Żurawina – nowe spojrzenie na właściwości lecznicze
Żurawina jest wieloletnią krzewinką niskopienną z rodziny wrzosowatych.
Rośnie na kwaśnych glebach piaszczystych w klimacie umiarkowanym.
W Polsce dziko rosnąca spotykana jest Żurawina Błotna-Vaccinium Oxycoccus
Gatunkiem uprawnym, występującym rdzennie na północy kontynentu amerykańskiego jest Żurawina Wielkoowocowa-Vaccinium Macrocarpon
Oba te gatunki mają czerwone owoce, o charakterystycznym kwaśnym smaku
Żurawiny od niepamiętnych czasów używane są w medycynie ludowej zarówno Polski jak i kontynentu amerykańskiego.
Żurawina stanowiła ważny dodatek w codziennej diecie mieszkańców, przyczyniając się do poprawy ich stanu zdrowia.
Połowa dwudziestego wieku przyniosła zainteresowanie środowiska medycznego działaniem żurawin w zapaleniach dróg moczowych i profilaktyce chorób wieńcowych.
ŻURAWINA, ZASTOSOWANIE W ZAPALENIACH DRÓG MOCZOWYCH
Badania statystyczne dowodzą, że niemal co trzecia kobieta zapada w swoim życiu na zapalenie dróg moczowych, a wiele z nich cierpi z powodu tej choroby przynajmniej raz w roku.
Do zakażenia dochodzi bardzo łatwo, ze względu na to, że kobiety mają krótsze przewody moczowe niż mężczyźni.
Ułatwia to bakteriom penetrację moczowodów i osadzanie się w pęcherzu moczowym, gdzie powodują stany zapalne.
Mężczyźni, narażeni są również, jednak zapadają na tę chorobę ośmiokrotnie rzadziej niż kobiety.
W wielu szpitalach w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, sok z żurawin stosowany jest profilaktycznie przeciwko zapaleniom dróg moczowych.
Pozwala to zmniejszyć zużycie antybiotyków i obniżyć koszty leczenia.
Jest to szczególnie ważne u pacjentów po urazach kręgosłupa, gdyż mają oni problemy z przetrzymywaniem moczu w pęcherzu co prowadzi do podatności na zapalenia dróg moczowych
Także u pacjentów cewnikowanych często dochodzi do zakażeń dróg moczowych.
W takich warunkach sok z żurawin jest doskonałym środkiem profilaktycznym, gdyż jak wykazały badania zmniejsza on przyczepność bakterii także do szkła i tworzyw sztucznych
Najbardziej znane badania, nad wpływem regularnego spożywania soku z żurawin na częstotliwość zapadania na zapalenie dróg moczowych, przeprowadzili naukowcy pod kierownictwem J. Avorna z Harvardu
Przeprowadzili badania na grupie 153 kobiet.
Połowa grupy dostawała do wypicia 300 ml, czyli dużą szklankę soku dziennie, przez okres sześciu miesięcy. Druga połowa kobiet nie spożywała w tym czasie Żurawiny.
Okazało się, że kobiety pijące sok z żurawin, miały o 58% mniejszy poziom bakterii w moczu.
Także zużycie antybiotyków u osób, które już zapadły na zapalenie dróg moczowych było o połowę mniejsze niż w grupie nie przyjmującej soku.
Także badania, wykazały, że spożywanie Żurawiny może zapobiegać zapaleniom dróg moczowych poprzez wypłukiwanie bakterii E. coli z dróg moczowych
WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE ŻURAWINY
Wstępne badania potwierdziły, że spożycie soku z Żurawin daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca.
Flawonoidy występujące w Żurawinie swą budową podobne są do tych występujących w czerwonym winie.
Naukowcy uważają, że związki te są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Związki te mają także własności antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychaniu naczyń krwionośnych.
Dr Wilson z Uniwersytetu Wisconsin-La Crosse ustalił, że żurawiny zawierają duże ilości flawonoidów.
Przeprowadził pierwsze badania nad wpływem spożycia soku z Żurawin na choroby wieńcowe.
W 1997 roku Wilson w badaniach laboratoryjnych z użyciem lipoprotein o niskiej gęstości wykazał, że ekstrakt z surowych Żurawin posiada właściwości antyutleniające
W 1998 roku badania Wilsona dowiodły, że butelkowy sok z żurawin również zawiera aktywne antyoksydanty.
We wspólpracy z dr Margaret Maher odkryli w badaniach na szczurach, że sok z Żurawin zwiększa objętość przetaczanej krwi u zwierząt.
Wyniki te sugerują, że sok Żurawin wywiera podobny wpływ na przepływ krwi u ludzi.
Badania Wilsona wykazały, że zawartość polifenoli o właściwościach jest taka sama w Żurawinach i czerwonym winie.
Badania przeprowadzone w 2000 roku na Politechnice w Kopenhadze potwierdziły antyoksydacyjne właściwości Żurawiny
Wyniki obu tych badań sugerują, że sok z Żurawin powinien znaleźć się w diecie osób z problemami sercowymi.
ZAPOBIEGANIE CHOROBOM WRZODOWYM
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Tel Avivie ujawniły, że związki chemiczne zawarte w Żurawinie, a zidentyfikowane jako skondensowane taniny powstrzymują niektóre z wywołujących choroby wrzodowe bakterii przed osadzaniem się na ścianach żołądka
Opierając się na wynikach badań potwierdzających, że związki chemiczne o dużej masie molowej wyodrębnione z soku z Żurawin powstrzymują bakterie Escherichia coli od adhezji do komórek ludzkich przeprowadzono badania, mające na celu wykazać wpływ soku z Żurawin na adhezję bakterii Helicobacter pylori do unieruchomionego ludzkiego śluzu żołądkowego oraz do erytrocytów.
Użyto trzech łańcuchów Helicobacter pylori badając ich możliwości adhezji.
Badania te wykazały, że związki zawarte w Żurawinie mają właściwości powstrzymywania osadzania się bakterii Helicobacter pylori na śluzie żołądka.
DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE
Na Uniwersytecie Kalifornijskim przeprowadzono badania, które w warunkach laboratoryjnych udowodniły szersze spektrum działania przeciwbakteryjnego soku z Żurawin.
Wyniki tych badań mogą mieć zastosowanie w wykorzystaniu Żurawin w walce z bakteriami Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis oraz E. coli.
https://www.czytelniamedyczna.pl/2474,ur...nicze.html