Zapiekanki
#23

   
Zapiekanka warzywna
Składniki:
Cukinia
Kukurydza marki Sandra
Groszek marki Sandra
Kurczak
Oliwa
Cebula
Czosnek
Szczypiorek
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę i groszek. Cukinię kroimy na plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. 
Dolewamy mleko – energicznie mieszamy, aby wszystko połączyło się w jednolitą masę. 
Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. 
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy plastry cukinii, warstwę kurczaka z warzywami i polewamy beszamelem. Układamy warstwy do momentu, aż wyczerpią się składniki. 
Pieczemy przez 20 minut. 
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
https://ki24.info/pl/630_lifestyle/8793_...lacje.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#24

   
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki
8-10 ziemniaków
500 g mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do podsmażania mięsa
2 łyżki przecieru pomidorowego


Składniki na sos
200 ml śmietanki 18 % lub 30 %
150 g tartego żółtego sera
jajko
sól pieprz
szczypiorek do posypania
oliwa z oliwek lub olej do posmarowania naczynia i skropienia ziemniaków przed pieczeniem

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody. 
Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości.
Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać mięso mielone. 
Podsmażone mięso doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos.
Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą. 
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę. 
Na ziemniaki wylać 1/3 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone. 
Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły. 
Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni. 
Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
https://elawkuchni.pl/zapiekanka-ziemnia...-mielonym/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#25

   
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Składniki
300 g  ulubionego makaronu
400 g fileta z kurczaka
150 ml śmietanki 18 % (ja używam z kartonika )
cebula
czerwona papryka
mała cukinia
kukurydza mała puszka
3 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
200 g sera mozzarella
sól
pieprz
słodka papryka
kurkuma
bazylia
oregano
olej
Wykonanie
Na początek przygotowujemy marynatę do mięsa.
Olej (3-4  łyżki )mieszamy z solą, pieprzem i słodką papryką. 
Filet z kurczak płuczemy osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. 
Dodajemy do marynaty i odstawimy do schłodzenia na ok pół godziny.
Gdy kurczak odstawimy do schłodzenia gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulkę, gdy będzie już zeszklona dodaje czerwoną paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie. 
Jeżeli mamy mała cukinie to możemy dać w całości, natomiast jeżeli jest gruntowa większa to trzeba wydrążyć gniazda nasienne. 
Jeżeli warzywa puszczą zbyt mało soków można podlać niewielką ilością wody.
Kurczaka podsmażamy na patelni, gdy będzie już usmażony przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na koniec przygotowujemy pomidory krojone (mogą być z puszki lub z kartonika) , doprawimy przyprawami: sól, pieprz, bazylia, oregano oraz czosnek.
Śmietankę doprawiamy niewielką ilością kurkumy oraz dodajemy starty żółty ser.
Zapiekankę układamy warstwowo:
1 warstwa makaron
2 pomidory z przyprawami
3 kurczak zmieszany z kukurydzą
4 papryka oraz cukinia
5 śmietanka wymieszana z serem
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 30 minut. 
Pierwsze 22 minut zapiekamy przykryte folią aluminiową, aby ser zbytnio nie spiekł. 
Na ostatnie minuty odkrywamy aby ser się zarumienił.
https://elawkuchni.pl/zapiekanka-makaron...wami-film/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#26

   
Ryżowa zapiekanka gyros
Zapiekanka z kurczakiem
Ryżowa zapiekanka gyros to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. 
Jest bardzo wyrazista w smaku, a do tego sycąca. 
Palce lizać! 
Do jej przygotowania będziecie potrzebować ugotowanego osobno ryżu (wystarczy Wam użyć 3 saszetki ryżu białego po 100 g każda), a także pokrojonej papryki, ogórków konserwowych, a także mozzarellę. 
Opcjonalnie warto dodać jeszcze kukurydzę z puszki czy oliwki. 
Świetnym pomysłem jest także przygotowanie do niej domowego sosu czosnkowego, dzięki czemu będzie bardziej wyrazista w smaku, a co więcej nie będzie zbyt sucha i rozpadająca podczas nakładania na talerze.
Moim zdaniem ryżowa zapiekanka gyros jest warta wypróbowania! 
To jedna z najsmaczniejszych zapiekanek jakie tylko mogą być!

Przepis na: Ryżowa zapiekanka gyros
Składniki:
3 saszetki ryżu białego
500 g filetu z kurczaka
przyprawa gyros
opcjonalnie 1/2 puszki kukurydzy
3-4 ogórki konserwowe
1 duża papryka czerwona
zioła prowansalskie
3 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
10 dag sera Mozzarella

Trzy saszetki ryżu białego gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. 
Następnie dwie lekko przestygnięte saszetki ryżu wykładamy do naczynia żaroodpornego (możecie je najpierw lekko natłuścić za pomocą oleju i pędzelka kuchennego). 
Użyłam naczynia o wymiarach 20×30 cm.
Wierzch wyrównujemy i staramy się nieco ubić ryż, żeby później zapiekanka się ładnie kroiła, a ryż nie rozsypywał zbytnio. 

Na warstwę ryżu nakładamy posiekaną drobno 1 dużą paprykę czerwoną, a także 3-4 ogórki konserwowe. 
Jeżeli lubisz to dodaj także kukurydzę konserwową (ok. 1/2 puszki).

Ok 500 g piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę. 
Smażymy na patelni z małą ilością oleju i posypujemy przyprawą gyros (najlepiej do tego użyć patelni do grillowania). 
Lekko przestudzonego kurczaka przekładamy na warzywa.
Sos robimy następująco: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z 3 łyżkami jogurtu, łyżką majonezu, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowany sos przelewamy równomiernie na piersi z kurczaka.

Mozzarellę (ok. 100-150 g) ścieramy na tarce o średnich oczkach. 
Ok. 50 g posypujemy na sos czosnkowy, a następnie posypujemy pozostałym ryżem i lekko dociskamy za pomocą łyżki.

Na wierzch nakładamy pozostałą startą mozzarellę. 
Posypujemy np. szczyptą ziół prowansalskich. 
Zapiekamy przez około 15 minut w temp. 190 stopni. 
Możesz piec w trybie góra-dół lub np. z termoobiegiem. 
Smacznego!
https://poprostupycha.com.pl/przepis/ryz...nka-gyros/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości