Ryżowa zapiekanka gyros
Zapiekanka z kurczakiem
Ryżowa zapiekanka gyros to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Jest bardzo wyrazista w smaku, a do tego sycąca.
Palce lizać!
Do jej przygotowania będziecie potrzebować ugotowanego osobno ryżu (wystarczy Wam użyć 3 saszetki ryżu białego po 100 g każda), a także pokrojonej papryki, ogórków konserwowych, a także mozzarellę.
Opcjonalnie warto dodać jeszcze kukurydzę z puszki czy oliwki.
Świetnym pomysłem jest także przygotowanie do niej domowego sosu czosnkowego, dzięki czemu będzie bardziej wyrazista w smaku, a co więcej nie będzie zbyt sucha i rozpadająca podczas nakładania na talerze.
Moim zdaniem ryżowa zapiekanka gyros jest warta wypróbowania!
To jedna z najsmaczniejszych zapiekanek jakie tylko mogą być!
Przepis na: Ryżowa zapiekanka gyros
Składniki:
3 saszetki ryżu białego
500 g filetu z kurczaka
przyprawa gyros
opcjonalnie 1/2 puszki kukurydzy
3-4 ogórki konserwowe
1 duża papryka czerwona
zioła prowansalskie
3 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
10 dag sera Mozzarella
Trzy saszetki ryżu białego gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.
Następnie dwie lekko przestygnięte saszetki ryżu wykładamy do naczynia żaroodpornego (możecie je najpierw lekko natłuścić za pomocą oleju i pędzelka kuchennego).
Użyłam naczynia o wymiarach 20×30 cm.
Wierzch wyrównujemy i staramy się nieco ubić ryż, żeby później zapiekanka się ładnie kroiła, a ryż nie rozsypywał zbytnio.
Na warstwę ryżu nakładamy posiekaną drobno 1 dużą paprykę czerwoną, a także 3-4 ogórki konserwowe.
Jeżeli lubisz to dodaj także kukurydzę konserwową (ok. 1/2 puszki).
Ok 500 g piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę.
Smażymy na patelni z małą ilością oleju i posypujemy przyprawą gyros (najlepiej do tego użyć patelni do grillowania).
Lekko przestudzonego kurczaka przekładamy na warzywa.
Sos robimy następująco: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z 3 łyżkami jogurtu, łyżką majonezu, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowany sos przelewamy równomiernie na piersi z kurczaka.
Mozzarellę (ok. 100-150 g) ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Ok. 50 g posypujemy na sos czosnkowy, a następnie posypujemy pozostałym ryżem i lekko dociskamy za pomocą łyżki.
Na wierzch nakładamy pozostałą startą mozzarellę.
Posypujemy np. szczyptą ziół prowansalskich.
Zapiekamy przez około 15 minut w temp. 190 stopni.
Możesz piec w trybie góra-dół lub np. z termoobiegiem.
Smacznego!
https://poprostupycha.com.pl/przepis/ryz...nka-gyros/