23-11-2011, 22:42
Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
Należy do rodziny selerowatych (Apiaceae).
Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do 120 cm.
Łodygę ma dętą, nagą, kreskowaną, rozgałęzioną.
Liście o nitkowatych odcinkach, 3-4krotnie pierzaste; wraz z pędem mają sinozielone zabarwienie.
Zebrane w baldachy drobne kwiatki mają żółtą barwę.
Owocem jest owalna rozłupnia.
Najprawdopodobniej pochodzi z Indii i Persji (dzisiejszego Iranu).
Do Europy sprowadzony został przez krzyżowców.
Obecnie zadomowił się w krajach śródziemnomorskich oraz w Ameryce Północnej.
Spotyka się też koper często w stanie zdziczałym.
Od najdawniejszych czasów znane są jego właściwości przyprawowe oraz lecznicze.
Koper należy do bardzo delikatnych i aromatycznych przypraw.
Cały surowiec ma przyjemny zapach, a smak słodkawy i nieco palący.
Zielonej natki kopru ogrodowego używa się dla jego aromatu od wczesnej wiosny do jesieni, głównie w postaci poszatkowanej.
Koper nie utraci swego wspaniałego i przyjemnego aromatu tylko wówczas, jeśli używa się go w stanie świeżym.
Zamrożony, niestety, traci dużą część typowego dla niego aromatu, zaś suszony jest tylko marną namiastką świeżego.
Przechowywać można także koper silnie zasolony i mocno upchany w szczelnie zamykanych słoikach.
Świeże liście kopru nadają surówkom, majonezom oraz specjalnym sosom koperkowym niepowtarzalny smak.
Dodaje się je także do jaj, zup i ryb, do posypania nowalijek, sałaty, mięs i sosów, a także do sporządzania masła roślinnego.
Baldachy z nasionami, dzięki olejkom eterycznym nadają ogórkom wspaniały aromat.
Dodana do octu łodyga wraz z liśćmi i kwiatem lub baldachem z nasionami pozwala uzyskać specyficzny, przyjemny smak.
Owoce kopru dodaje się również do potraw z kiszonej kapusty, a także świeżej, do wypieku chleba, rogalików itp.
źródło
Koper – w języku polskim nazwa zwyczajowa dwóch rodzajów roślin: Anethum L. i Foeniculum Mill.
W drugim przypadku w piśmiennictwie naukowym stosowana jest jako poprawna nazwa Fenkuł.
[opiszę go oddzielnie]
Obydwa rodzaje należą do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.).
Poniższy opis dotyczy rodzaju koper Anethum
https://www.britannica.com/plant/dill/me...546/192187