczyca 9ka .. taka ci naiwna jestem!
02-07-2012, 13:19
Tu jest z Polski (w Świebodzinie), odkąd mamy konkurencyjną, to mi się mylą
02-07-2012, 13:32
taki kicz z tego zrobili??? naprawdę??? Przecież ten jest rewelacyjny
to nie ... musieli kicz przeforsować ... koronę nałożyć ... szkoda że komórki nie dodali i nie wzorowali na Ojcu dyrektorze ...
Morfi pamiętaj ... Rio - smak i bez korony ... Polska - kicz i korona
to nie ... musieli kicz przeforsować ... koronę nałożyć ... szkoda że komórki nie dodali i nie wzorowali na Ojcu dyrektorze ...
Morfi pamiętaj ... Rio - smak i bez korony ... Polska - kicz i korona
03-07-2012, 20:32
no to purpurowy akcencik
04-07-2012, 21:39
i jeszcze jeden ... komu się podoba???
05-07-2012, 11:29
Prosto z Polski ... takiej burzy w Polsce w swoim życiu nie widziałam ... a w Anglii rzadko bywają ... miesiąc temu burza z 2 piorunami była pierwszą od 7 lat ... jak zauważyli moi znajomi ...
to zdjęcie z Polski z servisów informacyjnych ... wystarczająco purpurowe jak sądzę ... zazar po zachodzie słońca
to zdjęcie z Polski z servisów informacyjnych ... wystarczająco purpurowe jak sądzę ... zazar po zachodzie słońca
05-07-2012, 21:27
Morfi ... to dla Ciebie
06-07-2012, 08:08
Kasiu to ja?
Burza - wspaniałe zdjęcie
Purpurowy kalafiorek dla Ciebie
Burza - wspaniałe zdjęcie
Purpurowy kalafiorek dla Ciebie
06-07-2012, 10:22
Ale ześ Morfeuszku wysmarował kalafiorek
czy nie macie wrażenia ,że purpura często i gęsto myli się z fioletem chyba,że jestem daltonistką
Załącze fotki z dzialki mojej mamy i jej ulubiony clematis koloru puprurowego
[ATTACHMENT NOT FOUND]
znalazłam nawet dzikie bratki o podobnej barwie
[ATTACHMENT NOT FOUND]
czy nie macie wrażenia ,że purpura często i gęsto myli się z fioletem chyba,że jestem daltonistką
Załącze fotki z dzialki mojej mamy i jej ulubiony clematis koloru puprurowego
[ATTACHMENT NOT FOUND]
znalazłam nawet dzikie bratki o podobnej barwie
[ATTACHMENT NOT FOUND]
06-07-2012, 12:12
Ja dziś wszystkich nakarmię. Syla dla Ciebie purpurowy bakłażanek vel oberżyna.
06-07-2012, 15:39
mniam-mniam
mam świetny przepisa na bakłażany pieczone z serem feta
gdybym zapomniała przypomnijcie mi - zamieszczę w dziele z przepisami ...
mam świetny przepisa na bakłażany pieczone z serem feta
gdybym zapomniała przypomnijcie mi - zamieszczę w dziele z przepisami ...
06-07-2012, 18:44
Kasieńko czekam na ten przepis, bo uwielbiam bakłażany i ser feta!
Kukurydza dla Ciebie
Kukurydza dla Ciebie
06-07-2012, 19:14
Witam Was!
Dla mnie zawsze purpura oznaczała odcień bardzo, bardzo ciemnoczerwony. A fiolet, to fiolet, od jasnego do ciemnego. A tu widzę, że chyba się myliłam przez całe życie. Ale co w takim razie z fioletem?
Dla mnie zawsze purpura oznaczała odcień bardzo, bardzo ciemnoczerwony. A fiolet, to fiolet, od jasnego do ciemnego. A tu widzę, że chyba się myliłam przez całe życie. Ale co w takim razie z fioletem?
06-07-2012, 19:58
purpurowa pieczona oberżyna z serem feta
składniki:
1. oberżyna ( ilość zależna od ilości osób 1:1 ... lub dla tych co uwielbiają to 2 oberżyny: 1 osobę! ale to trochę za dużo można się z kimś podzielić )
2. 1-2 ząbki czosnku ( zmiażdżone lub drobniutko pokrojone )
3. conajmniej garść natki pietruszki drobno siekanej ( zwykłej - nie tej falbaniastej bo nie ma smaku )
4. sól morska lub kamienna i pieprz czarny - mielone bezpośrednio z młynka
5. ser feta ( lub więcej - ja na 2 osoby zużywam kostkę sera ... bo lubię )
6. 10 łyżek oliwy z oliwek ... lub więcej - jak kto lubi
7. dodatek ... sok z cytryny wyciskany bezpośrednio
8. opcja dola mięsożerców - równie przepyszna ) kilka plastrów boczku upieczonego w piekarniku z oberżyną ... czas wg gustu
czas przygotowania około 30 min ( w tym pieczenie )
1. rozgrzej piekarnik na funkcji grillowania ( czyli z górnej grzałki ) ... jeśli nie masz funkcji automatycznego grilla załącz piekarnik na około 180-190*C ...
2. umyj oberżyny pod wodą i wytrzyj ... nie obrywaj tego zielonego kapturka na końcu
3. ostrym nożykiem natnij oberżynę na cztery części - od ogonka wzdłuż do ogonka ( tak jak się nacina pomarańczę przed obraniem )
ale tylko przetnij skórkę nie przecinając owoca/warzywa
4. grilluj oberżyny w piekarniku-grillu przez 20 min ... obracając co 7 min na inny bok
grilluj do momentu kiedy oberżyny będą miękkielub "aldente" w zależności od upodobania - jak kto lubi ... ale nie grilluj ich do momentu zapadnięcia miąższu
( skórka powinna stać się matowo / mętna brązowa )
5. odstaw oberżyny do dużego półmiska na 2 min do ostygnięcia
6. potem ściągnij nożem skórkę - wzdłuż nacięć będzie dużo łatwiej
7. przetnij oberżynę wzdłuż i połóż środkiem na wierzch
w trakcie pieczenia oberżyn przygotuj
zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę
a) część pietruszki i czosnku zmieszaj z oliwą z oliwek
b) polewaj oberżyny ( czyli środek oberżyny - powinien być na wierzchu , zaokrąglona zewnętrzna część pod spodem ) z łyżki oliwową miksturą
c ) użyj soli z młynka i posól oberżyny ... z umiarem gdyż ser też jest słony
d) użył pieprzu z młunka - wg gustu
e) pokrusz ser na wierzch
f) posyp pietruszką ... opcjonalnie pokrop sokiem z cytryny lub polej oliwą
g) mięsożercy - pokroić upieczone plasrty boczku w cieniutkie paseczki i posypac na wierzch przed oliwą
smacznego ... jest przepyszna ...
dla ludzi zwracających uwagę na szczegóły: uwaga! jest taki moment pieczenia między 20-25-30 min gdzie oberżyna osiąga idealny perfekcyjny smak
więc od pierwszego razu zwracaj uwagę jak dopieczona jest oberżyna ( przy jakim czssie wyciągałaś z piekarnika ) ... bo potem będziesz chciał/-a jeść tylko taką
wartopamiętać ile stopni i jaki czas
jeśli po 20 min uważasz, że to jeszcze nie to .. wsadź ją na kilka min dłużej ... ale nie przesadź ...
jest rewelacja
pycha!!!!!!!!!!!!!!!
składniki:
1. oberżyna ( ilość zależna od ilości osób 1:1 ... lub dla tych co uwielbiają to 2 oberżyny: 1 osobę! ale to trochę za dużo można się z kimś podzielić )
2. 1-2 ząbki czosnku ( zmiażdżone lub drobniutko pokrojone )
3. conajmniej garść natki pietruszki drobno siekanej ( zwykłej - nie tej falbaniastej bo nie ma smaku )
4. sól morska lub kamienna i pieprz czarny - mielone bezpośrednio z młynka
5. ser feta ( lub więcej - ja na 2 osoby zużywam kostkę sera ... bo lubię )
6. 10 łyżek oliwy z oliwek ... lub więcej - jak kto lubi
7. dodatek ... sok z cytryny wyciskany bezpośrednio
8. opcja dola mięsożerców - równie przepyszna ) kilka plastrów boczku upieczonego w piekarniku z oberżyną ... czas wg gustu
czas przygotowania około 30 min ( w tym pieczenie )
1. rozgrzej piekarnik na funkcji grillowania ( czyli z górnej grzałki ) ... jeśli nie masz funkcji automatycznego grilla załącz piekarnik na około 180-190*C ...
2. umyj oberżyny pod wodą i wytrzyj ... nie obrywaj tego zielonego kapturka na końcu
3. ostrym nożykiem natnij oberżynę na cztery części - od ogonka wzdłuż do ogonka ( tak jak się nacina pomarańczę przed obraniem )
ale tylko przetnij skórkę nie przecinając owoca/warzywa
4. grilluj oberżyny w piekarniku-grillu przez 20 min ... obracając co 7 min na inny bok
grilluj do momentu kiedy oberżyny będą miękkielub "aldente" w zależności od upodobania - jak kto lubi ... ale nie grilluj ich do momentu zapadnięcia miąższu
( skórka powinna stać się matowo / mętna brązowa )
5. odstaw oberżyny do dużego półmiska na 2 min do ostygnięcia
6. potem ściągnij nożem skórkę - wzdłuż nacięć będzie dużo łatwiej
7. przetnij oberżynę wzdłuż i połóż środkiem na wierzch
w trakcie pieczenia oberżyn przygotuj
zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę
a) część pietruszki i czosnku zmieszaj z oliwą z oliwek
b) polewaj oberżyny ( czyli środek oberżyny - powinien być na wierzchu , zaokrąglona zewnętrzna część pod spodem ) z łyżki oliwową miksturą
c ) użyj soli z młynka i posól oberżyny ... z umiarem gdyż ser też jest słony
d) użył pieprzu z młunka - wg gustu
e) pokrusz ser na wierzch
f) posyp pietruszką ... opcjonalnie pokrop sokiem z cytryny lub polej oliwą
g) mięsożercy - pokroić upieczone plasrty boczku w cieniutkie paseczki i posypac na wierzch przed oliwą
smacznego ... jest przepyszna ...
dla ludzi zwracających uwagę na szczegóły: uwaga! jest taki moment pieczenia między 20-25-30 min gdzie oberżyna osiąga idealny perfekcyjny smak
więc od pierwszego razu zwracaj uwagę jak dopieczona jest oberżyna ( przy jakim czssie wyciągałaś z piekarnika ) ... bo potem będziesz chciał/-a jeść tylko taką
wartopamiętać ile stopni i jaki czas
jeśli po 20 min uważasz, że to jeszcze nie to .. wsadź ją na kilka min dłużej ... ale nie przesadź ...
jest rewelacja
pycha!!!!!!!!!!!!!!!
06-07-2012, 20:54
Jem to już oczami, dzięki Kasia!
Muszę poczekać z realizacją aż upały zelżą, bo na samą myśl o uruchomieniu piekarnika dostaję zawrotów.
Muszę poczekać z realizacją aż upały zelżą, bo na samą myśl o uruchomieniu piekarnika dostaję zawrotów.
07-07-2012, 21:31
Purpurowa cebula