Jaśmin
#23

   
   
Jasminum Multipartitum
To wiecznie zielony krzew o długich łodygach i ciemnych liściach.
Kwiaty w kształcie gwiazdy są duże i białe z dużą ilością wąskich płatków (od 6 do 12).
Zamknięte pąki kwiatowe są różowe.
Mocno pachnące.
Pochodzenie: Afryka Południowa
Jest to jeden z około dziesięciu gatunków jaśminu występujących w Republice Południowej Afryki.
Pochodzący z Mozambiku, Zimbabwe, Eswatini i Republiki Południowej Afryki, Starry Wild
Jasminum występuje naturalnie w lasach Przylądka Wschodniego i Kwazulu Natal , a także w głębi lądu aż do Johannesburga
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_multipartitum
https://www.malvarosa.it/en/prodotto/jas...ipartitum/
https://www.jardineriaon.com/en/characte...titum.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#24

   
   
Jasminum Nitidum
Wiecznie zielony jaśmin Angel Wing-Jasminum Nitidum rośnie krzaczaście i latem wytwarza intensywnie pachnące, wielkości od 4 do 5 cm, bardzo eleganckie kwiaty, składające się z 10-12 płatków.
Wiecznie zielony mały krzew o ciemnozielonych liściach.
Każdy liść jest lancetowaty.
Od maja Jasminum Nitidum wytwarza białe, przyjemnie pachnące kwiaty.
Preferowanym miejscem dla Jaśminu Anielskiego jest słoneczne miejsce z przepuszczalną glebą ogrodową.
W optymalnych warunkach Jasminum nitidum rośnie krzaczaście i pionowo, osiągając wysokość do 1 m i szerokość około 1 m.
To drzewo liściaste można sadzić np. w pojemniku na tarasie.
https://www.flora-toskana.com/en/exotic-...asmin.html
https://www.floragard.de/de-de/pflanzeni...um-nitidum

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#25

   
   
https://www.plantarium.ru/dat/plants/1/1...075162.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/8/8...1ac934.jpg
Jasminum Nudiflorum
Występowanie:
Pochodzi z Tybetu i zachodnich chińskich prowincji Kangsu, Shanxi, Syczuan i Yunnan.
Od połowy XIX wieku uprawiana jest w strefie umiarkowanej wielu regionów świata, a w niektórych krajach (np. Francja, południowo-wschodnie USA).
Ekologia:
W swojej ojczyźnie rośnie w wąwozach górskich i na zarośniętych zboczach, na wysokościach od 800 do 4500 m.
Krzew liściasty o rozłożystym wzroście, dorastający do 3 m wys., lecz zwykle znacznie niższy.
https://botany.cz/cs/jasminum-nudiflorum/
https://www.biolib.cz/en/taxon/id60991/
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_nudiflorum

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#26

   
   
Jasminum Odoratissimum
Występowanie:
Endemiczny dla wysp Makaronezji, spotykany na Maderze i Wyspach Kanaryjskich (z wyjątkiem Lanzarote).
Ekologia:
Rośnie na kserotermicznych, zarośniętych zboczach, głównie w górnej części krzewu.
Kwitnie od grudnia do czerwca.
Zimozielony krzew o wysokości 150–400 cm, bogato rozgałęziony.
Kwiaty są bardzo pachnące, dlatego używa się ich do aromatyzowania mieszanek herbacianych, w perfumerii stosuje się olejek jaśminowy.
https://botany.cz/cs/jasminum-odoratissimum/
https://www.biolib.cz/en/taxon/id427780/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#27

   
Jasminum Parkeri Dunn: stanowisko typowe i różne etapy fenologii wyjaśnienia:
A – roślina rosnąca na stanowisku typowym, B – pokrój ogólny, C – Jasminum Parkeri w pełnym rozkwicie, D – roślina owocująca 

   
Różnorodność siedliskowa Jasminum Parkeri
A – Jasminum parkeri wyłaniający się ze szczelin skalnych, B – kopulasty pokrój Jasminum parkeri rosnący wzdłuż drogi,
C – roślina rosnąca na otwartym, suchym, płaskim terenie wśród kamieni skalistych, D – Jasminum parkeri osłaniający głaz na skarpie,
E – roślina zwisająca w skałach osadowych, F – roślina rosnąca na przydrożnych cięciach ma zdrewniałą łodygę i mocny system korzeniowy
 https://www.researchgate.net/figure/habi..._270886609

Jasminum Parkeri
Jaśmin wolno rosnący, odmiana karłowata, najmniejsza.
Rzadko osiąga 30 cm wysokości.
To także roślina odporna na zimno.
Jej kwiaty są pachnące i żółte.
Pochodzenie: Północne Indie (odkryte przez RN Parkera)
https://www.malvarosa.it/en/prodotto/jasminum-parkeri/
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_parkeri

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#28

   
   
Jasminum Polyanthum
Jasminum Polyanthum (chiński :多花素馨; pinyin : Duōhuāsùxīn ), Jaśmin wielokwiatowy lub Jaśmin różowy, to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny oliwek Oleaceae, pochodzącej z Chin i Birmy . 
Silne, wiecznie zielone pnącze , szczególnie znane ze swoich obfitych, silnie pachnących kwiatów w kolorze różowym do białego.
Podparta roślina może osiągnąć wysokość do 6 metrów (20 stóp).
Liście złożone z 5 do 9 listkami są ciemnozielone na górnej powierzchni i jaśniej zielone poniżej, z gałęziami nagimi, terete lub kanciastymi.
Ulotka końcowa jest zauważalnie większa niż pozostałe ulotki.
Roślina pochodzi z górzystych obszarów południowo-zachodnich Chin, szczególnie z Guizhou, Syczuanu i Yunnan, a także Birmy
Żyje w dolinach i lasach na wysokościach od 1400 do 3000 m (4600 do 9800 stóp).
Jasminum Polyanthum jest naturalizowany w Australii  i Nowej Zelandii
Można go uznać za gatunek inwazyjny w tych regionach.
Ten gatunek jaśminu rozprzestrzenia się szybko, ponieważ może wyrosnąć z dowolnego małego fragmentu łodygi.
Łodygi obficie układają się w warstwy, a rozłogi rozprzestrzeniają się na duże odległości.
Jest bardzo odporna na cień i może kwitnąć pod pełnym baldachimem.
Tworzy gęste okrywowe podłoże, zapobiegając wzrostowi rodzimych siewek i tłumiąc całą inną roślinność aż do połowy korony.
Rozprzestrzenianie się w ustalonych lasach, na przykład w Nowej Zelandii, jest szybkie.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_polyanthum
https://www.biolib.cz/en/taxonimages/id455522/?type=1
https://www.plantarium.ru/page/image/id/673530.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#29

   
Jasminum Sambac
Gatunek krzewu z rodziny oliwkowatych.
Pochodzi z Indii, Bangladeszu i Birmy, jest uprawiany w wielu krajach świata
Krzew do 8 metrów wysokości o liściach jajowato-sercowatych.
Kwiaty dość silnie pachnące, zebrane w szczytowe podbaldachy.
Korona kwiatowa rurkowata, biała.
Owoc – dwunasieniowa jagoda.

Roślina kosmetyczna – z kwiatów otrzymuje się absolut wykorzystywany do wyrobu perfum, żeli, lotionów, mydeł i innych kosmetyków
Kwiat używany jest do aromatyzacji herbat.
W krajach o ciepłym klimacie jest uprawiany jako roślina ozdobna.
Dla hinduistów i buddystów kwiaty są symbolem czystości i stanowią ulubiony dar ofiarny.

Jaśmin wielkolistny to kwitnący krzew ozdobny o przepięknie pachnących kwiatach.
Jest to narodowy kwiat Filipin i Indonezji, gdzie symbolizuje piękno, czystość i wieczną miłość.
Jest kluczowym składnikiem Chińskiej Herbaty Jaśminowej.
Hawajczycy używają go do wyrobu pachnących leis, a w Południowych Indiach używa się go do wyrobu rodzimych wersji girland i ozdób do włosów.
https://www.gardentags.com/profile/shaz8...ac/1042955
https://fajnyogrod.pl/katalog-roslin/ros...lkolistny/
wykaz gatunków i inne ciekawostki...tutaj...
tutaj charakterystyka odmian
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#30

   
   
Jasminum Simplicifolium
Jasminum Simplicifolium to skandynawski krzew lub winorośl pochodząca z Oceanii, czasami używana jako roślina ozdobna.
Został wprowadzony poza swój rodzimy zasięg w innych częściach Oceanii oraz w obu Amerykach, Azji i Europie.
Jasminum Simplicifolium może rosnąć, tworząc nieprzeniknione plątaniny, dławiąc rodzime gatunki.
Jedyne doniesienie o występowaniu gatunku inwazyjnego miało miejsce na Bermudach na początku XX wieku.
Chociaż obecnie zgłasza się, że gatunek ten występuje na Bermudach, jego obecny status inwazyjnego w tym kraju nie został potwierdzony.
Nie ma doniesień o inwazyjności tego gatunku w innych krajach.
https://www.cabidigitallibrary.org/doi/1...m.81714293

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#31

   
Jasminum Officinale
Jasminum Officinale, znany jako Jaśmin Pospolity lub po prostu Jaśmin, to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny oliwnych Oleaceae.
Pochodzi z Kaukazu i części Azji, jest również powszechnie naturalizowany.
Znany jest również jako Jaśmin Letni, Jaśmin Poety, Jaśmin Biały, Jaśmin Prawdziwy i jest szczególnie ceniony przez ogrodników w całym świecie o klimacie umiarkowanym ze względu na intensywny zapach kwiatów latem
Jest to także narodowy kwiat Pakistanu

Jasminum Officinale to energiczne, wijące się pnącze liściaste o ostro zakończonych, pierzastych liściach i kępach gwiaździstych, czysto białych kwiatów latem, które są źródłem jego upojnego zapachu.
Liść ma od 5 do 9 listków.

Występuje na Kaukazie, w północnym Iranie, Afganistanie, Pakistanie, Himalajach, Tadżykistanie, Indiach, Nepalu i zachodnich Chinach ( Guizhou , Syczuan , Xizang (Tybet), Yunnan ).
Gatunek ten jest również szeroko uprawiany w wielu miejscach i podobno został naturalizowany w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Portugalii, Rumunii, Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, Czarnogórze, Serbii, Algierii, Florydzie i Indiach Zachodnich

Jasminum Officinale jest tak starożytne w uprawie, że jego kraj pochodzenia, choć gdzieś w Azji Środkowej , nie jest pewny.
HL Li, The Garden Flowers of China zauważa, że w III wieku naszej ery jaśmin identyfikowany jako J. Officinale i J. Sambac był odnotowywany w tekstach chińskich wśród „obcych” roślin, a w IX wieku Teksty chińskie J. Officinale miały pochodzić z Bizancjum
Jego chińska nazwa, Yeh-hsi-ming, jest wersją nazwy perskiej i arabskiej.

Jego wejście do ogrodów europejskich nastąpiło najprawdopodobniej dzięki arabsko-normańskiej kulturze Sycylii, ale, jak powiedział historyk ogrodów John Harvey, „zaskakująco niewiele wiadomo, historycznie i archeologicznie, o życiu kulturalnym przednormańskiej Sycylii”.
W połowie XIV wieku florencki autor Boccaccio w swoim Dekameronie opisuje otoczony murem ogród , w którym „wszystkie boki alejek były jakby otoczone białymi, czerwonymi i jaśminowymi różami, do tego stopnia, że nie było tam żadnych częścią ogrodu, ale można tam spacerować nie tylko rano, ale w samo południe, we wdzięcznym cieniu.
Woda jaśminowa pojawia się także w historii Salabaetto w Dekameronie.
Jasminum Officinale , "of the household office" , w którym destylowano perfumy, zostało tak całkowicie naturalizowane, że Linneusz sądził, że pochodzi ze Szwajcarii.
Jako roślina ogrodowa w Londynie pojawia się w książce „Nazwy ziół” Williama Turnera , 1548.
Formy podwójne, podobnie jak i tutaj, były cenione w XVI i XVII wieku.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_officinale

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#32

   
Herbata Jaśminowa
Herbata Jaśminowa ( chiński :茉莉花茶; pinyin : mòlìhuā chá lub chiński :香片; pinyin : xiāng piàn ) to Herbata pachnąca aromatem kwiatów Jaśminu
Zazwyczaj bazą Herbaty Jaśminowej jest Herbata Zielona ; jednakże używa się również Herbaty Białej i Czarnej
Powstały smak Herbaty Jaśminowej jest subtelnie słodki i bardzo aromatyczny.
Jest to najsłynniejsza Herbata Zapachowa w Chinach .

Uważa się, że Jaśmin został sprowadzony do Chin ze wschodniej Azji Południowej przez Indie za panowania dynastii Han (206 p.n.e. do 220 r. n.e.) [2] i był używany do aromatyzowania Herbaty około V wieku.
Jednakże Herbata Jaśminowa rozpowszechniła się dopiero za czasów dynastii Qing (1644-1912 n.e.), kiedy zaczęto eksportować Herbatę na Zachód w dużych ilościach.
Dziś nadal jest to popularny napój serwowany w herbaciarniach na całym świecie.

Jaśmin rośnie na dużych wysokościach w górach.
Największą reputacją cieszy się Herbata Jaśminowa produkowana w chińskiej prowincji Fujian
Herbatę Jaśminową produkuje się także w prowincjach Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Guangdong, Guangxi i Zhejiang
Japonia znana jest również z produkcji Herbaty Jaśminowej, szczególnie w prefekturze Okinawa , gdzie nazywa się ją Sanpin-cha (さんぴん茶) .

Przygotowanie
Liście Herbaty zbiera się wczesną wiosną i przechowuje do późnego lata, kiedy kwitną świeże kwiaty Jaśminu.
Kwiaty Jaśminu zbiera się wcześnie rano, kiedy małe płatki są szczelnie zamknięte.
Kwiaty są przechowywane w chłodnym miejscu aż do zapadnięcia zmroku.
W nocy kwiaty Jaśminu otwierają się, uwalniając swój zapach.
W tym momencie następuje Aromatyzacja Herbaty.
Istnieją dwie główne metody aromatyzowania Herbaty Jaśminem.
W jednej metodzie Herbatę i kwiaty umieszcza się naprzemiennie warstwami; w drugim przypadku Herbatę miesza się z kwiatami Jaśminu i przechowuje przez noc.
Herbata potrzebuje ponad czterech godzin, aby wchłonąć zapach i smak kwiatów Jaśminu.
W przypadku najlepszych odmian, takich jak Yin Hao, proces aromatyzowania można powtórzyć aż sześć lub siedem razy.
Herbata wchłania wilgoć ze świeżych kwiatów Jaśminu, dlatego należy ją ponownie wysuszyć, aby zapobiec zepsuciu.

Zastosowania kulturowe
W południowych Chinach zwyczajem jest podawanie gościom Herbaty Jaśminowej w ramach powitania.
Herbata Jaśminowa to lokalny napój herbaciany w Fuzhou , a kwiaty Jaśminu to jego miejski kwiat.

Jaśmin ma znaczenie symboliczne w kulturze chińskiej .
Na przykład korona buddyjska na malowidłach ściennych w Ajanta , wpisanym na listę światowego dziedzictwa kulturowego, ozdobiona jest złotymi kwiatami Jaśminu.
Uważa się, że zapach Jaśminu jest niebiański.
W przeszłości mieszkańcy Fuzhou uważali Herbatę za antidotum na wiele trucizn.
W dialekcie Fuzhou słowo oznaczające kupowanie leków dosłownie oznacza kupowanie Herbaty; warzenie leków, parzenie Herbaty; zażywanie leków, picie Herbaty.
Ponadto ważna jest kultura Herbaty, kształtująca sztukę picia Herbaty, która składa się z różnych etapów.

Herbata Jaśminowa Fuzhou
Fuzhou, stolica Fujian, jest najważniejszym miastem produkującym Herbatę Jaśminową w Chinach.
Miasto zbudowane jest w dorzeczu rzeki i otoczone górami.
Klimat w Fuzhou jest łagodny, opady są obfite, a różnica temperatur między dniem a nocą jest wyraźna, co stwarza korzystne warunki do wzrostu kwiatów Jaśminu.
Drzewa Herbaciane mają również mikroklimat — Jaśmin sadzi się w pobliżu rzek, a drzewa Herbaciane rosną na zboczach na wysokościach od 600 do 1000 metrów nad poziomem morza. Według gazety China Daily „Fuzhou ma 1200 hektarów ogrodów herbacianych i [w 2011 r.] wyprodukowało 110 000 ton herbaty jaśminowej o wartości 1,78 miliarda juanów ( 290 milionów dolarów )”.

Po wprowadzeniu Jaśminu do Fuzhou ludzie zasadzili go szeroko.
W latach 960-1127 (w czasach dynastii Song) Fuzhou zyskało miano „Miasta Jaśminu w Chinach”.
Fuzhou uważane jest za kolebkę procesu produkcji Herbaty Jaśminowej i jak dotąd jest to jedyne miasto, w którym odbywa się cały proces produkcyjny.
Proces parzenia Herbaty Jaśminowej rozpoczął się za czasów dynastii Tang, ale znacznie się zmienił za panowania dynastii Ming.
Przed 1937 rokiem rozwój Herbaty Jaśminowej Fuzhou był szybki, a produkty sprzedawano w wielu regionach.
Wraz z wybuchem drugiej wojny chińsko-japońskiej produkcja szybko spadła.
Od lat pięćdziesiątych do dziewięćdziesiątych XX wieku przemysł Herbaty Jaśminowej odrodził się i osiągnął 60% całkowitej produkcji krajowej, ale później ponownie spadł.

Chiński rząd wciąż pracuje nad ożywieniem Herbaty Jaśminowej Fuzhou.
W ostatnich latach Komitet Partii Miejskiej w Fuzhou i rząd starały się chronić i rozwijać system sadzenia Jaśminu w Fuzhou i kultury Herbaty, a także podejmowały aktywne działania w celu kultywowania dobrych gatunków i złożyły wniosek o wpisanie na listę dziedzictwa kulturowego

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa uznała „system kultury Herbaty i Herbaty Jaśminowej Fuzhou” za „ system dziedzictwa rolniczego o znaczeniu globalnym ”. Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa udali się do Fuzhou w celu sprawdzenia procesu w dniu 5 kwietnia 2014 r., po czym 29 kwietnia w Rzymie we Włoszech przyznano mu tytuł „Globalnie ważny system dziedzictwa rolniczego” ,
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasmine_tea

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#33

   
Perfumowane kwiaty Jaśminu nadające aromat Herbacie Jaśminowej pochodzą zwykle z jednego z dwóch gatunków Jaśminu:
jaśminu Pospolitego-Jasminum Officinale lub Sampaguita-Jasminum Sambac
Obie są spokrewnione z rodziną Oliwek Oleaceae i wytwarzają intensywnie pachnące i słodko pachnące kwiaty.
https://www.teatulia.com/tea-varieties/w...ne-tea.htm
Herbata Jaśminowa to herbata ziołowa parzona z mieszanki liści herbaty z rośliny Camellia sinensis i naparów ze świeżych kwiatów jaśminu. Niektóre tańsze mieszanki herbaty jaśminowej produkowane są z prawdziwej bazy herbaty i ekstraktu z jaśminu lub sztucznego aromatu zamiast świeżych pąków.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#34

Herbata Jaśminowa to herbata ziołowa parzona z mieszanki liści herbaty z rośliny Cymelia Sinensis i naparów ze świeżych kwiatów Jaśminu.
Niektóre tańsze mieszanki Herbaty Jaśminowej produkowane są z prawdziwej bazy Herbaty i ekstraktu z Jaśminu lub sztucznego aromatu zamiast świeżych pąków.

Napary z Herbaty jaśminowej możesz zaparzyć z torebek, mieszanek matcha, sypkich liści lub perełek.
Ogólnie rzecz biorąc, ponieważ Jaśmin ma tak delikatny profil smakowy, zaleca się unikanie parzenia herbaty w torebkach.
Dzieje się tak dlatego, że wiele herbat w torebkach zawiera połamane liście, kurz i inne pozostałości, które mogą wpływać na prawdziwy smak Herbaty Jaśminowej.
Jeśli musisz użyć torebki herbaty, wybierz saszetki z herbatą jaśminową, które oferują więcej miejsca na liście.

Herbaty liściaste są idealnym rozwiązaniem, gdy przychodzi czas na zaparzenie ulubionej filiżanki Herbaty
Są łatwe do znalezienia i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, w Internecie lub w lokalnych herbaciarniach.
W przypadku Herbat Liściastych potrzebny będzie zaparzacz, który utrzyma pąki w zamknięciu podczas parzenia.


Herbatę Jaśminową tradycyjnie parzy się z sypkich liści herbaty, ale dostępna jest także w postaci walcowanych perełek.
Herbata Dragon Phoenix Pearl Jasmine Tea jest produkowana z najwyższej jakości chińskiej zielonej herbaty i pąków kwiatów jaśminu, które są ręcznie zwijane w niesamowite oczy feniksa, a następnie delikatnie perfumowane ponad pięciokrotnie aromatycznymi kwiatami jaśminu.
Herbata o łagodnym smaku z utrzymującymi się słodkimi nutami.
Zazwyczaj pochodzi z prowincji Fujian.

Pąki kwiatowe Jaśminu są również popularnym składnikiem zachwycających Herbat kwiatowych firmy Tea-Direct, które po namoczeniu w szklanym pojemniku wyglądają niesamowicie.
Do zaparzania Herbaty jaśminowej należy dodać 1 łyżeczkę (2-3 g) herbaty na 200 ml wody, najlepiej filtrowanej, o temperaturze 66°C-85°C (150°F-185°F).
Zaparzaj przez 1-3 minuty, ale nie za długo, gdyż napar może stać się cierpki.
W razie potrzeby liście herbaty można ponownie namoczyć.
https://www.tea-direct.co.uk/blogs/news/...refreshing
https://senchateabar.com/blogs/blog/how-...asmine-tea

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: