24-10-2015, 18:22
Kuchnia bałkańska
Kuchnia bałkańska – tak jak i kraje leżące na półwyspie, jest bardzo różnorodna
Łączy wpływy tureckie z wpływami kuchni austriackiej oraz węgierskiej.
Duży wpływ na kuchnię bałkańską, w tym bułgarską wywarła kultura turecka.
W kuchni bałkańskiej stosuje się oliwę oraz dużą ilość warzyw (pomidory, bakłażany, cukinie, papryka), a także jogurty.
Popularne są dania z grilla serwowane z oryginalnymi dodatkami, liczne są także dania z ryb (m.in. zupy) i owoców morza.
Najbardziej znane potrawy to: papryka faszerowana, gibanica, zapiekane banany, pita w różnych oprawach.
Przyprawy używane w kuchni bałkańskiej podobne są do tych używanych w polskiej - papryka słodka i ostrą, cebulę biała i czerwona, czosnek, majeranek, bazylia.
https://naszepodroze.edu.pl/kuchnia-balkanska/
Kuchnia bałkańska – tak jak i kraje leżące na półwyspie, jest bardzo różnorodna
Łączy wpływy tureckie z wpływami kuchni austriackiej oraz węgierskiej.
Duży wpływ na kuchnię bałkańską, w tym bułgarską wywarła kultura turecka.
W kuchni bałkańskiej stosuje się oliwę oraz dużą ilość warzyw (pomidory, bakłażany, cukinie, papryka), a także jogurty.
Popularne są dania z grilla serwowane z oryginalnymi dodatkami, liczne są także dania z ryb (m.in. zupy) i owoców morza.
Najbardziej znane potrawy to: papryka faszerowana, gibanica, zapiekane banany, pita w różnych oprawach.
Przyprawy używane w kuchni bałkańskiej podobne są do tych używanych w polskiej - papryka słodka i ostrą, cebulę biała i czerwona, czosnek, majeranek, bazylia.
https://naszepodroze.edu.pl/kuchnia-balkanska/