https://botany.cz/foto3/capbaccat2.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccat1.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb2.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccat3.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb4.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb3.jpg
https://botany.cz/foto3/capbaccatherb1.jpg
Capsicum Baccatum
Występowanie:
Północna Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Boliwia, Peru, Ekwador i Kolumbia.
Ponieważ gatunek uprawny rozprzestrzenił się poza Amerykę Południową w wielu krajach tropikalnych i subtropikalnych, według doniesień jest inwazyjny z Kuby oraz jako ważny chwast z Trynidadu i Brazylii.
Została udomowiona około 2500 lat temu w kulturze Chavín, w momencie odkrycia Ameryki uprawiana była jedynie w Peru na zachód od Andów.
Ekologia:
Rośnie najczęściej w lasach suchych i deszczowych, do wysokości około 2000 m npm, toleruje gleby zasadowe, niskie i bardzo duże opady, jest wymagająca pod względem ilości światła i ciepła, toleruje jedynie temperatury ok. krótkotrwale w temperaturze 5-10°C.
Opis:
Bylina dorastająca do 2(–4,5) m wysokości, krzewiasta, w młodym wieku słabo owłosiona, później naga, o słabo bruzdowanej łodydze.
Liście z ogonkami do 3 cm, blaszka eliptyczna, długości 2–8 cm i szerokości 1–4 cm, spiczasta na końcach, często lekko asymetryczna, rewers bladozielony, z drobnymi białymi włoskami, zwłaszcza wzdłuż żyły głównej .
Kwiaty są obupłciowe, często samozapylone, wyrastają 1–2 na szypułkach o długości do 1,5 cm, po przekwitnięciu wydłużają się nawet dwukrotnie, kielich pięciokrotny, obejmujący po przekwitnięciu dolną część owocu, korona jest białe do zielonkawych, z wyraźnymi żółtawymi plamami na wewnętrznej stronie i żółtymi pylnikami.
Owoc jest zwykle niczym, nagi, o charakterystycznym dzwonkowatym lub wydłużonym, spiczastym kształcie, w kolorze jaskrawoczerwonym, ale także białawym, żółtym, pomarańczowym, zielonym lub brązowym, z dużą ilością nasion.
Nasiona wielkości około 2×3 mm, jasnobeżowe, płaskie, lekko nerkowate.
Z reguły wyróżnia się dwie odmiany, a mianowicie dziką Capsicum bBaccatum var. baccatum z małymi owocami (około 1 cm długości), przeważnie wzniesionymi i liściastymi, oraz odmiany kulturowe.
Wahadło z owocami w większości pustymi i znacznie większymi („dzwonki” 3 × 4 cm, wydłużone do 15 cm), nieliściaste.
https://botany.cz/cs/capsicum-baccatum/
Zastosowanie: Jeden z pięciu kulturowych gatunków tego rodzaju, uprawiany jako ciepłolubna roślina jednoroczna, owocująca 120-150 dni po siewie. Owoce są na ogół gorętsze (30 000-50 000 jednostek Scoville'a), ale są też odmiany „słodkie” o specjalnych smakach. Owoce stosuje się świeże lub po przetworzeniu (nazwa żółte chili nawiązuje do koloru owoców po ugotowaniu), najpopularniejsze są w Brazylii, a zwłaszcza w Peru i Boliwii, gdzie wykorzystuje się je częściej niż paprykę (Casicum annuum ) . . Owoce mają także działanie antyseptyczne i lecznicze, np. przy reumatyzmie, hemoroidach czy siniakach. Gatunek ten wykorzystywany jest także jako roślina ozdobna.