Krzemień Czekoladowy
#1

   
Krzemień Czekoladowy.
Jest to jedna z wielu odmian Krzemienia.
Powstała w okresie jurajskim.
Charakteryzuje się grubą korą wapienną, jednolitą budową i ciemnym kolorem (czarny, karmelowy itp.).
Formy występowania surowca płytowate i soczewkowate.
Występuje głównie w południowym obszarze Polski, okolicach Radomia i w Górach Świętokrzyskich.
Używany był przez człowieka od środkowego paleolitu aż do epoki brązu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemie%C5%84_czekoladowy
http://www.minerwa.pl/Krzemien_czekolado...9-0--.html
https://krzemienie.pl/czekolada
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemie%C5%84_czekoladowy

[Obrazek: attachment.php?aid=84276]
Odpowiedz
#2

   
Krzemień Czekoladowy
Odkrycie nieznanych wcześniej odsłonięć Krzemienia Czekoladowego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej (drugim znanym obszarze po Górach Świętokrzyskich) podważyło naszą pozornie solidną wiedzę na temat gospodarki pradziejowej, opartą na rozmieszczeniu tego ważnego surowca. 
Autorzy przedstawiają nowe, interdyscyplinarne badania dotyczące prehistorycznego wydobycia Krzemienia Czekoladowego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, rozmieszczenia artefaktów z krzemienia czekoladowego na Wyżynie i poza nią oraz metod odróżniania tego materiału od Krzemienia Czekoladowego z Gór Świętokrzyskich.

https://static.cambridge.org/binary/vers...tatus=live
https://static.cambridge.org/binary/vers...tatus=live
Spośród wielu odmian Skał Krzemionkowych, które były wykorzystywane jako surowiec na terenie Polski, Krzemień Czekoladowy wyróżnia się pod względem technicznym i wizualnym 
Krzemień Czekoladowy jest przedmiotem badań od blisko 100 lat (np. KrukowskiOdniesienie Krukowski Surowiec ten był wykorzystywany we wszystkich okresach pradziejów, a znaleziska znane są niemal ze wszystkich regionów Polski, a także z krajów sąsiednich, głównie z Europy Środkowej 
Najlepiej poznaną i zbadaną strefą jego występowania jest północno-wschodni kraniec Gór Świętokrzyskich ; przez wiele lat obszar ten był uważany za jedyny region występowania tego surowca (SchildOdniesienie Schild1971 ; BudziszewskiLiteratura Budziszewski, Borkowski, Libera, Sałacińska i Sałaciński2008 ). 
Wcześniejsze rekonstrukcje dawnej gospodarki oparte na rozmieszczeniu Krzemienia Czekoladowego były prostymi modelami, zakładającymi wydobycie Krzemienia Czekoladowego wyłącznie w Górach Świętokrzyskich. 
Obecny stan wiedzy zmienił niedawne odkrycie złóż tego surowca, zlokalizowanych około 200 km na zachód, na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej (Krajcarz i in.). 
Referencje Krajcarz, Krajcarz, Sudoł i Cyrek2012 ). 
Odkrycie to ma istotny wpływ na wszystkie dotychczasowe interpretacje dotyczące wykorzystania i dystrybucji tego surowca, zarówno w skali regionalnej, jak i europejskiej. 
Wyniki naszych badań umożliwią dalsze śledzenie zorganizowanych kontaktów międzygrupowych, które stanowią kanały wymiany między odległymi społecznościami.

Projekt „Krzemień Czekoladowy na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej: Wydobycie, Użytkowanie i Dystrybucja”, kierowany przez Magdalenę Sudoł-Procyk, ma na celu szczegółowe zbadanie rozprzestrzenienia się złóż Krzemienia Czekoladowego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej i miejsc jego eksploatacji oraz określenie roli tego surowca w społecznościach pradziejowych Europy Środkowej. 
Czynniki te są szczególnie istotne dla badań nad skalą wykorzystania lokalnych zasobów surowcowych oraz dla tych, którzy próbują zrozumieć obecność materiału importowanego z odległych źródeł w zespołach stanowisk z epoki kamienia.

Metodologia
W projekcie zastosowano wielopłaszczyznowe metody badań archeologicznych i geologicznych, mające na celu rozpoznanie kolejnych odsłonięć krzemienia czekoladowego na obszarze Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej, gdzie ten materiał był wydobywany i przetwarzany. 
Odsłonięcia Krzemienia Czekoladowego odkryto na wschodnim skraju centralnej części Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej, w Dolinie Udorki, w pobliżu Poręby Dzierżnej. Obecnie jest to jedyne znane złoże Krzemienia Czekoladowego poza Górami Świętokrzyskimi. 
Wyżyna Krakowsko-Częstochowska charakteryzuje się monoklinalną budową geologiczną. 
W związku z tym spodziewamy się odnalezienia kolejnych odsłonięć Krzemienia Czekoladowego, tworzących wydłużony pas biegnący z północy na północny zachód i z południowego wschodu wzdłuż wschodniego skraju Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej. 
Szczegółowe mapowanie geologiczne tych odsłonięć, połączone z badaniami ich kontekstu geologicznego i geomorfologicznego, umożliwi określenie ich dostępności w przeszłości, a co za tym idzie, także znaczenia gospodarczego tych złóż dla społeczeństw prehistorycznych.

W pobliżu złóż Krzemienia Czekoladowego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej odkryto kilka stanowisk prehistorycznych, w tym kopalnię krzemienia i warsztaty kamieniarskie ( ryc. 1 ; Sudoł-Procyk i in.). 
Referencje Sudoł-Procyk, Budziszewski, Krajcarz, Jakubczak, Szubski, Werra i Woźny Kopalnia znajduje się w dolinie Udorki. 
Geomorfologia odsłonięcia została w znacznym stopniu zmieniona przez działalność prehistoryczną (widoczną również na obrazach lidarowych; ryc. 3a ). 
Liczne wyrobiska – pozostałości szybów górniczych – co najmniej czterech typów skupione są w strefach schodkowych na zboczu doliny (Sudoł-Procyk i in.). 
Referencje Sudoł-Procyk, Budziszewski, Krajcarz, Jakubczak, Szubski, Werra i Woźny2018 ). 
Wstępne dane zastępcze oparte na przesłankach stratygraficznych oraz początkowym datowaniu OSL i radiowęglowym (Sudoł-Procyk i in. Referencje Sudoł-Procyk, Krajcarz, Malak i Werra2021 ) potwierdzają, że Krzemień Czekoladowy z tego regionu ( ryc. 3b ) był znany i pozyskiwany przez społeczności łowiecko-zbierackie co najmniej od schyłkowego plejstocenu i wczesnego holocenu. 
Stanowisko zostanie dokładnie zbadane w celu lepszego zrozumienia charakteru obiektów górniczych oraz ich kontekstu chronologicznego i kulturowego. 
Szczegółowe badania archeologiczne w strefach odsłonięć ujawnią wszelkie inne stanowiska prehistoryczne zlokalizowane w pobliżu złóż, potencjalnie związane z eksploatacją i przetwarzaniem Krzemienia Czekoladowego.
https://www.cambridge.org/core/journals/...34169275EE

[Obrazek: attachment.php?aid=84276]
Odpowiedz
#3

       
Siekiera ręczna z Krzemienia Czekoladowego
https://ediblemuseum.com/products/chocol...ptJMgKys0Y

[Obrazek: attachment.php?aid=84276]
Odpowiedz
#4

   
Na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej odkryto kopalnię Krzemienia Czekoladowego sprzed 10 000 lat. 
Jest to najdalej na południowy zachód wysunięte tego typu stanowisko w kraju.
Archeolodzy wcześniej uważali, że chociaż neandertalczycy, a później homo hapiens żyjący na tym obszarze, używali narzędzi z krzemienia czekoladowego, to nie wydobywali rzemienia lokalnie, lecz transportowali go z Gór Świętokrzyskich, oddalonych o 150 km.

Jakość Krzemienia Czekoladowego doceniały społeczności prehistoryczne od środkowego paleolitu, poprzez mezolit i neolit, aż po epokę żelaza (od około 250 000 lat temu do przełomu er), a największą popularnością cieszył się on w górnym paleolicie (15–12 000 lat temu).

Dotychczasowe badania wskazują, że kopalnia sama w sobie funkcjonowała w okresie od 10 do 6 tys. lat temu, co zdaniem Sudoł-Procyk jest „zaskakującym odkryciem, ponieważ zdecydowana większość znanych kopalń (w tym innych materiałów Krzemionkowych) z Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej i Gór Świętokrzyskich pochodzi z neolitu, a więc jest młodsza od tej”.

„Wydaje się, że pierwotnie prehistoryczni myśliwi wędrujący przez dolinę kopali w zboczu po tym, jak zobaczyli złoża krzemienia odsłonięte w wyniku podmycia zbocza przez rzekę. Kolejne jamy kopano wyżej w górę zbocza, osiągając większe rozmiary. 
Odkryte przez nas przedmioty mają 3 metry głębokości, a nasze badania jeszcze się nie zakończyły. 
Chociaż nie znaleźliśmy narzędzi używanych do ich kopania w celu pozyskania tego surowca, możemy z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że był to surowiec organiczny, na przykład poroże, które jest bardzo twarde i znane archeologom jako narzędzie z innych prehistorycznych kopalni”.

Archeolodzy mają również dowody na to, że po wydobyciu surowiec był wstępnie przetwarzany w bezpośrednim sąsiedztwie kopalni, a dopiero później wywożony na zewnątrz, np. w celu wymiany.

Zespół badaczy zakończył niedawno prace terenowe, podczas których pobrano wiele próbek do analiz laboratoryjnych, które zostaną przeprowadzone w przyszłym roku. 
W kolejnym sezonie planowany jest powrót na miejsce i kontynuacja badań terenowych.

Badania prowadzone są w ramach pięcioletniego projektu pt. „Krzemień czekoladowy na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej: eksploatacja, wykorzystanie i dystrybucja”, finansowanego z grantu Narodowego Centrum Nauki. (PAP)
autorka: Agnieszka Kliks-Pudlik
https://scienceinpoland.pl/en/news/news%...pland.html

[Obrazek: attachment.php?aid=84276]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: