Kasztan
#1

   
Kasztan (Castanea Mill. )
– rodzaj roślin z rodziny bukowatych (Fagaceae Dumort.).
W Europie (w tym w Polsce) występuje jeden gatunek – kasztan jadalny (Castanea sativa),   na świecie 10–12 (Chiny, Japonia, Ameryka Północna).
Gatunkiem typowym jest Castanea sativa Mill.

Wykaz gatunków
Castanea crenata Siebold & Zucc. – kasztan japoński, kasztan karbowany
Castanea dentata (Marshall) Borkh. – kasztan amerykański, kasztan zębaty
Castanea ×fleetii A. Camus [= C. crenata × C. pumila]
Castanea henryi (Skan) Rehder & E. H. Wilson
Castanea mollissima Blume – kasztan chiński
Castanea ×neglecta Dode [= C. dentata × C. pumila] – kasztan zaniedbany
Castanea ozarkensis Ashe
Castanea pumila (L.) Mill. – kasztan niski
Castanea sativa Mill. – kasztan jadalny
Castanea seguinii Dode – kasztan Seguina
W potocznym języku polskim kasztan to określenie nasion i drzew kasztanowca
(Aesculus), należącego do rzędu mydleńcowatych.ale proszę nie mylić...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasztan
galeria zdjęć

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Kasztan amerykański, kasztan zębaty (Castanea dentata)
– gatunek drzewa z rodziny bukowatych występujący we wschodniej części Ameryki Północnej.
Duże drzewo dorastające do 35 m wysokości.
Korona nisko osadzona i silnie rozgałęziona. Liście podłużnie lancetowate, zaostrzone i piłkowane.
Owocem jest owłosiony orzech umiejscowiony na szczycie drzewa.
Drzewo chętnie sadzone dla smacznych orzechów, drewno używane jest na podkłady kolejowe, słupy, gonty.
Liczebność tego gatunku w północnoamerykańskich lasach została znacznie zredukowana w pierwszej połowie XX wieku w wyniku inwazji zawleczonego z Chin w końcu XIX wieku grzyba Cryphonectria parasitic
galeria zdjęć

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Castanea crenata Siebold & Zucc. – kasztan japoński, kasztan karbowany

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill.)
– gatunek roślin z rodziny bukowatych (Fagaceae Dumort.).
Kiedyś gatunek występujący tylko na południe od Alp, rozpowszechniony przez Rzymian w Europie Zachodniej.
Obecnie rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie.
W Polsce nie występuje dziko; nieliczne egzemplarze rosną w ogrodach botanicznych i parkach, głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku.

Drzewo wysokości do 35 m, o pniu pokrytym brunatną, głęboko spękaną korowiną.
Korona gęsta, kulista.
Młode pędy delikatnie omszone, później nagie, o wzroście sympodialnym.
Orzechy.
Okrywa owocowa zielona kupula, pokryta gęstymi, ostrymi kolcami, pękająca 3 - 4 klapami,
zawierająca 2 lub 3 nasiona.
Orzech pokryty jest cienką, brązową, błyszczącą skórką z wyraźnie zachowanymi na szczycie
zeschniętymi resztkami szyjek słupka.
Dojrzewają w październiku - listopadzie.
Zastosowanie
Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty.
Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa (węg. gesztenye püré, słow. gaštanové pyré),
świeża albo mrożona przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs.
W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasztan_jadalny

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

       
Castanea pumila
Castanea pumila , powszechnie znana jako chinchefina Allegheny , amerykańska chinquapina (z Powhatanu ) lub kasztan krasnoludka , jest gatunkiem kasztanów pochodzących z południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
The oldest recorded tree is found in Bushy Park. It is a Sweet Chestnut (Castanea sativa) planted c 1370. That that makes it 644 years old! Well done to all of you who took a guess.

Kasztana jadalnego (Castanea sativa, ang. Chestnut)
nie należy mylić z rosnącym u nas powszechnie kasztanowcem (Aesculus hippocastanus), zwanym popularnie właśnie kasztanem.
Kasztan jadalny to zupełnie inny gatunek drzewa (należącego do rodziny Bukowatych ? Fagaceae), rosnące­go na południu Europy ? we Włoszech, w Hiszpanii i na południu Francji.
Pochodzi z Małej Azji i z Kaukazu, a do Europy sprowadzili go jeszcze starożytni Grecy.
Stamtąd dostał się do innych krajów śródziemnomorskich i tam też jest obecnie sadzony w największych ilościach.

Kasztany jadalne, pojedyncze egzemplarze, spotyka się również w Pol­sce południowo-zachodniej, ale należy się liczyć z ich wymarzaniem, gdy trafi się zbyt surowa zima.
Ich owoce niekiedy dojrzewają (w naszym klimacie) podczas upalnego lata.
Są to jednak prymitywne, dzikie formy kasztana, dające owoce wprawdzie jadalne, ale małe i niesmaczne.

Drzewa kasztana jadalnego są bardzo okazałe, wysokie od 30 do 40 m i długowieczne.
Żyją przeciętnie 500 lat, a by­wają sławne okazy kasztanów, jak te rosnące na zboczach Etny i nazywane ?monarchami”, których wiek ocenia się na 1000 lat.
Liście kasztana jadalnego są pojedyncze, lanceto­wate i ząbkowane, zupełnie inne niż u naszego kasztanowca.
Kwiaty niepozorne, męskie i żeńskie, zebrane są w kłosowate kwiatostany.

Kwitnienie kasztana jadalnego przypada dopiero na li­piec, a owoce zaczynają dojrzewać już od września.
Są one dość duże (do 3 cm średnicy), jajowate, jednostronnie spłaszczone, opatrzone na szczycie dzióbkiem.

Z botanicznego punktu widzenia owoc kasztana jadal­nego jest prawdziwym orzechem (choć paradoksalnie okreś­lenia ?orzech”, potocznie, dla kasztana się nie używa i tylko w języku angielskim ma on w nazwie ?nut”, czyli ?orzech”).

Owoc kasztana tkwi w zielonej miseczce, podzielonej (pękniętej) na cztery klapy, pokrytej długimi i miękkimi kol­cami.
W takiej miseczce można znaleźć od jednego do czte­rech kasztanów.
Oczywiście im jest ich więcej, tym są drob­niejsze i mniej smaczne.

Kasztany jadalne zawierają do 62% skrobi, 17% cukru (sacharozy), 6% białka i 2% tłuszczu.
Wykryto w nich także kwas jabłkowy i cytrynowy, lecytynę, lipazę (enzym trawiący tłuszcze) oraz dość duże ilości witamin z grupy B oraz witaminę K (bardzo rzadko spotykaną w roślinach).

Rozróżniamy dwa typy odmian kasztanów jadalnych.
Pierwszy typ zwany jest po francusku ?marron”, czyli marony.
Są to najszlachetniejsze odmiany hodowlane, rozmnażane wyłącznie wegetatywnie, dające najsmaczniej­sze kasztany.
Ze względu na to, iż w kolczastej miseczce znajduje się zwykle tylko jeden, najwyżej dwa kasztany, są one wyjątkowo duże.

Marony można jeść na surowo, ale smaczniejsze są po upieczeniu lub ugotowaniu.
Można je piec w popiele (przy ognisku lub w specjalnych piecykach) albo na specjalnych ?dziurkowanych” patelniach trzymanych nad płomieniem.

Na ulicach wielkich miast zachodniej i południowej Eu­ropy czy Stanów Zjednoczonych spotyka się jesienią sprze­dawców gorących, pieczonych kasztanów.
Mają oni przenośne wózki piecyki na węgiel drzewny, jak z czasów Dickensa, a kasztany często mieszają ze sproszkowanym wilgotnym węglem drzewnym, w którym upieczone kasztany wolniej stygną.
Takie kasztany są prawdziwym przysmakiem dla przechodniów, zwłaszcza gdy spaceruje się późną jesienią czy zimą ulicami miast  torebka z gorącymi kasztanami ogrzewa nas i przenosi wyobraźnią w dawne, dobre czasy”.

Przed włożeniem kasztana do pieca należy przekłuć jego twardą łupinę lub naciąć ją nożem, ponieważ jeśli tego nie uczynimy, to kasztan pieczony w żarze eksploduje” z hukiem (przy okazji rozrzucając dookoła popiół i iskry).
Doświadczeni sprzedawcy pieczonych kasztanów zwykle przekłuwają wszystkie kasztany prócz jednego wskaźniko­wego”.
Jego ?eksplozja” wskazuje na fakt, że i pozostałe są dostatecznie upieczone.

Najlepszy smak mają gorące kasztany, które piecze się krótko na dużym ogniu do momentu ich ?wybuchu”, po czym wyciąga gorące.
Zwykle też wtedy parzą dłonie i stąd wzięło się porzekadło ? ?wyciągać kasztany z ognia cudzymi rękoma”.

Kasztany jadalne nie tylko się piecze, ale i gotuje, np. w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny lub na mleku (dla dzieci na śniadanie).
Nadziewa się też kasztanami pieczone kury, kaczki lub indyki (słynny świąteczny indyk pieczony z kasztanami na Dzień Dziękczynienia obchodzony w USA).

Drobniejsze kasztany jadalne miele się na mąkę, z której piecze się chleb, różnego rodzaju wypieki cukiernicze (ciastka, placki) albo smaży racuchy na oleju.
Można też mąkę kasztanową zużyć do sosów lub doprawiać nią zupy, np. słynną włoską polentę.
Ciasto z mąki kasztanowej silnie rośnie w czasie pieczenia, toteż chleb kasztanowy ma bardzo duże dziurki, prawie tak duże jak w serze szwajcarskim.

Kasztany jadalne są też przysmakiem dla zwierząt hodowlanych ? krów, koni, świń, kóz i kaczek.
Zwłaszcza świnie ?uwielbiają” kasztany i podobno skuszone tym przysmakiem pójdą wszędzie za ofiarodawcą.
Toteż hodowcy ułatwiają sobie czasami doprowadzanie tych zwierząt np. na targ, rzucając za siebie kasztany, a wtedy świnie posłusznie idą za nimi nawet wiele kilometrów, chwytając łapczywie rzucane kasztany.

Owoce kasztana jadalnego mogą też służyć do pędzenia alkoholu i sporządzania surogatów kawy; można z nich tłoczyć tłuszcz wykorzystany później w cukiernictwie (do wyrobu czekolad i czekoladek zwanych ?kasztanami”) lub w piekarnictwie.

Większą część kasztanów suszy się po zbiorze w celu łatwiejszego przechowania na zimę.
Suszenie odbywa się w specjalnych suszarniach, a niewielkie ilości na domowy użytek suszone są w długich, cienkich workach zawieszo­nych w przewodach kominowych.

Świeże owoce są bardzo trwałe.
Można je przechowywać przez 8-9 miesięcy, jeśli się je poukłada w chłodnej piwnicy cienkimi warstwami, przesypując wilgotnym piaskiem.
Na Korsyce często przechowuje się kasztany w dużych naczy­niach glinianych, zakopując je w ziemi.
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
W Polsce kasztany nie są popularne.
Jednak nie zawsze tak było.
Już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów.
Po niej również Maria Disslowa popularyzowała spożycie kasztanów.
W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i występowały wówczas częściej pod nazwą "marrony".
Z języka francuskiego marron to jedna z odmian kasztana jadalnego, która uważana jest za bardziej szlachetną od odmiany châtaigne.
Miałam okazję być kilka razy w „okresie kasztanowym” w krajach gdzie kasztany jadalne są często spotykane.
I to się nazywa raj Uśmiech
Listopadowe chłody, lub nawet grudniowe śniegi i papierowa torebka zrobiona z gazety wypełniona pięknymi, ogromnymi, gorącymi kasztanami jadalnymi.
I palce, które z jednej strony marzną, a z drugiej leciutko parzą się próbując dostać się do środka kasztana.

Owoce kasztana jadalnego oprócz unikalnego smaku, są również bardzo zdrowe.
Zawierają witaminy B, E i K, wapno, magnez, potas, fosfor, żelazo, lecytynę oraz mają właściwości antyrakowe, mąka kasztanowa nie zawiera zaś glutenu.
Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej - pieczone na żarze, w warunkach domowych w piekarniku lub gotowane w wodzie.
Należy jednak pamiętać, aby wcześniej naciąć skórkę owocu - w przeciwnym wypadku wybuchnie nam w piekarniku Uśmiech
Tutaj mała dygresja: niektórzy smakosze kasztanów zostawiają jeden nienacięty kasztan w piekarniku twierdząc, że kiedy wybuchnie wiadomo, że kasztany są już upieczone.
Kasztany nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta, pureé), jak i wytrawnych (zupy, różne farsze).

Owoc kasztana jadalnego chroni potrójna „warstwa obronna”.
Najpierw należy wydobyć go z zielonej skóry nastroszonej licznymi małymi igłami.
Nie możliwe jest zrobienie tego bez grubych rękawic Uśmiech Na szczęście kupując kasztany nie musimy już tego robić. Pozostają nam tylko dwie kolejne warstwy- brązowa, lśniąca łupina oraz schowana pod nią cienka, lekko owłosiona i szczelnie otulająca miąższ skórka.
Niestety cieszyć się nimi w formie nieprzetworzonej możemy góra 3 miesiące w roku – w listopadzie, grudniu i styczniu.
Najlepsze są najświeższe, im dłużej leżą tym szybciej mogą się zepsuć.
A przechowywane w nieodpowiednich warunkach psują się baaaardzo łatwo (gniją, pleśnieją lub wysuszają się na kamień). I właśnie takie nadpsute okazy często ludzie kupują nie wiedząc o tym i niestety zrażają się do kasztanów.
We Francji, Austrii lub na Węgrzech kasztany możemy dostać pakowane próżniowo, mrożone, w słodkim syropie, w formie niesłodkiego pureé lub dosładzanego kremu kaszatnowego.
Dostępna jest również mąka kasztanowa.
We Francji dodatkowo w okresie przedświątecznym jako marrons glacés - czyli kasztany kandyzowane (rety jaki to jest dobre!!!).

Jakie kasztany kupować?
W Polsce niestety trudno dostać dobre kasztany jadalne. Jeśli znajdziemy je w sklepie należy dokładnie się im przyglądnąć przed zakupem.
Należy wybierać owoce o świecącej, niepopękanej i gładkiej łupinie.
Najlepiej każdy egzemplarz wziąć do ręki i placami lekko nacisnąć. Jeśli wyczujemy pustą przestrzeń pod łupiną, to zazwyczaj będziemy mieć do czynienia z już psującym się kasztanem.
Taki owoc po obraniu może mieć widoczną pleśń lub być przebarwiony - taki miąższ pachnie gorzko, zgnilizną i jest niedobry w smaku.
Świeży kasztan jadalny po upieczeniu i obraniu jest jednolity kolorystycznie (w kolorze bardzo jasno brązowo-żółto-beżowymUśmiech i ma lekko słodkawy zapach z wyczuwalną nutą wanilii.
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: