17-11-2023, 21:28
https://spiceportal.ru/wp-content/upload...t20.16.jpg
Chmeli-suneli
gruz. ხმელი-სუნელი
Aromatyczna, lecz nieostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji.
W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: Bazylia, Ostra Papryka, Pietruszka, Seler, Koper, Kolendra, Liść Laurowy, Cząber, Mięta, Majeranek, Kozieradka, Hyzop oraz Krokosz Barwierski lub Szafran.
W skład wersji uproszczonej wchodzą tylko: Bazylia, Ostra Papryka, Koper, Kolendra, Majeranek i Szafran.
Stosowana jest w gruzińskich potrawach, jak charczo, sos orzechowy do drobiu saciwi, a także do sporządzenia adżiki.
Zioła miesza się w równych częściach, z wyjątkiem Ostrej Papryki (1–2% gotowej mieszanki) i Szafranu (do 0,1%).
Gotowa mieszanka powinna mieć zielonkawy odcień i nadaje się do spożycia w ciągu 2 lat.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chmeli-suneli
https://spiceportal.ru/spetsii-i-pryanos...i-suneli#i
Chmeli-suneli
gruz. ხმელი-სუნელი
Aromatyczna, lecz nieostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji.
W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: Bazylia, Ostra Papryka, Pietruszka, Seler, Koper, Kolendra, Liść Laurowy, Cząber, Mięta, Majeranek, Kozieradka, Hyzop oraz Krokosz Barwierski lub Szafran.
W skład wersji uproszczonej wchodzą tylko: Bazylia, Ostra Papryka, Koper, Kolendra, Majeranek i Szafran.
Stosowana jest w gruzińskich potrawach, jak charczo, sos orzechowy do drobiu saciwi, a także do sporządzenia adżiki.
Zioła miesza się w równych częściach, z wyjątkiem Ostrej Papryki (1–2% gotowej mieszanki) i Szafranu (do 0,1%).
Gotowa mieszanka powinna mieć zielonkawy odcień i nadaje się do spożycia w ciągu 2 lat.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chmeli-suneli
https://spiceportal.ru/spetsii-i-pryanos...i-suneli#i