27-03-2022, 10:53
Głożyna pospolita, jujuba pospolita (Ziziphus jujuba)
Gatunek krzewu lub niewysokiego drzewa z rodziny szakłakowatych.
Występuje w Europie południowej, Indiach, Himalajach, Chinach.
Dorasta do 8 m wysokości
Owoce czerwonawe o kształcie kulistym lub podłużnym i długości ok. 25 mm.
Dojrzewają późną jesienią i zimą, na drzewie już bezlistnym.
Mają smak podobny do jabłek.
Zastosowanie
*Znana i ceniona w Chinach przed III w. p.n.e., owoce używane także w celach rytualnych.
Owoce odnaleziono w pochodzącym z II w. p.n.e. grobowcu z Mawangdui[
Za czasów dynastii Tang w północnych Chinach hodowano kilka odmian głożyny (w tym kwaśną), a szczególnie aromatyczne owoce importowano z Turkiestanu
Z owoców wyrabiano wino, przechowywano je w solance i marynowano.
Pastę z owoców wykorzystuje się do jako nadzienie do zongzi, przyrządzanych z okazji Święta Smoczych Łodzi.
Czerwone (kolor szczęśliwy) owoce są obowiązkowym dodatkiem do kleiku laba jadanego pod koniec roku księżycowego, ze względu na symbolikę nazwy (zao – „głożyna” brzmi podobnie jako zao – „wcześnie” [otrzymać bogate plony])
Uważa się także, że mają działanie wzmacniające dla osób o delikatnym i wrażliwym zdrowiu.
*Roślina uprawiana jest w Japonii (po japońsku natsume) dla owoców jadanych na surowo (tzw. daktyle chińskie).
Owoce są spożywane także po ugotowaniu, suszeniu lub w marynacie.
Może być uprawiana w strefach 7-10.
*Jest to roślina lecznicza, przy czym surowcem są owoce.
Pyszna Herbatka z Jujuby
https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82o%C..._pospolita