Liczba postów: 5.230
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
08-09-2019, 14:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2019, 14:30 przez
Iwona Agata.)
Witaj, bardzo ciekawe zdjęcia, aż zajrzałam w karty..
1. Aura tego miejsca- Diabeł(-)
Jest to miejsce gdzie robiono coś w szarej strefie , mogło słuzyc do czegoś nielegalnego lub wykorzystywano tu ludzi. Kierował nim ktoś , ko mógł mieć powiązania ze światem przestępczym lub niewolił kogoś ...możliwe tez , że była to czyjaś kryjówka. Pod płaszczykiem legalności działy się tam nielegalne rzeczy
2. Co w tym miejscu byo 100 lat temu?- Cesarzowa(-) 10 Monet(-)
Była tam jakaś działalność gospodarcza, szkoła lub majątek znanej rodziny...
3. Co tam robiono?- Paź Mieczy
To karta inteligencji, intelektualistów, nauki...Prowdzono tam ożywione dyskusje, gdzie spierano się, argumentowano swoje racje... W powiązaniu z tym Diabłem kojarzy mi się to z narzucaniem czegoś, praniem mózgów
Reasumując to mogła byż szkoła, drukarnia, miejsce kultu religijnego (klasztor?), zakład produkcyjny- taki, gdzie jest problem z odejściem od stanowiska pracy , (zakład krawiecki?)
Liczba postów: 577
Liczba wątków: 30
Reputacja:
2.592
Znak Zodiaku: Ryby ♓
11-09-2019, 20:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2019, 20:10 przez
tarot55557.)
Witaj.
Jakie to miejsce. Pokazały mi się same duże arkany.
Pustelnik p.o+ kapłan V + Świat p.o - obstawiam kościół, uniwerek (szkoła) lub biblioteka, muzeum mało prawdopodobne , ale mam kartę świat więc niech i to będzie, może jakieś spotkania polityczne. Ale patrząc ogólnie na to sklepienie to kościelne klimaty mi się kojarzą...i jeszcze ten kapłan ;D pozdrawiam.
Liczba postów: 5.230
Liczba wątków: 225
Reputacja:
3.054
15-09-2019, 10:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2019, 11:08 przez
Iwona Agata.)
O bardzo ciekawy warsztat a Diabeł(-) jako aura tego miejsca wskazywałoby na rozrywkę, no i ta moja Cesarzowa plus 10 Monet jako kawiarnia...
Bardzo dziękuję , znowu się czegoś nauczyłam...
Zaraz wymyślę warsztat...
LeCaro, widzę, że zaciekawiło Cie to miejsce i zgłębiasz temat :--)
W filmiku grozą wieje tylko od podkładu melodycznego, samo miejsce jest bardzo splądrowane i nie ma tam nic strasznego. Niebezpieczeństwem może być tylko drugi człowiek, który cie może napaść, zabrać telefon lub aparat.
Wracając do warsztatu, 100 lat temu restauracja była już po przeniesieniu, stare zdjęcia pokazują dokładnie budynek z dzisiejszego stanu.
Natomiast mało jest adnotacji co się tam mieściło po II wojnie światowej.
Całkiem niedawno, kilka lat temu powstał Skansen Archeologiczny - Grodzisko w Sopocie. Prezentowane tam są zrekonstruowane zabudowania grodu: chaty, brama i częściowo – palisada. Wszystkie powyższe elementy zabudowy zrekonstruowano dokładnie w miejscach odkrycia ich reliktów, czyli pozostałości po autentycznych elementach zabudowy istniejących w przeszłości. Znajduje się on również w Północnych Łazienkach Sopotu.