14-06-2011, 21:02
Miód Wielokwiatowy
Jest nazywany przez niektórych miodem "tysiąca kwiatów", gdyż pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących.
Charakteryzuje się barwą od jasnokremowej do herbacianej.
W zapachu i smaku jest łagodny.
Posiada duże walory odżywcze przez co należy do najpopularniejszych odmian miodu konsumpcyjnego.
Ten miód to zdrowie!
Zalecany leczniczo i profilaktycznie zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Miód wielokwiatowy cechuje wielka różnorodność w zależności od terminu zbioru i występujących na danym terenie roślin.
Zabarwienie miodu wielokwiatowego jest bardzo różnorodne od jasnokremowego do herbacianego.
Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne.
Po skrystalizowaniu miód zmienia zabarwienie na białe aż do jasnobrązowego.
Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci.
Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe (antybakteryjne), znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
Pod względem składu chemicznego miód wielokwiatowy charakteryzuje się dużą różnorodnością.
Miody wiosenne zawierają szczególnie dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
Zawartość glukozy przeważa nad fruktozą.
Im późniejszy zbiór tym stosunek glukozy do fruktozy zmienia się na korzyść tej ostatniej.
Ponadto miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki
i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym oraz zawierają dużo krzemu.
https://wcinaj-miod.pl/miod-wielokwiatowy/