24-01-2012, 18:23
O znaczeniu karty VI Kochankowie
24-01-2012, 23:16
Margola napisał(a):Kiedyś karta Kochankowie kojarzyła mi się z miłością, ale teraz kiedy poznałam jej "fachowe" znaczenie no i po zrobieniu kilku układów, to bardziej pokazuje mi decyzje niż związek.Co to znaczy "fachowe" znaczenie Myślę że nie przekazał ci tego "fachowiec" (tylko nie psz teraz, że np. Suliga )
Fachowiec powinien tak ci to objasnić:
Najstarsze talie tarota nie przedstawiaja karty Kochankowie jako wyboru, a własnie jako miłość, kochanków ugodzonych przez Amora i to wszystko.
Dopiero w wersji marsylskiej wyraźnie pjawia sie kwestia decyzji, rozumiana też na wiele sposobów, wybór pomiędzy kochanka a matką (odejście z domu do dorosłego zycia), wybór pomiędzy dwiema kochankami, wybór między nowym a starym, nawet wybór między dobrem a złem!
Takie znaczenie przyjęło sie powszechnie i wielu nie zna innego.
Są też opinie, że pierwotnie nie była to scena wyboru, ale ślubu. Środkowa postać udziela sakramentu dwojga młodych.
Artur Waite powrócił do korzeni i nadał karcie wydźwięk czysto miłosny, umieszczejąc kochanków w raju! A ze znaczenia "wyboru" wręcz szydził nazywając je szaleństwami
I masz teraz fachowa zagwozdkę
To twój odbior karty Kochankowie jest najważniejszy, ale pod warunkiem, że wiesz o tym co wyżej, wtedy to bedzię twój świadomy wybór
24-01-2012, 23:28
Columbiana, myslę że nie dojdziemy tu o jakie znaczenie karty Kochankowie się rozchodzi. Najważniejsze jest odczucie osoby wróżącej i jakie znaczenie stosuje. Jak mówi o wyborze, to tak miało znaczyć. Zresztą przyjmując znaczenie wyboru, należy rozumieć, że będziesz w takiej sytuacji - trudny wybór i to wszystko. Karta nie mówi jakiego wyboru dokonasz, o tym mówią kolejne karty, bądź karta "rezultat"
A na dodatek tylko ty (nomen omen) decydujesz, a nie karty. Jednak często decyzja polega na oddaniu się w ręce Losu i spełnieniu wróżby!
A na dodatek tylko ty (nomen omen) decydujesz, a nie karty. Jednak często decyzja polega na oddaniu się w ręce Losu i spełnieniu wróżby!
25-01-2012, 13:26
Dziękuję Wam wszystkim za ten pouczający "dialog". Świetne podsumowanie Dziękuję Ci alatheo,za wskazówki i wyjaśnienia - na pewno znasz się na tym wszystkim wspaniale
Zobaczymy co życie przyniesie, mam nadzieję, że same dobra
Zobaczymy co życie przyniesie, mam nadzieję, że same dobra
18-03-2018, 17:55
Kochankowie to wybór którego dokanamy świadomie, spotkanie kochanków, początek znajomosci opartej na fizycznosci ,fascynacji.Co z tego wyniknie pokaża nastepne karty.
21-09-2019, 13:21
Poruszę jeszcze raz temat tej karty Dla mnie to nie karta wyborów, tak jak Tarofides pisał, na początku były 2 postacie i Anioł, później dopiero powstały karty z 3 osobami. Chciałbym się dowiedzieć od osób, które twierdzą o wyborze przy tej karcie jakie są poparcia faktami. Książki, historyka itp. Co mnie też zaskoczyło to interpretacja Margoli gdzie mówi o 2 mieczy jako karcie wyboru. Dla mnie jest to karta ewidentnego blokowania się na daną sytuację osobę, a nigdzie nie widzę aby to wskazywało na wybór...
Zapraszam wszystkich do dalszej dyskusji
Zapraszam wszystkich do dalszej dyskusji
21-09-2019, 16:31
Praktyka. Stoisz na ślubnym kobiercu przed ołtarzem. Wybrałeś tą osobę aby być z nią całe życie i do końca nie jesteś pewny czy to dobry wybór.
Zdałeś sobie sprawę z tego że ten związek będzie miał wpływ na każdą twoją kolejną decyzję.
Zdałeś sobie sprawę z tego że ten związek będzie miał wpływ na każdą twoją kolejną decyzję.
21-09-2019, 17:27
No ale nie jest to karta wyborów po między osobami, jak piszą inni. Bardziej chyba podjęcie decyzji, o tym jak będzie później wyglądać przyszłość. Nawet pomijając ślub, a patrząc na samo wejście w relacje z drugą osobą.
23-09-2019, 18:04
Kochankowie - owszem dokonujemy wyboru, wybieramy tę osobę a nie inna lecz czesto jest to wybór niekorzystny.Potem okazuje się faktycznie ze dana osoba nie spełnia naszych oczekiwań.
17-02-2022, 09:44
Kochankowie to wybor sposrod dwoch opcji, osob. Ale takze namietnosc, cielesnosc, rozstroj drog. Itd.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Użytkownicy przeglądający ten wątek: