Papryka-Capsicum Chili
#1

Capsicum Chili, Chilli
Papryczka Ostra – ogólna nazwa, jaką określa się owoce niektórych odmian, kultywarów i mieszańców papryki (Capsicum) o bardzo ostrym smaku
Świeże lub suszone owoce niektórych odmian podkrzewu tropikalnego Capsicum Annuum (syn. Capsicum Frutescens ); przyprawa o ostrym smaku .

Historia
Ojczyzną tej rośliny jest tropikalna Ameryka . 
Jak wynika ze znalezisk w pochówkach peruwiańskich, uprawiano ją tu na długo przed przybyciem Europejczyków do Ameryki. 
Hiszpanie i Portugalczycy, którzy podczas swoich podróży odkryli dla Europejczyków te przyprawy, nazwali ją „indyjską”. 
Obecnie Paprykę Ostrą uprawia się w większości krajów położonych w tropikach, ale przede wszystkim w Indiach i Tajlandii 

Zastosowanie wśród Azteków
Aztecką boginią tej rośliny była Caucholotl, czyli Chantico 
W swojej pracy „ Ogólna historia spraw Nowej Hiszpanii ” (1547-1577) Bernardino de Sahagún , opierając się na azteckich informacjach o właściwościach roślin, podał różne informacje na temat czerwonej papryczki chili . 
Jedli to na śniadanie, lunch i kolację.

Właściwości i zastosowania
Czerwona papryka ma mocno korzenny aromat i smak, od pikantnego do ostrego, a nawet bardzo ostrego (ze względu na zawartość związku fenolowego kapsaicyny, którego nie ma w słodkiej papryce 
Kapsaicyna znajduje się w nasionach, żyłach i skórce owoców.
Czerwona Papryka zawiera duże ilości witamin C i A. 
Papryka zielona (niedojrzała Papryka Czerwona) zawiera znacznie mniej tych witamin. 
Ponadto Papryka jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B6
Czerwona Papryka jest również bogata w Potas, Magnez i Żelazo
Oprócz kapsaicyny w owocach znaleziono 1,5% olejków eterycznych i olejów tłuszczowych

Środki ostrożności
Niektóre odmiany Ostrej Czerwonej Papryki są tak ostre, że samo ich dotknięcie powoduje podrażnienie skóry. 
Przygotowując je, zaleca się używanie gumowych rękawiczek i nie dotykanie okolic oczu. 
Następnie należy dokładnie umyć ręce i naczynia.
Jeżeli skóra ulegnie podrażnieniu od soku z Papryczki Chili, należy przemyć zanieczyszczone miejsce pod zimną wodą i nasmarować olejem roślinnym.
Jeśli przypadkowo posmakujesz zbyt ostrej Papryczki Chili, nie popij jej wodą – to nie pomoże. 
Aby ugasić uczucie pieczenia, należy napić się mleka, zjeść kilka łyżek jogurtu lub „wyciąć” ostrość czymś kwaśnym ( cytryna , limonka itp.).

Metody gotowania
Papryka czerwona jest bardzo często stosowana w zestawach przypraw, w połączeniu z Czosnkiem, Kolendrą, Bazylią, Cząberem, itp.
Na smak przyprawy ma wpływ sposób przetwarzania: Papryczki Chili stosuje się zarówno świeże, jak i suszone.
Paprykę stosuje się także w postaci świeżej, w strąkach (głównie do dań warzywnych i marynat) lub suszonej (zarówno w strąkach, jak i mielonej). 
Pieprz mielony dodaje się do sosów, dressingów sałatkowych, kefirów, zsiadłego mleka, matsoni, posypuje różne potrawy, dodaje się do bulionów, gulaszy i marynat . 
Całe papryki dodaje się do barszczu i zup (w trakcie gotowania, a nie w gotowym naczyniu).

Używanie świeżych Chilli
Nasiona i żyłki są najostrzejszą częścią Papryki, dlatego jeśli zachodzi potrzeba zmniejszenia pikantności potrawy, należy je usunąć.
Jeśli skórka Papryki jest zbyt gruba, zaleca się ją również usunąć. 
Małe owoce smażymy na rozgrzanej patelni, przewracając je, aż ściemnieją i zmiękną.
Paprykę można również przypalić na palniku gazowym lub upiec na dużym ogniu w piekarniku. 
Gdy Papryka stanie się czarna, włóż ją do plastikowej torby lub miski przykrytej folią spożywczą i pozostaw na 15 minut. Następnie skórka łatwo schodzi i można ją łatwo usunąć ręcznie.

Zamrażanie Papryczek Chili
Pieczoną papryczkę chili można zamrozić. 
W tym przypadku nie jest konieczne usuwanie skórki – sama zejdzie podczas rozmrażania.
Aby zamrozić świeże Papryczki Chili, włóż je do wrzącej wody na 3 minuty, odcedź na durszlaku, ostudź i włóż do plastikowej torby do zamrażarki.

Suszone papryczki chili
Po wysuszeniu strąki zyskują bogatsze odcienie, od ciemnego do pomarańczowo-czerwonego. 
Paprykę suszy się zwykle na słońcu, co powoduje wysychanie owoców; następnie są uwalniane z kubka i ziemi. 
W ten sposób otrzymuje się na przykład Pieprz Cayenne , którego nazwa wzięła się od miasta Cayenne , centrum administracyjnego Gujany Francuskiej (posiadania Francji w Ameryce Południowej )
Czerwona Papryka (Cayenne) jest podawana kanarkom z czynnikiem czerwonym w celu poprawy wybarwienia.
Możesz także powiesić strąki pieprzu w suchym miejscu i przechowywać je w stanie suchym przez całą zimę.

Duże suszone Papryczki Chili są często używane w kuchni meksykańskiej  i wykorzystywane do produkcji słynnych sosów. 
Wcześniej suszone owoce smaży się dla zaostrzenia smaku i moczy w wodzie, a następnie z naparu przygotowuje się pastę przypominającą puree.
Przed smażeniem i namoczeniem należy z suszonej Papryki usunąć nasiona i jasne żyłki. 
Smaż papryczki chili tylko lekko (1-2 minuty na rozgrzanej patelni lub 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 250°C), w przeciwnym razie staną się gorzkie. 
Następnie można je natychmiast zmielić na sos lub wysłać do namoczenia.

Suche Papryczki Chili moczy się w ten sposób: dzieli się je na kawałki, usuwa się nasiona i żyłki i zalewa wrzącą wodą przez 15 minut (duże Papryczki czasami wymagają dłuższego moczenia). 
Następnie zmiękczoną Paprykę przesiewamy przez sito.
W przypadku niektórych przepisów można po prostu zmielić suszone Chilli w młynku elektrycznym lub młynku do kawy.

Rośnie
Paprykę Czerwoną można również uprawiać w domu w doniczkach. 
Warunkiem koniecznym jest regularne podlewanie z okresowym nawożeniem mieszanką kwiatową.

Odmiany
Do Papryk Chili zalicza się m.i
*Aji-owoce niektórych kultywarów Capsicum Baccatum
*Cayenne – świeże owoce często sprzedawane są jako „Papryczki Chilli”, suszone jako pieprz Cayenne. 
Jest kultywarem Capsicum Annuum
*Naga Jolokia-kultywar Capsicum Chinense
*Jalapeño-używana jako świeża i konserwowana, kultywar papryki Rocznej,
*Malagueta-pochodzi od Papryki Rocznej,
*Piri-piri-kultywar Papryki Rocznej,
*Rocoto-grupa kultywarów pochodzących od Capsicum Pubescens,
*Scotch Bonnet-kultywar Papryki Habanero,
*Tabasco-kultywar Papryki Rocznej, znany jest głównie jako składnik sosu Tabasco,
*Trinidad Scorpion Butch T-kultywar Papryki Habanero

Właściwości
Za ostry smak Papryki Chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe 
Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. Pieprz czy Gorczyca. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu Papryki Chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. 
Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. 
Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. 
Gdy dostanie się do nosa powoduje kichanie, w krtani kaszel
W 1912 roku została skonstruowana skala ostrości pikantnych potraw, stosowana głównie do Papryk.
Skala ta nosi nazwę skali Scoville’a, mierzy ona koncentrację kapsaicyny w potrawie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_chili
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%...0%B5%D1%86
https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Chili_peppers
Category:Chili peppers

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

https://dobrytarot.pl/attachment.php?aid=13169
Historia Chili  
Papryka,  a właściwie jej najostrzejsza odmiana, pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki, skąd rozpoczęła się jej wędrówka po całym świecie.
W najbliższym sąsiedztwie-w Meksyku, zrobiła wprost oszałamiającą karierę - stając się symbolem kuchni meksykańskiej.
Aztecka Chili jest tam nieodzowna jako dodatek do niemalże wszystkich potraw.
Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, iż spożywanie jej w dużych ilościach wzmaga potencję seksualną i daje jednocześnie złowrogą moc rzucania czarów na innych ludzi.
Niektórzy Indianie meksykańscy do dziś czczą bogów Chili, opiekujących się uprawą ostrej Papryki.

W jaki sposób Chili trafiła do Europy?
Otóż odkrył ją razem z nowym lądem Krzysztof Kolumb, który w 1492 roku  przybył na brzeg karaibskiej wyspy Hispaniola (obecnie Haiti), docierając tym samym na kontynent amerykański.
Kolumb odbył cztery wyprawy na Zachód, ciągle szukając legendarnych bogactw Wschodu-zamiast nich przywiózł tytoń, fasolę, wiele gatunków owoców oraz właśnie paprykę chili.  
W swoich pamiętnikach uczestnicy wypraw Kolumba tak pisali o Chili:
"...na wyspie Hispanioli roślina zwana przez Indian "axi" jest ostrzejsza niż pieprz i często stosowana przez tubylców (...) rosną tu krzewy podobne do krzewów róży, których owoce długości kawałków kory cynamonu są pełne drobnych nasion tak ostrych jak pieprz, mieszkańcy Karaibów jedzą te owoce tak jak my jemy jabłka".
Od tego czasu Chili przypływała do Europy wraz ze złotem przywożonym przez konkwistadorów, a jej odkrycie stało się dla Hiszpanów świetnym interesem.

Europejską stolicą Papryki są z pewnością Węgry.
Tu jednak papryka trafiła inną drogą - wschodnią, wraz z najazdami Turków.
Co bardziej dociekliwi w jej pochodzeniu mogliby się dopatrzyć szatańskich powiązań - jej rozpowszechnianiu towarzyszyły akty przemocy, a nawet morderstwa.
Sami Węgrzy podkreślają jej duże znaczenie i twierdzą nawet, że tylko dzięki Papryce zachowali swój temperament.
Być może to właśnie jej zawdzięczają oni rytmy ognistego czardasza.

Rzecz ciekawa, wysuszona i sproszkowana Papryka była przez wieki przyprawą ubogich,  których nie stać było na drogi pieprz przywożony z Indii.
Dlatego też w starych księgach kucharskich próżno szukać potraw z Papryką.
Z czasem Papryka wspinała się po przyprawowej drabinie społecznej coraz wyżej i wyżej, aż stała się narodową przyprawą Węgrów i przedmiotem zainteresowania Królewskiej Akademii Nauk w Sztokholmie.

W kuchni Chili nie ma sobie równych, dopiero w dalekim tle wyłania się Pieprz, ustępujący jej siłą ostrości.
Chili spożywana jest w postaci surowej, suszonej, mrożonej, marynowanej oraz jako składnik sosów.
Gulasz czy paprykarz to dla Chili "potrawy klasyczne".
Daniom z fasoli, soczewicy, drobiu nadaje właściwego charakteru, inaczej z nią smakuje także zupa z dodatkiem mięsa.
Można zaryzykować stwierdzenie, że nie byłoby kuchni meksykańskiej bez Chili.

Groźna z natury - piękna na zewnątrz.
Papryka Chili może nie tylko cieszyć nasze podniebienia, ale i nasze oczy.
Jest wspaniałą rośliną dekoracyjną, która w okresie Bożego Narodzenia, oprócz Gwiazdy Betlejemskiej i choinek cieszy się dużym powodzeniem.
Żółte, zielone i czerwone owoce obficie oblepiające małe zielone krzewy w doniczce wyglądają radośnie i elegancko - już w XVII w. w Hiszpanii i we Włoszech Papryka była sadzona w doniczkach i stawiana w oknach domów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_chili
http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/51/42/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

https://peppergeek.com/wp-content/upload...0.jpg.webp
Capsicum Baccatum. Od lewej do prawej: Aji Fantasy, Sugar Rush Stripey, Aji Ananas, Aji Ahuachapan.
Papryczki Ají
Słowo Ají można przetłumaczyć z hiszpańskiego na angielski jako „Papryczka Chili”. 
Dlatego wiele odmian Capsicum Baccatum poprzedzonych jest słowem Ají (np. ají amarillo)
Jednak Ají nie odnosi się wyłącznie do odmian papryki Capsicum. Baccatum 
Istnieje wiele odmian Chili Capsicum Chinense , które używają tego słowa, w tym Ají Charapita i Ají Dulce, żeby wymienić tylko kilka.
https://peppergeek.com/aji-fantasy-peppers/
https://peppergeek.com/capsicum-baccatum/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

https://c2n.me/3ZKyn2Q.jpg
https://c2n.me/3ZKyvn8.jpg
https://c2n.me/3ZKyKFI.jpg
https://c2n.me/3ZKyDYh.jpg
Capsicum Annuum-Long thin Cayenne
Najsłynniejsza Ostra Papryczka Chili, często używana do aromatyzowania egzotycznych dań mięsnych i sosów. 
Szybko rosnąca i wydajna, osiągająca wysokość 60-80 cm. 
Wytwarza cienkie, długie, błyszczące, lekko zakrzywione owoce o długości 12-20 cm, o bardzo ostrym smaku. 
Dojrzewa do jasnoczerwonego koloru.
Owoce wykorzystywane są do konserw, mrożenia i spożycia w postaci świeżej i suszonej.
Uprawiane przez sadzonki. 
Nasiona kiełkują w ciągu 10-14 dni.
https://cvetnik.net/shop/427/desc/perec-...nne-15-sht

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

https://www.tomatofifou.com/static/uploa...2022-3.jpg
Piri-Piri – odmiana uprawowa Papryki Rocznej Capsicum Annuum
Angielska nazwa odmiany to African Birds Eye Chili. 
Używane są nazwy Piri-Piri, Pili-Pili, Peri-Peri lub Peli-Peli. 
Różnice w pisowni wywodzą się z różnic językowych (Piri-Piri pochodzi z języka portugalskiego). 
Jest uprawiana w Ghanie, Malawi, Mozambiku, Nigerii, Zimbabwe, Republice Południowej Afryki, Ugandzie. 
Jest zaliczana do tzw. Papryk Chili

Rośliny tej odmiany są zazwyczaj silnie rozkrzewione i osiągają do 45-120 centymetrów wysokości.
Liście mają 4-7 cm długości i 1,3-1,5 cm szerokości. 
Owoce mierzą do 2,5 centymetrów. 
Kolor niedojrzałej jagody jest zielony, dojrzałej-czerwony lub fioletowy. 
Niektóre formy Piri-Piri posiadają wysoką ostrość w skali Scoville'a (175 000 jednostek)

Zastosowanie 
Kulinaria:
W kuchni afrykańskiej Piri-Piri jest często używane do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb.
Piri-Piri jest szeroko stosowane w wielu daniach kuchni portugalskiej

Sos Piri: 
Jest to ostry zachodnioafrykański sos, przyrządzany z suszonych i namoczonych Papryk Piri-Piri. 
Jest ważną przyprawą do zachodnioafrykańskich zup i gulaszy. 
Chociaż pochodzenie tego sosu jest prawdopodobnie portugalskie, teraz uważany jest za klasyczną przyprawę zachodnioafrykańską i esencjonalny dodatek do posiłków w wielu gospodarstwach domowych. 
W Portugalii określenie Sos Piri stosowane jest do wielu pikantnych sosów, zawierających Piri-Piri
źródło
https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...ri_Piri%27

Piri-piri (Peri-peri) , od 50 000 do 175 000 Shs. 
Strąki tej Papryki zwykle zwężają się do tępego końca i mają do 8-10 centymetrów długości. 
Kolor niedojrzałych strąków jest zielony, dojrzałe są jaskrawoczerwone lub fioletowe. 
Niektóre odmiany Piri-Piri-Ptasie Oko-mają wskaźnik cieplny do 175 000 jednostek Scoville'a. 
Dlaczego nazywany jest także afrykańskim diabłem? 
Ostry sos o tej samej nazwie produkowany jest z tych Papryczek Chili w Portugalii i jej byłych koloniach południowoafrykańskich, takich jak Mozambik i Angola. 
Przepisy różnią się w zależności od przeznaczenia (do gotowania lub jako przyprawa do gotowego dania), ale podstawowymi składnikami są sama Papryczka Chili i Czosnek na bazie oleistej lub kwaśnej.
https://www.gastronom.ru/product/perec-chili-1480

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

Papryczka Chili, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, nadaje znanym potrawom jasną meksykańską lub azjatycką nutę. 
W ciągu zaledwie 100 lat roślina ta rozprzestrzeniła się niemal na całym świecie i podbiła serca i kubki smakowe milionów ludzi: 
Ostra Papryka jest dobra zarówno na świeżo, jak i jako przyprawa w proszku, w połączeniu z mięsem, warzywami, a nawet czekoladą.

Papryczki Chili to świeże lub suszone owoce niektórych odmian tropikalnego podkrzewu Capsicum Annuum. 
Papryczki Chili należą do rodziny Solanaceae, co oznacza, że jej najbliższymi krewnymi są ziemniaki i pomidory. 
Jednak w przeciwieństwie do nich Papryka nauczyła się chronić swoje owoce, gromadząc alkaloid kapsaicynę w atrakcyjnym czerwonym miąższu . 
To właśnie sprawia, że Papryka jest tak ostra, zapewniając „ogień w ustach”. 
Ale Chili nie ma takiego wpływu na wszystkie zwierzęta.

Mądra natura zadbała o to, aby odstraszyć ssaki (w tym ludzi), które chciały zajadać się owocami z krzaka, gdyż po dostaniu się nasion do przewodu pokarmowego nie nadają się już do rozmnażania. 
A przewód pokarmowy ptaków jest bezpieczny dla Papryczek Chili, nie posiadają one receptorów rozpoznających ostry smak, dlatego ptaki chętnie zajadają się Papryczkami i rozsiewają roślinę po całym świecie.

W ten sposób Papryczki Chili dotarły do Ameryki Południowej i ujścia Amazonki. 
Nawiasem mówiąc, w dolinie tej rzeki nadal znajduje się miejsce zwane „strefą nuklearną” ze względu na ogromną liczbę rodzajów czerwonej ostrej Papryki. 
Nawiasem mówiąc, ten owoc otrzymał swoją nazwę nie na cześć kraju, ale na cześć koloru Papryki - na wolności były one tylko ognistoczerwone.

Kiedy roślina zaczęła być specjalnie uprawiana, pojawiły się nowe odmiany z Papryką pomarańczową, żółtą i różowawą. 
W dzisiejszych czasach Papryczka Chili jest tak rozpowszechniona na całym świecie, że nie wymaga opisu. 
Wszystkie to małe krzewy z rozłożystymi liśćmi. 
Zwykle takie rośliny nie są zbyt wysokie - do 60 centymetrów.

Paprykę wykorzystuje się w kuchni zarówno świeżą, jak i suszoną. 
Robi się z nich pasty i proszki, a także dodaje się je do sosów i dań głównych dla dodania pikanterii. 
Ale w wielu krajach, w tym w Rosji, płonące owoce przez długi czas wykorzystywano wyłącznie do celów leczniczych.
Obecnie głównymi producentami papryczek chili są Chiny, Meksyk, Indonezja, Turcja i Hiszpania.

Trochę historii. 
Ludzie „smakowali” Papryczki Chili, która jest jasna, aromatyczna i apetyczna wiele wieków temu, 300 lat przed naszą erą. 
Archeologom powiedziały o tym pozostałości ceramicznych garnków i innych przyborów znalezionych na terenie współczesnego Meksyku. Produkty te zachowały cząsteczki Pieprzu nawet dwa i pół tysiąca lat później. 
To prawda, że w kuchni nie używano ostrej papryki: dodawano ją do mikstur i mikstur rytualnych.
Dopiero w XIX wieku papryczki Chili „posmakowano” i zaczęto je uprawiać: okazało się to dość łatwe, dlatego roślina szybko rozprzestrzeniła się i zyskała ogromną popularność.
Obecnie głównymi producentami papryczek chili są Chiny, Meksyk, Indonezja, Turcja i Hiszpania.
https://www.gastronom.ru/product/perec-chili-1480

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: