Ślaz
#1

   
Ślaz-Malva
Rodzaj roślin należący do rodziny ślazowatych.
Według niektórych ujęć taksonomicznych należy do niego 30 gatunków roślin pochodzących z Afryki Północnej, Europy i Azji.
Gatunkiem typowym jest Malva Sylvestris
Rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny o promienistych 5-płatkowych kwiatach takiej samej budowy, jak kwiaty malw, ale drobniejszych.
Barwa kwiatów biała, różowa, purpurowa lub niebieska. Owocem jest dwukomorowa rozłupnia

Gatunki flory Polski
Malva Pusilla
Malva Sylvestris
Malva Crispa
Malva Mauritiana
Malva Verticillata
Malva Moschata
Malva Excisa Rchb
Malva Neglecta
Malva Alcea
Malva Nicaeensis
Malva Parviflora

Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne w ogrodach na rabatach, szczególnie w ogrodach naturalistycznych.
Najlepiej rosną na słonecznym stanowisku i na przepuszczalnym, niezbyt żyznym podłożu.
Są całkowicie mrozoodporne.
Rozmnaża się je przez nasiona lub sadzonki, zwykle w ogrodzie rozsiewają się same.
Po pierwszym kwitnieniu należy je nieco przyciąć.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
   
   
Malva Nicaeensis
Występuje w Eurazji i Afryki Północnej, również na innych kontynentach, czasem traktowana jako chwast...
Roczna lub dwuletnia roślina, wysokości do 60cm.
Występuje w basenie Morza Śródziemnego i w zachodniej części Azji. 
Zasięg naturalnego występowania obejmuje Afrykę Północną (Algieria, Egipt, Libia, Maroko, Tunezja, Wyspy Kanaryjskie i Madera), Europę Południową (Albania, Bułgaria,Chorwacja, Grecja, Włochy, Słowenia, Francja, Portugalia, Hiszpania), obszary Azji Zachodniej (Arabia Saudyjska, Cypr, półwysep Synaj, Iran, Irak, Izrael, Jordania, Liban, Syria, Turcja ), część Kaukazu (Armenia, Azerbejdżan, Gruzja) i zachodnią część Azji Środkowej (Tadżykistan, Turkiestan). Rozprzestrzenia się też gdzieniegdzie poza obszary rodzimego występowania
W Polsce występuje czasami jako efemerofit
https://atlas.roslin.pl/plant/7380
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alaz_nicejski

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
   
   
   
   
Malva Parviflora L.
Zasięg -  Europa Południowa, głównie śródziemnomorska; północna Afryka; wschodnie Morze Śródziemne; zachodnia Azja - Iran, Afganistan, Azerbejdżan, Turkmenistan.
Siedlisko - Pola i nieużytki, łąki, na skraju lasu, w lesie, na gęsto obsianych łąkach, czasem na kamienistych wzgórzach, na brzegach stawów i jezior i łatwo stając się chwastem w uprawie, na wysokości do 1500 metrów 
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
   
   
   
   
Malva Alcea 
Roślina wieloletnia, łodyga wzniesiona, dość skąpo, szorstko cała owłosiona, od50 do 100cm wysokości, rośnie na słonecznych stokach, nasypach, przydrożach, łąkach, brzegach lasów.
Liście odziomkowe 5-klapowe, łodygowe-dłoniastodzielne 3-5 podłużnie lancetowatych odcinków, górne o odcinkach 3-pierzastodzielnych.
Kwiaty różowe z ciemniejszymi prążkami, szypułki kwiatowe dłuższe od kielicha, płatki dłuższe od działek kielicha.
Owocem są nagie rozłupki, poprzecznie marszczone.
Kwitnie od lipca do września.

W starożytności o Malva Alcea wspomina Dioskorydes nazywając go Alkaia.
W średniowieczu  noszono jako amulet chroniący przed wypadkami, a także wzmacniający oczy.
Roślina zawiera dużą ilość śluzów w kwiatach i liściach, które mają zastosowanie w lecznictwie ludowym i fitoterapii
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
   
   
Malva Moschata
Roślina wieloletnia, osiąga od 20 do 60cm wysokości, łodyga z pojedynczymi włoskami, rośnie na obrzeżach pól, lasów, na suchych wzgórzach. pastwiskach, w trawie, wzdłuż dróg.
Liście dolne dłoniasto klapowane, wyższe łodygowe 5-7dzielne, głęboko powcinane o odcinkach wąskowstęgowatych, pojedynczo owłosione, naprzemianległe.
Kwiaty pojedyncze ,jasnoróżowe (rzadziej białe), wyrastają w kątach liści, górne często w główkach .
Owocem są niełupki bez zmarszczek, owłosione.
Kwitnie od lipca do września.
.Roślina wydziela słodki zapach piżma, najintensywniej podczas usychania.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
   
Malva Neglecta 
Gatunek rośliny, należący do rodziny ślazowatych (Malvaceae).
Jest szeroko rozprzestrzeniony w Europie, Azji i Afryce Północnej
Gatunek pochodzenia irano-turańskiego, obcy w naszej florze, ale zadomowiony (archeofit).
Występuje pospolicie na całym niżu i w niższych partiach gór.
W późniejszym czasie rozprzestrzenił się również w Ameryce Północnej (tam jest kenofitem).
Zastosowanie
Roślina lecznicza: 
Surowiec zielarski : liście (Folium Malvae) zawierają sole mineralne, śluzy, garbniki, glikozydy antocyjanowe (m. in. malwina), cukry (galaktoza, glukoza, kwas glukuronowy, ramnoza, arabinoza).
Działanie : osłaniające, zmiękczające, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne, żółciopędne.
Stosuje się wewnętrznie lub zewnętrznie w postaci maceratów, naparów, odwarów przy zaparciach, biegunkach, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zaburzeniach trawienia, przeziębieniach, stanach zapalnych układu rozrodczego, oczu, gardła,
Zbiór i suszenie : liście zbiera się przy bezdeszczowej pogodzie i suszy w cieniu
Ciekawostki
Dawniej spożywana była jako jarzyna.
Jest jednym z gatunków używanych przy konstrukcji tzw. zegara kwiatowego (określanie czasu na podstawie otwierania się i zamykania kwiatów).
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
   
   
   
Malva Pusilla 
Inne nazwy: ślaz gęsi.
Roślina jednoroczna.
Kwit-nie od maja do września.
Rośnie na przydrożach, przychaciach, rumowis-kach, nasypach kole-jowych.

W lecznictwie ziele stosowane było jako lek zmiękczający, przeciwbólowy,  żołądkowy i przeciwzapalny.
Ślaz stosowany był w postaci odwarów do użytku wewnętrznego i zewnętrz-nego w biegunkach, zapaleniu cewki moczowej, omdleniach, rzeżączce, kaszlu i kamicy moczowej.
Obecnie ślaz drobnokwiatowy wchodzi w skład mieszanek ziołowych o działaniu wykrztuśnym i osłonowym.
Dawniej młode liście używane były na sałatki.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
   
   
   
   
Malva Sylwestris 
W gwarach ludowych Ślaz Dziki nazywany jest: Ślazik, Ślazówka, Malwa Dzika, Guziczkowe Ziele, Ślaz Zajęczy, Kędzierzawiec
Jest szeroko rozprzestrzeniony. 
Rodzime obszary jego występowania to Europa, duża część Azji, Afryka Północna.
Rozprzestrzenił się także na Azorach i gdzieniegdzie poza obszarem swojego rodzimego występowania.
W Polsce występuje pospolicie na całym niżu i w niższych partiach gór.
Rośnie często w miejscach nasłonecznionych, w rowach i przy drogach. 
W wielu krajach jest uprawiany.

Roślina wieloletnia, o łodydze leżącej, podnoszącej się lub wzniesionej, szorstko owłosionej, od 30 do 100cm wysokości, rośnie na zboczach, skrajach pól, nieużytkach, pod żywopłotami, w zaroślach, na łąkach i w trawie
Liście długoogonkowe, dłoniaste, 3-7klapowane, brzegiem karbowane.
Kwiaty po 1-5 w kątach liści, płatki purpuroworóżowe z ciemniejszymi smugami, głęboko wcięte, dłuższe od działek kielicha, szypułki odstająco owłosione.
Owocem jest omszona rozłupnia rozpadająca się na 9-13 niełupek.
Kwitnie od czerwca do sierpnia.

Ślaz jako roślina lecznicza znany był już w starożytności, Hipokrates zalecał go jako środek śluzowy, osłaniający i wykrztuśny.
Wymienia go również Dioskurides, Pliniusz i św. Hildegarda jako środek na obrzęki płucne, krwawienia i zatrucia.
Współcześnie stosowany jest w medycynie jako środek łagodzący podrażnienia, wykrztuśny, ściągający, przyśpieszający gojenie wrzodów żołądka i jelit.
Wyciągi wodne stosuje się w nieżycie gardła , krtani, kaszlu i chrypce.
3.Surowcem zielarskim jest kwiat Ślazu i liście
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
   
Herbata Ziołowa-Malva Sylwestris-Ślaz Dziki

Coraz popularniejszy staje się napar Clitorii Ternateńskiej, który poza licznymi właściwościami prozdrowotnymi posiada także tę cechę, że przejmuje z kwiatów intensywnie niebieski napar.
W Azji poza przygotowywaniem ciekawego w wyglądzie napoju używa się Clitorii do barwienia potraw, na przykład ryżu.
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...#pid232981

Niebieski kolor naparu sprawia, że coraz szerzej interesujemy się tym ziołem nie zdając sobie często sprawy z tego, że nasz rodzimy Ślaz także naparza się intensywnie niebiesko.

Niebieska herbata
Warto rozwiać od razu wątpliwości związane z nazwą niebieskiej herbaty. 
Może to być nieco mylące, ponieważ kolor tej herbatki jest intensywnie niebieski, ale sama w sobie z herbatą nic wspólnego nie ma. 
Więcej nieporozumień pojawia dodatkowo gdy uświadomimy sobie, że w rodzinie herbat jest poza czarną, zieloną i innymi szeroko znanymi kolorami także herbata niebieska, czyli oolong, która z kolei wcale nie ma niebieskiego koloru.
Ani jej liście, ani napar nie mają koloru niebieskiego. 
Łatwiej więc jest nam uznać, że to wręcz nienaturalnie niebieski napar kwiatów, jest herbatą niebieską.

Działanie Malva Sylwestris
Ślaz nie do końca jest naszą rodzimą rośliną, ponieważ przywędrował do nas z Bałkanów. 
Malwa, ponieważ tak brzmi jego łacińska nazwa, stała się jednak czym tak popularnym w naszych stronach, że trudno nam patrzeć na nią jak na coś nieswojskiego.

Od dawna używamy Ślazu do celów zielarskich. 
Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł aż do 12%, napar tej rośliny ma szerokie spektrum zastosowań. 
Pokrywa nawilżającą i ochronną warstwą wszystko z czym ma kontakt toteż nie tylko posiada zastosowania w kosmetyce, nawilżając skórę i łagodząc przekrwienie oczu, ale także przy niestrawności regulując wypróżnianie i pracę jelit oraz redukując dolegliwości związane z chorobą wrzodową. 
Najpopularniejszy jest jednak Ślaz przy leczeniu kaszlu, zwłaszcza suchego i podrażnienia gardła, z tym też najszerzej się kojarzy.

Inną cechą, za którą Ślaz jest coraz bardziej ceniony jest jego zawartość fitosteroli, które będąc podobne do kobiecych hormonów pozwalają regulować cykl miesięczny, oraz niwelować nieprzyjemne dolegliwości wynikające z menopauzy.

Słodkawy, ziołowy smak Ślazu i intensywnie niebieski napar czynią z niego doskonałą alternatywę dla sprowadzanej z Azji klitrii. 
Polecić go można nie tylko dla zdrowia, lecz przede wszystkim jako nietypowy i ciekawy napój o zaskakującym wyglądzie. 
Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że dodatek cytryny zmienia odczyn naparu, a tym samym kolor na różowy. 
Ta ciekawa sztuczka wygląda wręcz jak rodem z lekcji chemii.
Tworzy to doskonałą przestrzeń do eksperymentowania z przepisami na ciekawe napoje czy to ciepłe, czy zimne.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=xguOlAy5ZGQ

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: