16-06-2013, 10:41
Capsicum Chinense
Jeden z gatunków Papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku.
Jak inne gatunki Papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia).
Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny
Wbrew nazwie Habanero (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie.
Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).
Roślina przyprawowa.
Habanero należy do najostrzejszych papryk.
Smak jest owocowo-tropikalny, przypomina morele lub brzoskwinie.
W Brazylii i Peru Habanero jest elementem tradycyjnej kuchni.
Sztuka kulinarna.
Owoce nadają się na przyprawę do wszystkich potraw, w których można je rozcieńczyć-a więc do sosów, zup, półpłynnych potraw jak gulasz, chilli con carne lub bigos, do potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast.
W tym celu należy je najpierw drobno posiekać, w miarę możliwości unikając kontaktu ze skórą (używać rękawiczek ochronnych lub przytrzymać Paprykę widelcem).
Następnie, ze względu na dobrą rozpuszczalność kapsaicyny w tłuszczach i alkoholu, dobrze jest wrzucić je na ok. godzinę (lub dłużej) do ciepłego oleju lub wódki, rumu itp., a potem połączyć wszystko z potrawą.
Jeżeli nie mamy doświadczenia z Papryką Habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy – wtedy nie należy już dodawać innych ostrych przypraw.
Roślina ozdobna.
Niektóre odmiany o jaskrawoczerwonych owocach bywają u nas uprawiane jako ozdobne rośliny doniczkowe.
źródło
Gatunek tworzy półmetrowe krzewy.
Capsicum Chinense ma pomarszczone liście, jajowaty kształt i jasnozielony kolor.
Kwiaty drobne, zebrane w pęczki lub pojedynczo, mają zielonkawy kolor.
Za najgorętsze ze wszystkich rodzajów Papryki uważa się owoce o różnych kolorach i kształtach.
Pomimo nazwy gatunku, jego ojczyzną jest także kontynent południowoamerykański.
https://flowertimes.ru/meksikanskij-struchkovyj-perec/