Miód Nawłociowy
#1

   
Miód Nawłociowy 
Jest stosunkowo nową i rzadką odmianą miodu w Polsce.
Pszczoły wytwarzają go z nektaru nawłoci potocznie zwanej mimozą.
Wysokie, chwiejące się na wietrze łany nawłoci kwitną złociście przez całe lato aż do późnej jesieni - właściwie do pierwszych przymrozków.
Ze względu na porę roku, w której kwitnie nawłoć (przełom sierpnia i września), miód ten jest dosyć trudny do uzyskania.
W tym czasie pszczoły z reguły już się szykują do zimy - a większość pszczelarzy przygotowuje swoje rodziny pszczele do zimowli.
Pszczelarze, którzy chcą pozyskać miód nawłociowy muszą zadbać o późne zakarmienie pszczół na zimę.

Miód Nawłociowy charakteryzuje się jasnożółtą barwą - bywa słomkowożółty lub piękny jasno bursztynowy.
W smaku jest słodki, ale wyczuwa się w nim charakterystyczną, subtelną kwaśnawo-gorzkawą lub cytrynową nutę.
Pachnie bardzo przyjemnie. Dla zachowania jak najdłuższego aromatu należy pamiętać o zamykaniu słoika.
Każdy miód bardzo łatwo przechodzi innymi zapachami.
Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który daje się łatwo rozsmarować na pieczywie.
Doskonale nadaje się do kremowania.

Miód nawłociowy jest polecany dla osób z nadciśnieniem, a dla nas wszystkich - w celach pielęgnacyjnych oraz zapobiegawczo i wzmacniająco w okresie jesieni i zimy. Właściwości zdrowotne miodu nawłociowego wynikają wprost z cech surowca dostarczającego nektaru: nawłoć pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w drogach moczowych, stosowana jest w kamicy nerkowej i w skąpomoczu.
Stosuje się ją też w leczeniu ran i owrzodzeń.

Podobnie działa miód nawłociowy.
Dzięki swoim właściwościom antyspetycznym, moczo- i żółciopędnym oraz wzmacniającym organizm polecany jest w leczeniu przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty.
Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego.
Miód nawłociowy ma dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek, a także żył kończyn dolnych.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Bardzo, bardzo dobry miodek - jeśli to prawdziwa nawłoć, to podczas smakowania miodu na początku czuć miodową słodycz, a na końcu jest ona przełamana subtelną kwaskowatą nutką. Pychota.  Uśmiech
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: