04-10-2011, 19:42
Chinowiec, chinowe drzewo (Cinchona)
(błędnie: drzewo chininowe)) (Cinchona L.)
rodzaj z rodziny marzanowatych (Rubiaceae Juss.)
- obejmujące ponad 40 - 60 gatunków, występujących w stanie dzikim w Andach.
Obecnie uprawiana w strefie międzyzwrotnikowej m.in. w takich krajach jak: Cejlon, Jawa, Jamajka
(Góry Niebieskie).
W tkankach chinowca znajduje się alkaloid chinina, cenny lek przeciwmalaryczny (przeciwgorączkowy).
Surowcem jest kora, zawierająca od 1 do ok. 10% chininy.
Początkowo zbierano ją ze stanu dzikiego, co przyczyniło się do znacznego wytępienia chinowca.
W XIX w. założono wielkie plantacje w obszarach przyrównikowych, głównie w Azji.
Obecnie 90% produkcji chininy pochodzi z Indonezji.
Po odkryciu chemicznych środków przeciwmalarycznych zapotrzebowanie na chininę przejściowo spadło, lecz obecnie ponownie wzrasta, w związku ze spadkiem skuteczności niektórych leków lub ich szkodliwym działaniem ubocznym, a także gwałtownym wzrostem zachorowań na malarię wskutek uodpornienia się komarów przenoszących tę chorobę na insektycydy.
Gatunki (wybór)
Cinchona officinalis L. – chinowiec lekarski
Cinchona succirubra Pav. – chinowiec soczystoczerwony
Cinchona calisaya Wedd.
Cinchona lancifolia Mutis
Cinchona micrantha Ruiz & Pav.
Cinchona pitayensis (Wedd.) Wedd.
Cinchona pubescens Vahl
Najczęściej uprawiane są:
chinowiec soczystoczerwony (Cinchoa succirubra),
chinowiec lekarski (Cinchoa officinalis)
i chinowiec legdera (Cinchoa ledgeriana).
źrodło
źródło
źródło
źródło
źródło