Czarna jagoda ma wiele odmian i nazw zwyczajowych: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna borówka.
To niesamowite jak bardzo korzystne dla zdrowia są owoce czarnej jagody.
Czarna jagoda ma tak wiele zastosowań, że aż wydaje się to nieprawdopodobne, ale to prawda.
Gdyby zależało nam na większej wiarygodności, skróciłybyśmy tę listę, ale udostępniamy Ci wszystkie potwierdzone informacje, które znalazłyśmy o właściwościach zdrowotnych czarnej jagody, zwanej borówką czernicą.
Pamiętaj, że prawie wszystkie te właściwości owoce borówki czernicy wykazują wyłącznie w surowej postaci.
Czarne jagody polecane są kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego
Borówki ze względu na bogactwo kwasu foliowego, są wskazane dla kobiet planujących zajście w ciążę i spodziewających się dziecka, bo wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
Czane jagody są polecane kobietom w ciąży również ze względu na dużą zawartość innych witamin i minerałów, dzięki którym mają właściwości odżywiające i wzmacniające organizm.
Działanie odtruwające, detoksykujące
Czarne jagody neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii oraz wiążą i usuwają z organizmu wszelkie toksyny.
Właściwości przeciwbiegunkowe i przeciwko zaparciom
Owoce czarnej jagody od wieków były używane jako lek przeciwbiegunkowy. Dziś także nie straciły tego znaczenia.
Świeże owoce i wyciągi z nich mają działanie rozluźniające przy zaparciach (pobudzają ruchy robaczkowe jelit) i jednocześnie przeciwbiegunkowe.
Przy biegunkach hamują one przepuszczalność błon śluzowych, zmniejszają wydalanie ze stolcami wody.
Napar z suszonych czarnych jagód działa tylko przeciwbiegunkowo i antyseptycznie.
Właściwości przeciwzapalne
Czarne jagody mają też działanie przeciwzapalne, chronią zarówno układ krążenia, jak i mózg i oczy.
To ważne gdyż, stres oksydacyjny wywołany nadmiarem wolnych rodników oraz stany zapalne to najpoważniejsze czynniki starzenia się mózgu i oczu.
Czarne jagody - pokarm dla mózgu
Neurofizjolog James A. Joseph pracując w Human Nutrition Research Center on Aging przy Tufts University w Medford (Massachusetts), Joseph odkrył, że ciemno zabarwione owoce, a szczególnie czarne jagody należą do pokarmów najlepiej chroniących nasz organizm, zwłaszcza mózg, przed niszczącym działaniem czasu.
Zawarte w jagodach ciemne barwniki roślinne z grupy flawonoidów, zwane antocyjanami, są aktywne biologicznie na poziomie komórkowym (molekularnym) sprawiając, że komórki mózgowe mają maksymalną zdolność reagowania na sygnały dochodzące do nich z innych komórek.
Pobudzają one nawet rozwój nowych komórek nerwowych.
Czarne jagody - pokarm dla oczu
Od lat znany jest także zbawienny wpływ czarnych jagód na wzrok.
Zawarte w niej antocyjany zwiększają drożność i elastyczność naczynek krwionośnych i usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiając jej zaopatrzenie w tlen i substancje ożywcze.
Czarna jagodaOwoce czarnej jagody zmniejszają osadzanie się kolagenu w soczewce (profilaktyka zaćmy), hamują też postęp jaskry cukrzycowej.
Karotenoidy zawarte w owocach borówki czernicy poprawiają widzenie, szczególnie widzenie w nocy.
Ponad to czarne jagody stymulują produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie o zmroku.
W latach II wojny światowej żołnierze brytyjskiego RAF’u przed lotem zjadali jeden słoik dżemu z czarnych jagód, aby poprawić ostrość swojego wzroku.
Działanie przeciwutleniające
Wolne rodniki to nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, będące ubocznym produktem przemiany materii.
Niszczą wszystko, co spotkają na swojej drodze.
Antocyjany zawarte w czarnych jagodach wykazują właściwości przeciwutleniające.
Neutralizują one wolne rodniki tlenowe, które dążą do uszkodzenia komórek oraz blokują szlaki metaboliczne, związane z uszkadzaniem komórek przez stres oksydacyjny.
Właściwości odmładzające, przeciwzapalne i antyseptyczne na skórę
Wolne rodniki są odpowiedzialne również za wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek.
Czarna jagoda posiada bardzo wysoki potencjał substancji czynnych oddziałujących korzystnie na skórę, m.in. o charakterze naturalnego filtra UV oraz antyoksydacyjnym. NAWILŻA, ZMIĘKCZA, WYGŁADZA I UJĘDRNIA, A TYM SAMYM ODMŁADZA SKÓRĘ.
Czarne jagody stymulują keratynocyty, które pobudzają procesy REGENERACYJNE skóry.
Ich obecność poprawia napięcie włókien kolagenu i elastyny oraz utrzymuje w skórze optymalne stężenie kwasu hialuronowego o właściwościach silnie nawilżających.
Poza tym czarna jagoda wykazuje właściwości PRZECIWZAPALNE, WZMACNIAJĄCE WŁOSOWATE NACZYNIA KRWIONOŚNE, ANTYSEPTYCZNE ORAZ ŚCIĄGAJĄCE PORY SKÓRY.
Działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające cholesterol.
Wolne rodniki utleniając cholesterol, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
Czarne jagody obniżają poziom „złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL), co minimalizuje zagrożenie miażdżycą naczyń krwionośnych, zaopatrujących serce i mózg w tlen i substancje odżywcze.
Tym samym spożywanie czarnych jagód przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu.
Właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwżylakowe, oczyszczające krew
Czarne jagody mają działanie przeciwkrwotoczne. Zawarta w nich mirtylina skutecznie zmniejsza łamliwość, uszczelnia i uelastycznia ściany włosowatych naczyń krwionośnych.
Czarna jagoda znakomicie łagodzi objawy towarzyszące żylakom: skurcze, opuchnięte kostki i łydki, drętwienia.
Pomaga przy niewydolności krążenia.
Wysoka zawartość fosforu i garbników sprawia, że doskonale oczyszcza krew.
Działanie przeciwanemiczne
Czarna jagoda zawiera dużo żelaza i miedzi – związków, które biorą aktywny udział w produkcji czerwonych krwinek, dzięki temu skutecznie przeciwko anemii.
Właściwości przeciwcukrzycowe
Czarne jagody zalecane są dla diabetyków, gdyż zawierają substancję insulinopodobną, wakcyninę (glikozyd kwasu benzoesowego), zwaną rośliną insuliną.
Właściwości przeciwnowotworowe - polecane przy wszystkich nowotworach, a szczególnie piersi, tarczycy, wątroby, płuc, przełyku oraz krtani
Niezwykle cennym składnikiem owoców borówki są fitoestrogeny - hormony roślinne, które skutecznie blokują działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby), zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w jagodach dwa kwasy - foliowy i elagowy, które biorą udział w neutralizowaniu substancji rakotwórczych takich jak benzopiren i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
Kwas foliowy przeciwdziała rakowi macicy, a kwas elagowy chroni organizm przed rozwojem nowotworów płuc, przełyku oraz krtani.
Właściwości odkażające, przeciwbakteryjne - w infekcjach przewodu pokarmowego, w zakażeniu bakterią E. Coli układu moczowego
Zawarte w czarnych jagodach antocyjany i garbniki skutecznie niszczą bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym, nawet te odporne na antybiotyki.
Poza tym dzięki dużej zawartości garbników czarne jagody uszczelniają błony śluzowe żołądka.
Czarne jagody zapobiegają również infekcjom układu moczowego, wywoływanych przez bakterie E. Coli, np. zapalenie pęcherza.
Mają również działanie bakteriobójcze w zakażeniach układu moczowego bakterią E. Coli.
Działanie przeciwwirusowe - w infekcjach wirusowych układu oddechowego
Dzięki wysokiej zawartości garbników, czarna jagoda ma również właściwości przeciwwirusowe i jest zalecana w profilaktyce chorób wirusowych dróg oddechowych, np. zapalenia oskrzeli. Może być też stosowana jako środek wspomagający leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego.
Właściwości przeciwpasożytnicze
W medycynie ludowej czarne jagody były używane również jako środek przeciwrobaczycowy.
Również i dziś wielu lekarzy zaleca dzieciom jedzenie świeżych czarnych jagód jako środek wspomagający kurację antypasożytniczą.
Działanie przeciwpasożytnicze czarnej jagody zostało potwierdzone naukowo.
Świeże owoce czarnej jagody zawierają duże ilości garbników o właściwościach przeciwrobaczych, zwalczających pasożyty układu pokarmowego: glisty i owsiki.
Działanie uspokajające
Napary z suszonych owoców czarnej jagody działają uspokajająco.
Składniki czynne zawarte w czarnych jagodach
•bogactwo witamin: A, C, E, B1, B2, PP, D, kwas foliowy
•składniki mineralne (dużo manganu, żelaza, wapnia, selenu, cynku, miedzi),
•pektyny, garbniki (do 15%), inozytol, cukry,
•wakcyaninę (glikozyd z kwasem benzoesowym), glkokininy,
•fitoestrogeny,
•flawonoidy: antocyjany, inaczej antocyjanidyny (pochodne delfinidyny, cyjanidyny, malwidyny peonidyny, petunidyny, w tym myrtylliny), karotenoidy
•kwasy organiczne (szczawiowy, cytrynowy, chinowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) ,
•błonnik
źródło