Papryka-Capsicum Chinense
#1

   
   
   
   
   
Capsicum Chinense
Jeden z gatunków Papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku.
Jak inne gatunki Papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia).
Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny 
Wbrew nazwie Habanero (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie.
Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).

Roślina przyprawowa.
Habanero należy do najostrzejszych papryk.
Smak jest owocowo-tropikalny, przypomina morele lub brzoskwinie. 
W Brazylii i Peru Habanero jest elementem tradycyjnej kuchni.

Sztuka kulinarna.
Owoce nadają się na przyprawę do wszystkich potraw, w których można je rozcieńczyć-a więc do sosów, zup, półpłynnych potraw jak gulasz, chilli con carne lub bigos, do potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast.
W tym celu należy je najpierw drobno posiekać, w miarę możliwości unikając kontaktu ze skórą (używać rękawiczek ochronnych lub przytrzymać Paprykę widelcem).
Następnie, ze względu na dobrą rozpuszczalność kapsaicyny w tłuszczach i alkoholu, dobrze jest wrzucić je na ok. godzinę (lub dłużej) do ciepłego oleju lub wódki, rumu itp., a potem połączyć wszystko z potrawą.
Jeżeli nie mamy doświadczenia z Papryką Habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy – wtedy nie należy już dodawać innych ostrych przypraw.

Roślina ozdobna.
Niektóre odmiany o jaskrawoczerwonych owocach bywają u nas uprawiane jako ozdobne rośliny doniczkowe.
źródło

Gatunek tworzy półmetrowe krzewy. 
Capsicum Chinense ma pomarszczone liście, jajowaty kształt i jasnozielony kolor. 
Kwiaty drobne, zebrane w pęczki lub pojedynczo, mają zielonkawy kolor. 
Za najgorętsze ze wszystkich rodzajów Papryki uważa się owoce o różnych kolorach i kształtach. 
Pomimo nazwy gatunku, jego ojczyzną jest także kontynent południowoamerykański.
https://flowertimes.ru/meksikanskij-struchkovyj-perec/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

https://iplants.ru/images/capsicum2.jpg
https://iplants.ru/images/capsicum5.jpg
https://iplants.ru/images/capsicum6.jpg
Capsicum Chinense
Pieprz Habanero
Pieprz pochodzi z Ameryki Środkowej (Chile), z wysp karaibskich. 
Rośliny są krzaczaste, zwykle o sztywnych, wzniesionych łodygach i dużych, cienkich i pomarszczonych zielonych liściach. 
Kwiaty są zwykle małe i białe, z pięcioma płatkami po 2-6 kwiatów na węźle. 
Wielkość i kształt Papryki są bardzo zróżnicowane – od małych i okrągłych strąków po wydłużone strąki, czasem w kształcie latarni. 
Capsicum Chinense to najostrzejsza Papryka, uprawiana w doniczce ma bardzo dekoracyjny wygląd. 
Trzeba jednak wiedzieć, że rośliny te charakteryzują się stosunkowo powolnym wzrostem przy dłuższym okresie wegetacyjnym w porównaniu do wielu innych gatunków. 
Ponadto nasiona Capsicum Chinense kiełkują dłużej, a owoce dojrzewają dłużej, szczególnie w klimacie umiarkowanym. 
Całkowity czas od siewu do zbioru wynosi około 80 do 120 dni. 
https://iplants.ru/capsicum.htm

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Chinense Habanero Group
Habanero, popularne ze względu na swój tropikalny, cytrusowy smak, jest tak gorące, że kucharze powinni nosić rękawiczki podczas jego obsługi. 
Ta mała Peruwiańska Papryka ma 8500 lat; dziś stosuje się go w sosach, proszkach i nacieraniach dzięki nutce aromatu dymu zmieszanej z nutami cytrusowymi. 
Dostępna w kolorze czerwonym, pomarańczowym, ciemnobrązowym i prawie czarnym, pieprz osiąga zaledwie 1 do 3 cali długości i ma gładką skórkę w kształcie strąka.
Rośliny wymagają głębokiego, ale rzadkiego podlewania oraz osłony rzędów , aby chronić je przed nadmiernym nasłonecznieniem, które wysusza i pęka owoce.Im ostrzejsza papryka, tym dłuższy sezon wegetacyjny. 
Są gotowe do zbioru w ciągu 90 dni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x434.jpg
Capsicum Chinense Scotch Bonnet
Nie daj się zwieść nazwie; ta Karaibska Papryka jest spokrewniona z Habanero i jedną z najostrzejszych w okolicy. 
Jego nazwa wywodzi się od podobieństwa do szkockiej Scottish Tam o’Shanter – czyli latarni. 
Inne nazwy to Bahama Mama i Jamaican Hot. 
Papryka o długości zaledwie cala lub dwóch, w kolorze jasnożółtym, pomarańczowym lub czerwonym, ma słodki, owocowy smak z nutami jabłka, wiśni i pomidora. 
Używa się go do dań wyspiarskich, takich jak kurczak 
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

https://empire-s3-production.bobvila.com...50x433.jpg
Capsicum Chinense Bhut Jolokia
Znana również jako Bhut Jolokia, Ghost pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest jedną z najostrzejszych jadalnych Papryczek na świecie. 
W latach 2007–2011 Guinness uznawał tę paprykę za najostrzejszą paprykę świata. 
Właściwie to małe Chili, zwykle jest czerwone lub pomarańczowe i ma około 2½ do 3½ cala długości. 
Jego skórka może być wyboista lub gładka i jest cieńsza niż w przypadku innych papryczek Chili. 
Połowa jego ciepła znajduje się w miąższu owocu. 
Lekko dymny smak Papryki Ghost sprawia, że jest to ulubiony składnik Chutney i Curry.
Rośliny preferują temperatury 70 stopni Fahrenheita lub wyższe, pełne słońce i dobrze przepuszczalną glebę. 
Mają długi okres wegetacyjny wynoszący 110 dni i najlepiej rosną w cieplejszych strefach lub przy pomocy szklarni.
https://www.bobvila.com/articles/types-of-peppers/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości