21-12-2012, 22:51
To mój autorski przepis.
Pasztetu nie robię z podrobów.
Nie powiem Wam dokładnie ile czego daje , bo robię na oko.
Moj pasztet składa sie z różnego gatunków mięs.
Daję boczek ze skórą , nawet podgardle, kawałek wołowiny, skrawki szynki np skrzydło indyczę, 2 udka z kurczaka i 30 deko wątróbki kurzej .
Mięso gotuje z zielem angielskim , listkiem bobkowym, z ziarenkami pieprzu z 3 marchewkami , jedna cebulą. Wodę lekko sole. W osobnym garnuszku gotuję wątróbkę. Nie za długo, ale krew nie może z niej po nakłuciu wykałaczka wypływać. Po ostygnięciu mielę mięso z marchewką i cebulą 3 krotnie, solę pieprze , dodaje gałki muszkatołowej , rozdrobnione ziele jałowca ( kilka ziarenek), 4 całe jajka, czerstwą bułkę uprzednio namoczona w mleku ( odcisnąc)
Do tej masy dodaje pól szklanki rosołu w którym gotowało się mięso, wyrabiam ręka, wsypuję garść orzechów pistacjowych i dalej wyrabiam ( bez skorupek ) Keksówke , czy inne naczynie smaruję masłem i bułka tarta. Układam francuskie ciasto tak , bym mogła je potem na boku skleić.
Nie wiem jak mam to Wam wytłumaczyć , ale pojmiecie.
Pieczemy około z 40 min w tem 180 C
Tak ten pasztet wygląda .To zdjęcie jest z Kanady. Robiłam go jak widać na załączonym obrazku na Wielkanoc.
Ciasto znacznie różniło się od naszego francuskiego . Smakowało jak rogale croissants .
( ciasta francuskiego nie robię , kupuje gotowca w Biedronce )
![[Obrazek: img20120408101206.jpg]](http://img22.imageshack.us/img22/6789/img20120408101206.jpg)
Smacznego!
Idę w/g przepisu Goy śledzie robić.
![Rotfl Rotfl](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/rotfl.gif)
Pasztetu nie robię z podrobów.
Nie powiem Wam dokładnie ile czego daje , bo robię na oko.
Moj pasztet składa sie z różnego gatunków mięs.
Daję boczek ze skórą , nawet podgardle, kawałek wołowiny, skrawki szynki np skrzydło indyczę, 2 udka z kurczaka i 30 deko wątróbki kurzej .
Mięso gotuje z zielem angielskim , listkiem bobkowym, z ziarenkami pieprzu z 3 marchewkami , jedna cebulą. Wodę lekko sole. W osobnym garnuszku gotuję wątróbkę. Nie za długo, ale krew nie może z niej po nakłuciu wykałaczka wypływać. Po ostygnięciu mielę mięso z marchewką i cebulą 3 krotnie, solę pieprze , dodaje gałki muszkatołowej , rozdrobnione ziele jałowca ( kilka ziarenek), 4 całe jajka, czerstwą bułkę uprzednio namoczona w mleku ( odcisnąc)
![Rotfl Rotfl](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/rotfl.gif)
![Myśli Myśli](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/mysli.gif)
![Rotfl Rotfl](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/rotfl.gif)
Tak ten pasztet wygląda .To zdjęcie jest z Kanady. Robiłam go jak widać na załączonym obrazku na Wielkanoc.
![Rotfl Rotfl](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/rotfl.gif)
![Mniam Mniam](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/mniam.gif)
![Mniam Mniam](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/mniam.gif)
![Rotfl Rotfl](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/rotfl.gif)
![[Obrazek: img20120408101206.jpg]](http://img22.imageshack.us/img22/6789/img20120408101206.jpg)
Smacznego!
Idę w/g przepisu Goy śledzie robić.
![Hejka Hejka](https://dobrytarot.pl/images/smilies/smile/hejka.gif)