Tatarak
#1

   
Tatarakowce (Acorales Reveal
Monotypowy rząd roślin zielnych zawierający jedną rodzinę – tatarakowate (Acoraceae Martinov, Tekhno-Bot. Slovar: 6, 1820)
i jeden rodzaj – tatarak (Acorus L., Sp. Pl.: 324, 1753).
W obrębie rodzaju Acorus wyróżnia się w zależności od ujęcia taksonomicznego od 2 do 6 gatunków.
Zasięg geograficzny obejmuje półkulę północną z wyjątkiem obszarów arktycznych i suchych, w tropikalnej Azji tataraki rosną w wyższych położeniach górskich
W Polsce jedynym przedstawicielem jest tatarak zwyczajny (Acorus calamus), będący tu częstym kenofitem

Rośliny kłączowe o charakterystycznym, słodkim zapachu (zwłaszcza potarte lub złamane).
Osiągają wysokość od 20 do 150 cm.
Kłącze podziemne, grube, rozgałęzione sympodialnie.
Liście długie, równowąskie, mieczowate, o równoległym użyłkowaniu (żyłki w liczbie od 1 do 6), jasnozielone, zaostrzone na końcu.
Ustawione dwurzędowo w jednej płaszczyźnie.
Kwiaty drobne, zebrane w wyrastający pojedynczo kwiatostan - walcowatą kolbę, początkowo jasnozieloną, później jasnobrązową.
Kwiatostan wyrasta bocznie na liściopodobnej łodydze.
Kwiaty rozwijają się stopniowo od dołu i nie dojrzewają w naszym klimacie.
Są obupłciowe, zwykle 3-krotne, z dwoma okółkami trójkrotnych, jasnobrązowych listków okwiatu i z dwoma, potrójnymi okółkami żółtych pręcików.
Słupek górny, składa się z dwóch lub trzech owocolistków
Owoc, jagoda lub torebka].
Owoce są jasnobrązowe lub czerwone z ciemniejszymi smugami.
Wypełnione są śluzem z nasionami

Podział
=tatarak zwyczajny (Acorus calamus L.) - Azja, rozwleczony i zadomowiony w Europie na siedliskach wilgotnych, w Polsce częsty kenofit. var. calamus – takson nominatywny,
var. angustatus Besser, Flora 17(Beibl.): 30 (1834) (synonim: Acorus latifolius Z.Y.Zhu, Acorus triqueter Turcz. ex Schott) – rośnie w Azji środkowej, południowej i wschodniej[8],
var. americanus Raf. Med. Fl. 1: 25 1828 (synonim: Acorus americanus (Raf.) Raf.) – rośnie w Ameryce Północnej oraz Azji północno-wschodniej

=tatarak trawiasty (Acorus gramineus Soland.) (synonim: Acorus xiangyeus Z.Y.Zhu) - Azja, gatunek ozdobny, uprawiany także w Europie Środkowej,

Byliny występujące na bagnistych brzegach wód, na mokradłach oraz na glebach mineralnych i skalistych wzdłuż brzegów strumieni
Oba gatunki tataraku używane są w nasadzeniach przy oczkach wodnych jako rośliny ozdobne.
Przede wszystkim jednak kłącza (w mniejszym stopniu liście) tych roślin wykorzystywane były od najdawniejszych czasów w celach leczniczych, ceremonialnych, kosmetycznych oraz do aromatyzowania potraw, win i tytoniu
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
   
   
   
   
   
Tatarak trawiasty (Acorus gramineus Soland.) (synonim: Acorus xiangyeus Z.Y.Zhu)
Występuje w od Himalajów po Japonię, Tajlandię i Filipiny.
U nas jako roślina ozdobna
Roślina tworzy zwarte kępy wąskich i sztywnych liści osiągających 20-30 cm wysokości. 
Układają się one na kształt wachlarza wyrastając z krótkiego kłącza. 
Kwiaty zebrane w drobne, niepozorne kolby.

Wyróżniane są dwa podgatunki:
Acorus gramineus subsp. gramineus
Acorus gramineus subsp. pusillus

U nas w uprawie spotykane są dwa kultywary:
'Aureovariegata' - o liściach ze żółtymi paskami,
'Variegatus' - o liściach z białymi paskami.

Roślina ozdobna.
Ze względu na niewielkie rozmiary nadaje się do niedużych oczek wodnych. 
Stosowany także w paludariach i akwariach.
Uprawia się go w płytkiej wodzie lub w wilgotnym gruncie strefy brzegowej. 
Tatarak trawiasty lubi miejsca nasłonecznione.
Jest to istotne zwłaszcza dla kultywarów z barwnymi liśćmi - im więcej słońca, tym wyraźniejszy jest wzór na liściach.
Roślina lecznicza. 
Surowiec stanowią kłącza, które mają działanie ogólnie wzmacniające, korzystnie oddziałujące na przewód pokarmowy;
stosowane są w niestrawności, nieżycie żołądka, poza tym również w depresji, nerwicach lękowych i bezsenności.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Vers la variété panachée

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus L.)
Polimorficzny gatunek byliny, należący do rodziny tatarakowatych (Acoraceae).
Znany jest także pod ludowymi nazwami jako ajer, tatarskie ziele, lepiech.
Pochodzi prawdopodobnie z Indii i Chin, bo tylko tam występują owady zdolne do zapylania tataraku.
Rozpowszechniony przez człowieka na całym świecie od strefy subtropikalnej do umiarkowanej.
Do Europy trafił w średniowieczu podczas najazdów tatarskich (stąd pochodzi polska nazwa rodzaju) i tureckich.
W Polsce jest pospolity na całym terenie z wyjątkiem Karpat.

Roślina osiągająca od 60 do 120 cm wys.
Kłącze czołgające się, dorastające do 3 cm średnicy, lekko obłe, aromatyczne, o zapachu cynamonowo kamforowym, ze śladami po obumarłych liściach.
Łodyga na przekroju trójkanciasta, nierozgałęziona, u podstawy czerwonawopurpurowa.
Liście mieczowate, zaostrzone, o unerwieniu równoległym, lekko faliste, jasnozielone, osadzone skrętolegle i zebrane w pęczki.
Kwiaty zebrane w kolbowaty obupłciowy kwiatostan o długości 4-8 cm, pozornie boczny, z powodu pionowo ustawionej pochwy liściowej, o kolorze żółtoseledynowym.
Kwiaty małe, obupłciowe, z regularnym okwiatem składającym się z 6 wąziutkich, łuseczkowatych działek.
Pręcików 6, słupek jeden, trzykomorowy. Znamiona rozwijają się przed rozwojem pylników i w miejscu pochodzenia zapylane są przez owady.
Kwitnie w czerwcu i lipcu.
W Europie na skutek braku zapylaczy rozmnaża się tylko wegetatywnie.
Owoce, czerwone jagody u nas niespotykane, o czym powyżej.
Występuje na brzegach wód, rowów o wolno płynących wodach.
Preferuje podłoża mineralizowane

Zastosowanie
Roślina była wykorzystywana i rozprzestrzeniana przez ludzi przynajmniej już dwa tysiące lat temu.
Kłącze wykorzystuje się do aromatyzowania cukrów, nalewek i likierów.
Olejek eteryczny wykorzystywany jest w kosmetyce i do wytwarzania perfum.
Wyciąg z kłącza stosuje się do perfumowania mydła, aromatyzowania gum do żucia oraz jako składnik płynów do płukania ust
.
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: kłącze (Rhizoma calami), ma silny, aromatyczny zapach oraz gorzki smak.
Roślina kosmetyczna
Bywa stosowany jako dodatek do kąpieli.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
(Acorus calamus var. americanus)
Roślina pochodząca z północnych Stanów Zjednoczonych i Kanady
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Tatarak zwyczajny pstrolistny (Acorus calamus 'Variegatus' )
Bylina o pełzającym kłączu, zakorzeniona w dnie.
Liście efektowne, mieczowate, ze smugami barwy kremowobiałej na ciemnozielonym tle,      
utrzymujące intensywność zabarwienia przez cały sezon.
Liście i kłącza mają intensywny, przyjemny aromat,
Roślina dobrze rośnie w płytkiej wodzie, w miejscu słonecznym, w podłożu zasobnym w materie organiczną.
Zastosowanie:
do oczek wodnych, stawów, jako roślina pierwszoplanowa.
Dobrze wygląda w sąsiedztwie roślin niskich ścielących się np. tojeści rozesłanej, kaczeńca błotnego,
bobrka trójlistkowego.
Mrozoodporność całkowita.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Tatarak zwyczajny jest wieloletnim, bardzo polimorficznym gatunkiem z rodziny obrazkowatych.
W stanie dzikim rozpowszechniony jest w Europie Zachodniej, Azji Mniejszej, Himalajach,Chinach, Japonii i Ameryce Północnej.
Nazwy angielskie; sweet flag lub calamus.
Tatarak ma kłącze czołgające się, nieco spłaszczone, ze śladami po obumarłych liściach,  brunatne, grubości do 3 cm, z licznymi pęczkami korzeni.
Łodyga jest spłaszczona, wysoka do 120 cm, nierozgałęziona.
Liście osadzone skrętoległe, równowąskie, mieczowate, z unerwieniem równoległym, zebrane w pęczki.
Kwiatostanem jest żółtozielona lub żółtawa, cylindrycznostożkowata kolba.
Rozmnaża się z kłączy.
Cała roślina ma charakterystyczny, korzenny zapach.

Gilmore twierdził, że ta błotna roślina była „trzymana w wielkim szacunku przez wszystkie plemiona” rejonu Równin.
Tatarak używany był tam jako środek wiatropędny a zrobiony z niego wywar pito na gorączkę.
Łodygę żuto w celu złagodzenia bólów zębów i dla zatrzymania kaszlu.
Napar (lub nalewkę) ze sproszkowanego korzenia pito na kolkę.
Lecząc przeziębienie Indianie nie tylko żuli łodygę, ale również pili wywar lub wdychali dym z palonego tataraku.
Indianie Chippewa wyciąg pozyskany z korzenia tataraku i korzenia dzięgławy używali w celach magicznych, spryskując nim sieci służące do połowu ryb.
Tego samego wyciągu używali też „do przeganiania węży”.

Indianie Chippewa tatarak nazywali wikěn’ lub na’bugŭck (czyli „coś płaskiego”) i używali go do leczenia przeziębienia.
Brali też korzeń tataraku zwyczajnego i zaparzali go.
Podawali go na gorąco chorym na prawie wszystkie możliwe dolegliwości.
Porcję podawanego leku mierzono na długość wskazującego palca chorego, bez względu na jego wiek.
Korzenia tataraku Acorus calamus używali też do zwalczania bólu zęba.
W tym celu korzeń żuto i robiono z niego napar przyjmowany doustnie.
Korzeń używali też do leczenia bólu gardła.
Dzieciom do tego celu podawali napar do płukania a dorośli żuli sam korzeń.
Używali go też na dwa sposób do leczenia przeziębienia.
W pierwszym wciągali nozdrzami wysuszony i sproszkowany korzeń.
W drugim przypadku robili napar z korzenia, który po osłodzeniu podawali choremu do wpicia.

Indianie Winnebago i Dakota używali napoju robionego z tataraku jako środka napotnego przy gorączce.
Indianie Menominee używali małych dawek leku robionego z korzenia na skurcze żołądka.
Poza takim samym wykorzystywaniem, Indianie Chippewa używali tataraku na „zimno w gardle”.
Indianie Potawatomi natomiast zaciągali się zapachem wysuszonego korzenia lecząc katar i używali też tataraku jako składnika lekarstwa zatrzymującego krwotok.
W sposób podobny gotowany korzeń wykorzystywali Indianie Meskwaki lecząc nim także oparzenia.

Tatarak zwyczajny Indianie Cheyenne nazywali wī’ ŭhk ĭs ē’ ěyo, od wīŭhk (silny, mocny) i ĭsē’ ě yo (korzeń, lekarstwo, lek), co znaczy „silny lek”.
Gotowali kawałki korzenia tataraku i podawali tak pozyskany napar chorym uskarżającym się na bóle jelit.
Żuli też korzeń i wcierali go w skórę, uważając to za dobry lek na każdą chorobę.
Dzieciom zaś zawiązywali kawałki korzenia tataraku na szyi, jako naszyjnik, co miało chronić je przez nocnymi duchami.
W dawnych też czasach mieszali sproszkowany korzeń z wierzbą (red willow), paląc to w fajkach.
Korzeni używali do odymiania.
Liście wykorzystywali do celów spożywczych.
Tatarak nie rósł na terenach zajmowanych przez Indian Cheyenne, którzy otrzymywali go od Indian Sioux.
Inne plemiona indiańskie używały go do leczenia gorączki i kaszlu.
Jako przyprawa korzenna i jako środek leczniczy kłącze tataraku wymienione jest w starych księgach europejskich, greckich i rzymskich.

Dziś suszone, aromatyczne kłącza i pozyskany z nich olejek eteryczny wykorzystywane są  do maskowania przykrego zapachu lekarstw.
Dawniej dodawane były do piwa.
W niedużych ilościach kłącza stosowane są również zamiast liści laurowych, dodawane do kompotów ze świeżych lub suszonych jabłek, gruszek i rabarbaru, gotowane w syropie i kandyzowane dla celów cukierniczych.
Czasem tatarak zastępuje imbir, cynamon, i gałkę muszkatołową przy aromatyzowaniu puddingów i ciast oraz wchodzi w skład proszków do zębów.
Odwaru i naparu z kłączy używa się do płukania gardła.

Kłącze tataraku zawiera pachnący olejek tatarakowy otrzymywany przez destylację parą wodną i stanowiący cenny surowiec, który znajduje zastosowanie w perfumerii, przemyśle cukierniczym i przy wyrobie likierów.
Olejek ma postać gęstej, żółtej lub brązowej cieczy o zapachu kamforowym i wyraźnym gorzkawym smaku.

W lecznictwie kłącze stosuje się w postaci odwaru, nalewki lub proszku jako środek aromatyczny, żołądkowy i wzmacniający, dla pobudzenia apetytu i poprawy trawienia, w reumatyzmie, jako środek uspokajający przy histerii, zapobiegający owrzodzeniom, łagodzący kaszel,    
jako środek przeciwrobaczny i insektycyd, czasem w bólach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego.
W tropikach liście używane są do leczenia wrzodów i trądu.
W medycynie weterynaryjnej kłącze tataraku w postaci proszku, kęsów, papki, odwaru i mikstur stasuje się jako środek gorzko-aromatyczny dla poprawy trawienia.
Poza lecznictwem olejek tatarakowy używany jest w przemyśle perfumeryjnym i mydlarskim do produkcji mydeł, szamponów czy też wody do włosów.
Kłącza używane są również do uszczelniania kadzi, do otrzymywania krochmalu, a na Kaukazie – do garbowania skór.
Duże ilości tataraku zjadają łosie.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Tatarak zwyczajny
 Nazywany jest także ajerem, kalamusem, szuwarem, tatarskim zielem.
Trudno uwierzyć, ale ta pospolita w całej Europie roślina przywędrowała tu dopiero w połowie XVI wieku – przynajmniej oficjalnie.
Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie stosowano ją w lecznictwie znacznie wcześniej niż u nas.
Wzmianki na jej temat można znaleźć w pismach perskich z VII wieku p.n.e. oraz hinduskich – z III w. p.n.e.
W medycynie chińskiej znana była przede wszystkim jako lek na problemy z układem pokarmowym i przeciwreumatyczny.
Choć istnieje wersja mówiąca o tym, że tatarak sprowadziły do Europy już wojska Aleksandra Macedońskiego, a także – niezależnie od nich – feniccy i arabscy kupcy, to jednak w lecznictwie greckim czy rzymskim się nie zadomowił.
Oficjalnie sadzonki tataraku przywiózł do Pragi w 1557 roku poseł turecki jako dar sułtana dla cesarza Austrii Ferdynanda, a w roku 1576 kłącza otrzymał z Konstantynopola ogród botaniczny w Wiedniu.
Stąd „rozeszły się” podobno po ogrodach i parkach dworskich, gdyż tatarak wszedł w modę – początkowo jako roślina dekoracyjna, zdobiąca brzegi jeziorek, stawów, oczek wodnych.
Tyle wiadomo z zapisów w kronikach.
Z pewnym opóźnieniem uświadomiono sobie, że ów turecki dar jest znacznie cenniejszy, niż się wydaje i że sułtan ofiarował coś, co ludy Wschodu uważały od wieków za wyjątkowo skuteczny środek na wiele dolegliwości.
Do nas jednak ajer trafił prawdopodobnie wcześniej niż do krajów Europy Zachodniej – wiadomo, że żołnierze tureccy i tatarscy zawsze mieli w jukach jego kłącza jako środek odświeżający, wzmacniający i zwalczający wiele dolegliwości.
Żuli je podczas długiej jazdy konnej, by utrzymać jasność umysłu.
Wierzyli też, że pomagają zatrzymać młodość i wzmacniają potencję.
Za pomocą tatarakowych korzeni uzdatniali wodę do picia – pokrojone na kawałki wchłaniają bowiem zanieczyszczenia.
Podczas najazdów na ziemie ruskie i polskie na pewno od czasu do czasu kłącza gubili, a one – jeśli trafiły na sprzyjające środowisko – zakorzeniały się i zadomawiały.
O tym, że tatarak był kojarzony z owymi napaściami, świadczy przecież jego nazwa…

Nasi rodzimi uzdrowiciele szybko się zorientowali, dlaczego wrogowie wożą ze sobą susz z tej rośliny i również zaczęli ją wykorzystywać w lecznictwie ludowym.
Znalazła też swoje miejsce – mimo tak późnego pojawienia się w Polsce – w magii wiosennej, mającej przynieść urodzaj oraz, choć pochodziła od pogan, podczas świąt kościelnych, zwłaszcza Zielonych Świątków – wyściełano tatarakiem izby w chatach, pomieszczenia dla zwierząt, a także podwórza.
Wierzono, że wprowadza harmonię, dobry nastrój i wzmacnia rodzinne więzi.
Miało to jednak również znaczenie czysto praktyczne – świeży, silny aromat zawartego w tatarskim zielu olejku odstraszał wszelkiego rodzaju robactwo – dokuczliwe insekty, takie jak pchły – a także odkażał powietrze.
Przede wszystkim jednak ajer stosowano jako skuteczny środek w wielu dolegliwościach – zwłaszcza w zburzeniach trawiennych takich jak biegunki, wzdęcia, kolki, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także problemach z wątrobą.
Zwalczać miał ponadto kaszel.
Proszek z tataraku serwowano dzieciom-niejadkom, leczono nim też melancholię i nerwobóle.
Zwalczano za jego pomocą robaczycę.
Żuto ajer przy bólach zębów i stanach zapalnych dziąseł.
Wierzono też, że „przydaje rozumu i bystrości”.
Zewnętrznie napar z niego służył do płukania gardła przy np. chrypce, a także do kąpieli i okładów dla osób „ze słabymi kośćmi”, cierpiących na bezsenność, znerwicowanych.
Odwarem z tatarakowych kłączy przemywano zmęczone, obolałe, podpuchnięte oczy.
Należał też do tzw. „ziół kobiecych” – leczono nim, w nasiadówkach i irygacjach, stany zapalne, zakażenia bakteryjne narządów rodnych, upławy, świąd.
Regulowano też miesiączkę, zwłaszcza jeśli była zbyt skąpa.
Jako pierwszy w Europie dokładnie opisał tatarak włoski botanik i zielarz Matthioli.
Współczesne badania wykazały, że tatarak zawiera związki goryczkowe, garbniki, śluzy, skrobię, witaminy – zwłaszcza C (kwas askorbinowy) – minerały, cholinę, niewielkie ilości kwasów tłuszczowych (palmitynowy, stearynowy, linolenowy, arachidonowy) i cukrów (maltoza, fruktoza, glukoza) oraz przyjemnie pachnący olejek (najwięcej jest go w kłączach – od 2 do 8%, w korzeniach – około 1%, najmniej w liściach – około 0,5%), składający się z ponad 100 rozmaitych związków, w tym fenylopropanów i seskwiterpenów.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Działanie
Zawarte w kłączach tataraku substancje śluzowe działają przeciwzapalnie i powlekająco, a gorycze pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, regulując przemianę materii.
Dlatego ajer jest dobrym środkiem przy zaburzeniach trawiennych, a także dolegliwościach żołądka i jelit (np. nadkwasocie, wrzodach, zaparciach, wzdęciach, gazach).
Znana zielarka i autorka wielu książek o ziołolecznictwie Maria Treben twierdziła zawsze, że za pomocą ajeru jest w stanie wyleczyć większość chorób układu pokarmowego.
Ponadto korzystnie wpływa on na pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego, działa krwiotwórczo, moczopędnie (od wieków był stosowany przy skąpomoczu), przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, bakteriobójczo, przeciwrobaczo, a także uspokajająco. Jako środek żółciopędny wspomaga pracę wątroby i działa na organizm odtruwająco.
Wzmacnia, doskonale wpływa na układ kostny – kąpiele z jego dodatkiem zalecane są dla dzieci z krzywicą oraz osobom z osteoporozą.
Poprawia również krążenie, o czym powinien pamiętać każdy, kto uskarża się na przykład na zimne stopy i dłonie – dolegliwości tej zapobiega moczenie ich 2 razy dziennie w bardzo ciepłym naparze z kłączy.
No i faktycznie jest skutecznym lekiem przy chorobach kobiecych, a także przy hemoroidach – najlepiej sprawdza się w takich przypadkach w postaci nasiadówek i irygacji, a jako napar lub macerat do picia – przy zbyt skąpych, nieregularnie się pojawiających miesiączkach.
Rzeczywiście zatem tatarak można – i warto – stosować w tych wszystkich przypadkach, w jakich go zalecali nasi przodkowie – zarówno wewnętrznie, w postaci naparów, odwarów, nalewek, maceratów, jak i zewnętrznie – w okładach, płukankach (przy bólu gardła, stanach zapalnych jamy ustnej, bólu zębów), kąpielach (uspokajających, przeciwartretycznych, przeciwreumatycznych, przy nerwobólach, problemach ze skórą – podrażnie- niach, wypryskach, oparzeniach, np. posłonecznych, łojotokowym zapaleniu skóry).
Wspomniana już Maria Treben osiągała również dobre wyniki w leczeniu za pomocą ajeru stanów przedrakowych, a nawet wczesnych stadiów raka jelita grubego i płuc.
Zalecała w takich przypadkach żucie suszonych kłączy oraz dodatkowo picie rano i wieczorem maceratu wodnego z krwawnika.
Kłącze tataraku jest też dobrym środkiem wspomagającym przy rzucaniu palenia – należy żuć jego kawałek, gdy nachodzi chęć na papierosa – kiedy palacz potem pozwala sobie „na dymka”, odczuwa niesmak, a nawet lekkie mdłości i papieros przestaje stanowić pokusę.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
Kosmetyki
Ajer od wieków stosowany był i w kosmetyce, zwłaszcza jako płukanka do włosów – która nie tylko wzmacnia, ale i nadaje im piękny połysk oraz puszystość. Działa też bakterio- i grzybobójczo, zwalcza łupież i łojotokowe zapalenie skóry głowy. Sprawdza się jako dodatek do toników i kremów oraz balsamów, nawet dla cery delikatnej, wrażliwej, ale szczególnie dla skóry zanieczyszczonej, zmęczonej, poszarzałej – zwalcza wszelkie podrażnienia i przywraca jej witalność.
Działanie lecznicze mają również liście tatarskiego ziela, stosowane zewnętrznie. Kąpiele z ich dodatkiem łagodzą nerwobóle, uspokajają, poprawiają ukrwienie kończyn.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Cesarski specjał - tatarak
Dostojnie się prezentuje i pięknie pachnie. 

Można z niego zrobić nalewkę, można i perfumy
Kto to taki? Tatarak.

Wieść gminna niesie, że tatarak zwyczajny (Acorus calamus) jest przybyszem z Azji.
Zadomowił się u nas wraz z najazdami Tatarów, którzy wkładali jego kłącza do bukłaków, by polepszyć aromat wody.
Zagubione przy napełnianiu bukłaków kłącza dały początek nowym europejskim populacjom.
Potem w całej Europie rozpowszechniła się uprawa tej rośliny.

W 1557 roku tatarak otrzymał w prezencie cesarz Ferdynand, a już w 1576 roku gatunek ten był ozdobą ogrodu botanicznego w Wiedniu.
Dzisiaj występuje powszechnie w całej Polsce, na brzegach stawów i jezior.
Poza Eurazją rośnie także w Ameryce Północnej.
Inne spotykane u nas nazwy tataraku to lepiech, ajer i tatarskie ziele.

Cała roślina ma charakterystyczny aromat, przypominający nieco zapach mandarynki.
Zawdzięcza go obecności olejku lotnego, bogatego w azaron, substancji o właściwościach antybiotycznych, a także lekko toksycznej.
Tatarak działa moczopędnie i napotnie, pobudza czynność żołądka i wzmacnia.
Natomiast zawarte w nim substancje śluzowe działają przeciwzapalnie.
Większe ilości mogą być halucynogenne, a nawet toksyczne.
Dlatego tatarak należy jadać od czasu do czasu i w niewielkich porcjach.

Roślina ta od dawna używana jest w medycynie chińskiej jako lek żołądkowy i przeciwreumatyczny.
W różnych krajach z kłączy wyrabiano cukierki, perfumy, gin i piwo.
W XIX wieku na ulicach Bostonu sprzedawano go do żucia dla odświeżenia oddechu.
W północno-wschodniej Polsce na liściach tataraku piecze się chleb.
Wewnętrzną część młodych pędów można jeść na surowo, dobrze wiedzą o tym dzieci.
Indianie Abnaki jadali korzenie tataraku, a Lakota liście i łodygi.
Z kolei Micmacowie przyrządzali z niego napój, a lud Dakota żuł suszone kłącza.
W Japonii popularny jest także pokrewny gatunek A. gramineus, który ma podobno silniejszy i przyjemniejszy zapach niż A. calamus.
Gatunek ten jest czasem uprawiany w oczkach wodnych.

Wyciąg z kłączy tataraku jest też stosowany w przemyśle kosmetycznym do produkcji szamponów i płynów do pielęgnacji włosów i skóry.
Tatarak to cenna roślina lecznicza, natomiast w kuchni powinniśmy go traktować tylko jako przyprawę i delikates.
Stosowany z umiarem (na przykład jeden plasterek) jest świetnym dodatkiem do kompotów, likierów, herbatek i sałatek.
W Indiach dodaje się go do sosów typu curry.
Liśćmi tataraku dekoruje się chaty z okazji Zielonych Świątek w wielu rejonach Polski nizinnej.
Liśćmi wysypywano także podłogi chat.
Nie tylko ładnie pachniało, ale i uciekały owady.
Łukasz Łuczaj
Doktor botaniki, prowadzi eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Autor książki „Dzikie rośliny jadalne Polski – Przewodnik survivalowy”. http://www.luczaj.com
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
Przyprawa i jej zastosowanie. 
Jako przyprawę stosuje się wysuszone, silnie, lecz przyjemnie pachnące kłącze tataraku.
Zależnie od sposobu przygotowania rozróżnia się kłącze okorowane, nie okorowane i kandyzowane.
Kłącze nie okorowane odznacza się największą zawartością olejku lotnego i najsilniejszym zapachem.
Kłącze okorowane jest niekiedy mielone. 
Ma smak korzenny i gorzkawy.
Tatarak jest najczęściej stosowany w kuchni islamskiej i indyjskiej.
Proszkiem otrzymanym ze zmielenia kłączy przyprawia się potrawy słodzone i kompoty z owoców, w tym również z jabłek i gruszek.
 
Jako przyprawę dodaje się tatarak do napojów orientalnych, służy on również do wyrobu słodyczy i gorzkich likierów pobudzających apetyt.
Proszek z kłączy tataraku wchodzi w skład mieszanek ziołowych, zwłaszcza typu curry. 
Nadaje się do mieszania z gałką muszkatołową, wanilią oraz cynamonem i przypomina imbir. 
Sam tatarak bez domieszek należy stosować w małych ilościach. Uwaga: świeże, mięsiste kłącza powodują wymioty.

Tatarak zwyczajny to ceniona roślina przyprawowa (stosowana najczęściej w kuchni islamskiej i indyjskiej). 
Jako przyprawy wykorzystuje się kłącza roślin dziko rosnących. 
Kłącza zbieramy jesienią i po oczyszczeniu suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40⁰ C.
Przyprawa i jej zastosowanie:
W kuchni wykorzystuje się wysuszone kłącza tataraku, najczęściej kłącza maja formę zmieloną. 
Tatarak ma gorzki i korzenny smak. 
Przyprawę wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i islamskiej do przyprawiania potraw słodzonych, kompotów owocowych, napojów orientalnych 
oraz gorzkich likierów pobudzających apetyt. 
Proszek z kłączy wchodzi w skład mieszanek ziołowych typu curry. 
Świeże kłącza po spożyciu wywołują wymioty.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości